31/7/09

Οι εκδηλώσεις για το φεγγάρι του Αυγούστου


Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις είναι οι εξής:
ΑΤΤΙΚΗ: Αρχαιολογικός χώρος Μαραθώνα: Ωδείο Ν. Μάκρης. * Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων: Ηλ. Ανδριόπουλος - Ν. Βενετσάνου. * Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Λίνος Κόκοτος στο πιάνο. * Νομισματικό Μουσείο: Lyrae Cantus. * Επιγραφικό Μουσείο: μουσική με ηχοσύστημα. * Εφορεία Αρχαιοπωλείων: προβολή της ταινίας «Στέλλα».
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών: Ορχήστρα Πατρών. * Αρχαία Κόρινθος: κλασική μουσική. * Αρχαία Νεμέα: κλασική μουσική. * Αρχαία Σικυώνα: κλασική μουσική. * Παλαμήδι: Φοίβος Δεληβοριάς. * Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης: τζαζ. * Μυστράς: Θάνος Μικρούτσικος, Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστας Θωμαΐδης. * Αρχαία Ολυμπία: ΚΕΛΣΟΣ. *Κάστρο Μεθώνης: Αλίκη Καγιαλόγλου. * Κάστρο Πύλου: παράσταση ΔΗΠΕΘΕ Βόλου «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο. * Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας: «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γ. Ρίτσου συνοδεία πιάνου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης (Ωδείο): Υπόγεια Ρεύματα. * Επταπύργιο: Ensemble. * Πύργος Ουρανούπολης: Μανώλης Μητσιάς. * Αρχαιολογικός χώρος Έδεσσας: Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών. * Αρχαιολογικός χώρος Καλής Βρύσης Δράμας: Αρετή Κετιμέ. * Νεκρόπολη Αιανής: Μπάμπης Τσέρτος. * Ελληνιστική πόλη Φλώρινας: μουσική βραδιά. * Ι. Ναός Παναγίας Κουμπελίδικης: Senza Quartetto.
ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΠΤΑΝΗΣΑ: Κάστρο Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ): Ηλίας Λούγκος. * Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης: Μανώλης Ρασούλης - Ορφέας Περίδης. * Πύργος Ραγίου (Θεσπρωτία): Γιάννης Κούτας.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Βυζαντινό κάστρο Τρικκαίων: τραγούδια πανσελήνου. * Κάστρο Σκήτης Δήμου Μελιβοίας. * Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΒΟΙΑ: Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας: Δημήτρης Μπάσης και Γιώτα Νέγκα. * Κάστρο Λαμίας: Σαβίνα Γιαννάτου και Primavera en Salonico. * Κάστρο Αμφισσας: «Το φεγγάρι κάνει βόλτα» με τους «Ιχνηλάτες». * Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας: Ελένη Τσαλιγοπούλου. * Αρχαιολογικός χώρος Φούρκας Σκύρου: συναυλία.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΚΡΗΤΗ: Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης: έντεχνο λαϊκό τραγούδι. * Κάστρο Μήθυμνας: Χορευτικό κέντρο νεότητας του δήμου. * Ωδείο Ακρόπολης Ρόδου: «Απολογία του Σωκράτη» (απαγγελία καθ. Γιάννη Σιμωνίδη). * Αρχαιολογικός χώρος Λατούς: Ross Daily. * Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας: Χειμερινοί Κολυμβητές. * Ενετικά τείχη Χανίων: συναυλία Sinfonietta υπό τη διεύθυνση με τον Αλ. Μυράτ.

"Βαλκανική Πλατεία" στο Δήμο Νεάπολης Θεσσαλονίκης


Στις 31 Αυγούστου ξεκινούν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη με τίτλο "Βαλκανική Πλατεία". Στις εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις έξι Σεπτεμβρίου θα λάβουν μέρος καλλιτέχνες από την Τουρκία, τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία, αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις από τη Θεσσαλονίκη.
Η αυλαία της «Βαλκανικής Πλατείας» θα ανοίξει με συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου και της Φωτεινής Δάρρα στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (31/8). Θα ακολουθήσουν στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο συναυλίες του αλβανικού σχήματος «Skamba», καθηγητών και σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης, καθώς και της Ντιλέκ Κοτς (1/9). Την επομένη το ΚΘΒΕ θα δώσει παράσταση με τον «Προεστό του Χωριού» (2/9), ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν μουσικοχορευτική παράσταση των Βούλγαρων «Piriska Kitka», αλλά και συναυλίες της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Παραδοσιακής Σχολής της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως, του σερβικού σχήματος «Tradicija» και του Δημήτρη Νικολούδη. Επίσης, θα δώσουν συναυλίες ο Αλέξανδρος Ζαχαριάδης με τους «Αρχάνθρωπους» και οι «Stavento» (4/9), οι Παντελής Θαλασσινός και Μελίνα Κανά (5/9) και, τέλος, ο Δημήτρης Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα (6/9).

30/7/09

Μάτια μου η Ελλάδα κοιτάει τη φεγγαράδα...


Ογδόντα ένας αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα συμμετέχουν στις φετινές εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης Πανσελήνου, που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις για το τελευταία ολόγιομο φεγγάρι του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 6 Αυγούστου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλους τους χώρους και η προσέλευση των επισκεπτών θα επιτρέπεται από τις 7 το απόγευμα ώς τη 1:30 τα μεσάνυχτα. Σε κάποιους χώρους, ωστόσο, οι πύλες θα κλείσουν στις 3 τα ξημερώματα.
Μουσικές εκδηλώσεις θα φιλοξενήσουν 43 χώροι και μουσεία. Ανοιχτοί για το κοινό, αλλά χωρίς να έχει προγραμματιστεί εκδήλωση θα είναι: η Ακρόπολη των Αθηνών, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Κάστρο Ακροκόρινθου, ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, το Νεκρομαντείο της Πρέβεζας, ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου, το Ιερό Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, ο χώρος Ζώνης Έβρου, Αβδήρων, Αμφίπολης, Δωδώνης, Νέας Αγχιάλου, Ορράου Πρέβεζας, Νεκρομαντείου, Λουτρά παράδεισος Θεσσαλονίκης, Ελέα Παραμυθιάς, Ντόλιανη Παραποτάμου, Γιτάνη Φιλιατών Θεσπρωτίας.
Χωρίς εκδηλώσεις θα λειτουργήσουν, επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, η Ακρόπολη Πρόερνας, η Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας, το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, ο χώρος Μέσων Λέσβου, ο προϊστορικός οικισμός Θερμής Λέσβου, ο χώρος Εμποριού Χίου, το Αρχοντίκι Ψαρών, το κάστρο Μυτιλήνης, το Ηραίο Σάμου, τα Ύρια Νάξου, ο χώρος Κιονίων Τήνου, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, η Ακρόπολη Νισύρου και τα μουσεία Καλύμνου, Κω, Καρπάθου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Σύμης, Καστελόριζου.

Ανησυχητική άνοδος της θερμοκρασίας τα επόμενα δέκα χρόνια


Ανησυχία προκαλεί έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες της ΝΑSΑ σύμφωνα με την οποία η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ' όσο πιστεύαμε ως σήμερα.
Το 1998 θεωρείται έτος-ορόσημο για το παγκόσμιο κλίμα, αφού τότε ο πλανήτης βίωσε τις υψηλότερες θερμοκρασίες του 20ού αιώνα. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 1998 άγγιξε τους 15 βαθμούς Κελσίου. Εν τούτοις τα αμέσως επόμενα χρόνια οι τιμές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας μειώθηκαν σε σχέση με τα επίπεδα του 1998.
Η έρευνα της ΝΑSΑ αποδίδει τη μείωση αυτή σε δύο λόγους: Πρώτον, επειδή εκείνη την εποχή η ηλιακή δραστηριότητα πέρασε μια φάση ύφεσης και, δεύτερον, επειδή το φαινόμενο Ελ Νίνιο ψύχρανε τον Ειρηνικό ωκεανό.
Από εφέτος, όμως, τα δύο αυτά φαινόμενα παύουν ή αντιστρέφονται... Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μετά το 2011 και για την επόμενη δεκαετία σχεδόν κάθε χρόνο η θερμοκρασία του πλανήτη θα είναι πιο υψηλή από εκείνη του 1998.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι σε περίπτωση που κάποια χρονιά η θερμοκρασία θα είναι μικρότερη από εκείνη του 1998 θα θεωρείται «ασυνήθιστο» μετεωρολογικό γεγονός.
Πηγή: NASΑ

Στις όχθες του Αλιάκμονα - 31ο River Party


Άνοιξε χθες η αυλαία του 31ου River Party στις όχθες του Αλιάκμονα, στο Νεστόριο της Καστοριάς. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε extreme games, όπως αναρρίχηση σε τεχνική πίστα 7 μέτρων, τοξοβολία, εναέριο πέρασμα με σχοινιά πάνω από το ποτάμι, rafting και πολλά άλλα, και κατασκηνώνουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο δάσος.

Το φεστιβάλ όμως περιλαμβάνει και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα:

* 30/7 Δήμος Αναστασιάδης, Μόνικα, Deniro (Μain stage), Νekyia και νεανικά συγκροτήματα
* 31/7 Αντώνης Ρέμος, Εμιγκρέ, Αλέξανδρος Γούδας (Μain stage), Ατμα και νεανικά συγκροτήματα
* 1/8 Φίλιππος Πλιάτσικας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιάννης Ζουγανέλης, Διονύσης Τσακνής (Μain stage), Stereo Μike, Vegas και νεανικά συγκροτήματα.
* 2/8 Goin' Τhrough, Νέμβα, Θηρίο, Κόμη Χ, Ρrofessional Sinnerz, Cabaret Βalkan (Μain stage), Λάζαρο Καψιμάλη και νεανικά συγκροτήματα.
Τα εισιτήρια για Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή στοιχίζουν 10 ευρώ, για Παρασκευή και Σάββατο 15 ευρώ.

Η τιμή εισιτηρίου για ολόκληρο το πενθήμερο είναι 40 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος κατασκήνωσης).

Θαλασσινά τοπία στο Μουσείο της Πόλεως των ΑΘηνών


Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία παρουσιάζει από τις 3 Αυγούστου 2009 και μέχρι το τέλος του 2009 το δεύτερο μέρος της Συλλογής Στάθη το οποίο έχει ως θέμα τα θαλασσινά τοπία. Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών εμπλούτισε τη μόνιμη συλλογή του μέσω της δωρεάς της Αικατερίνης Αναστασιάδου, το γένος Στάθη. Η δωρεά περιλαμβάνει 112 πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων καλλιτεχνών. Λόγω του μεγάλου αριθμού τους, τα έργα χωρίστηκαν σε θεματικές κατηγορίες και εκθέτονται κατά ομάδες εναλλασσόμενες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πρώτο παρουσιάστηκε το μέρος της Συλλογής εκείνο αποτελούμενο από καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τη Σχολή του Μονάχου, όπως οι Γιώργος Ροϊλός, Συμεών Σαββίδης, Απόστολος Γεραλής. Στο δεύτερο μέρος, όπου συγκεντρώθηκαν τα έργα τα οποία έχουν ως θέμα τα θαλασσινά τοπία, παρουσιάζονται οι υδατογραφίες των: Βικέντιου Μποκατσιάμπη (Τοπίο της Κέρκυρας), Άγγελου Γιαλλινά (Τοπίο της Κέρκυρας, Κέρκυρα: Ποντικονήσι), Αιμίλιου Προσαλέντη (Καράβια) , Συμεών Σαββίδη (Παραλία Θεσσαλονίκης) και οι ελαιογραφίες των: Βασιλείου Χατζή (Στο Κατάστρωμα, Αραγμένο Καράβι), Νικόλαου Οθωναίου (Γυναίκες στα βράχια της θάλασσας), Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη (Κορίτσι στην παραλία Φαλήρου, Φωτογράφος) Βάσου Γερμένη(Βάρκα σε Λιμάνι), Βασιλείου Μαγιάση (Ακροθαλασσιά). Δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κοσμάς Στάθης ήταν θαλασσογράφος, παρουσιάζονται δυο ελαιογραφίες του, το Αραγμένο Καράβι, όπου αντιγράφει την ομότιτλη θαλασσογραφία του Βασιλείου Χατζή και το ιμπρεσσιονιστικό έργο Καΐκια.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 -16:೦೦

Σάββατο, Κυριακή: 10:೦೦ -15:೦೦

Τρίτη: Κλειστό.

28/7/09

Χίλιες και μία πράξεις - 2η μπιενάλε σύγχρονης τέχνης στη Θεσσαλονίκη


Η έκθεση 1000+1 Πράξε(ι)ς, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, έχει ως στόχο να αναζητήσει τις πράξεις αυτές οι οποίες, δυνητικά ή κυριολεκτικά, μπορούν να μετατρέψουν τον φυσικό χώρο ή να μεταπλάσσουν τις κοινωνικές σχέσεις μέσα από την δημιουργική διαδικασία και τη θεωρία, το θεωρητικό- πολιτικό και κατ’ επέκταση κοινωνικό λόγο-έργο σε πράξεις κάθαρσης.
Η ιστορικός τέχνης Δωροθέα Κοντελετζίδου, που υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης διευκρινίζει ότι η έκθεση επιδιώκει από το κοινό «να αναρωτηθεί εάν το εικαστικό έργο είναι μια πράξις διαμαρτυρίας ενάντια στον υλιστικό και οικονομικό ντετερμινισμό. Να αναρωτηθεί εάν οι πράξεις, κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, δημιουργικές είναι τα προϊόντα της κοινωνίας του ελέγχου όπως καθορίστηκε από τον Gilles Deleuze; Εάν ο καλλιτέχνης πράττει, εμπορεύεται, συναλλάσσεται, σκέφτεται με βάση την πραγματικότητα που του δημιουργούν, πως την εκλαμβάνει; Ερμηνεύει; Διαχειρίζεται; Και τέλος να αναρωτηθεί εάν το εικαστικό αποτέλεσμα είναι ο επίλογος της διαδικασίας μεταξύ θεωρίας και έργου και πως αυτό μπορεί να ορίζει και να καθορίζει στη συνέχεια την πρόκληση και την πρόσκληση σ’ ένα άλλο λόγο».
Έκθεση «1000+1 ΠΡΑΞ(Ε)ΙΣ»
Διάρκεια- Χώρος: 2 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου (Γαλλικό Ινστιτούτο, Εγκαίνια στις 19:00)
2 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου (Ινστιτούτο Γκαίτε, Εγκαίνια στις 20:30)

Με τον "Ναυτίλο" στην Εύβοια


Στο όμορφο και γραφικό χωριό Αγιόκαμπος, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αιδηψό βρίσκεται το Μουσείο Ναυτίλος. Αυτό το μουσείο είναι πραγματικά ξεχωριστό καθώς έχει ως αντικείμενο του τη θαλάσσια ζωή. Εκθέτει μεγάλες συλλογές από όστρακα, απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών, μαλάκια, κοράλλια και ευρήματα τόσο από τις ελληνικές θάλασσες, όσο και από θάλασσες του υπόλοιπου κόσμου.
Πολλά κοχύλια και μαλάκια χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα για τη βαφή υφασμάτων, ενώ πολλά είδη χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση ανθρώπων και χώρων. Επίσης πολλά είδη ενέπνευσαν αρχαίους και μοντέρνους επιστήμονες στην τεχνολογία και φαρμακευτική, μέσω της κατασκευής τους, των χρωμάτων και της σύστασης τους. Το κοχύλι "bradaris" της οικογένειας murex στα χέρια του Ιπποκράτη έγινε το πρώτο ιατρικό εργαλείο ( σταγονόμετρο ).Το ίδιο κοχύλι με τη χρωστική ουσία του αδένα του, μας έδωσε την πορφύρα. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνέβαλλε στην ένδυση βασιλέων και αυτοκρατόρων ( Ελλήνων, Ρωμαίων, Αιγυπτίων ) με την ερυθρά χλαμύδα.
Ο "ναυτίλος" το κοχύλι που ταξιδεύει με σύστημα υδροτουρμπίνας και όχι μόνο, είναι το μοναδικό κοχύλι που αναδύεται και καταδύεται γεμίζοντας τους θαλαμίσκους του πότε με αζωτούχο αέριο που παίρνει από το νερό και πότε με νερό για να λειτουργήσει σαν … υποβρύχιο.

Η Βυτίνα ζει το δικό της παραμύθι


Σε τόπους μαγικούς, ενεργειακούς, με αδαπάνητη ενέργεια, ξωκλήσια, αλώνια, ξέφωτα μέσα στο δάσος, νερομάνες τόπους φυσικής δημιουργίας και εναλλακτικής αναζήτησης πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στη Βυτίνα οι εκδηλώσεις με τίτλο «Παραμύθια και Μουσικές του κόσμου». Σημαντικοί παραμυθάδες, παλαιότεροι και νεότεροι όπως η Λίλη Λαμπρέλλη, η Ανθή Θάνου, ο Παναγιώτης Κούλελης, ο Δημήτρης Προύσαλης και η Εύη Γεροκώστα με τη συνοδεία μουσικών ή όχι, αφηγούνται τα βράδια παραμύθια για της μοίρας τα γραμμένα, του έρωτα και του καημού, του κάτω και του πάνω κόσμου, για ανθρώπους με φιλοσοφικές αναζητήσεις και μας ταξιδεύουν σε κόσμους… ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Το τριήμερο 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου έχει υπότιτλο «Μουσική του κόσμου….ο ρυθμός εντός μου».Με ένα πάντρεμα του παραδοσιακού με το κλασσικό και το σύγχρονο τραγούδι, τρία εξαιρετικά και απολύτως διαφορετικά σχήματα οι: Ανδρέας και Λουκάς Αδαμόπουλος, Νίκος Ξυδάκης και Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή στο «Δασάκι», θα επιχειρήσουν να μας μαγέψουν με τις ιδιαίτερες φωνές τους και τα ωραιότερα μουσικά ακούσματα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Τα οφέλη της οικιακής κομποστοποίησης


Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.ά.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτό το προϊόν ονομάζεται κομπόστ. Στην Ευρωπαϊκή Eνωση, πετάμε όλο και περισσότερα απορρίμματα κάθε χρόνο. Μεταξύ 1995 και 1998, η ποσότητα των σκουπιδιών που δημιουργήσαμε αυξήθηκε κατά 15%. Εάν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς παραγωγής απορριμμάτων, έως το 2020, θα πετάμε πιθανώς 45% περισσότερα σκουπίδια από το 1995. Στην Ελλάδα, μόνο στο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Aνω Λιοσίων καταλήγουν καθημερινά 5.500 τόνοι απορριμμάτων, ενώ τα προγράμματα ανακύκλωσης έχουν καθυστερήσει δραματικά σε όλη τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει οδηγία (31/1999) όπου καθορίζει πως τα οργανικά στοιχεία των απορριμμάτων μας πρέπει να πηγαίνουν για κομποστοποίηση χωρίς να καθορίζει τον τρόπο και τη μέθοδο της κομποστοποίησης που πρέπει να επιλεγεί.

Το πρώτο πράσινο σχολείο στην Ελλάδα


Ένα "πράσινο σχολείο", λειτουργεί εδώ και κάποιους μήνες στο Παλαιό Φάληρο. Πρόκειται για ένα σχολείο που αγαπά και σέβεται το περιβάλλον, καθώς κυριαρχεί η παρουσία των φυτών, στους περιβάλλοντες χώρους ενώ το κτίριο είναι ανεξάρτητο. Το έξυπνο σχολείο διαφέρει από τα συμβατικά, καθώς παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων που συσσωρεύεται σε μία μπαταρία κι από εκεί διοχετεύεται στη ΔΕΗ, διαθέτει αισθητήρες διοξειδίου του άνθρακα για αναβάθμιση και καθαρισμό του αέρα στις σχολικές τάξεις, έχει ειδικούς αυτοματισμούς ώστε ο φωτισμός να μειώνεται ή να αυξάνεται ανάλογα με την εξωτερική ηλιοφάνεια, και τέλος τις πολύ ψυχρές μέρες το κτίριο θερμαίνεται με φυσικό αέριο.

27/7/09

Πολιτιστικό καλοκαίρι στη Μεγαλόπολη


Στις 3 Αυγούστου αρχίζει το πολιτιστικό καλοκαίρι στη Μεγαλόπολη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παιδικό θέατρο και αθλητικές εκδηλώσεις.
Το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» της Μεγαλόπολης θα κλείσει στις 29 Αυγούστου, με το χορευτικό φεστιβάλ, μια μεγάλη διοργάνωση, χορευτικά συγκροτήματα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

Δευτέρα 3 Αυγούστου: Συναυλία με τους Πάνο Κατσιμίχα -Μάνο Ξυδού. Ένα μουσικό ταξίδι από τις μεγάλες στιγμές των δύο καλλιτεχνών ως τα νέα τους τραγούδια.
Προαύλιο ΕΠΑ.Λ. Μεγαλόπολης, ώρα έναρξης 9.00μ.μ. - Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Τρίτη 4 Αυγούστου: Συναυλία με τον Γιώργο Μαυροειδή, σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Κουγιουμτζή, κ.α.
Στην πλατεία του Τ.Δ. Λυκαίου, ώρα έναρξης 9.00μ.μ.
Τετάρτη 5 Αυγούστου: Συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, όπου θα παρουσιάσει αποσπάσματα απ’ όλο το μουσικό του έργο.
Αύλειος χώρος της Αγίας Θεοδώρας στο Τ.Δ. Βάστα, ώρα έναρξης 9.00μ.μ.
Πέμπτη 6 Αυγούστου: Θεατρική παράσταση από το Θέατρο «ΖΙΝΑ» με το έργο του Αριστοφάνη «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» με τους Θύμιο Καρακατσάνη και Στάθη Ψάλτη.
Αύλειος χώρος του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης, ώρα έναρξης 9.00μ.μ. - Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σάββατο 8 Αυγούστου: Συναυλία Ελεάννα Ζεγκίνογλου, η οποία θα παρουσιάσει τραγούδια δικά της και άλλων δημιουργών σε έντεχνο, ροκ και λαϊκό πρόγραμμα.
Κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης, ώρα έναρξης 9.00μ.μ.
Τρίτη 11 Αυγούστου: Συναυλία – αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με την Άννα Βυτινάρου.
Κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης, ώρα έναρξης 9.00μ.μ.
Δευτέρα 17 Αυγούστου: Αθλητική εκδήλωση –παρουσίαση του ολυμπιακού αθλήματος ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ, από ομάδα επίλεκτων αθλητών.
Κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης, ώρα έναρξης 9.00μ.μ.
Παρασκευή 21 Αυγούστου: Παιδική θεατρική παράσταση «Kαραγκιόζης LIVE» από τον θίασο «Θεατρική Τέχνη», με τον Τάσο Βαμβακίδη, κ.α.
Αύλειος χώρος Γυμνασίου-Λυκείου Μεγαλόπολης, ώρα έναρξης 9.00μ.μ. - Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σάββατο 29 Αυγούστου: Χορευτικό φεστιβάλ, με χορευτικά συγκροτήματα, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας ( Πόντο- Κρήτη- Μακεδονία- Στερεά- Πελοπόννησο-Θράκη- ΄Ηπειρο- Αιγαίο).
Με τη συνεργασία του Χορευτικού Ομίλου Μεγαλόπολης.
Κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης, ώρα έναρξης 8.30 μ.μ.

Τα πανηγύρια του Αυγούστου στην Ικαρία


6 Αυγούστου πανηγύρι στα χωριά Οξέ, Χριστού και Φραντάτο για την μεταμόρφωση του Σωτήρος.

15 Αυγούστου στην κοίμηση της Θεοτόκου στα χωριά Χρυσόστομος, Μαρμάρια Παναγιά, Περδίκι, Μονοκάμπι, Λαγκάδα, Ακαμάτρα και Κοσσοίκια.

17 Αυγούστου στο Καραβόσταμο.

27 Αυγούστου του Αγίου Φανουρίου στα χωριά Μάραθο, Άγιος Παντελεήμονας και Μανδριά.

29 Αυγούστου το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Μαυράτο όπου σερβίρεται και το παραδοσιακό χταποδοπίλαφο.

Η Έδεσσα γιορτάζει το αυγουστιάτικο φεγγάρι


Το Υπουργείο Πολιτισμού και η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Δήμο Έδεσσας σας προσκαλούν το Σάββατο 14/8/2008 στις 8.30 μ.μ. στον Αρχαιολογικό Χώρο Έδεσσας για να απολαύσετε κάτω από το ασημένιο φως της Πανσελήνου με το σύνολο "Νεράιδες της Εδεσσας"-Εδεσσαϊκό Θέατρο τη διαδρομή της μουσικής από τις ρίζες της (τις μαγικές τελετές της Σελήνης-Εκάτης, τις νυκτερινές διαδρομές του Διονύσου και τους αλαλαγμούς του Πανός) μέχρι τις μέρες μας (στις τελετές του γάμου και τις λαϊκές πανηγύρεις στα ξωκκλήσια των χωριών)
Στην Αρχαία Έδεσσα έναν άγνωστο σε πολλούς χώρο όπου εικάζεται ότι εδώ ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα οι Μακεδόνες Βασιλείς με τον Φίλιππο και ακολούθως με τον Αλέξανδρο θα πραγματοποιηθεί υπό το φως του Φεγγαριού η εκδήλωση (που πιστέψτε με δεν πρέπει να χάσετε) με θέμα την γέννηση της μουσικής από τον Θεό Πάνα και το ταξίδι της στην Μεσόγειο ακολουθώντας μύθους & χρώματα που συνδέουν την ανατολή και την δύση.

Στο φως του φεγγαριού - Αύγουστος 2009


Με αφορμή την Πανσέληνο οργανώνεται στις 14 Αυγούστου 2008, σειρά εκδηλώσεων σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία προκειμένου να απολαύσει το κοινό το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι. 70 Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία θα παραμείνουν ανοιχτοί, ενώ σε 40 από αυτούς θα πραγματοποιηθούν μουσικές ή θεατρικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς.

Τα πανηγύρια της Αργιθέας


Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στα παραδοσιακά πανηγύρια της Αργιθέας κάθε καλοκαίρι , όταν οι ξενιτεμένοι Αργιθεάτες επιστρέφουν στα χωριά και η πανέμορφη Αργιθέα σφύζει από ζωή. Στα πανηγύρια κυριαρχεί η παραδοσιακή αργιθεάτικη μουσική με τους τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίχτες , οι τοπικοί χοροί με τις αργές και αρμονικές τους κινήσεις (κλειστός, στα τρία , τσάμικος, κ.α) και η φιλοξενία των κατοίκων.
Η Καρυά (Τριζόλο) σέρνει πρώτη το χορό των πανηγυριών της Αργιθέας , προς τιμήν του Αγίου Νικολάου του Νέου (20 Μαΐου) και ακολουθούν δεκάδες πανηγύρια:

Πανηγύρια Ανατολικής Αργιθέας

Βλάσι, Πετροχώρι και Δροσάτο: 20/6 Προφήτη Ηλία.
Λεοντίτο και Καμπουρέικα (οικ. Πετρίλου): 26/7 Αγ. Παρασκευής.
Βασιλάδες (οικ. Πετρίλου): 27/7 Αγ. Παντελεήμονα.
Κρανιά (οικ. Πετρίλου): 15/8 Κοίμηση Θεοτόκου.
Κουμπουριανά και Λιβάδια (οικ. Πετρίλου): 6/8 Μεταμόρφωσης Σωτήρος.
Στεφανιάδα: 15/8 Κοίμησης Θεοτόκου.
Ρώσαπ (οικ. Πετρίλου) 23/8 Παναγίας.

Πανηγύρια Δήμου Αργιθέας
Αργιθέα και Πετρωτό: 20/7 Προφήτη Ηλία.
Λαγκάδι (οικ. Ανθηρού): 1/6 Αγ. Αναργύρων.
Κριτσάρι (οικ. Ανθηρού): 7/7 Αγ. Μαρίνα.
Καλή Κώμη: 25/7 Κοίμηση Αγ. Άννης.
Ανθηρό: 26/7 Αγ. Παρασκευής.
Μεταμόρφωση (οικ. Ανθηρού): 6/8 Μεταμόρφωση Σωτήρος.
Ελληνικά, Θερινό, Μεσοβούνι: 15/8 Κοίμηση Θεοτόκου.
Ι.Μ. Κατουσίου (Λαγκάδι Ανθηρού) και Μ. Μεσοβουνίου: 8/9 Γενέσιον της Θεοτόκου.

Πανηγύρια Δήμου Αχελώου
Νεοχώρια (οικ. Βραγκιανών): 21/5 Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης
Μάραθος: Αγίου Πνεύματος.
Αργύρι και Βραγκιανά: 20/6 Προφήτη Ηλία.
Ρόγκια (οικ. Βραγκιανών): 30/6 Αγ. Αποστόλων.
Κελάρια (οικ. Καταφυλλίου): 7/7 Αγ. Κυριακής.
Ι. Μ. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Βραγκιανά) και Καταφύλλι: 6/8 Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Γρυμπιανά: Πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο.
Βραγκιανά (Παναγιά Επισκοπής): 8/9 Γενέσιον της Θεοτόκου.
Αργύρι: 6/2 Αγ. Νικολάου.

Σουπιές λαδολέμονο - μια συνταγή από τα Χανιά




Σουπιές λαδολέμονο με πατάτες στη γάστρα
Υλικά: 4 σουπιές μέτριου μεγέθους, 1/2 κιλό πατάτες, αλάτι-πιπέρι, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο. Για το λαδολέμονο: 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο, 1 λεμόνι χυμό.


Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις σουπιές, προσπαθώντας να μείνει το κεφάλι ενωμένο με το σώμα. Έπειτα κόβουμε το στομάχι από την παχιά μεριά κάθετα μέχρι την ουρά. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τις αλατοπιπερώνουμε, τις λαδώνουμε ελαφρά και τις τοποθετούμε στον πάτο της γάστρας. Από πάνω τοποθετούμε τις σουπιές αλατοπιπερωμένες. Ρίχνουμε ελάχιστο νερό και έπειτα τις κλείνουμε με το καπάκι και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να δούμε ότι έχουν κοκκινήσει αρκετά. Αφού ψηθούν, τις σερβίρουμε και τις περιχύνουμε με το λαδολέμονο, το κρεμμύδι και τις πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Είναι ένα υπέροχο γεύμα με καταπληκτική γεύση. Καλή σας όρεξη.

Το απουσιολόγιο του χρόνου - η μνήμη της πέτρας


Τα αγροτικά διδακτήρια, αλλά και τα περισσότερα σχολεία του Ελληνισμού, χτίστηκαν με την πέτρα του τόπου τους. Στα κονιάματα και στα υπόλοιπα μίγματα των υλικών που βοήθησαν να στεριωθούν οι πέτρες των σχολείων, βρίσκονται σε ισόποσες αναλογίες το κρυστάλλινο νερό της υπαίθρου και ο ζεστός ιδρώτας των κατοίκων της. Πήραν μόνοι τους τις βαριοπούλες, τους κασμάδες και τα καλέμια και ξερίζωσαν τη γκρίζα και καφετιά πέτρα της Ελλάδας. Κουβάλησαν στις πλάτες τους το χαρμάνι και τις πέτρες, ταξίδεψαν μερόνυχτα με τα ζώα τους για να φέρουν τα οικοδομικά υλικά που τους έλειπαν, φιλοξένησαν στα σπίτια τους πετράδες και κομπανίες χτιστάδων που ήρθαν από μέρη μακρινά.

Το απουσιολόγιο του χρόνου - Σίταινα νομού Αρκαδίας


Δεκέμβρης του 1962 στη Σίταινα, ένα μικρό ορεινό χωριό της Κυνουρίας, χτισμένο αμφιθεατρικά στις απότομες πλαγιές του Πάρνωνα. Το ημερολόγιο δείχνει 5 του μήνα, ανήμερα του Αγίου Σάββα. Από το πρωί πέφτει δυνατή βροχή. Ο αέρας λυγίζει τα κλαδιά του πλάτανου που αγκαλιάζει το δημοτικό σχολείο και τα πετά με μανία στη στέγη του. Κάποια κεραμίδια παραμερίζονται και το νερό περνά πια στη σχολική αίθουσα. Η φλόγα από την ξυλόσομπα που σιγοκαίει μέσα στη σχολική αίθουσα κοντεύει να σβήσει. Τα παιδιά κοιτούν ανήσυχα το ταβάνι. Ο δάσκαλος, Βασίλης Μπουρνάκης, φορά το πανωφόρι του κι ανεβαίνει στη στέγη για να δει τι συμβαίνει. Χωρίς να το καταλάβει, γλιστρά και πέφτει στο κενό... Ξεψύχησε το ξημέρωμα της επομένης. Το άψυχο σώμα του το ξεπροβόδισαν οι μαθητές του πάνω σ’ ένα γαϊδούρι που το μετέφερε στο Άστρος, όπου και ενταφιάστηκε.

Γιορτή Αγροτοτουρισμού στη Χίο - Αύγουστος 2009



Με το τρίπτυχο "Γεύση - Τέχνη - Πολιτισμός" ξεκινά στις έξι Αυγούστου η πέμπτη γιορτή Αγροτοτουρισμού στη Χίο. Ο Δημοτικός Κήπος θα γίνει το επίκεντρο όλου του νησιού για πέντε ημέρες, μέχρι τις έντεκα Αυγούστου δηλαδή, που θα διαρκέσουν οι εκδηλώσεις. Επισκέπτες αλλά και ντόπιοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παράλληλες εκδηλώσεις και να γευτούν τοπικά εδέσματα και ποτά, μεταξύ των οποίων και το χιώτικο λικέρ, το οποίο παρασκευάζεται ως εξής:


Υλικά: 350 γρ. ζάχαρη, 170 γρ. φλούδες πορτοκαλιών, 1.250 γρ οινόπνευμα, λίγα μοσχοκάρφια και κανέλα.
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών έτσι ώστε να μην απομένει σε αυτές άσπρη ψίχα. Τις βάζουμε σε γουδί και τις κοπανίζουμε με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε σε γυάλινο δοχείο (που να σφραγίζεί καλά, για να μη φεύγει το άρωμα) το οινόπνευμα και τις φλούδες και τα αφήνουμε για 5-6 ημέρες. Βράζουμε τη ζάχαρη με λίγο νερό 1 -2 λεπτά, ρίχνοντας μέσα και τα μοσχοκάρφια και την κανέλα. Όταν κρυώσει τη ρίχνουμε στο γυάλινο δοχείο, στο οποίο έχουμε τις φλούδες και το οινόπνευμα και τα αφήνουμε πάλι 5-6 μέρες, ανακινώντας το βάζο για λίγο, μέρα παρά μέρα. Περνάμε το υλικό από τουλουπάνι ή πυκνό σουρωτήρι με ύφασμα από πάνω δυο φορές. Το λικέρ είναι έτοιμο. Κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται (και με την ίδια αναλογία) το λικέρ μανταρινιού, λεμονιού, κίτρου και νεραντζιού.