30/11/09

Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ με τις μεταλλάξεις του Η1Ν1



.Δυο ασθενείς, που προσβλήθηκαν από μεταλλαγμένους τύπους της νέας γρίπης, κατέληξαν στη Γαλλία, ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε ότι τα σποραδικά περιστατικά ανθεκτικότητας στο Tamiflu, δεν αλλάζουν τις εκτιμήσεις για την ασθένεια.

Οι δυο ασθενείς είχαν προσβληθεί από τον μεταλλαγμένο ιό που είχε εντοπιστεί και στη Νορβηγία, ενώ στον έναν είχε ανιχνευθεί και μία δεύτερη μετάλλαξη, η οποία προσδίδει ανθεκτικότητα στο Tamiflu. Εβδομήντα πέντε, παρόμοια περιστατικά, σύμφωνα με το Reuters, έχουν αναφερθεί από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα.

"Οι ιοί γρίπης εμφανίζουν μεταλλάξεις συνεχώς, ωστόσο οι περισσότερες δεν επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ιού και δεν αναφέρονται" Κέιζο Φουκούντα, Σύμβουλος του ΠΟΥ για την πανδημική γρίπη Τα τελευταία κρούσματα, στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα, αφορούν ποικιλίες του ιού με ανθεκτικότητα στο αντι-ιικό φάρμακο.



«Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτές οι μεταλλάξεις μαρτυρούν κάποια θεμελιώδη αλλαγή στους ιούς» δήλωσε στη Γενεύη ο Κέιζο Φουκούντα, ειδικός σύμβουλος του ΠΟΥ για την πανδημική γρίπη.



"Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι - όμως δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή, κάποια σημαντική μεταβολή στην επιδημιολογία ή τις ιδιότητες αυτών των ιών, όσον αφορά την ανθεκτικότητα στην οσελτα-μιβίρη, δηλαδή το Tamiflu" τονίζει σημειώνοντας "οι ιοί γρίπης εμφανίζουν μεταλλάξεις συνεχώς, ωστόσο οι περισσότερες δεν επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ιού και δεν αναφέρονται".

Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τα περιστατικά μεταλλαγμένης γρίπης Η1Ν1 περιορίζονται σε άτομα με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κυρίως ασθενείς με λευχαιμία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, η νέα γρίπη έχει σκοτώσει 7.826 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Στην Ευρώπη οι νεκροί από τη νέα γρίπη είναι περίπου 650 με αύξηση 85% σε μια εβδομάδα. Η αμερικανική ήπειρος έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με 5.360 νεκρούς (554 μόνο την τελευταία εβδομάδα) και ακολουθεί η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, με 1.382 νεκρούς.

Όλο και περισσότεροι θάνατοι από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια



Τριακόσια πενήντα εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π) ενώ περίπου τρία εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτό το συχνότατο νόσημα με κύριο αίτιο το κάπνισμα.

«Η ασθένεια αυτή, που αφορά άτομα με χρόνιο βήχα, απόχρεμψη και ποικίλου βαθμού δύσπνοια, στο πλαίσιο χρόνιας βρογχίτιδας ή πνευμονικού εμφυσήματος ή και των δύο, αποτελεί σήμερα την τέταρτη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών υγείας το 2020 θα βρεθεί στην τρίτη θέση» ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Δημήτριος Γκιουλέκας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.





Η σχέση της Χ.Α.Π. με το κάπνισμα είναι άμεση και όπως επιβεβαιώνουν διεθνείς έγκυρες μελέτες και στοιχεία ποσοστό 20-25% των καπνιστών θα εμφανίσει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα ιατρικά, αλλά και κοινωνικά προβλήματα και έχει τεράστια επίπτωση στην οικονομία κάθε χώρας, δεδομένου ότι είναι νόσος εξελικτική, μη αναστρέψιμη και οδηγεί ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών σε εργασιακή ανικανότητα.



Αυξάνονται τα κρούσματα φυματίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο επισήμανε ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Γαλάνης. Οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται η αύξηση είναι η μετακίνηση πληθυσμών από χώρες με υψηλή επίπτωση φυματίωσης προς χώρες με χαμηλή επίπτωση, οι συνθήκες διαβίωσης, όπως αυτές σχετίζονται με το φαινόμενο της μετακίνησης των πληθυσμών, η εμφάνιση πολυανθεκτικότητας των μυκοβακτηριδίων της φυματίωσης έναντι των διαφόρων αντιφυματικών φαρμάκων (φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό, κυρίως για τις πρώην ανατολικές χώρες).



Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην Ευρώπη η μετακίνηση των πληθυσμών ευθύνεται για αύξηση της επίπτωσης της φυματίωσης σε ποσοστό από 5% έως 30%. Στην Ελλάδα μετά την περίοδο συνεχούς πτωτικής πορείας της νόσου έως το 1990, παρατηρείται κατά την τελευταία εικοσαετία περίοδος καθήλωσης της επίπτωσης στα ίδια επίπεδα. Κατά τους ειδικούς η καθήλωση αποτελεί ανησυχητικό σημείο, γνωστό σε όλα τα κράτη, γιατί δυστυχώς μετά από την καθήλωση η επίπτωση ακολουθεί ανοδική πορεία.



Ο πιθανότερος παράγοντας, που ευθύνεται για τη μη μείωση της νόσου στην Ελλάδα είναι η μετανάστευση. Πρόκειται περί οικονομικών ή πολιτικών μεταναστών ή περί λαθρομεταναστών, οι οποίοι προέρχονται από χώρες μεγάλης επίπτωσης της φυματίωσης και διαβιούν υπό κακές συνθήκες, ιδιαίτερα εκείνοι, που μπήκαν στη χώρα παράνομα. Το υπάρχον σύστημα αντιφυματικού αγώνα στη χώρα μας, δεν καλύπτει πλήρως τους μετανάστες. Η διαδικασία χορήγησης κάρτας οδήγησε στην εκτέλεση ακτινογραφίας θώρακος. Θεωρείται όμως, ότι κάρτα διεκδίκησαν κυρίως αυτοί που ζουν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα.



Υπέρ του εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης τάσσεται η πνευμονολογική κοινότητα στη χώρα μας. «Λέμε ναι στον εμβολιασμό γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νέα γρίπη. Το εμβόλιο προσφέρει κύρια προφύλαξη σε ποσοστό 95% και η ανοσία αρχίζει 10-15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάρη στα εμβόλια ο μέσος όρος ζωής έφτασε στα 76 χρόνια για τους άντρες και τα 78 στις γυναίκες» επισήμανε ο κ. Γκιουλέκας.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι επιπλοκές της νέας γρίπης αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα και περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε προσβολή του αναπνευστικού συστήματος. «Ο ιός της νέας γρίπης προκαλεί οξεία βρογχίτιδα και αν εισχωρήσει στις κυψελίδες του πνεύμονα οδηγεί ένα ποσοστό 2-10% στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ ο ιός της κοινής γρίπης οδηγεί μόνο σε ποσοστό 1% στις μονάδες εντατικής. Τα προβλήματα που προκαλεί ο ιός Η1Ν1 στα άτομα που μπαίνουν στην εντατική είναι μεγάλα διότι δεν ξέρουμε αν θα αποδώσει η θεραπεία», πρόσθεσε.





ΠΗΓΗ: AΠΕ

Τσιγάρα μολυσμένα με βακτήρια



Τα τσιγάρα είναι "ευρέως μολυσμένα" με βακτήρια, μερικά εκ των οποίων είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα Αμερικανών και Γάλλων ερευνητών.

Η έρευνα, που θεωρείται η πρώτη του είδους της διεθνώς, έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μέριλαντ με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας Άμι Σάπκοτα, σε συνεργασία με ερευνητές της σχολής Ecole Centrale της Λιόν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Environmental Health Perspectives" (Προοπτικές Περιβαλλοντικής Υγείας).



Σύμφωνα με την μελέτη, "τα ίδια τα τσιγάρα μπορεί να αποτελούν άμεση πηγή έκθεσης, τόσο των ενεργών όσο και των παθητικών καπνιστών, σε μια ευρεία γκάμα δυνητικά παθογόνων μικροβίων". Οι ερευνητές, που εξέφρασαν την έκπληξή τους για το εύρημά τους, ανέφεραν ότι είναι άγνωστες ακόμα οι συνέπειες από την άποψη της δημόσιας υγείας και συστήνουν περαιτέρω έρευνα στο ζήτημα.







Τα τσιγάρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, βρέθηκαν γεμάτα μικρόβια, αρκετά από τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τους ανθρώπους. "Αν οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να επιβιώσουν από τη διαδικασία του καπνίσματος - και πιστεύουμε ότι μπορούν- τότε μπορούν στη συνέχεια να συνεισφέρουν σε μολυσματικές και σε χρόνιες ασθένειες, τόσο στους καπνιστές όσο και σε όσους απλώς εκτίθενται στον καπνό", δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας δρ Σάπκοτα. Πρόσθεσε ότι, με δεδομένο πως τα τσιγάρα χρησιμοποιούνται από περισσότερους του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπου παγκοσμίως, είναι κρίσιμο να μάθουμε όσο γίνεται πιο πολλά πράγματα για το βακτηριακό περιεχόμενο των τσιγάρων.







Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους ανάλυσης του DNA για να προσδιορίσουν το συνολικό γενετικό υλικό των μικροοργανισμών που περιέχονται στα τσιγάρα. Διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες είδη βακτηρίων -μερικά των οποίων είναι γνωστό ότι προκαλούν μολύνσεις των πνευμόνων, του αίματος ή του εντέρου- βρίσκονται μέσα σε κάθε τσιγάρο (στη μελέτη ελέγχθηκαν γνωστές μάρκες), ενώ δεν απέκλεισαν ότι περαιτέρω έλεγχοι θα αυξήσουν στο μέλλον σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων που θα ανακαλυφθούν. Ανάμεσα στα βακτήρια που βρέθηκαν, ήσαν τα εξής: Acinetobacter, Bacillus, Burkholderia, Clostridium, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Serratia, Campylobacter, Proteus, Enterococcus, Staphylococcus κ.α., μερικά από τα οποία ποτέ πριν δεν είχαν εντοπιστεί μέσα στα τσιγάρα.







Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβώσουν κρίσιμα ερωτήματα, όπως κατά πόσο τα βακτήρια επιβιώνουν από τη διαδικασία της καύσης του καπνού και αποικίζουν το αναπνευστικό σύστημα των καπνιστών. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι ορισμένα "σκληροτράχηλα" μικρόβια μπορούν όντως να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω της οδού του καπνίσματος, σύμφωνα με τους ερευνητές. Θεωρούν επίσης πιθανό ότι το κάπνισμα εξασθενεί το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα και ότι τα παθογόνα μικρόβια προέρχονται κυρίως από το περιβάλλον παρά από τα ίδια τα τσιγάρα. Για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα, οι επιστήμονες συστήνουν πρόσθετες έρευνες.





ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέταξε τα παπούτσια της στην πρόεδρο της Βουλής



Τα παπούτσια της εκσφενδόνισε η βουλευτής του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος [SRS], Γκόρντανα Ποπ Λάζιτς, προς την προεδρεύουσα του κοινοβουλίου, στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Γκόρντανα Τσόμιτς.





Το επεισόδιο συνέβη κατά την διάρκεια συζήτησης στην Σερβική βουλή, του θέματος για το καθεστώς της Βοϊβοντίνα και την αύξηση των αρμοδιοτήτων των οργάνων εξουσίας της βόρειας σερβικής επαρχίας.



Η κα Ποπ Λάζιτς, αντιδρώντας στην άρνηση της προεδρεύουσας να της δώσει τον λόγο, έβγαλε τα παπούτσια της και τα εκσφενδόνισε εναντίον της κ. Τσόμιτς, η οποία με την σειρά της επέβαλε στην βουλευτή ποινή απομάκρυνσης από την αίθουσα. Ωστόσο, εκείνη αρνήθηκε να αποχωρήσει και έτσι διακόπηκε για λίγη ώρα η συνεδρίαση.





ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εκτός από τ' αυτιά ακούμε και με το δέρμα μας



Δεν ακούμε μόνο με τα αυτιά μας, αλλά και με το δέρμα μας! Οι αισθήσεις που νιώθουν οι άνθρωποι στην επιδερμίδα τους, παίζουν ρόλο

στο πώς ακούνε, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι ακουστικές και οπτικές ενδείξεις δεν είναι οι μόνοι σημαντικοί παράγοντες για την ακοή των ανθρώπων.





Η μελέτη, που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερων ακουστικών βαρηκοΐας, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ υπό τον γλωσσολόγο Μπράιαν Γκικ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC.



Είναι ήδη γνωστό ότι οι οπτικές ενδείξεις από το πρόσωπο του ομιλητή μπορούν να βελτιώσουν -ή και να χειροτερέψουν- το τι και πως ακούει ένας ακροατής κάτι που λέγεται. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι, πέρα από την όραση ("διάβασμα" των χειλιών), ακόμα και οι αισθήσεις της αφής παίζουν το δικό τους ρόλο στη διαδικασία της ακρόασης.



Οι επιστήμονες σύγκριναν πώς οι άνθρωποι ακούνε ήχους που κατά την ομιλία συνοδεύονται από ανεπαίσθητες πνοές αέρα (όπως "πα" ή "τα"), σε σχέση με ήχους της ομιλίας που δεν συνοδεύονται από τέτοιες μη ακουόμενες πνοές του αέρα (όπως οι ψιλοί ήχοι "μπα" ή "ντα"). Οι ερευνητές παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, έστελναν μικρά ρεύματα αέρα στους εθελοντές των πειραμάτων, που είχαν καλυμμένα τα μάτια τους, ώστε να απομονωθεί τελείως η αίσθηση της όρασης σε σχέση με την ακοή. Όταν φυσούσε αυτό το ανεπαίσθητο αεράκι, οι ακροατές συχνά άκουγαν λανθασμένα τους ψιλούς ήχους ("μπα" και "ντα") ως "πα" και "τα", ενώ όσοι εθελοντές δεν μπερδεύονταν από το τεχνητό αεράκι, αλλά απλώς άκουγαν τις ομιλίες, δεν έκαναν τέτοια λάθη.



Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, χωρίς να το καταλαβαίνουν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πληροφορίες από την αίσθηση της αφής (από την ανεπαίσθητη πνοή του αέρα που συνοδεύει τους ήχους της ομιλίας), από κοινού με την ακοή και την όραση, για να ακούσουν μια ομιλία. Η απαλή, μη αισθητή, πνοή αέρα που συνοδεύει ορισμένες συλλαβές ή σύμφωνα, βοηθά τους ανθρώπους να ξεχωρίσουν ποιο σύμφωνο ακούνε ή, αντίθετα (όπως στο πείραμα) μπορεί να τους μπερδέψει.



Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας προσλαμβάνει και συνδυάζει πληροφορίες από τις πιο διαφορετικές αισθήσεις για να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα αυτού που ακούει. Ο Γκικ χαρακτηρίζει τους ανθρώπους "αντιληπτικές μηχανές μέσα από το σύνολο του σώματος". Ήδη προηγούμενες έρευνες έχουν μελετήσει το συναφές φαινόμενο της συναισθησίας, κατά το οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τους ήχους και ακούνε το φως!





ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

28/11/09

Με λάχανο τουρσί προσπαθούν οι Σέρβοι ν' αντιμετωπίσουν τη νέα γρίπη



Οι Σέρβοι, περιμένοντας το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης Η1Ν1, προσπαθούν να προστατευτούν απο αυτήν καταφεύγοντας στην ... παραδοσιακή διατροφή. Το τουρσί από λάχανο ή πιπεριά, το σκόρδο και το κρεμμύδι αποτελούν

καθημερινά διατροφικά στοιχεία και ήδη από τα σερβικά ΜΜΕ αποδόθηκε στα τρόφιμα αυτά ο χαρακτηρισμός "σερβικό εμβόλιο".





Στις λαϊκές αγορές επικρατεί το αδιαχώρητο και όπως αναφέρει ο σερβικός Τύπος, στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών πρώτο βρίσκεται το σκόρδο και ακολουθούν το λάχανο-τουρσί και το κρεμμύδι. Στα εστιατόρια έχει αυξηθεί, επίσης, η κατανάλωση των προϊόντων αυτών. Σε ρεπορτάζ της ιδιωτικής τηλεόρασης "Πίνκ" (Pink) καταγράφεται εστιατόριο στο Βελιγράδι, όπου στο μενού των ορεκτικών προσφέρεται μεζές που ονομάζεται "Αντί - Η1Ν1". Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου εξηγεί ότι ο συγκεκριμένος μεζές αποτελείται από τουρσί-λάχανο πασπαλισμένο με καυτερό κόκκινο πιπέρι, τυροσαλάτα με πολύ σκόρδο και ελαιόλαδο, μπέικον τηγανισμένο και ένα ποτηράκι ρακί κατά προτίμηση από κυδώνια, αχλάδια ή σταφύλια.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

26/11/09

Μνημείο αφιερωμένο στο κρεμμύδι - ρεκόρ Γκίνες για ένα ρουμανικό χωριό



Στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες μπήκε το χωριό Περιτσέι στη δυτική Ρουμανία, καθώς δημιούργησε το μεγαλύτερο μνημείο, ύψους 6,5 μέτρων αφιερωμένο στο κρεμμύδι.





Το ύψος του κρεμμυδιού είναι 4,5 μέτρα και είναι φτιαγμένο από σίδερο και ρετσίνι στο χρώμα που έχει το ξερό κρεμμύδι, ενώ είναι τοποθετημένο σε βάση δύο μέτρων από τσιμέντο.

Το μνημείο φιλοτέχνησε ο Κορνέλ Ντουργκέου, κοσμήτορας της σχολής Εικαστικών Τεχνών στην Οράντεα και κόστισε 6.700 δολάρια. Τα χρήματα παραχώρησε επιχειρηματίας που γεννήθηκε στο Περιτσέι, ζει στην Οράντεα και ασχολείται με την εξαγωγή κρεμμυδιών.

Οι κάτοικοι στο χωριό ασχολούνται με την παραγωγή κρεμμυδιών και πιστεύουν ότι τα προϊόντα τους είναι πολύ νόστιμα εξαιτίας της καλής ποιότητας χώματος στη περιοχή και των κατάλληλων θερμοκρασιών για την ωρίμανση.





Πηγή: AΠE

Νέα εποχή για τα αμερικανικά περιοδικά



Τέσσερις μεγάλοι αμερικανικοί εκδοτικοί όμιλοι ετοιμάζονται να δημιουργήσουν κοινή "πλατφόρμα" στο διαδίκτυο, για να πωλήσουν τα περιοδικά τους, που πλήττονται από την κρίση του αμερικανικού Τύπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων.

Η ανακοίνωση της δημιουργίας του ψηφιακού αυτού "περιπτέρου" είναι πιθανόν να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται ενημερωμένες για το σχέδιο πηγές. Οι τέσσερις εκδοτικοί όμιλοι - η Time Inc.( που εκδίδει τα περιοδικά People, Time, Fortune), η Conde Nast (που εκδίδει το The New Yorker, το Vogue και το Vanity Fair), η Hearst ( που εκδίδει το Marie-Claire) και η Meredith (που εκδίδει το Parents), θα είναι ισότιμοι συνεταίροι στην "πλατφόρμα" αυτή, η οποία θα προσφέρει εκδόσεις των περιοδικών on line ή προς τύπωσιν, σύμφωνα με τους New York Times.





Το σχέδιο έχει ως στόχο τη δημιουργία φορμάτ ανάγνωσης για πολυ-λειτουργικά κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικά βιβλία. Σύμφωνα με τον New York Observer, στέλεχος του Time, ο Τζον Σκουάιρς, θα ορισθεί επικεφαλής του σχήματος.Το ηλεκτρονικό "περίπτερο" θα προσφέρει "ένα μοναδικό σημείο επαφής με τον καταναλωτή", γράφει ο Observer.



Το σύνολο του αμερικανικού γραπτού Tύπου αντιμετωπίζει μείωση των διαφημιστικών εσόδων, συνεχή πτώση της κυκλοφορίας και διαρροή των αναγνωστών προς δωρεάν ηλεκτρονικές εκδόσεις.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

23/11/09

Τα δημοφιλέστερα χόμπι των αντρών και των γυναικών



Τα πέντε πιο «γοητευτικά» χόμπι των γυναικών και των ανδρών κατέγραψε βρετανική έρευνα του Clubbz.com.





1.300 άνδρες και γυναίκες στη Βρετανία ρωτήθηκαν για το ποιο χόμπι βρίσκουν πιο γοητευτικό στο άτομο του αντίθετου φύλου και αν τους οδήγησε να αλλάξουν γνώμη για κάποιον.



Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άνδρες γοητεύονται από γυναίκες που εξασκούν σωματικές δραστηριότητες, όπως χορό, γιόγκα και κολύμπι, ενώ οι γυναίκες γοητεύονται από παίκτες ποδόσφαιρου, σέρφερς αλλά και φωτογράφους.



Μάλιστα, ο χορός των γυναικών κερδίζει με ένα συντριπτικό ποσοστό 89%, ενώ οι περισσότερες γυναίκες δήλωσαν πως θα ήθελαν να έχουν δίπλα τους έναν David Beckham!



Το τοπ 5 των ανδρών για τα χόμπι των γυναικών:

1. Χορός

2. Γιόγκα

3. Κολύμβηση

4. Μαγείρεμα

5. Χορός στριπτίζ (!)



Το τοπ 5 των γυναικών για τα χόμπι των ανδρών

1. Ποδόσφαιρο

2. Σέρφινγκ

3. Φωτογραφία

4. Αναρρίχηση

5. Ράφτινγκ

Η κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει τους άντρες από τις καρδιοπάθειες



Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τουλάχιστον κατά 35% τον κίνδυνο προβλημάτων καρδιάς στους άνδρες και μάλιστα όσο πιο μεγάλη είναι η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη εμφανίζεται η ωφέλεια για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ισπανική έρευνα, η οποία όμως δέχτηκε επικρίσεις ότι αγνοεί τις συνέπειες του αλκοόλ για αρκετές άλλες ασθένειες.





Η εκτεταμένη έρευνα, που μελέτησε πάνω από 15.500 άνδρες και 26.000 γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "Heart" (Καρδιά), σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, συμπέρανε ότι ακόμα και μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να κάνουν καλό σε ένα άνδρα, ενώ αντίθετα οι γυναίκες που πίνουν το ίδιο, δεν φαίνεται να ωφελούνται εξίσου.



Άλλοι ειδικοί όμως προειδοποίησαν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες ασθένειες και επεσήμαναν ότι το αλκοόλ ευθύνεται για 1,8 εκατ. θανάτους το χρόνο παγκοσμίως.



Η έρευνα έγινε στην Ισπανία -μια χώρα με πολύ υψηλή κατανάλωση αλκοόλ (έκτη στον κόσμο) αλλά και πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιοπαθειών- ανάμεσα σε άτομα ηλικίας 29 έως 69 ετών και διήρκεσε επί δέκα χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι όσοι πίνουν λίγο (π.χ. λιγότερο από μια βότκα τη μέρα) έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 35%, ενώ για όσους πίνουν από τρία έως 11 ποτά, ο κίνδυνος μειώνεται ακόμη περισσότερο (50% κατά μέσο όρο).



Οι γυναίκες -που, ούτως ή άλλως, εμφανίζουν αναλογικά λιγότερες καρδιοπάθειες σε σχέση με τους άνδρες- δεν εμφανίζουν τα ίδια οφέλη, κάτι που οι ισπανοί ερευνητές αποδίδουν στο γεγονός ότι ο οργανισμός των γυναικών επεξεργάζεται διαφορετικά το αλκοόλ και ότι οι γυναικείες ορμόνες λειτουργούν προστατευτικά για τις νεότερες.



Το είδος του ποτού δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, όμως η μελέτη διαπίστωσε ότι μεγαλύτερη ωφέλεια έχουν όσοι πίνουν μέτριες ως μεγάλες ποσότητες από διαφορετικά ποτά και όχι από ένα μόνο.



Ο μηχανισμός που το αλκοόλ ωφελεί την καρδιά, δεν είναι ακόμα σαφής, αλλά είναι ήδη γνωστό ότι το αλκοόλ βοηθά στην αύξηση των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας ("καλής" χοληστερίνης), που εμποδίζει την ανάπτυξη της "κακής" χοληστερίνης στις αρτηρίες.



"Η καρδιά είναι απλώς ένα όργανο από τα πολλά στο σώμα. Μπορεί το αλκοόλ να παρέχει περιορισμένη προστασία σε ένα όργανο, όμως η κατάχρησή του μπορεί να βλάψει την καρδιά και άλλα όργανα, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τον εγκέφαλο", δήλωσε η Κάθι Ρος του British Heart Foundation.



Άλλοι ειδικοί επεσήμαναν ότι η λήψη μεγάλης ποσότητας αλκοόλ τριπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ τόνισαν ότι η νέα μελέτη δεν πρέπει να ενθαρρύνει κανέναν να πίνει περισσότερο. "Η σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ και την καρδιοπάθεια παραμένει αμφισβητούμενη", δήλωσε ο καθηγητής Μάρτιν ΜακΚι της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και πρόσθεσε ότι η νέα ισπανική μελέτη δεν πρέπει να θεωρηθεί η οριστική απάντηση στο ζήτημα.



Ο καθηγητής χειρουργικής του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ Ρόμπερτ Σάτον δήλωσε ότι η ισπανική μελέτη "έχει αρκετά λάθη" και οδηγεί στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι η πολλή κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία.

Άντρας 112 ετών παντρεύτηκε κορίτσι ετών 17



Ηταν όλοι τους εκεί! Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας παρακολούθησαν στη Σομαλία τον -έκτο- γάμο ενός άντρα μόλις... 112 ετών με μία πιτσιρίκα 17 ετών!





Ο γαμπρός που ακούει (;) στο όνομα Αχμέντ Μουχάμεντ Ντορ αντάλλαξε όρκους αιώνιας πίστης με τη Σάφια Αμπντουλέχ, ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως ο Θεός τον βοήθησε να πραγματοποιήσει το όνειρό του, προσθέτοντας ακόμη πως θα ήθελε να κάνει σύντομα με τη νέα του γυναίκα ένα παιδί.



Κι αν νομίζετε πως η μικρή εξαναγκάστηκε να τον παντρευτεί, απατάστε! «Δεν την εξανάγκασα, αλλά όσο μπορούσα χρησιμοποίησα την εμπειρία μου για να την πείσω για το πόσο την αγαπάω» εξήγησε τρισευτυχισμένος ο γαμπρός! Να σημειωθεί πάντως πως ο Αχμέντ Μουχάμεντ Ντορ από τις άλλες πέντε γυναίκες του έχει ήδη δεκαοκτώ παιδιά.

Η αγάπη της για τα μαθηματικά την ξύπνησε από το κώμα



Η αγάπη του για τα παιδιά του τον κράτησαν στην ζωή», είναι μια από τις φράσεις που ακούμε συχνά. Η αγάπη του για τα μαθηματικά όμως; Η 15χρονη Vicki Alex είχε λατρεία για τα μαθηματικά, αλλά δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα ήταν αιτία να της σώσουν την ζωή.





Η κοπέλα από την Βρετανία βρισκόταν σε κώμα για τρία εικοσιτετράωρα και ο εγκέφαλος της δεν ανταποκρινόταν, μέχρι που ο μπαμπάς της απελπισμένος και μέσα στην στενοχώρια του πήρε στα χέρια του ένα από τα αγαπημένα της βιβλία και άρχισε να της κάνει μαθηματικού περιεχομένου ερωτήσεις!



Με έκπληξη διαπίστωσε ότι η κόρη του ανταποκρινόταν! Αυτό είναι που λέμε: πρώτα φεύγει ο άνθρωπος και μετά το χούι!

Πιλότος ζήτησε από τους επιβάτες να προσευχηθούν!



Να προσευχηθούν ζήτησε ο ιρανός πιλότος μιας πτήσης της εταιρίας Aseman Airlines Boeing, όταν το αεροσκάφος παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα.





Η πτήση φαινόταν από την αρχή ότι δεν θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, καθώς ξεκίνησε με έξι ώρες καθυστέρηση.



Σύμφωνα με τους επιβάτες της πτήσης, η οποία διήρκησε μόλις 45 λεπτά, ο πιλότος τους είπε: «το αεροπλάνο παρουσιάζει τεχνικό πρόβλημα και πρέπει να επιστρέψει, οπότε σας παρακαλώ να προσευχηθείτε».



Το Ιράν επικρίνεται εδώ και χρόνια για την αδυναμία του να αγοράσει μοντέρνα αεροπλάνα από εταιρίες όπως η Boeing και η Airbus, γεγονός που έχει μετατρέψει τόσο τον πολιτικό όσο και τον στρατιωτικό του στόλο σε έναν από τους γηραιότερους στον κόσμο.

Διαρροή σε πυρηνικό εργοστάσιο στις ΗΠΑ



Ραδιενεργός διαρροή από το πυρηνικό εργοστάσιο του Three Mile Island στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ,

σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο και ανακοινώθηκε την Κυριακή. Από τη διαρροή, η οποία ήταν μικρής έκτασης, μολύνθηκε μία μικρή ομάδα εργαζομένων. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικών των ΗΠΑ, το ατύχημα σημειώθηκε την ώρα που οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν εργασίες συντήρησης.

Η κακοποίηση των παιδιών επιταχύνει τη γήρανση των κυτάρων τους



Τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή βίαιης μεταχείρισης έχουν περισσότερες πιθανότητες

να παρουσιάσουν πρόωρη γήρανση των κυττάρων, ένας παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την αμερικανική επιθεώρηση "Biological Psychiatry".

Η νυχτερινή βάρδια ίσως προκαλεί καρκίνο!



Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, τα άτομα που εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια είναι πιο επιρρεπή σε καρκίνους, όπως αυτούς του προστάτη, του μαστού και του παχέως εντέρου.





Ήδη, είναι γνωστό ότι τα άτομα που δουλεύουν νυχτερινές ώρες, παρουσιάζουν πιο συχνά από τον γενικότερο πληθυσμό, παθήσεις όπως διαβήτη και καρδιοπάθειες.



Όμως, τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ αναφέρουν ότι η διαταραχή στο ορμονικό σύστημα των ατόμων που δεν κοιμούνται την νύχτα, αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να κινδυνεύει περισσότερο από την επάρατο νόσο.

Αναλύθηκε ο γενετικός κώδικας του καλαμποκιού - Πιο πολύπλοκος από του ανθρώπου!



Ο πολύπλοκος γενετικός κώδικας ενός ακόμη φυτικού οργανισμού αποκάλυψε πλέον τα μυστικά του,

κάτι που αποδείχτηκε τελικά ακόμα πιο δύσκολο και από την ανάγνωση του ανθρωπίνου γονιδιώματος. Αμερικανοί επιστήμονες "διάβασαν" τον πλήρη γενετικό κώδικα του καλαμποκιού, μια ανακάλυψη που υπόσχεται να επιταχύνει την ανάπτυξη ποικιλιών με μεγαλύτερες αποδόσεις στο μέλλον για μια από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες παγκοσμίως.

Ξεκινά και πάλι ο επιταχυντής CERN



Έπειτα από δεκατέσσερις μήνες διακοπής εξαιτίας μιας σοβαρής βλάβης,

ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο θα τεθεί και πάλι αύριο σε λειτουργία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN) στη Γενεύη. Σωματίδια θα αρχίσουν και πάλι να κινούνται "νωρίς το πρωί του Σαββάτου" στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων που δεν λειτούργησε μέχρι στιγμής παρά για λίγες ώρες έπειτα από την έναρξη του μεγάλου πειράματος τον Σεπτέμβριο 2008.

Εκδήλωση για τα δικαιώματα των παιδιών στο Κερατσίνι



του Θωμά Σίδερη



Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παιδική εκδήλωση διοργανώνει ο δήμος Κερατσινίου την 1η Δεκεμβρίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Αμφιάλη και θα συμμετέχουν μαθητές των δημοτικών σχολείων του Κερατσινίου. Το κύριο μέρος της εκδήλωσης θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί και θα περιλαμβάνει σχολικά δρώμενα από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης. Στις 11.00 θα γίνει προβολή ταινίας της Unicef με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών. Μισή ώρα αργότερα θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό με τίτλο «Ο ξένος, ο άλλος, εγώ» από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Βιωματικό Σχολείο», ο οποίος από το 1997 δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά.





Ο δήμαρχος Κερατσινίου με αφορμή την εκδήλωση και την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών επισημαίνει χαρακτηριστικά:



«Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης».

21/11/09

Προσπάθησαν να πουλήσουν τον εγκέφαλο του Μουσολίνι στο διαδίκτυο



Άγνωστοι προσπάθησαν να πουλήσουν τον εγκέφαλο και αίμα του Μπενίτο Μουσολίνι μέσω της ιταλικής ιστοσελίδας δημοπρασιών eBay αλλά η "αγγελία" έγινε πολύ γρήγορα αντιληπτή και η εταιρεία την "κατέβασε" προτού υπάρξουν προσφορές.





Σύμφωνα με το eBay ο "πωλητής" ανέρτησε την αγγελία σήμερα το πρωί θέτοντας ως τιμή εκκίνησης τα 15.000 ευρώ. Εξηγώντας την αιτία απόσυρσης της "προσφοράς", διευκρίνισε ότι απαγορεύεται η πώληση βιολογικών υλικών.



"Είναι ντροπή να προσπαθεί κάποιος να πουλήσει τον εγκέφαλο και το αίμα του παππού μου", δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Sky TG24η Αλεσάντρα Μουσολίνι, η εγγονή του δικτάτορα. Σύμφωνα με την ίδια, τα λείψανα του παππού της φυλάσσονταν στο νοσοκομείο Πολικλίνικο του Μιλάνου, κάτι όμως που το νοσοκομείο διαψεύδει

Στραγγάλισε τη γυναίκα του επειδή τρόμαξε τον σκύλο του



Σε φυλάκιση 14 χρόνων καταδικάστηκε ο 43χρονος Άνθονι Σέρνα, κάτοικος Μελβούρνης, επειδή στραγγάλισε τη γυναίκα του όταν η τελευταία τρόμαξε τον ...σκύλο του.

Το δικαστήριο δέχθηκε πως ο Σέρνα είχε ελαφρυντικά, αφού, σύμφωνα με μαρτυρίες, η επί 18 χρόνων σύζυγός του τον είχε "καταδυναστεύσει" και το μοιραίο βράδυ ο δράστης βρέθηκε πλέον "εκτός εαυτού".





Παιδιά δεν είχαν ο Άνθονι Σέρνα και η σύντροφός του, κ. Γουάϊλντ, και ο σκύλος ήταν... το μωρό τους. Μάλιστα, για να κοιμηθεί το βράδυ το "τυχερό" σκυλί, έπρεπε ο κύριός του να το νανουρίζει στην αγκαλιά του. Πράγμα που νευρίασε μια βραδιά τη σύντροφό του και τού έβαλε τις φωνές. Όταν το σκυλί άρχισε να τρέμει από το φόβο του, ο Άνθονι Σέρνα, σε αναβρασμό ψυχής, όπως είπε αργότερα, άρπαξε ένα σύρμα που βρήκε μπροστά του και έπνιξε τη σύντροφό του. Στη συνέχεια, την έθαψε στην πίσω αυλή του σπιτιού του.

Στα ύψη οι ηλεκτρονικές αγορές



Ένας στους πέντε Γερμανούς άνω των 14 ετών, δηλαδή περίπου το 20% των δυνάμει καταναλωτών, θα προτιμήσει φέτος το Διαδίκτυο για τις χριστουγεννιάτικες αγορές του.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, η εξέλιξη αυτή καταγράφεται σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία τα πολυκαταστήματα περνούν μεγάλη κρίση.



Μόλις πριν από μερικά χρόνια η αγορά προϊόντων μέσω του Διαδικτύου έμοιαζε αδιανόητη για τους περισσότερους. Σήμερα, το Ίντερνετ έχει μπει για καλά στη ζωή μας και οι αγορές μέσω Διαδικτύου θεωρούνται πλέον καθημερινότητα και παρουσιάζουν συνεχή άνοδο. Την ίδια στιγμή ο αριθμός εκείνων που προτιμούν να κάνουν «αγορές εξ αποστάσεως», όπως λέγονται, αυξάνεται συνεχώς.



Παρέχονται περισσότερες ευκολίες



Στη Γερμανία, για παράδειγμα, φέτος περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να προτιμήσουν τα διαδικτυακά καταστήματα για τις αγορές των δώρων τους, εν όψει Χριστουγέννων. Πέρσι, εξάλλου, οι Γερμανοί καταναλωτές ξόδεψαν - συνολικά - περισσότερα από 19 εκατ. ευρώ στις διαδικτυακές αγορές.



Για ποιο λόγο, όμως, οι χρήστες προτιμούν το Διαδίκτυο από το κατάστημα; Ο Ρόλι είναι 40 χρονών και, όπως είπε, αγοράζει on line αρκετές φορές το μήνα: «Οι λόγοι για τους οποίους προτιμώ το Διαδίκτυο για τις αγορές μου; Πολύ απλό. Από τα 10 πράγματα που ενδιαφέρομαι να αγοράσω τα 9 είναι φθηνότερα από ό,τι στην αγορά. Και εκτός αυτού στο Διαδίκτυο μπορείς να ψωνίσει όποτε θέλεις. Ακόμα και το Σαββατόβραδο στις 11. Άσε που δεν χρειάζομαι τη συμβουλή κανενός πωλητή και οι διαδικτυακές αγορές γίνονται άνετα από το σπίτι».



Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων



Οι διαδικτυακές αγορές γίνονται με πιστωτικές κάρτες, εμβάσματα ή με αντικαταβολή. Οι τρόποι πληρωμής είναι πολλοί. Το ζητούμενο είναι οι πληρωμές να γίνονται εύκολα και γρήγορα. Υπάρχουν όμως και χρήστες που ανησυχούν για τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως η Κλαούντια: «Το σημαντικότερο είναι τι κάνει η επιχείρηση, από την οποία αγοράζω, με τα δεδομένα μου: διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι προτιμώ μια γνωστή εταιρία από μια άγνωστη».



Πάντως, το Διαδίκτυο δείχνει να είναι ο ιδανικός τόπος και για όλους εκείνους που ζητούν καλές και συμφέρουσες τιμές. Ο Ρόλι, που παραγγέλνει πολλά προϊόντα από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, γνωρίζει την αγορά. Όπως είπε, «κατά κανόνα οι τιμές προϊόντων από τη Βρετανία ή την Αμερική είναι καλύτερες. Ακόμα κι αν κάποιος συνυπολογίσει τα έξοδα αποστολής, η τελική τιμή είναι χαμηλότερη από τη Γερμανία. Πολύ συχνά, τα cd που παραγγέλνω από την Αμερική είναι φθηνότερα από εκείνα που αγοράζω στη Γερμανία στο δισκάδικο».



ΠΗΓΗ: ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ

20/11/09

Πρόγραμμα για την οστεοπόρωση από τον δήμο Πλατέος



Ο Δήμος Πλατέος σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, θα υλοποιήσει -εντελώς δωρεάν- πρόγραμμα μέτρησης οστικής μάζας για τους δημότες, με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Πλατέος, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 (από τις 8 πμ μέχρι και τις 4 μμ).



Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με υπερηχογράφημα πτέρνας από τεχνικό προσωπικό του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, υπό την επίβλεψη του χειρούργου ορθοπεδικού, κ. Αθανασίου Σιδηρόπουλου, που θα αναλάβει την ιατρική εκτίμηση των αποτελεσμάτων και την παροχή συμβουλών στους εξεταζόμενους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.



Λόγω του περιορισμού της διάρκειας του προγράμματος στη μία και μόνον ημέρα και της αντικειμενικής δυνατότητας να εξυπηρετηθούν περί τα 30 με 40 περιστατικά συνολικά, οι μετρήσεις θα γίνουν μετά από ραντεβού, με αυστηρή τήρηση σειράς προτεραιότητας. Για το λόγο αυτό, όσοι ενδιαφέρονται να εξετασθούν θα πρέπει να απευθυνθούν στο Γραφείο Παροχής Κοινωνικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Δήμου Πλατέος (υπεύθυνη η Κοινωνική Λειτουργός, κα. Χριστίνα Ζεϊμπεκίδου, τηλ. 23330-63101, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 08:00-15:30), προκειμένου να εγγραφούν στη σχετική λίστα και να πληροφορηθούν την ακριβή ώρα προσέλευσης στο Περιφερειακό Ιατρείο Πλατέος για την μέτρηση. Η επιβεβαίωση της οριστικής λίστας όσων θα συμμετάσχουν θα γνωστοποιηθεί από το Γραφείο Παροχής Κοινωνικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών δύο ημέρες πριν την διενέργεια των εξετάσεων.



Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα, που γίνεται με την έγκριση του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας και τη συνδρομή του Ιατρού του Π.Ι.Π., κ. Κωνσταντίνου Μοδέλη, αναμένεται να επαναληφθεί στο προσεχές μέλλον.

Βράβευση του δήμου Κύμης



Ο Δήμος Κύμης βραβεύτηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για τον κυμαίο Ολυμπιονίκη στα Β΄ Ολύμπια του 1870 Ιωάννη Ψύχα.





Ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς παραβρέθηκε στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.



Στο συνέδριο με θέμα «Η Ελλάδα και η Ομογένεια των Α΄ και Β΄ ΟΛΥΜΠΙΩΝ», που οργάνωσαν ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος και η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, βραβεύτηκαν οι αθλητές που ήλθαν πρώτοι στα αγωνίσματα της Α΄ και Β΄ Ολυμπιάδας, που έγιναν στην Αθήνα το 1859 και το 1870 αντιστοίχως. Τα βραβεία παρέλαβαν, τιμής ένεκεν, από τη διοργανωτική επιτροπή του συνεδρίου οι Δήμαρχοι των πόλεων, που ήταν δημότες οι Ολυμπιονίκες της εποχής εκείνης. Μεταξύ αυτών που βραβεύτηκαν στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες και οι οποίοι δεν υπερέβαιναν τους δώδεκα αθλητές και στις δύο Ολυμπιάδες, συγκαταλέγεται και ένας Κυμαίος αθλητής, ο οποίος βγήκε πρώτος στο αγώνισμα της ελκυνστίδας (διελκυνστίδας) κατ’ άτομο. Πρόκειται για τον Ολυμπιονίκη Ιωάννη Ψύχα, Κυμαίο εργάτη του στρατιωτικού Αρτοποιείου.



Στο διήμερο αυτό συνέδριο μίλησαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά στο χρονικό της καθιέρωσης των νεότερων Ολυμπιακών αγώνων, που ως ιδέα και πράξη δεν ξεκίνησαν το 1896 από τον Coubertin με την τέλεση της πρώτης Ολυμπιάδας στην Αθήνα, αλλά πολύ νωρίτερα. Σύμφωνα με τους ομιλητές και τα στοιχεία που άντλησαν από πηγές της εποχής εκείνης, τρεις Έλληνες ήταν μεταξύ των πέντε πρωτοπόρων για την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων: οι λογοτέχνες Αλέξανδρος Σούτσος και Δημήτριος Βικέλας, ο εθνικός ευεργέτης Ευάγγελος Ζάππας, ο Δρ. W. P. Brookes και ο P. De Coubertin. O Ευάγγελος Ζάππας από πολύ μικρός μετανάστευσε στη Ρουμανία, όπου εργάστηκε και απέκτησε πολλά χρήματα και μεγάλη περιουσία. Ήταν εκείνος που ενστερνίστηκε την ιδέα του ποιητή Α. Σούτσου για την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων, ανέλαβε με δικά του χρήματα να τους διοργανώσει. Αποκάλυψε και αναστήλωσε το Παναθηναϊκό Στάδιο που κτίστηκε το 330 π.Χ. κάτω από τον λόφο του Γαργηττού, ανέγειρε το Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα φιλοξενούσε τους αθλητές και την Ελλανόδικο Επιτροπή και στο οποίο θα διοργανώνονταν εκθέσεις αγροτοβιομηχανικών προϊόντων. Ακόμη, υποσχέθηκε και χρηματικά βραβεία στους νικητές.



Στην πρότασή του προς τους κυβερνώντες της εποχής εκείνης και προς τον Βασιλέα Όθωνα περιελάμβανε και τη σκέψη, οι αγώνες να λάβουν διεθνή χαρακτήρα και να τελούνται στην Ελλάδα, έτσι ώστε η χώρα μας να αποκτήσει τα προσδοκώμενα οφέλη. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.



Την ιδέα του Ζάππα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων δημοσίευσε την εποχή εκείνη αγγλικό περιοδικό, το οποίο διάβασε ο Brookes, ενθουσιάστηκε, ήλθε σε επαφή με τους Έλληνες, ζήτησε το πρόγραμμά τους και τέλεσε τους αγώνες στην ιδιαίτερη πατρίδα του.



Στην Ελλάδα, οι πρώτοι αγώνες έγιναν το 1859 στην πλατεία Κουμουνδούρου, επειδή δεν είχε αποκαλυφθεί ακόμη το Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι αγώνες δεν σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία, επειδή ούτε η διοργάνωσή τους ήταν καλή, ούτε ο χώρος κατάλληλος. Παρόλα αυτά, συγκεντρώθηκαν αθλητές από όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, από την Κύπρο, τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Αλβανία. Αντιθέτως, ο διαγωνισμός αγροτοβιομηχανικών προϊόντων σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Στους διαγωνισμούς αυτούς, που γίνονταν κάθε χρόνο, η Κύμη βραβεύτηκε για τη μουσταλευριά της, για τα περίτεχνα και λεπτεπίλεπτα κεντήματά της, καθώς και για τα μεταξωτά υφαντά της, από την εκτροφή μεταξοσκώληκα, τα περίφημα κουκουλάρικα.



Οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1870 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου συγκεντρώθηκε πάρα πολύς κόσμος και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Κατακρίθηκαν, όμως, επειδή στα αγωνίσματα έλαβαν μέρος αθλητές από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1875, η επιτροπή συγκροτήθηκε μόνον από καθηγητές πανεπιστημίου και έλαβαν μέρος στα αγωνίσματα μόνον φοιτητές. Η αποτυχία υπήρξε παταγώδης και γι’ αυτό αποφασίστηκε η κατάργησή τους. Το ίδιο έγινε και στην Αγγλία. Η προσπάθεια να τελεστούν οι αγώνες με αθλητές μόνον από την αστική τάξη σημείωσε παταγώδη αποτυχία με αποτέλεσμα να καταργηθούν.



Ο P. De Coubertin εμφανίζεται πολύ αργότερα στη διεθνή σκηνή. Έρχεται σε επαφή με τον Brookes, δεν ενθουσιάζεται από τις ιδέες του και τέσσερα χρόνια αργότερα παρουσιάζει ως δική του την πρόταση της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε τέσσερα χρόνια σύμφωνα με το πρότυπο της Αρχαίας Ελλάδας. Ο κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου, καθηγητής της κλασικής φιλολογίας David C. Young ολοκληρώνει την ομιλία του ως εξής: «Το 1908 ο Coubertin αρνήθηκε στην ουσία ότι έγιναν Ζάππειες Ολυμπιάδες. Επίσης παραποίησε στα απομνημονεύματα του ποιος ήταν ο Brookes και τι έκανε. Απέφυγε δε συστηματικά να αναφέρει τα ονόματα των Ζάππα και Brookes. Αξίζει όμως να του δοθούν εύσημα, γιατί κατάφερε ό,τι δεν κατάφεραν οι δύο άλλοι μαζί. Έσωσε το έργο τους, που μάλλον θα χανόταν μάταια χωρίς εκείνον. Κάθισε στους ώμους άλλων, και το πιο σημαντικό είναι, ότι κάθισε στους ώμους τεσσάρων ανθρώπων. Δεν χρειάζεται να πω ότι εμείς οι βάρβαροι κατέχουμε μόνον τη μία θέση από τις τέσσερις, ενώ οι υπόλοιποι είναι Έλληνες».



Μετά τις ομιλίες, τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, έγινε η απονομή των επάθλων. Ο Δήμαρχος Κύμης παρέλαβε από την οργανωτική επιτροπή ένα μετάλλιο, αντίγραφο του μεταλλίου που είχε απονεμηθεί στον Κυμαίο Ολυμπιονίκη Ψύχα και αναμνηστικό δίπλωμα για τη συμμετοχή του Δήμου Κύμης στις εκδηλώσεις των 150 χρόνων από την τέλεση των Α’ Ολυμπίων.



Σημειώνεται ότι ο πρώτος Γυμναστικός Σύλλογος στην Αθήνα ιδρύθηκε μετά την Β΄ Ολυμπιάδα, δηλαδή το 1893, ενώ ο πρώτος Γυμναστικός Σύλλογος στην Κύμη είχε ιδρυθεί δύο χρόνια πριν, το 1891.

Επιτυχημένη δράση του δικτύου DAPS για τα αδέσποτα στη Ρόδο





Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Ρόδο πρόγραμμα στειρώσεων για ζώα του κυνοκομείου καθώς και αδέσποτα. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν από το δίκτυο για την προστασία των ζώων στη Ρόδο οι παρακάτω:



• Εκπρόσωποι του Δήμου Ροδίων



• Ξενοδοχείο Alex Beach στο Θεολόγο



• Κτηνίατροι από Ρόδο



• Κτηνίατροι από Γερμανία



• Εταίροι της DAPS από την Ελβετία



• Φιλόζωοι από τη Ρόδο και τη Γερμανία



• DAPS



Παρόμοιες δράσεις προγραμματίζονται και για την επόμενη χρονιά σε μεγαλύτερη έκταση, με σκοπό να υπάρξει παράλληλα και ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων κτηνιάτρων.

Αντίδραση σε δημοσίευμα της Espresso



Αξίζει να διαβάσετε την παρακάτω επιστολή που εστάλη στο INTERCITYNEWS.

Έκπληκτοι οι Έλληνες τηλεθεατές στις 16-11-2009, παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου και του ξεσηκωμού ενάντια στο σκοταδισμό, παρακολούθησαν την κατάπτωση της ελληνικής τηλεόρασης η οποία μέσα από διάφορες πρωινές – μεσημεριανές εκπομπές και δελτία ειδήσεων διέχυσαν σε όλα τα σπίτια τον κιτρινισμό και τη συκοφαντία.



Προέβαλλαν χωρίς στοιχεία αλλά με σχόλια, ακόμη και η δημόσια τηλεόραση, το ακραίο συκοφαντικό πρωτοσέλιδο – δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso» η οποία αναπαράγαγε με αυτό μια μεθοδευμένη σκευωρία.



Μια σκευωρία που σκοπό έχει να σπιλώσει υπολήψεις και να ζημιώσει πολιτικά και επιχειρηματικά άξιους και ικανούς άντρες.



Με τη μέθοδο του «ότι δεν μπορούν να κάψουν το μαυρίζουν» προσπαθούν οι σκοτεινοί αυτοί κύκλοι, μέσα από την ανωνυμία να εκδικηθούν.



Αλλά η συκοφαντία είναι η εκδίκηση των άνανδρων και των δειλών. Το ποταπό αυτό μέσο και το ψεύδος δεν έχουν θέση στην πολιτική πάλη ( αλλά ούτε και στον υγιή επιχειρηματικό ανταγωνισμό).



Η πολιτική έχει ανώτερο σκοπό να εξυψώσει και να απελευθερώσει τον άνθρωπο και την κοινωνία. Μόνο οι εκμεταλλευτές, οι καταχραστές και τα παράσιτα καταφεύγουν στη μέθοδο αυτή για την αντιμετώπιση των αντιπάλων μέσα από ανώνυμες και ύπουλες διασυνδέσεις.



Ας μην νομίζουν όμως ότι είναι κρυμμένοι στο σκοτάδι της ανωνυμίας, οι πολίτες γνωρίζουν καλά τον καθένα και κάθε σκεπτόμενος εξοργίζεται με αυτήν την κατάπτωση.



Απορίας άξιο είναι ότι ενώ τα μυθεύματα αυτά υπονοούν δημοτικούς άρχοντες, το αρμόδιο όργανο Δήμων και Κοινοτήτων δεν έχει ακόμη αντιδράσει.



Εμείς αντιδρούμε με αυτό το δελτίο τύπου που συντάχθηκε χωρίς να διαφωνούμε με την προτροπή του Έγκελ ότι η καλύτερη απάντηση στη συκοφαντία είναι η σιωπηλή περιφρόνηση.



Ευάγγελος Ευαγγελάτος



Παιδίατρος,



Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Λειβαθούς Ν. Κεφαλληνίας

Νέος δικτυακός τόπος για τον Δήμο Καλλιθέας



Ο Δήμος Καλλιθέας βαδίζει στο πνεύμα της εποχής των Νέων Τεχνολογιών, αναβαθμίζοντας ριζικά την ιστοσελίδα του και προσαρμόζοντάς την στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών και κατοίκων του, αλλά και όλων των χρηστών του Διαδικτύου.





Από την 1η Νοεμβρίου λειτουργεί το νέο site www.dimos-kallitheas-thess.gov.gr συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαδραστική επικοινωνία του κοινού με το Δήμο και τις υπηρεσίες του, αλλά και στην ευρύτερη προβολή της ιστορίας, του πολιτισμού και των δραστηριοτήτων της περιοχής.



Όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος, Δημήτρης Σαραμάντος, πέρα από την on line ενημέρωση σχετικά με τις δημοτικές υπηρεσίες, καταβλήθηκε προσπάθεια να εμπλουτιστεί η ιστοσελίδα με λειτουργίες όπως η ηλεκτρονική υπηρεσία παραπόνων, η δικτύωση με χρήσιμους συνδέσμους, αλλά και η ηλεκτρονική έκδοση του δημοτικού περιοδικού.



Ο επισκέπτης του site έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την ιστορία του Δήμου, και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, παράλληλα με τη λειτουργία προγραμμάτων όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι» και τις δυνατότητες χρησιμοποίησης των δημοτικών χώρων άθλησης. Στην ιστοσελίδα είναι επίσης αναρτημένες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ υπάρχουν, φυσικά, στοιχεία για την ηλεκτρονική, τηλεφωνική ή άλλη επικοινωνία με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.

Έργα που αναβαθμίζουν την πόλη και εξυπηρετούν τους πολίτες από τον δήμο Μελισσίων



Σε αναλυτική ενημέρωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου για το πλούσιο πρόγραμμα έργων και υπηρεσιών που εκτελούνται από τη Δημοτική Αρχή για τους πολίτες των Μελισσίων προχώρησε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ο Δήμαρχος, Μανώλης Γραφάκος.

Όπως τόνισε ο κ. Γραφάκος, οι πρωτοβουλίες της Διοίκησης περιλαμβάνουν δύο άξονες δράσης, την κατασκευή έργων υποδομής και ανάπλασης αλλά και την υλοποίηση παρεμβάσεων για την παροχή καλύτερων και περισσότερων υπηρεσιών προς τους δημότες.

Παρουσιάζοντας τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέφερε ότι στην πόλη πραγματοποιούνται έξι εργολαβίες οδοποιίας και συγκεκριμένα η ανάπλαση κεντρικών περιοχών και της Α΄ Γειτονιάς με επέκταση των πεζοδρομίων και πλακοστρώσεις, η ασφαλτόστρωση δρόμων της 3ης και 4ης Γειτονιάς, η κατασκευή ευρύτατου δικτύου πεζοδρομίων συνολικού μήκους 5,5 χιλιομέτρων καθώς και η εγκατάσταση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων 4,5 χιλιομέτρων μέσω χρηματοδότησης της Νομαρχίας Αθηνών. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι άμεσα ξεκινά διαδικασία σύνταξης νέας μελέτης για ακόμη 5 χιλιόμετρα δικτύου αγωγού ομβρίων «που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα», ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να λάβει απόφαση για τη δημοπράτηση 3,2 χιλιομέτρων για κατασκευή νέων πεζοδρομίων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι την προσεχή άνοιξη ολοκληρώνεται το Κοινωνικό Κέντρο στην Α΄ Γειτονιά και επίσης στο νέο τεχνικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε προβλέποντας σημαντικά έργα υποδομής για την 3η και 4η Γειτονιά.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα μεγάλων έργων», δήλωσε ο Δήμαρχος, αποκαλύπτοντας ότι κατέθεσε αίτημα στο Νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του Πευκοδάσους, ενώ ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια για τον ποδηλατόδρομο θα συνεχιστεί.

Στο σκέλος των υπηρεσιών για τον πολίτη ο Μανώλης Γραφάκος παρατήρησε ότι «έχουν γίνει πολλά βήματα και θα γίνουν ακόμη περισσότερα» και πιο ειδικά σημείωσε ότι στον τομέα της καθαριότητας έχει καταστεί δυνατόν να περνά οδοκαθαριστής σχεδόν κάθε ημέρα από όλους τους δρόμους, παρελήφθησαν ένα απορριμματοφόρο και ένα μηχάνημα – σκούπα, ενώ σύντομα θα εκπονηθεί καμπάνια για τη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή.

Ακόμη, στάθηκε στην επέκταση της λειτουργίας του Γραφείου Δημότη που παραμένει πλέον ανοιχτό μέχρι τις 20.00, στην απογευματινή λειτουργία των ΚΑΠΗ και των Παιδικών Σταθμών και τέλος υπενθύμισε ότι εντός Δεκεμβρίου εγκαινιάζονται τα Δημοτικά Ιατρεία που θα παρέχουν δωρεάν προληπτικές υπηρεσίες σε όλους τους δημότες.

Ο Δήμαρχος Μελισσίων προανήγγειλε τη δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας (www.melissiatora.gr) που θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για οτιδήποτε συμβαίνει στην πόλη αλλά και την έναρξη του Αστικού Παρατηρητηρίου, ενός θεσμού του Συνδέσμου των 21 ΟΤΑ όπου ο κ. Γραφάκος είναι πρόεδρος και το οποίο θα καταγράφει τους δείκτες της βιώσιμης ανάπτυξης με σκοπό τη συνεχή βελτίωσή τους.

Αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας ο κ. Γραφάκος υποστήριξε ότι «το θέμα του Καποδίστρια ΙΙ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής» και στόχος κατά τον ίδιο είναι «το σχήμα στο οποίο θα ενταχθούν τα Μελίσσια να είναι λειτουργικό και να μη μειώνει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες». «Σε κάθε περίπτωση, θα διαφυλάξουμε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος καταλήγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και με την τοπική κοινωνία.

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ανοιχτής ενημερωτικής συγκέντρωσης την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο του Λυκείου όπου θα παρουσιαστεί ο απολογισμός έργου, ο προγραμματισμός της επόμενης περιόδου και οι θέσεις της Δημοτικής Αρχής για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον Καποδίστρια ΙΙ.

Αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν από κοντά στα εργοτάξια που βρίσκονται σε εξέλιξη και να σχηματίσουν ζώσα εικόνα για το έργα που κατασκευάζονται.

19/11/09

Πρόβλημα με την εναλλακτική θητεία στη Γερμανία



Στη Γερμανία ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε στη σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας μέχρι το 2011 από εννέα σε έξι μήνες.





Μείωση της στρατιωτικής θητείας σημαίνει αυτομάτως και μείωση της εναλλακτικής, κοινωνικής θητείας, η οποία στη Γερμανία διαρκεί όσο και η κανονική θητεία.

Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 70.000 άνδρες την εναλλακτική, κοινωνική τους θητεία σε νοσοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, στους δήμους και τις κοινότητες και γενικά σε κοινωνικούς οργανισμούς.

Η εναλλακτική θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης έχει θεσπιστεί στη Γερμανία από το 1955. Μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η στρατιωτική θητεία και επομένως και η εναλλακτική μειώθηκαν σταδιακά στους 9 μήνες. Διάρκεια οριακή, όπως υποστηρίζουν οι κοινωνικοί οργανισμοί, για να εκπαιδευτούν και να απασχοληθούν σε κοινωνικές υπηρεσίες οι νεαροί που κάνουν την εναλλακτική τους θητεία.

Η Γκαμπριέλε Τίβισεν, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παροχή των υπηρεσιών του Ερυθρού Σταυρού: «Θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στις υπηρεσίες μας, εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τη συμφωνία περί μείωσης της θητείας. Ένα παράδειγμα: σε εμάς, στον τομέα της πολιτικής προστασίας από φυσικές καταστροφές, η εκπαίδευση διαρκεί τρεις μήνες και η δοκιμαστική περίοδος ένα μήνα. Που σημαίνει ότι οι άνδρες αυτοί απασχολούνται αποτελεσματικά γύρω στους 5 μήνες. Εάν τώρα η κυβέρνηση μειώσει τη θητεία σε 6 μήνες θα είναι αδύνατον να απασχολήσουμε στον τομέα αυτό κάποιον που κάνει εναλλακτική, κοινωνική θητεία.»

Η Ουλρίκε Μάσερ, πρόεδρος της κοινωνικής οργάνωσης VdK, μας δίνει ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με ειδικές ανάγκες μπορούν τώρα να σπουδάζουν γιατί τους συνοδεύουν μέχρι το πανεπιστήμιο και τους βοηθούν καθημερινά νεαροί που κάνουν εναλλακτική κοινωνική θητεία. Εάν όμως η θητεία μειωθεί στους έξι μήνες τότε δεν θα μπορούμε να εκπαιδεύσουμε σωστά τους νεαρούς αυτούς.»

Ο Σύνδεσμος VdK έχει 1,4 εκ. μέλη και είναι ο μεγαλύτερος κοινωνικός οργανισμός στη Γερμανία. Εκπροσωπεί τα συμφέροντα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ασθενών με χρόνιες παθήσεις, ηλικιωμένων, αρρώστων και απόρων. Πρόκειται για έναν από τους φορείς με καθεστώς ΝΠΔΔ, που παρέχει καθημερινά υπηρεσίες σε τρία εκατομμύρια πολίτες μόνον γιατί μπορεί και απασχολεί άνδρες, οι οποίοι κάνουν την εναλλακτική κοινωνική τους θητεία.

Εάν εφαρμοστεί τελικά η συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, τότε η κ. Τίβισεν πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, δηλώνει ότι δεν θα έχει πια νόημα η εναλλακτική, κοινωνική θητεία. Γι’ αυτό ζητά «να καταργηθεί πια η εναλλακτική, κοινωνική θητεία».

Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν ή θα συρρικνωθούν οι παροχές όλων των κοινωνικών οργανισμών ή θα ακριβύνουν σε ανεπίτρεπτα επίπεδα για όσους τις έχουν ανάγκη: ηλικιωμένους, ασθενείς, άτομα με ειδικές ανάγκες, ναρκομανείς κλπ. ή θα διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς.

Σύμφωνα μάλιστα με τους κοινωνικούς φορείς και οργανισμούς της Γερμανίας αναμένεται να εκτιναχθεί το κόστος ιδιαίτερα στον τομέα της γηροκομικής φροντίδας και περίθαλψης είτε στα γηροκομεία, είτε στην κατ’ οίκον παροχή γηροκομικής βοήθειας.



ΠΗΓΗ: ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ

Οι κίνδυνοι από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία





Η ακτινοβολία βλάπτει σοβαρά την υγεία, πιστεύουν περίπου πέντε εκατομμύρια Γερμανοί που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των λεγόμενων ευαίσθητων σε ακτινοβολίες Δύο χιλιάδες περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην κινητοποίηση στη Στουτγάρδη με αίτημα την προστασία από τις ακτινοβολίες και την καθιέρωση χώρων που δεν θα υπάρχει κανενός είδους ακτινοβολία πυλώνων τηλεφωνίας. Χαρακτηριστική περίπτωση «ευαίσθητου σε ακτινοβολίες» είναι ο Ούλι Βάινερ. Τα τελευταία έξι χρόνια ζει σε ένα τροχόσπιτο αναζητώντας συνεχώς χώρους που δεν έχουν κανενός είδους ακτινοβολία. Διότι η ακτινοβολία του προκαλεί σωματικούς πόνους.



Η ιδιαιτερότητα στην περίπτωση του Βάινερ είναι ότι σε ηλικία μόλις 14ων ετών ήταν ο νεώτερος ερασιτέχνης του ραδιοφώνου, σε ηλικία 20 ετών είχε τι δική του εταιρία τηλεπικοινωνίας με 20 απασχολούμενους. Όλα αυτά μέχρι το επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης το 2002. "Ήθελα να πάρω τις αποσκευές μου και εκείνη τη στιγμή μου παρουσιάστηκε πρόβλημα στην όραση, αρρυθμία, μέχρι που κατέρρευσα. Βρέθηκα στο νοσοκομείο. Δεν ήξερα τι μου συμβαίνει. Μου είπαν για διαταραχή στο κεντρικό νευρικό σύστημα".



Η αιτία, όπως αποδείχτηκε, ήταν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Πήγε για δύο ημέρες στο δάσος μακριά από κινητά και πυλώνες τηλεφωνίας. Μέσα σε μία ημέρα ήταν υγιής. Οι ψυχολόγοι βεβαιώνουν ότι είναι απολύτως φυσιολογικός. Αυτό σημαίνει ότι οι πόνοι προέρχονται από την ακτινοβολία. Έκτοτε ζει με το τροχόσπιτό του μόνο σε περιοχές που δεν έχουν ακτινοβολία, που δεν είναι και πολλές στη Γερμανία.



Από τι ζει τα τελευταία αυτά χρόνια, ο 33ών χρονών σήμερα Ούλι Βάινερ; Από τη βοήθεια φίλων, λέει και από τις ομιλίες του για τις ακτινοβολίες. Εμφανίζεται πάντα με στολή που μοιάζει με αστροναύτη και τον προστατεύει από τις ακτινοβολίες. Στα σχολεία εξηγεί στα παιδιά τις συνέπειες από τη χρήση των κινητών και των ασύρματων τηλεφώνων, επικαλείται έρευνες που μιλούν για τις βλαπτικές συνέπειες. Ωστόσο δεν υπάρχει η έκθεση που να λέει καθαρά ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ευθύνεται αποκλειστικά για αϋπνίες, πονοκεφάλους και τα συναφή. Ο Ούλι Βάινερ κουνάει το κεφάλι. Είναι αναμενόμενο, λέει, αφού οι γερμανικές έρευνες χρηματοδοτούνται σχεδόν στο σύνολό τους από τις επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας.



ΠΗΓΗ: ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ

Δουλειές και σεξ πάνε μαζί

της Πηνελόπης Μακρυνιώτη





Όσο περισσότερο ένα ζευγάρι μοιράζεται τις δουλειές του σπιτιού, τόσο συχνότερα καταλήγει στο κρεβάτι! Σε αυτό κατέληξε επιστημονική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας, δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Wall Street Journal.





Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο άνδρας που σφουγγαρίζει το πάτωμα ή πλένει τα πιάτα, βοηθά την σύντροφό του να τον βλέπει με πολύ πιο τρυφερά και ερωτικά συναισθήματα! Και αυτό γιατί τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες θεωρούν πλέον ότι η βοήθεια που προσφέρουν οι μεν στους δε είναι πολύ πιο σημαντική ακόμη και από ένα πολύ καλό εισόδημα.



Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα σύγχρονα ζευγάρια έχουν χωρίσει τις δουλειές του σπιτιού σε εννέα κατηγορίες: Την καθαριότητα, το μαγείρεμα, το πλύσιμο των πιάτων, το πλύσιμο και το σιδέρωμα των ρούχων, τα ψώνια, την πληρωμή των λογαριασμών, τα σέρβις των αυτοκινήτων, τις δουλειές στο κήπο και ό,τι αφορά τα παιδιά. Τώρα να πούμε ότι τα συμπεράσματα δεν μας εξέπληξαν, θα σας γελάσουμε.



Πάντως, το πώς μπορεί μία γυναίκα να βλέπει ερωτικά έναν άντρα με τσεμπέρι και σφουγγαρίστρα, αυτό λίγοι μπορούν να το καταλάβουν…

Ξεπερασμένο το έντονο μακιγιάζ



της Πηνελόπης Μακρυνιώτη



Φυσικά και δεν θα είστε μόνο περιποιημένη αλλά και μέσα στη μόδα αφού το έντονο μακιγιάζ θεωρείται πλέον ξεπερασμένο. Για να έχετε άψογο look καθημερινά, αρκεί να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα

με λίγο χρώμα και να τονίσετε τα μάτια σας με λίγη μαύρη μάσκαρα. Μια πινελιά από χρωματιστό γκλος στα χείλη, που θα απλώσετε με τα δάχτυλα ή απευθείας στα χείλη με πινέλο και μετά θα τα πιέσετε μεταξύ τους, θα τους δώσουν φρουτένια όψη χωρίς να κάνουν το στιλ σας εξεζητημένο και σοβαρό.





Αυτές οι κινήσεις αρκούν αν έχετε καλής ποιότητας δέρμα χωρίς σημάδια, στίγματα ή ουλές από ακμή. Αν υπάρχουν ατέλειες στην επιδερμίδα σας, επενδύστε στην αγορά ενός καλού, υγρού μέικ απ με αντιγηραντική σύνθεση και μικροκρυστάλλους που αντανακλούν το φως και φροντίστε να το χρησιμοποιείτε κάθε πρωί για να δείχνετε αμέσως πιο όμορφη και πιο δροσερή. Κι ένα πολύτιμο μυστικό: Αφού απλώσετε το μέικ απ, ταμπονάρετε το πρόσωπό σας με ένα χαρτομάντιλο για να απομακρυνθεί η περίσσεια του προϊόντος.

Οι επιστήμονες αναθεωρούν τη μέτρηση των θερμίδων



Χαράς ευαγγέλια για όσους κάνουν ή σκέφτονται να κάνουν δίαιτα -αλλά και για κάθε…καλοφαγά- αφού βρετανοί επιστήμονες αναθεωρούν το μέχρι τώρα σύστημα μέτρησης των θερμίδων,

το οποίο χρησιμοποιείτο ως βάση για τις δίαιτες και τις συμβουλές των γιατρών και των διαιτολόγων κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση, οι άνθρωποι μπορούν να παίρνουν καθημερινά περισσότερες θερμίδες χωρίς κίνδυνο να παχύνουν.





Σύμφωνα με έκθεση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Διατροφή, που είναι ο επίσημος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε διατροφικά θέματα, όπως αναφέρουν οι "Τάιμς του Λονδίνου", η συνιστώμενη ημερήσια λήψη θερμίδων -που σήμερα είναι 2.000 για τις γυναίκες και 2.500 για τους άνδρες- θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι 16%. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί ενήλικες θα μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνουν πρόσθετες 400 θερμίδες την ημέρα, που για παράδειγμα ισοδυναμούν με ένα μεσαίου μεγέθους "τσιζ-μπέργκερ" ή με δύο σακουλάκια αλατισμένα πατατάκια.



Η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν μερικοί από τους κορυφαίους βρετανούς επιστήμονες σε θέματα διατροφής, αναφέρει ότι η νέα μέτρηση παρέχει μια πιο ακριβή αξιολόγηση της ενέργειας που καίγεται μέσω της φυσικής δραστηριότητας. Από την άλλη, ορισμένες καταναλωτικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι, εν μέσω μιας διεθνούς "επιδημίας" παχυσαρκίας, η νέα έκθεση στέλνει "συγκεχυμένα" μηνύματα στους καταναλωτές.



Αν οι προτάσεις της Επιτροπής γίνουν αποδεκτές, ορισμένα τρόφιμα θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε πιο υγιεινή κατηγορία με βάση την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες. Οι προτάσεις πάντως, θα περάσουν από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης στη Βρετανία, διάρκειας 14 εβδομάδων, πριν οριστικοποιηθούν.



ΠΗΓΗ: BBC NEWS

Οι καπνιστές στις ΗΠΑ στηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος



Ακόμα και οι καπνιστές υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με δημοσκόπηση.





Η διεθνής δημοσκόπηση σε περίπου 5.000 ανθρώπους από το ινστιτούτο RTI International έδειξε ότι περίπου τα τρία τέταρτα των εργαζόμενων που καπνίζουν και το 87% των εργοδοτών, υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στον εργασιακό χώρο.

"Παρόλο που υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών, τα γενικά αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει παγκόσμια υποστήριξη για την απαγόρευση του καπνίσματος στον εργασιακό χώρο", δηλώνει ο Μάικλ Χάλπερν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Την μεγαλύτερη υποστήριξη στην απαγόρευση του καπνίσματος δείχνουν οι Ινδοί με το 85% των ερωτηθέντων να προτιμούν έναν καθαρό από καπνό εργασιακό χώρο και ακολουθούνται από τους Ιάπωνες με 75%. Όμως μόνο το ένα τρίτο των Γερμανών και το 27% των Πολωνών πιστεύουν ότι πρέπει να ισχύει η απαγόρευση.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι καπνιστές εκτιμούν ότι περνούν περίπου μία ώρα την ημέρα καπνίζοντας. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των ανθρώπων που ρωτήθηκαν δεν πιστεύουν ότι η συνήθειά τους έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες στις εταιρείες που δουλεύουν.

"Πολλές προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι, παρά τις αντίθετες απόψεις των καπνιζόντων εργαζομένων και κάποιων εργοδοτών, το κάπνισμα έχει πραγματικά αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά των εταιρειών", πρόσθεσε ο Χάλπερν.

Η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ταϊβάν, η Ινδία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Γαλλία, η

Γερμανία , η Ισπανία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Βραζιλία πήραν μέρος στην δημοσκόπηση που έγινε σε 3.500 εργαζόμενους, καπνίζοντες και μη καπνίζοντες, και σε περισσότερους από 1.400 εργοδότες.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα



Αυξημένα παρουσιάζονται τα νούμερα (εως και 20% ετησίως) που καταγράφουν τα κρούσματα του AIDS τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας,

σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στο Κέντρο Αναφοράς AIDS Βόρειας Ελλάδας έξι άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό HIV ενώ αριθμός των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα ανέρχεται, σήμερα, στους 800.

Χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα για υποκατάστατο του αλκοόλ



Μια πρωτοφανή ιδέα για να υποκαταστήσει ένα ποτηράκι αλκοόλ βρήκε μια μητέρα οδηγός από τη Νέα Ζηλανδία με απρόοπτα όμως αποτελέσματα.

Όταν συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένη με το πεντάχρονο παιδί της μέσα στο αυτοκίνητο δήλωσε οτι το αυξημένο επίπεδο αλκοόλ στο αίμα της (τριπλάσιο από το κανονικό), οφείλεται στο... στοματικό της διάλυμα.





Σύμφωνα με την κατάθεση των αστυνομικών ενώπιον του δικαστηρίου που παραπέμφθηκε η 42χρονη Σόνα Αν Κόνορ, η ίδια παραδέχθηκε ότι "είχε πιει ένα δυο ποτά" πριν οδηγήσει, αλλά ότι ήταν το στοματικό διάλυμα που την έθεσε άνω του επιτρεπόμενου ορίου, γράφει η εφημερίδα Southland Times.



Ο δικαστής Κέβιν Φίλιπς που εκδίκασε την υπόθεση δήλωσε ότι ήταν τυχερή που δεν έπαθε καρδιακή προσβολή με "τόσο μεγάλη ποσότητα αλκοόλ", προσθέτοντας ότι "δεν θα πρέπει να ήξερες σε ποια πόλη βρισκόσουν, πόσο μάλλον να οδηγείς". Την καταδίκασε δε σε 100 ώρες κοινοτικής εργασίας και στέρηση του διπλώματος οδήγησης για εννέα μήνες.

18/11/09

Διαγωνισμός μαγειρικής κρητικής κουζίνας στο Κερατσίνι



του Θωμά Σίδερη



Ο δήμος Κερατσινίου σε συνεργασία με την Ένωση Κρητών Κερατσινίου - Δραπετσώνας "Το Αρκάδι" και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων διοργανώνουν διαγωνισμό μαγειρικής με υλικά της Κρήτης και φαγητά που αντιπροσωπεύουν την κρητική κουζίνα.

Μια κουζίνα που έχει αναγωνριστεί διεθνώς για την ποιότητά της, την αξία της και τη συμβολή της στη διατήρηση της καλής υγείας,  ενώ έχει αποσπάσει πολλές φορές τη μνεία της παγκόσμιας κοινότητας για τις άριστες πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, όπως είναι το κρητικό ελαιόλαδο.

Το΄ν γενικό συντονισμό του διαγωνισμού έχει η παρουσιάστρια και συγγραφέας Μυρσίνη Λαμπράκη,

γνωστή από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για τις εκπομπές της με θέμα τη μαγειρική.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου Φώτης Μελάς επισημαίνει σχετικά τα εξής: "Με χαρά συμμετέχουμε σε κάθε εκδήλωση του δραστήριου Συλλόγου των Κρητών της περιοχής μας. Άλλωστε, μετά τη χοχλιδοβραδιά και τη γιορτή τσικουδιάς, ένας διαγωνισμός μαγειρικής με αποκλειστικό περιεχόμενο την κρητική κουζίνα είναι σε κάθε περίπτωση πρόκληση. Οι κρητικοί έχουν καταφέρει ένα μοναδικό πράγμα: να διατηρούν στο ακέραιο τις παραδόσεις του τόπου τους, να τις συνεχίζουν και να τις εξελίσσουν. Η κρητική κουζίνα΄έχει υψηλή διατροφική αξία και σε όλο τον κόσμο την αποδέχονται ως κλειδί για τη μακροζωΐα".

17/11/09

Η εμμονή για τα ψώνια



Για μια ακόμη φορά κάνεις βόλτες στις βιτρίνες και ξαφνικά…τις βλέπεις. Ο έρωτας είναι πλέον γεγονός! Ναι, ναι αυτές οι μπότες φτιάχτηκαν για σένα! Για σένα βέβαια ,τι να λέμε ;Δεν έχεις λεφτά; Και; Θα τις πάρεις με κάρτα! Λες και τη πιστωτική δεν την πληρώνεις , τα παίρνεις όλα δώρο…





Αν αυτή η ιστορία είναι και η δική σας ιστορία , ίσως πρέπει να αρχίζετε να σκέφτεστε αν το shopping therapy έχει γίνει βάλσαμο στα καθημερινά σας προβλήματα. Αλήθεια όμως ποια είναι τα όρια του;

Πολλές φορές η κατάσταση ξεφεύγει από αυτά, τα απλά και καθημερινά περιστατικά ψυχικής ανάτασης και οδηγούμαστε στη πάθηση που ονομάζεται «ωνιομανία» (αγοραμανία).

Σ’ αυτή τη πάθηση η απόκτηση αγαθών γίνεται εμμονή που καθηλώνει το άτομο, το οποίο υπόκειται σε βασανισμό εάν δεν μπορεί να ικανοποιήσει το πάθος του.

Τον όρο «ωνιομανία» τον εισήγαγε για πρώτη φορά το 1915 ,ο διορατικός ψυχίατρος Emil Kraepelin για να περιγράψει το πρωτοεμφανιζόμενο, εκείνη την εποχή, φαινόμενο της μαζικής καταναλωτικής υστερίας.

Από τότε μέχρι σήμερα, η πάθηση έχει αλλάξει πολλές μορφές και οι πτυχές της είναι ποικίλες. Αποτελεί δηλαδή έναν ανορθόδοξο και αναποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης, κάλυψης βαθύτερων αισθημάτων μοναξιάς, θυμού, δυσφορίας, στεναχώριας, κατωτερότητας και εμμονών, η ύπαρξη των οποίων δημιουργεί και τροφοδοτεί την ακατάπαυστη καταναλωτική συμπεριφορά, ενώ η ικανοποίησή της δημιουργεί με τη σειρά της συναισθήματα ευχαρίστησης, ικανοποίησης και ασφάλειας διότι ,τα υλικά αγαθά δεν πληγώνουν, ούτε προδίδουν.

Μην ξεχνάτε όμως ότι η εμμονή στις αγορές δε διαφέρει από τις υπόλοιπες εμμονές και πολλές φορές οδηγεί σε παθολογικές καταστάσεις.

Το πρωινό είναι το καλύτερο



Πρόσφατες µελέτες που έγιναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της καµπάνιας Breakfast is best έδειξαν ότι τα δηµητριακά ολικής άλεσης

είναι η καλύτερη επιλογή για το πρωινό, καθώς εφοδιάζουν τον οργανισµό µε σίδηρο, ασβέστιο και βιταµίνη Β, ενώ βοηθούν και στον έλεγχο του βάρους.



Επίσης βάλτε στο τραπέζι σας τα χόρτα, και ειδικά τα άγρια, µια και, σύµφωνα µε έρευνα που δηµοσιεύτηκε στο Journal Pharmacology, τα άτοµα που τα καταναλώνουν συστηµατικά διατρέχουν πολύ µικρότερο κίνδυνο αθηρωµατικής βλάβης.

Η βροχή των λεοντιδών



Για μια ακόμη χρονιά, απόψε τα ξημερώματα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι… ξενύχτηδες -και στην Ελλάδα- θα έχουν την τύχη να δουν την μαζική πτώση εκατοντάδων διαττόντων αστέρων, ένα φαινόμενο που ονομάζεται "Βροχή των Λεοντιδών" και θα είναι ορατό από τη Γη, αρκεί ο ουρανός να μην είναι συννεφιασμένος.





Η "Βροχή των Λεοντιδών" έχει ονομαστεί έτσι, επειδή τα μετέωρα που πέφτουν στη Γη, φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση του βόρειου αστερισμού του Λέοντα. Οφείλονται στα σωματίδια σκόνης που δημιουργεί ένας κομήτης, ο Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος αφήνει πίσω του "ουρές" σκόνης, καθώς περνά από το εσωτερικό του ηλιακού τμήματος κάθε 33 χρόνια. Φέτος η Γη περνά μέσα από δύο τέτοια κατάλοιπα σκόνης, που ο κομήτης άφησε πίσω του το 1466 και το 1533, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό "Νιού Σάιεντιστ".



Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά του πλανήτη μας συνήθως με ρυθμό 40 έως 70 αντικειμένων την ώρα, ενώ μερικές φορές ο ρυθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος και να φθάσει τα 300 μετέωρα, σύμφωνα με τη NASA. Στην Ευρώπη (και την Ελλάδα), εκτιμάται ότι η καλύτερη ώρα παρατήρησης θα είναι περίπου μετά τις 2 τα ξημερώματα απόψε.



Η Γη, καθώς περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, συναντά το Νοέμβριο κάθε χρόνου το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Τεμπλ-Τετλ και το διασχίζει με ταχύτητα πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα. Τα σωματίδια σκόνης, με μέσο βάρος ενός γραμμαρίου, προσκρούουν στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και καίγονται. Η ανάφλεξη αυτή σχηματίζει μια φωτεινή σφαίρα μήκους δύο έως τριών μέτρων που είναι ορατή από τη Γη.



Οι "βροχές" μετεώρων είναι θεαματικές, όμως προκαλούν πονοκέφαλο στους επιστήμονες, επειδή μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε διαστημικά σκάφη και δορυφόρους, καθώς μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητα μέχρι και 260.000 χλμ. την ώρα.



ΠΗΓΗ: NOOZ.gr

Νοσταλγία για τη χαμένη πατρίδα



20 χρόνια μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου οι Γερμανοί σε δύση και ανατολή επιλέγουν όλο και πιο συχνά προϊόντα που σχεδιάστηκαν και παρασκευάζονταν στην πρώην Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία.





Ένα από τα εκθέματα στην φετινή έκθεση αυτοκινήτου της Φραγκφούρτης που προσέλκυσε χιλιάδες επισκέπτες ήταν το νέο Τραμπάντ 2.0. πρόκειται για το γνωστότερο ίσως αυτοκίνητο της DDR που τον Νοέμβριο του 1989 έγινε σύμβολο της Πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το Τραμπάντ δεν είναι ωστόσο το μόνο ανατολικογερμανικό προϊόν που δείχνει να ενδιαφέρει όλο και περισσότερο τους Γερμανούς.

Το 1989 μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση των δύο Γερμανιών κανείς δεν ενδιαφέρονταν πια για προϊόντα από την πρώην Ανατολική Γερμανία. Οι Ανατολικογερμανοί ήθελαν να γνωρίσουν την Δυτική Γερμανία και συνεπώς και τα προϊόντα της. Η ζήτηση έπεσε κατακόρυφα και οι περισσότερες εταιρείες παρασκευής είτε έκλεισαν, είτε κινδύνευσαν να βάλουν λουκέτο.

Η Μπιάνκα Σέφερ που διαθέτει πέντε καταστήματα αποκλειστικά με προϊόντα ανατολικογερμανικής προέλευσης όπως αφρώδη οίνο, κρέμες προσώπου ή τρόφιμα θυμάται: «Από τα τέλη του 1989 και πέρα ένα σύνθημα κυριαρχούσε: „Test the West“ - ανακαλύψτε τη Δύση. Όλοι οι Ανατολικογερμανοί έσπευσαν τότε να γευτούν, να γνωρίσουν όλα αυτά που στερήθηκαν δεκαετίες ολόκληρες ζώντας στην Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία».



ΠΗΓΗ: ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ

Ελλάδα: η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης



Η οργάνωση κατά της διαφθοράς Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) παρουσίασε την ετήσια έκθεσή της. H Ελλάδα κατρακύλησε από την 57η στην 71η θέση, ενώ η Γερμανία βρίσκεται στην 14η θέση.



Στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει την Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ως τις πιο διεφθαρμένες χώρες τις ΕΕ.

Και όχι μόνο. Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος κατά 14 θέσεις πιο χαμηλά απ’ ότι πέρυσι. Ενώ το 2008 κατείχε την 57η θέση, φέτος κατατάσσεται μόλις στην 71η θέση με βαθμολογία 3,8 στην κλίμακα 1έως 10.

Οι λόγοι γι αυτήν την “ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση”, όπως την χαρακτηρίζει η Διεθνής Διαφάνεια, εστιάζονται στη μη ικανοποιητική εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την καθυστέρηση στις προκαταρκτικές εξετάσεις και στις δικαστικές διαδικασίες, όπως και σε πληθώρα σκανδάλων διαφθοράς στις επιχειρήσεις.

Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες και να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ώστε να αναπτυχθεί η διαφάνεια και η υπευθυνότητα στη χώρα.

Όσον αφορά στις άλλες χώρες της ΕΕ η έκθεση τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές βρίσκονται στις μπροστινές θέσεις του πίνακα, θα πρέπει να καταβληθούν ακόμα αρκετές προσπάθειες για να απαλειφθεί η διαφθορά.



ΠΗΓΗ: ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ

Φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία



Πανεκπαιδευτική ημέρα διαμαρτυρίας σήμερα στη Γερμανία, όπου κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών με αιτήματα τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.





Σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Γερμανίας συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών που ζητούν τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Με εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στα κέντρα των μεγάλων πόλεων αλλά και μπλόκα μπροστά από αίθουσες διδασκαλίας οι φοιτητές ζητούν να διορθωθούν άμεσα τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού συστήματος και να μπει τέλος, όπως λένε, στις κοινωνικές ανισότητες και στην υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων σε Μόναχο, Φρανκφούρτη, Κολωνία, Βερολίνο, Αμβούργο και στη Χαϊδελβέργη.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες στη Βιέννη και επεκτάθηκαν στο διάστημα αυτό σε πανεπιστήμια της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών. Στη Γερμανία, οι φοιτητές προχώρησαν σε καταλήψεις αμφιθεάτρων και αιθουσών διδασκαλίας σε περισσότερα από 40 πανεπιστήμια της χώρας. Οι πιο μαζικές κινητοποιήσεις σημειώνονται στο Μόναχο, στο Βερολίνο, στο Άαχεν, στο Μάρμπουργκ, στο Έσσεν και στο Μπίλεφελντ. Το Σάββατο εκατοντάδες φοιτητές στη Βιέννη συμμετείχαν σε διαδήλωση μπροστά από το κτίριο της γερμανικής πρεσβείας, ενώ υπό κατάληψη τελεί η κεντρική αίθουσα του πανεπιστημίου της αυστριακής πρωτεύουσας. Ο Αράμ Γκαντίμι, φοιτητής στη Βιέννη περιγράφει τους λόγους των κινητοποιήσεων: «Ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες παραδόσεων, λίγες θέσεις στα σεμινάρια και ένα γενικό πρόβλημα πρόσβασης. Σημειώνονται περιορισμοί στην πρόσβαση».



ΠΗΓΗ: ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ

Οι πάγοι που λιώνουν απελευθερώνουν δηλητηριώδεις ουσίες



Πόσφατη έρευνα Ελβετών επιστημόνων αποδεικνύει ότι οι πάγοι που λιώνουν απελευθερώνουν δηλητηριώδεις για το περιβάλλον ουσίες.





Κάνοντας μια βόλτα στις Άλπεις, σε περιοχές που λιώνουν τα χιόνια πιο εύκολα και πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια, δεν φαντάζεται κανείς τί είδους δηλητήρια κρύβονται. Εντελώς συμπτωματικά δυο ερευνητές, ο Κρίστιαν Μπογκντάλ από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και ο Πέτερ Σμιτ από το Ερευνητικό Κέντρο Μελέτης Υλικών, ανακάλυψαν ότι κάτω από τους πάγους που λιώνουν υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα ψάρια των λιμνών υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση δηλητηριωδών ουσιών, όπως είναι η διοξίνη ή άλλες χημικές ουσίες. Οι δυο επιστήμονες ανακάλυψαν τις ουσίες παίρνοντας δείγμα από το έδαφος, όπως εξηγεί ο Πέτερ Σμιτ: «Διαπιστώσαμε ότι τη δεκαετία του ‘70 και ‘80 οι ουσίες αυτές υπήρχαν ήδη. Από την ατμόσφαιρα έπεφταν στο νερό. Κάναμε έρευνες σε πολλά στρώματα του εδάφους και βρήκαμε μεγάλη ποσότητα δηλητηριωδών ουσιών. Ουσίες τις οποίες δεν μπορούσαμε ακριβώς να προσδιορίσουμε. Είχαν διατηρηθεί στο έδαφος για πάνω από 30 χρόνια».