11/12/09

To νέο ηλεκτρονικό περιοδικό MONTH είναι γεγονός!



Το

Month



είναι ένα νέο ηλεκτρονικό περιοδικό ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Για να το διαβάσετε, δεν έχετε παρά να πληκτρολογήσετε

8/12/09

Πέθανε η γηραιότερη χελώνα τού κόσμου



Ο Κικι, μια γιγάντια αρσενική χελώνα στις Σεϋχέλλες που έφτασε ενήλικας πλέον στο Παρίσι το 1923, όταν ήδη ζύγιζε 250 κιλά πέθανε εκεί που πέρασε την παριζιάνικη ζωή του, στο τμήμα με τα ζώα του Βοτανικού Κήπου της γαλλικής πρωτεύουσας, ανακοινώθηκε από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.





"Πολύ αγαπητή σε όλους τους επισκέπτες του Κήπου, Παριζιάνους και μη, η χελώνα Κίκι είχε γίνει διάσημη για τα πολύ εκδηλωτικά ερωτικά παιχνίδια της που συνήθως συνοδεύονταν με περίεργους ήχους που ακούγονταν σε όλο τον κήπο", θυμούνται οι υπεύθυνοι του Βοτανικού Κήπου.

Ο θάνατος της "μασκότ" του Βοτανικού Κήπου, επήλθε στις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κήπου. Ο Κίκι τρεφόταν κατά προτίμηση με καρότα και μπανάνες, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε μειώσει πολύ την τροφή του-του ήταν αρκετό λίγο μαρούλι- καθώς και τις μετακινήσεις του λόγω ηλικίας-ήταν πια 146 χρόνων-και για να βοηθιέται οι φύλακες τον μετέφεραν με ηλεκτροκίνητο καροτσάκι! Στο τμήμα με τα ζώα του Βοτανικού Κήπου ζουν άλλες τέσσερις μεγάλες χελώνες.



ΠΗΓΗ: AΠΕ

Οργάνωσε την ψεύτικη απαγωγή του γιου του



Ένας πατέρας, ο οποίος φέρεται ότι οργάνωσε την απαγωγή του γιού του και ζήτησε λύτρα από τη σύζυγό του στη νότια Σρι Λάνκα, συνελήφθη, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας.

 Ο άνδρας αυτός φέρεται ότι απήγαγε τον 10χρονο γιό του από το σπίτι συγγενικού του προσώπου και στη συνέχεια ζήτησε από κάποιον άλλο να κάνει ανώνυμο τηλεφώνημα στη σύζυγό του και να της ζητήσει 8.750 δολάρια για την απελευθέρωση του παιδιού, έγραψε η εφημερίδα Lankadeepa.

Χόμπι που τραβάνε την προσοχή



Τα πέντε πιο «γοητευτικά» χόμπι των γυναικών και των ανδρών κατέγραψε βρετανική έρευνα του Clubbz.com.





1.300 άνδρες και γυναίκες στη Βρετανία ρωτήθηκαν για το ποιο χόμπι βρίσκουν πιο γοητευτικό στο άτομο του αντίθετου φύλου και αν τους οδήγησε να αλλάξουν γνώμη για κάποιον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άνδρες γοητεύονται από γυναίκες που εξασκούν σωματικές δραστηριότητες, όπως χορό, γιόγκα και κολύμπι, ενώ οι γυναίκες γοητεύονται από παίκτες ποδόσφαιρου, σέρφερς αλλά και φωτογράφους.

Μάλιστα, ο χορός των γυναικών κερδίζει με ένα συντριπτικό ποσοστό 89%, ενώ οι περισσότερες γυναίκες δήλωσαν πως θα ήθελαν να έχουν δίπλα τους έναν David Beckham!

Το τοπ 5 των ανδρών για τα χόμπι των γυναικών:

1. Χορός

2. Γιόγκα

3. Κολύμβηση

4. Μαγείρεμα

5. Χορός στριπτίζ (!)

Το τοπ 5 των γυναικών για τα χόμπι των ανδρών

1. Ποδόσφαιρο

2. Σέρφινγκ

3. Φωτογραφία

4. Αναρρίχηση

5. Ράφτινγκ

Πώς να ξυπνάμε εύκολα το πρωί



Αν δεν ανήκετε στους «πρωινούς τύπους», δεν υπάρχει λόγος να το αρνείστε. Οι περισσότεροι από μας θυμόμαστε τον εαυτό μας ως παιδί να κρύβουμε το κεφάλι μας μέσα στο μαξιλάρι κάθε φορά που

ακούγαμε τους γονείς μας να μας ψιθυρίζουν ότι "ήρθε η ώρα να σηκωθούμε για να πάμε στο σχολείο." Τα πράγματα βέβαια δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο όταν ενώ είστε σε βαθύ ύπνο, ακούτε το ξυπνητήρι και ξέρετε ότι σας περιμένει μια απαιτητική μέρα στη δουλειά μαζί με δεκάδες άλλες οικογενειακές και άλλου είδους υποχρεώσεις. Ειδικά το πολύ πρωινό ξύπνημα είναι σίγουρα επώδυνο, αφού ανοίγοντας τα μάτια σας συνειδητοποιείτε ότι είναι πολύ νωρίς για να σηκωθείτε από το ζεστό σας κρεβάτι. Υπάρχει τρόπος για να ξυπνήσετε πιο γλυκά και ήρεμα; Ναι, λένε οι ειδικοί σε θέματα ύπνου και για να το πετύχετε δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο.



Κύκλοι ύπνου



Οι άνθρωποι περνούν από 4 - 6 "κύκλους ύπνου" κάθε βράδυ. Κάθε κύκλος αποτελείται από 5 στάδια, που κυμαίνονται από τον πολύ ελαφρύ ύπνο (στάδιο 1) μέχρι το πολύ βαθύ στάδιο ύπνου (στάδιο 4) και στη συνέχεια ακολουθεί η φάση της γρήγορης κίνησης των ματιών, κατά την οποία είναι πιο πιθανό να βλέπουν όνειρα. Η αφύπνιση από το βαθύ στάδιο 3 ή 4 του ύπνου είναι μια δύσκολη υπόθεση. Αυτός είναι ο λόγος που το ξύπνημα από έναν υπνάκο μπορεί να σας αποπροσανατολίσει τελείως. Επίσης είναι ο λόγος, για τον οποίο το ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί μπορεί να σημαίνει ένα άθλιο ξεκίνημα της καινούριας μέρας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στο πιο βαθύ στάδιο ύπνου τις ώρες μεταξύ 4 και 6 το πρωί», σημειώνει ο εμπειρογνώμονας ύπνου, Δρ Michael Breus «και έτσι είναι πολύ δύσκολο να ξυπνήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.»



Πόσο ύπνο χρειάζεστε;



Aν μπορείτε να αποφύγετε το πολύ πρωινό ξύπνημα, το επόμενο βήμα είναι να καταλάβετε τι ώρα πρέπει να πάτε για ύπνο για να εξασφαλίσετε μια ξεκούραστη νύχτα. Οι κύκλοι ύπνου διαρκούν περίπου 90 λεπτά. «Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε περίπου 7,5 ώρες ύπνου κάθε βράδυ», επισημαίνει Δρ Michael Breus «και αν σκεφτείτε πότε θα πρέπει να ξυπνήσετε, μπορείτε να υπολογίσετε τι ώρα πρέπει να πάτε για ύπνο προκειμένου να ξυπνήσετε πιο εύκολα. "

Βέβαια μερικοί άνθρωποι χρειάζονται μόλις 6 ώρες νυχτερινού ύπνου, ενώ άλλοι χρειάζονται 9 ώρες. Η καλύτερη λύση είναι να ακούσετε τους εσωτερικούς σας ρυθμούς για να καταλάβετε πόσες ώρες ύπνου έχετε ανάγκη.



Συμβουλές για να ξυπνάτε ευχάριστα



- Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας για την τελευταία στιγμή, ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να χουζουρέψετε. Το να πατάτε το ξυπνητήρι κάθε 5 λεπτά για να κοιμηθείτε λίγο ακόμη δε σας προσφέρει ποιοτικό ύπνο και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες.

- Αναπνεύστε βαθιά τρεις ή τέσσερις φορές για να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα.

- Προσπαθήστε το πρώτο πράγμα που κάνετε κάθε πρωί να είναι η ενεργοποίηση του μυαλού και του σώματός σας για να ενισχύσετε τη φυσική σας κατάσταση.

Κυνηγώντας την ευτυχία



Η ευτυχία είναι µια αξία µάλλον υπερτιµηµένη και το απεγνωσµένο κυνήγι της µπορεί τελικά να οδηγεί στη δυστυχία.





«Το να απαιτούµε ή να επιθυµούµε απεγνωσµένα την ευτυχία µπορεί να µοιάζει µε σαπούνι που γλιστρά µέσα από τα χέρια µας!» αναφέρει ο Steven Reis, καθηγητής Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής στο Ohio State University. Βασισµένος στην ανάλυση διαφόρων ερευνών, ο Reis επισηµαίνει ότι καταδικάζουµε τον εαυτό µας στη µιζέρια κάθε φορά που συνδέουµε την ευτυχία µε τις επίγειες απολαύσεις.  Στην πραγµατικότητα η ευτυχία πρέπει να συνδέεται µε τις ηθικές, πνευµατικές και συναισθηµατικές αξίες και ο καλύτερος τρόπος για να την προσεγγίσουµε είναι µέσα από δραστηριότητες που µας προσφέρουν ηθική ικανοποίηση ή µας γεµίζουν συναισθηµατικά. Πέρα από αυτό, βοηθάει να θυµόµαστε ότι µπορεί πραγµατικά να περάσουµε καλά αν σταµατήσουµε να προσπαθούµε να γίνουµε ευτυχισµένοι.

Όταν το σεξ αρχίζει στα 16



Στην ηλικία των 16 ετών έρχεται η... πρώτη φορά για το 60% των μαθητών και σπουδαστών, οι οποίοι αρχίζουν τη σεξουαλική τους ζωή όχι από περιέργεια, αλλά γιατί νιώθουν έτοιμοι και σεξουαλικά ώριμοι.





Ερευνά της σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έδειξε ότι η έναρξη της σεξουαλικής ζωής για το 63,9% του δείγματος των 600 σπουδαστών που συμμετείχαν στη μέτρηση τοποθετείται μεταξύ της ηλικίας των 16 έως 18 ετών. Ένας στους δύο (ποσοστό 51,3% του δείγματος) δήλωσε ότι κίνητρο για την έναρξη της σεξουαλικής ζωής ήταν επειδή ένιωθε ώριμος και έτοιμος σεξουαλικά, ενώ ένας στους τέσσερις το έκανε για... εκτόνωση της ανάγκης που ένιωθε.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους που δήλωναν στο παρελθόν ότι την πρώτη φορά δεν... καταλαβαίνεις και πολλά, το 41,7% των σπουδαστών του δείγματος χαρακτήρισε την πρώτη του σεξουαλική επαφή «καλή», ενώ το 42,7% το ευχαριστήθηκε. Η πρώτη φορά μάλιστα έγινε με προφυλακτικό για το 71%, για το οποίο όπως και τις υπόλοιπες μεθόδους αντισύλληψης πληροφορήθηκε από τους φίλους και το σχολείο.

Την ίδια ώρα, άλλη έρευνα του τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθήνας έδειξε ότι τα αγόρια φέρονται ριψοκίνδυνα στο σεξ όχι μόνο αρχίζοντας νωρίτερα τη σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά έχοντας και σημαντικά περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους σε σχέση με τα κορίτσια, τα οποία δείχνουν να είναι περισσότερο ενημερωμένα για το AIDS και τις μεθόδους αντισύλληψης. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έρευνας βοήθησε τους ερευνητές να διαπιστώσουν πόσο αναγκαία είναι η σωστή ενημέρωση των αγοριών προκειμένου να αποκτήσουν υγιή σεξουαλική συμπεριφορά. Ακόμη μία έρευνα διέψευσε αυτό που πιστεύουν ορισμένοι ή φοβούνται κάποιοι μέλλοντες γονείς, ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί... διάλειμμα στο σεξ, ενδεχομένως λόγω φόβου για μαιευτικές επιπλοκές. Οι 200 γυναίκες που γέννησαν στην Α’ Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ και ρωτήθηκαν σχετικά, απάντησαν σε ποσοστό 68% πως είχαν ενεργή σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της κύησης. Η μόνη διαφορά ήταν ότι την περίοδο αυτή μειώθηκε η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών.

Οι άντρες λένε "σ' αγαπώ" πιο γρήγορα



Καμία φορά η αγάπη πληγώνει, αλλά ,όπως φαίνεται, μπορεί εξίσου να απαλύνει το σωματικό πόνο, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια αμερικανική και μια καναδική, που διαπίστωσαν ότι τα συναισθήματα αγάπης που νιώθει ένας άνθρωπος, μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά για τα συναισθήματα πόνου και έτσι ο άνθρωπος να αντέχει τον πόνο περισσότερο.





Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Ναόμι Αϊζενμπέργκερ του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA), δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Psychological Science" (Ψυχολογική Επιστήμη), σύμφωνα με το Live Science.

Σε ένα από τα πειράματα, οι ερευνητές άσκησαν πόνο στο μπράτσο 25 γυναικών εθελοντριών, ενώ η κάθε μια κρατούσε το χέρι του αγαπημένου της, ενός άγνωστου ξένου ή απλώς έσφιγγε μια μπάλα. Οι γυναίκες ανέφεραν αισθητά λιγότερο πόνο όταν κρατούσαν το χέρι του φίλου τους σε σχέση με τις άλλες δύο περιπτώσεις.

Σε ένα άλλο πείραμα, πάλι με άσκηση πόνου, έδειξαν στις εθελόντριες μια εικόνα του αγαπημένου τους, ενός ξένου άνδρα ή μιας καρέκλας. Πάλι, οι γυναίκες ανέφεραν λιγότερο πόνο, όταν έβλεπαν τη φωτογραφία του φίλου τους από ό,τι τις άλλες εικόνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, από αυτό το πείραμα προκύπτει μια απλή πρακτική συμβουλή: αν ζείτε μια οδυνηρή σωματική ή ψυχολογική εμπειρία και δεν μπορείτε να πιάσετε το χέρι ενός αγαπημένου σας προσώπου, ακόμα και μια φωτογραφία του θα βοηθήσει για τον μετριασμό του πόνου.

Στη δεύτερη συναφή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά, με επικεφαλής τον Ματιέ Ρόι, έδειξαν ότι η δύναμη του νου μπορεί να επηρεάσει άμεσα την αντίληψη του πόνου, επιβεβαιώνοντας ότι τα θετικά ή τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την υποκειμενική εμπειρία που έχει ένας άνθρωπος όταν πονά.

Η αγάπη απαλύνει τον πόνο



Καμία φορά η αγάπη πληγώνει, αλλά ,όπως φαίνεται, μπορεί εξίσου να απαλύνει το σωματικό πόνο, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια αμερικανική και μια καναδική, που διαπίστωσαν ότι τα συναισθήματα αγάπης που νιώθει ένας άνθρωπος, μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά για τα συναισθήματα πόνου και έτσι ο άνθρωπος να αντέχει τον πόνο περισσότερο.





Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Ναόμι Αϊζενμπέργκερ του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA), δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Psychological Science" (Ψυχολογική Επιστήμη), σύμφωνα με το Live Science.

Σε ένα από τα πειράματα, οι ερευνητές άσκησαν πόνο στο μπράτσο 25 γυναικών εθελοντριών, ενώ η κάθε μια κρατούσε το χέρι του αγαπημένου της, ενός άγνωστου ξένου ή απλώς έσφιγγε μια μπάλα. Οι γυναίκες ανέφεραν αισθητά λιγότερο πόνο όταν κρατούσαν το χέρι του φίλου τους σε σχέση με τις άλλες δύο περιπτώσεις. Σε ένα άλλο πείραμα, πάλι με άσκηση πόνου, έδειξαν στις εθελόντριες μια εικόνα του αγαπημένου τους, ενός ξένου άνδρα ή μιας καρέκλας. Πάλι, οι γυναίκες ανέφεραν λιγότερο πόνο, όταν έβλεπαν τη φωτογραφία του φίλου τους από ό,τι τις άλλες εικόνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, από αυτό το πείραμα προκύπτει μια απλή πρακτική συμβουλή: αν ζείτε μια οδυνηρή σωματική ή ψυχολογική εμπειρία και δεν μπορείτε να πιάσετε το χέρι ενός αγαπημένου σας προσώπου, ακόμα και μια φωτογραφία του θα βοηθήσει για τον μετριασμό του πόνου.

Στη δεύτερη συναφή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά, με επικεφαλής τον Ματιέ Ρόι, έδειξαν ότι η δύναμη του νου μπορεί να επηρεάσει άμεσα την αντίληψη του πόνου, επιβεβαιώνοντας ότι τα θετικά ή τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την υποκειμενική εμπειρία που έχει ένας άνθρωπος όταν πονά.

Η αλλαγή τού καιρού επηρεάζει το πρόσωπό μας



γράφει η Πηνελόπη Μακρυνιώτη



Πτώση της θερµοκρασίας και απότοµες εναλλαγές. Έχετε εκπαιδεύσει την επιδερµίδα σας να τα αντιµετωπίσει; Εκτός από τις…ψυχρές επιθέσεις το χειµώνα το δέρµα µας δέχεται ένα µικρό σοκ κάθε φορά που µπαίνουµε από ένα κρύο σε ένα πιο θερµό περιβάλλον και αντίστροφα.

Αυτές οι µεταπτώσεις όµως το επιβαρύνουν, επιφέροντας συνέπειες κυρίως στα µάγουλα, τα χείλη, τα χέρια, τα µαλλιά αλλά και τη µύτη, τους αγκώνες κ.λπ.! Μάθετε πώς θα προστατευτείτε.





Πρόσωπο



Κατά τους χειµερινούς µήνες είναι προτιµότερο να αποφύγετε τη χρήση µπάρας σαπουνιού, καθώς αφαιρεί τη φυσική λιπαρότητα της επιδερµίδας. Είναι καλύτερα να χρησιµοποιήσετε σαπούνι σε µορφή τζελ ή υγρή που είναι ήπιο. Επιπλέον, φροντίστε η τονωτική λοσιόν που θα εφαρµόσετε µετά να µην περιέχει οινόπνευµα.



Χείλη



Τα χείλη ζητούν όλη σας την προσοχή, ως πιο ευάλωτα, αφού έχουν πολύ λίγους σµηγµατογόνους αδένες µε αποτέλεσµα να είναι επιρρεπή στην αφυδάτωση και ευαίσθητα σε κάθε αλλαγή. Γι’ αυτό εφαρµόζετε ένα καλό lip balm, ακόµα και το βράδυ στο σπίτι, και επιλέγετε κραγιόν µε ενυδατική φόρµουλα αποφεύγοντας τις συνθέσεις που υπόσχονται διάρκεια µέχρι να… ανοίξει ο καιρός.



Μαλλιά



Για τα µαλλιά θα χρειαστείτε, ανάλογα βέβαια και µε τον τύπο σας, µια ενυδατική ολοκληρωµένη σειρά περιποίησης (έχει σηµασία να χρησιµοποιείτε σαµπουάν, κοντίσιονερ και µάσκα από την ίδια σειρά όταν θέλετε να καλύψετε συγκεκριµένες ανάγκες). Αν είναι ξηρά και αφυδατωµένα, φροντίστε τα µε µια σειρά ειδική για θρέψη και αναδόµηση.



Μακιγιάζ



Αυτή την περίοδο το µακιγιάζ, και ειδικά το µέικ απ, είναι πιθανό να µην «κάθεται» καλά στο πρόσωπο λόγω έλλειψης επαρκούς υγρασίας στην επιδερµίδα. Η καλή ενυδάτωση όµως όπως και ένα µέικ απ σε υγρή µορφή θα λύσουν το πρόβληµα Αν πάλι θέλετε να χρησιµοποιήσετε και πούδρα, επιλέξτε µια ελαφρώς πιο «γεµάτη» απόχρωση γιατί η επιδερµίδα το χειµώνα είναι συνήθως πιο χλοµή. Το ροζ είναι πιο γλυκό, ενώ το µπεζ θα σας χαρίσει φυσική λάµψη. Για να αποφύγετε τις κοκκινίλες από σκασίµατα ή ερεθισµούς, εφαρµόστε λίγο κονσίλερ στα προβληµατικά σηµεία (π.χ. γύρω από τη µύτη) µε ένα µαλακό πινέλο.

Έκλεψε τρία αεροπλάνα και διακόσια αυτοκίνητα



Έχει διαπράξει περισσότερες από 50 διαρρήξεις, έχει κλέψει τρία αεροπλάνα, δύο ταχύπλοα σκάφη και αμέτρητα αυτοκίνητα (που σύμφωνα με στοιχεία ξεπερνούν τα 200). Και τα οδήγησε όλα.

Έχει αποδράσει από το αναμορφωτήριο πριν από ενάμισι περίπου χρόνο και έκτοτε παραμένει ασύλληπτος. Ο 18χρονος Αμερικανός διαρρήκτης Κόλτον Χάρις Μουρ ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία τη «δράση» του να κλέβει, να βρίζει και να εκδηλώνει γενικότερα την πλέον παραβατική συμπεριφορά. Έμαθε να οδηγεί αεροπλάνο από προγράμματα προσομοίωσης στο internet. Τον Απρίλιο του 2008 συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αναμορφωτήριο απ’ όπου απέδρασε λίγες εβδομάδες αργότερα. Έχει γίνει γνωστός και ως «ο ξυπόλητος κλέφτης», καθώς συνήθειά του είναι να αφήνει ένα αποτύπωμα ποδιού στον εκάστοτε «τόπο» του εγκλήματος! Ο νεαρός τρομοκράτης, όχι μόνον ξεφεύγει συνεχώς από τις Αρχές, αλλά έχει αποτελέσει έμπνευση ακόμη και για τραγούδια. Μετρά 4.000 υποστηρικτές στην ιστοσελίδα Face book, ενώ η ιστορία του έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ακόμη και παραγωγών που προτίθενται να γυρίζουν ταινία με θέμα τη ζωή του.

Γέννησε με καισαρική οκτώ καρχαριάκια



Πριν την ώρα του γέννησε ένας θηλυκός καρχαρίας, μπροστά στα μάτια δεκάδων επισκεπτών, σε Ενυδρείο της Νέας Ζηλανδίας… με «καισαρική»!







Ένας άλλος καρχαρίας δάγκωσε το μεγαλόσωμο ψάρι σε «ενδιαφέρουσα», προκαλώντας του μία μεγάλη τομή στην κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα να βγουν τα νεογέννητα πριν την ώρα τους.

Οι υπεύθυνοι του Ενυδρείου, που ειδοποιήθηκαν από τους επισκέπτες, απομάκρυναν γρήγορα τα καρχαριάκια από το χώρο, ώστε να μη φαγωθούν από τα άλλα ψάρια.

Όταν απομόνωσαν και τη μητέρα, βρήκαν άλλα τέσσερα μωρά μέσα της, ενώ στη συνέχεια ειδικοί κτηνίατροι έραψαν το τραύμα της. Παραδόξως και τα οκτώ καρχαριάκια επέζησαν.

Ορχήστρα από κινητά



Ένα μεγάλο γκρουπ φοιτητών κατάφερε να δημιουργήσει μια ολόκληρη ορχήστρα χρησιμοποιώντας πολλές διαφορετικές εφαρμογές για το δημοφιλές κινητό της Apple.

Ως μέρος των σπουδών τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μόνοι τους κάποιο software που μπορεί να αναπαράγει ήχο. Αν και κάποια από τα applications δημιουργούν γνωστά εφέ, άλλα μπορούν να αποδώσουν συγκεκριμένες συχνότητες. Η ζωντανή παρουσίαση έχει οριστεί για την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και θα αποτελέσει το αποκορύφωμα της τρίμηνης δουλειάς των παιδιών.



Όπως δήλωσε στο BBC News ο υπεύθυνος της ομάδας, η πρώτη τους προσπάθεια έγινε με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά το αποτέλεσμα δεν κρίθηκε ικανοποιητικό.

4/12/09

Για τα γκρίζα μαλλιά φταίνε τα γονίδια



Η βιομηχανία καλλυντικών έχει θησαυρίσει εκμεταλλευόμενη, μεταξύ άλλων, την επιθυμία των ανθρώπων, ιδίως των γυναικών, να νικήσουν τα σημάδια του χρόνου πάνω τους, πάνω απ' όλα τις ρυτίδες και τα γκρίζα μαλλιά.

Τώρα, μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα διαπιστώνει ότι τα γονίδια μιας γυναίκας ευθύνονται περισσότερο για το γκριζάρισμα των μαλλιών της, παρά το άγχος ή η δίαιτά της. Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν πάνω από 250 όμοιες και ανόμοιες δίδυμες αδελφές, ηλικίας 45 έως 81 ετών και διαπίστωσαν μικρές διαφορές, όσον αφορά στα γκρίζα μαλλιά, ανάμεσα στα γονίδια των αδελφών που είναι όμοιες και άρα μοιράζονται τα ίδια γονίδια, αλλά μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ανόμοιες δίδυμες, των οποίων τα γονίδια διαφέρουν.

Η μελέτη με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Γιατί μερικές γυναίκες δείχνουν νέες παρά την ηλικία τους", υπό τον δρα Ντέηβιντ Γκουν της εταιρίας Γιούνιλεβερ (Unilever), η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PloS ONE», διαπίστωσε επίσης ότι και η τριχόπτωση σχετίζεται κυρίως με γενετικούς παράγοντες. Από την άλλη, κατά τους ερευνητές, η αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού έχει να κάνει περισσότερο με παράγοντες του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής του ατόμου.  Ειδικότερα για το γκριζάρισμα των μαλλιών, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μέχρι σήμερα έχουν προταθεί πολλές θεωρίες για να ερμηνευθεί η διαφορετική ταχύτητα με την οποία γκριζάρουν τα μαλλιά των ανθρώπων, όμως ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν για να στηρίξουν κάποια από αυτές. Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, αντίθετα οι γενετικές αιτίες είναι συγκριτικά πιο σημαντικές για το πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα γκριζάρουν τα μαλλιά ενός ανθρώπου.  Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που δείχνουν νεότερες από την πραγματική ηλικία τους, έχουν γενικά μεγάλα χείλη, αποφεύγουν την έκθεση του δέρματός τους στον ήλιο και, λόγω κληρονομικότητας, έχουν εκείνα τα γονίδια που τις προστατεύουν από τα γκρίζα μαλλιά και τις ρυτίδες.

"Η έρευνα δείχνει ότι άσχετα με το πόσο αγχωτική είναι η ζωή μιας γυναίκας, άλλες σημαντικότερες αιτίες επιδρούν και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν το γκριζάρισμα των μαλλιών της", δήλωσε ο δρ Γκουν. Η Νίνα Γκόουντ, εκ μέρους του Βρετανικού Συλλόγου Δερματολόγων, συμφώνησε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί λίγοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, στους οποίους να μπορεί να αποδοθεί με ασφάλεια το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι "γκριζάρουν" νωρίτερα από άλλους. "Αυτό σημαίνει ότι για την πλειονότητα των ανθρώπων, το γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο, συνεπώς το στιλ ζωής δεν επιδρά και πολύ στο πότε τελικά τα μαλλιά θα αρχίσουν να χάνουν το χρώμα τους, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα", πρόσθεσε.



ΠΗΓΗ: BBC NEWS

Είμαστε όλοι αφρικανοί λέει αυστραλός επιστήμονας



Η θεωρία ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει τις ρίζες του στην Αφρική ενισχύεται κι από μια νέα μελέτη, η οποία βασίζεται σε γενετικά δεδομένα.

Οπότε δεν έχει πλέον σημασία να "σπάζετε το κεφάλι" σας για να βρείτε από πού "κρατά η σκούφια σας", γιατί η επιστημονική πραγματικότητα -κατά την έκφραση του καθηγητή Φίλιπ Μπάτερχαμ- είναι ότι είμαστε όλοι Αφρικανοί.  To γενεαλογικό δέντρο των Μελβουρνιωτών, μάς πληροφορεί, έχει τις ρίζες του στους νομάδες Αφρικανούς που ζούσαν στην ανατολική ακτή της μαύρης ηπείρου πριν από 60.000 χρόνια. Αξίζει να παρακολουθήσουμε, έστω και σχηματικά, την "επιστημονική πραγματικότητα", όπως την ξεδιπλώνει μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, ο καθηγητής Μπάτερχαμ, από το Τμήμα Γενετικής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης: "Οι διαφορές μεταξύ ανθρώπων, στο επίπεδο του DNA είναι μόνο 0,1%. Αυτό αποδείχτηκε στη γενεαλογική έρευνα που ξεκίνησε το 2005, με αντικείμενο τη μελέτη της ανθρωπολογίας χρησιμοποιώντας τη γενετική. Είναι μια εξαιρετικά αξιόλογη έρευνα, παγκόσμιας εμβέλειας". Στη Μελβούρνη, έλαβαν μέρος στην έρευνα 101 άτομα, μεταξύ των οποίων ο κυβερνήτης της Βικτώριας Ντέιβιντ ντε Κρέτσερ (David de Kretser) και ο ιερωμένος Τιμ Κοστέλλο (Tim Kostello). H έρευνα αποκαλύπτει ότι και οι δύο άντρες έχουν το χρωματόσωμα καταγωγής Υ, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρόγονοί τους μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρώπη περίπου πριν από 45.000 χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό (47%) κατάγονται από τη Δυτική Ευρώπη, 7% από τη βορειοανατολική Ευρώπη, ενώ 5% από την κεντρική Ασία ή τη Ρωσία. Ο επικεφαλής της έρευνας Σπένσερ Γουέλς είπε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Ο καθηγητής Μπάτερχαμ χαρακτήρισε ευτυχή σύμπτωση το ότι η έρευνα έλαβε χώρα στη Μελβούρνη φέτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Δαρβίνου και 150 χρόνια από τη δημοσίευση του βιβλίου του "Η Καταγωγή του Ανθρώπινου Γένους".



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Θύμα" των χάκερς και η νέα γρίπη



διασπείρουν έναν επικίνδυνο ιό για τους υπολογιστές μέσω των γνωστών email spam με τον οποίο καλούνται οι παραλήπτες να επισκεφθούν μία ανύπαρκτη ιστοσελίδα, η οποία προσφέρει εμβολιασμούς για την προστασία κατά του ιού Η1Ν1.





Το email υποτίθεται ότι προέρχεται από τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών και κατευθύνει τους παραλήπτες σε μία ιστοσελίδα που μοιάζει με επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα και τους προτείνει να συμπληρώσουν μία αίτηση για εμβολιασμό, ανακοίνωσαν οι ερευνητές από τις εταιρίες ασφαλείας των υπολογιστών Symantec Corp και AppRiver. Οι ίδιοι είπαν ότι ξεκίνησαν να βλέπουν εκατομμύρια μηνύματα spam την Τρίτη, που εντάσσονται προφανώς στο πλαίσιο ενός σχεδίου να επιμολυνθούν οι υπολογιστές με επικίνδυνο λογισμικό που επιτρέπει μετά στους χάκερ να έχουν τον έλεγχο τους. Μόλις αποκτήσει τον έλεγχο του υπολογιστή, ο χάκερ μπορεί με τη βοήθεια ενός μηχανήματος να κλέψει προσωπικά δεδομένα του χρήστη, να επιτεθεί σε άλλους υπολογιστές ή να μετατρέψει τον προσωπικό υπολογιστή σε server για ηλεκτρονικά μηνύματα spam.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Εντοπίστηκε η μεγαλύτερη και θεαματικότερη σούπερ νόβα



Η μεγαλύτερη και πιο θεαματική έκρηξη άστρου που έχει γίνει ποτέ αντιληπτή, αποτελεί πιθανότατα μια σπάνια περίπτωση βίαιου θανάτου άστρου, που δεν αφήνει πίσω του μια μαύρη τρύπα ή ένα άστρο νετρονίων, σύμφωνα με τους αστρονόμους.

Το άστρο που εξερράγη, εκτιμάται ότι είχε μάζα τουλάχιστον 200 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας και, με την έκρηξή του, διέσπειρε στο διάστημα διάφορα υλικά (ραδιενεργό νικέλιο, άνθρακα, πυρίτιο κ.α.) με μάζα συνολικά όσο 50 ήλιοι, τα οποία με τη σειρά τους κάποια μέρα θα γεννήσουν νέα άστρα. Η ασυνήθιστη έκρηξη, με την κωδική ονομασία SN 2007bi, διήρκεσε επί μήνες (όχι για εβδομάδες όπως συμβαίνει συνήθως με τις σούπερνόβα) και φαίνεται να είναι μια σπάνια έκρηξη "ασταθούς" σούπερνόβα, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστροφυσικών, συμβαίνει σε τεράστια άστρα που έχουν μάζα τουλάχιστον 140 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήλιου μας. Τα άστρα με μάζα πάνω από 100 ήλιους όπως ο δικός μας, είναι εξαιρετικά σπάνια. Η ιδιομορφία της συγκεκριμένης έκρηξης σουπερνόβα είναι πως, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει συνήθως, δεν άφησε πίσω της ούτε μια μαύρη τρύπα, ούτε κάποιο πυκνό "αστρικό πτώμα", με την μορφή ενός άστρου νετρονίων. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή (40 φορές πιο φωτεινή από μια τυπική σουπερνόβα), που εξαφάνισε τελείως το άστρο, χωρίς να αφήσει το παραμικρό υπόλειμμα πίσω του. Η έκρηξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2007 σε ένα μακρινό νάνο-γαλαξία από εικόνες που πήρε ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου Πάλομαρ του πανεπιστημίου Caltech στην Καλιφόρνια. Η μελέτη του φαινόμενου έγινε από τον αστροφυσικό Πίτερ Νιούτζεντ του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ των ΗΠΑ και τον καθηγητή αστρονομίας Άλεξ Φιλιπένκο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature". Τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια του πλανήτη είχαν τον χρόνο να μελετήσουν την έκρηξη και να επιβεβαιώσουν ότι δεν έμοιαζε με καμία άλλη μέχρι σήμερα. Τα τεράστια άστρα συνήθως πεθαίνουν, όταν ξεμένουν πια από υλικό για την πυρηνική σύντηξή τους, καθώς απομένει μόνο ο αδρανής πυρήνας τους από σίδηρο. Αυτό σημαίνει ότι το άστρο δεν παράγει πλέον μια συνεχή εκροή φωτονίων, τα οποία, σε ένα ζωντανό άστρο, δημιουργούν πίεση προς τα έξω, αντισταθμίζοντας την πίεση της βαρύτητας προς τα μέσα, εμποδίζοντας έτσι το άστρο να συνθλιβεί. Όμως όταν πια δεν υπάρχει η ροή των φωτονίων, τότε το άστρο καταρρέει προς το εσωτερικό του, δημιουργώντας μια σουπερνόβα, η έκρηξη της οποίας αφήνει πίσω της μια μαύρη τρύπα ή ένα άστρο νετρονίων. Σε μερικές όμως περιπτώσεις, στα πιο μεγάλα άστρα, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι πυρήνες τους γίνονται γρήγορα τόσο καυτοί, που τα φωτόνια τους αρχίζουν να διασπώνται σε ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια (αντι-ηλεκτρόνια;). Αυτή η διάσπαση έχει ως αποτέλεσμα μια αστάθεια ανάμεσα στην θερμοκρασία του άστρου και στην πίεσή του, με τελική συνέπεια μια τρομακτική έκρηξη που οδηγεί το άστρο στην πλήρη εξαφάνισή του, χωρίς το παραμικρό ίχνος πίσω του, εκτός από ένα νέφος αερίων που παραμένει ορατό για ένα χρονικό διάστημα. "Ασταθείς" σουπερνόβα αυτού του είδους είχαν προβλεφθεί θεωρητικά εδώ και περίπου 30 χρόνια, όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν βρεθεί πειστικές ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν το φαινόμενο. Η νέα έκρηξη όμως φαίνεται, για πρώτη φορά, να δικαιώνει τη θεωρία των αστροφυσικών, κάτι που πάντως χρειάζεται επιβεβαίωση. Οι "ασταθείς" σουπερνόβα θεωρούνται ότι ήσαν συχνότερες στο πρώιμο σύμπαν, όταν πιστεύεται ότι υπήρχαν άστρα-τιτάνες με μάζες πολλές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερες από του ήλιου μας. Κάθε φορά που ένα τέτοιο μεγα-άστρο εκρήγνυτο, τεράστιες ποσότητες υλικών διασκορπίζονταν στο σύμπαν, οδηγώντας στη δημιουργία άλλων άστρων.



Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nature/journal/v462/n7273/abs/nature08579.html



Και http://www.nature.com/nature/journal/v462/n7273/full/462579a.html

3/12/09

Κατάθλιψη – Απειλεί 120 εκ. ανθρώπων στον κόσμο



Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που απειλεί τη ζωή 120 εκ. ανθρώπων στον κόσμο σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Περιπτώσεις κατάθλιψης που δεν έχουν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα οδηγούν ακόμα και στην αυτοκτονία.





«Είχα συχνά άσχημες σκέψεις, φόβο και αγωνία για μένα και την κόρη μου. Ένιωθα τη ζωή να φεύγει και μετά βρισκόμουν σε μια απαθή κατάσταση. Δεν μπορούσα πια ούτε να φάω, ούτε να κοιμηθώ».

Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση κατάθλιψης: Η γυναίκα αυτή είχε μια άσχημη εμπειρία και στη συνέχεια την κατέλαβε αίσθημα απελπισίας και πλήρους έλλειψης δύναμης. Η κανονική κατάθλιψη είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη θλίψη, λέει ο ψυχολόγος από το Βερολίνο Μπέρνχαρντ Παλμόσκι: «Η θλίψη είναι το βαθύ αίσθημα πόνου, όταν για παράδειγμα χάσουμε ένα δικό μας ή μετά από ένα χωρισμό. Αντίθετα στην κατάθλιψη αυτό που κυριαρχεί είναι ένα αίσθημα κενού, ένα σκοτεινό αίσθημα».

Ο πραγματικός κόσμος φαίνεται μακρινός, δεν υπάρχει καμία ενέργεια και διέξοδος: «Είναι μια σοβαρή ασθένεια, η οποία πολύ συχνά υποτιμάται γιατί νομίζουμε πως πρόκειται για κακοκεφιά, κάτι συνηθισμένο που έχουμε όλοι μας. Στην ουσία όμως είναι μια σοβαρότατη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο".



Μεγάλες οι πιθανότητες ίασης



Οι περισσότερες αυτοκτονίες βασίζονται στην κατάθλιψη, υποστηρίζει η ψυχολόγος Φραντζέσκα Ρέγκεν. Ο αριθμός των αυτοκτονιών στη Γερμανία μειώθηκε όμως στο μισό από τη δεκαετία του ‘80, γιατί οι άνθρωποι αναζητούν πια ευκολότερα βοήθεια:

«Οι πιθανότητες να επανακτήσει κάποιος καταθλιπτικός την υγεία του είναι πολύ μεγάλες. Φυσικά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά βασικά μπορούμε πια να χειριστούμε καλά αυτή την ασθένεια». Σε βαριές περιπτώσεις κατάθλιψης μια ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά χάπια είναι ένας καλός συνδυασμός. Σε πιο ήπιες μορφές, η κατάθλιψη ενδέχεται να περάσει από μόνη της μετά από μερικές εβδομάδες, αλλά φυσικά ενδείκνυται πάντα η ψυχοθεραπεία και η συναναστροφή με φίλους. Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) προειδοποιεί ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μέχρι το 2020 μαζί με τα καρδιακά νοσήματα.

Διαμφισβητούμενο παραμένει πάντως ανάμεσα στους ειδικούς αν υπάρχει αύξηση των φαινομένων κατάθλιψης ή απλώς γίνεται σήμερα πιο εύκολα η διάγνωση και η καταγραφή τους.





ΠΗΓΗ: ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ

Έκθεση... καλών τρόπων



Ποιοι θεωρούνται καλοί τρόποι σήμερα; Πώς στρώνεται ένα τραπέζι; Ποιοί κανόνες υγιεινής επιβάλλονται; Το φαινόμενο των καλών τρόπων και η εξέλιξή τους είναι το αντικείμενο της έκθεσης στο Μουσείο της Βρέμης.





Στην περιοχή Σβαχάουζεν της Βρέμης, ένα προάστιο γεμάτο βίλες, η έκθεση για τους καλούς τρόπους, στο Μουσείο του Κρατιδίου της Βρέμης, υποδέχεται τον επισκέπτη με ένα κόκκινο χαλί. Ένα χαλί, το οποίο οδηγεί στο πορτρέτο του ευγενή φον Κνίγγε, ο οποίος με το έργο του «Η συναναστροφή με τους ανθρώπους», που έγραψε το 1788 διεύρυνε την έννοια των καλών τρόπων συμπεριλαμβάνοντας και την έννοια της αξιοπρέπειας. Η επιμελήτρια της έκθεσης Ούτα Μπερνσμάγερ υπογραμμίζει: «Από τη μια πλευρά υπάρχει η ετικέτα, οι καλοί τρόποι. Όταν όμως διευρύνεται η έννοια των καλών τρόπων και τους εξετάζουμε υπό το βλέμμα του Διαφωτισμού, τότε επικεντρωνόμαστε στην άποψη της αξιοπρέπειας».

Πριν όμως οι καλοί τρόποι συνδυαστούν και με την αξιοπρέπεια ήταν σύμβολο εξουσίας. Όποιος τους χρησιμοποιούσε ήθελε να ξεχωρίσει και να πάρει απόσταση από το υπηρετικό προσωπικό για παράδειγμα. Ένας πίνακας του Φραντς Βουλφχάγκεν, μαθητή του Ρέμπραντ, δίνει μια εικόνα: «Παρουσιάζει τον γάμο της Κανά και πως ένας υπηρέτης κρατάει ένα σκεύος για να σερβίρει έναν επισκέπτη και ο επισκέπτης το αγγίζει μόνο με το πόδι για να αποφύγει να αγγίξει εκεί, που άγγιξε ο υπηρέτης».



Ο Έρασμος και η κυρία ‘Μη μου άπτου’



Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης η εξέλιξη των εθίμων από τον Μεσσαίωνα μέχρι σήμερα. Από τις συνήθειες που αφορούν το φαγητό και το κρασί μέχρι τις φιλοφρονήσεις, τη διακριτικότητα και το τί ήταν ταμπού.

Δεκάδες γράμματα από διάφορες εποχές δίνουν την εικόνα της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος μιας τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας στη Βρέμη με επιστολή του, η οποία φέρει ημερομηνία 20 Μαρτίου του 1908, θερμοπαρακαλάει τον διευθυντή της αστυνομίας να τους στείλει δυο αστυνομικούς για να προστατεύσει την ομάδα του από έκτροπα. Παρόλες τις φιλοφρονήσεις το αίτημα του δεν θα ικανοποιηθεί.

Η έκθεση στη Βρέμη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού και περιέχει και μερικές χαριτωμένες καινοτομίες. Για παράδειγμα ένας ακουστικός οδηγός ξεναγεί τα παιδιά στην έκθεση μέσω μιας συνομιλίας του Εράσμου από το Ρότερνταμ, και της φανταστικής κυρίας ‘Μη μου άπτου’, στην οποία δίνει συμβουλές περί ηθικής, αλλά όχι μόνον αυτό. Η κυρία ‘Μη μου άπτου’ δεν διστάζει να αναφέρεται και σε περιπτωσεις που θίγουν την αξιοπρέπεια και αυτό μέχρι πρόσφατα.

«Δεν πάει καιρός όπου στη Βρέμη σε μια γιορτή κρασιού, και ενώ έρεε άφθονη και η σαμπάνια, ένας κύριος περιέλουσε με σαμπάνια έναν άστεγο». «Τον περιέλουσε πράγματι με σαμπάνια», ρωτάει ο Έρασμος. «Έτσι ήταν και μάλιστα του είπε: τώρα έχεις και εσύ κάτι να πιεις».



ΠΗΓΗ: ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ

Αύξηση των διαζυγίων στη Γερμανία



Η αξία που έχει ο γάμος στην εποχή μας έχει μειωθεί. Αυτή είναι η κύρια αιτία των διαζυγίων ισχυρίζεται ο κοινωνιολόγος στην Κολωνία Σαράντος Ταχτσόγλου.





"Σκοπός του ανθρώπου είναι να παντρευτεί και να κάνει παιδιά", συνήθιζαν να λένε οι παλαιότεροι στους νεώτερους. Πόσο οικεία δεν ηχεί ακόμα και σήμερα αυτή η φράση; Οι στατιστικές και οι αριθμοί αποδεικνύουν, όμως, μια διαφορετική πραγματικότητα. Ο Σαράντος Ταχτσόγλου από τη Δράμα, σπούδασε Κοινωνιολογία και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και η διδακτορική του διατριβή έχει θέμα «Η σταθερότητα του γάμου». Από τις έρευνες του συνάγεται ότι πληθαίνουν οι άνθρωποι που τελικά είναι μόνοι τους, singles, όπως τους αποκαλούμε σήμερα.«Τα ποσοστά των singles έχουν αυξηθεί πολύ σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Το βλέπουμε εδώ στη Γερμανία ειδικά στα σπίτια που νοικιάζονται και τα οποία είναι καταγεγραμμένα. Οι πιο πολλοί είναι μόνοι τους», επισημαίνει ο κ. Ταχτσόγλου.



Οι γυναίκες δεν εμπιστεύονται πλέον το γάμο

Οι άνθρωποι βέβαια συνεχίζουν να κάνουν σχέσεις, αλλά δεν παντρεύονται εύκολα. Δεν κάνουν εύκολα αυτό το βήμα. Τί είναι όμως αυτό που τους δυσκολεύει; «Δεν το ξέρω. Αυτό είναι και το μεγάλο ερώτημα. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις», απαντά ο Έλληνας κοινωνιολόγος και διευκρινίζει: «Μια από αυτές είναι ότι οι γυναίκες επειδή είναι πιο οικονομικά ανεξάρτητες δεν εμπιστεύονται το γάμο. Παντρεύονται μόνο όταν αποφασίσουν ότι θέλουν να κάνουν παιδιά, όταν αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια. Και επειδή πολλές δεν κάνουν παιδιά είτε λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων, είτε επειδή οι σπουδές διαρκούν περισσότερο, άρα και η επαγγελματική τους αποκατάσταση, μετατοπίζεται και το χρονικό σημείο του γάμου αλλά και οι πιθανότητες σύναψής του. Διότι όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι τόσο πιο δύσκολα παντρεύονται».

Τα συμπεράσματα του Έλληνα ερευνητή στην Κολωνία δεν ισχύουν μόνο για τη Γερμανία αλλά και για την Ελλάδα, παρόλο που η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την έκδοση διαζυγίων. Το 1932 έγιναν στην Ελλάδα 39.283 γάμοι, το 1961 έγιναν 70.914 γάμοι και το 2008 έγιναν 53.500 γάμοι. Στη Γερμανία πάλι το 1985 εκδόθηκαν 179.364 διαζύγια και το 2008 εκδόθηκαν 191.948.



Δυτικός τρόπος ζωής και ΜΜΕ



Σύμφωνα με τον Σαράντο Ταχτσόγλου, οι γυναίκες είναι αυτές που καταθέτουν συχνότερα αίτηση διαζυγίου. Ο λόγος είναι ότι λόγω της μεγαλύτερης οικονομικής τους ανεξαρτησίας είναι λιγότερο υποχωρητικές και όταν κάτι δεν τους αρέσει φεύγουν ευκολότερα. Για τον Έλληνα επιστήμονα, ο γάμος έχει πάψει να έχει την αξία που είχε παλιά «Ο γάμος δεν είναι πλέον ένας σκοπός της ζωής, όπως ήταν παλαιότερα. Και αυτό έχει να κάνει με το δυτικό τρόπο ζωής, με την μοντερνοποίηση. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι η γυναίκα έχει εισέλθει στον εργασιακό τομέα. Το βλέπω και από την εργασία μου αλλά και σε γενικότερες στατιστικές, ότι εάν η γυναίκα εργάζεται οι πιθανότητες να διαλυθεί ένας γάμος είναι πολύ μεγαλύτερες από το εάν η γυναίκα δεν εργάζεται».

Εκτός αυτού και τα ΜΜΕ παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που διαμορφώνεται: «Και στα ΜΜΕ δεν προβάλλεται η οικογένεια και ο γάμος σαν ένα πρότυπο. Αν δεις παλιές ταινίες βλέπεις ότι προβάλλονται οικογενειακά θέματα. Στις μέρες μας είναι το πρότυπο της καταναλωτικής κοινωνίας. Βλέπεις στις διαφημίσεις οι επιτυχημένοι που έχουν πολλές σχέσεις και τις αλλάζουν. Κατά τη γνώμη μου όλα αυτά παίζουν ένα ρόλο».

Να σημειώσουμε τέλος ότι όσο πιο πολλά παιδιά έχει ένα ζευγάρι τόσο πιο δύσκολα χωρίζει



ΠΗΓΗ: ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ

Εκδήλωση του δήμου Κερατσινίου με θέμα "Εργασία και άτομα με αναπηρία"



Ο δήμαρχος Κερατσινίου Φώτης Μελάς έχει αποδείξει πολλές φορές στην πράξη την ευαισθησία του σε θέματα που σχετίζονται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες. Για το σκοπό αυτό μάλιστα έχει αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του όσο και σήμερα.





Σε μήνυμα του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία επισημαίνει τα εξής:

«Η 3η Δεκεμβρίου, αποτελεί όχι μόνον μια ημέρα ευαισθητοποίησης για όσους συνανθρώπους μας δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, αλλά και μια ευκαιρία να εκφράσουμε την βούληση μας να συμβάλλουμε στην ισότιμη συμμετοχή και πλήρη ένταξη τους στα κοινωνικά δρώμενα.

Τα ΑμεΑ έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους ανθρώπους και στην εργασία και στη παιδεία και στη φιλία και στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ΑμεΑ που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι δημιουργικά, μεθοδικά, λαμβάνοντας μέρος σε ποικίλες δραστηριότητες και παίζουν σημαντικό ρόλο στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Διεκδικούν από τη σχέση τους με τους άλλους την ισοτιμία και τον σεβασμό.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι αυτός που τους θέτει στο περιθώριο.

Λέμε ΟΧΙ στην περιθωριοποίηση αυτών των Ατόμων

Λέμε ΝΑΙ στην ομαλή ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο.

Βούληση αλλά και καθημερινή μας έγνοια είναι να δημιουργήσουμε, όχι μόνο στα πλαίσια του δήμου Κερατσινίου μας αλλά και γενικότερα, μια κοινωνία δίκαιη, ανθρώπινη, μια κοινωνία αλληλεγγύης, μακριά από το ρατσισμό και τους αποκλεισμούς οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε την ισότητα, την αυτονομία όλων των ανθρώπων αποδεικνύοντας έμπρακτα την ευαισθησία και την ανάγκη προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Κερατσινίου διοργανώνει στις 9 Δεκεμβρίου ημερίδα με θέμα «Εργασία και άτομα με αναπηρία» σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πρόνοιας Κερατσινίου.

Ο Φιλμοφάγος στο Κιλκίς





Από Παρασκευή 4 ως και Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009 διοργανώνεται στο Κιλκίς το 2ο φεστιβάλ ΦΙΛΜΟΦΑΓΟΣ που έχει σα στόχο να επαναπροβάλλει τις σημαντικότερες δουλειές από τα υπόλοιπα φεστιβάλ τέτοιου ειδους στην Ελλάδα. Φέτος συμμετέχουν τα εξής φεστιβάλ: emotion pictures με προσανατολισμό στα ντοκιμαντέρ για την αναπηρία, out of focus festival, thess short film festival, "όραμα και πραγματικότητα" φεστιβάλ που προσανατολίζεται σε ταινίες με θέμα την ομοφυλοφιλία και τη διαφυλικότητα, "Παράξενη Οθόνη" με φιλμ από τον πειραματικό χώρο, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας και το σωματείο των μικρομηκάδων¨ "Μικρό" με ταινίες για τη μετανάστευση. Ακόμη θα υπάρξουν αφιερώματα σε Κιλκισιώτες δημιουργούς (Γιάννης Τσιτσίμης και ομάδα une frape productions) ενώ κάθε βραδιά θα κλείνει με ένα μουσικό γεγονός.



Το βράδυ της Παρασκευής ο Γιώργος Σιάκας θα "ντύσει" με δικές του μουσικές



μια βουβή μικρού μήκους, το Σάββατο ο Γκιγιώμ Σαρποτιέ και το σχήμα "Φτου και



Βγαίνω" θα εμφανιστούν με ροκ τραγούδια ενώ την Κυριακή το φεστιβάλ θα



κλείσει με τους Sugar Factory. Να θυμόμαστε ότι Παρασκευή και Σάββατο οι προβολές ξεκινούν στις 19.00 ενώ την Κυριακή στις 18.00. Όλο το τριήμερο έχει την τεχνική υποστήριξη του ΟΠΟΝΓΑ Δήμου Κιλκίς και την υποστήριξη της "Ανοικτής Οθόνης".



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/12: ΩΡΕΣ: 19.00 – 23.00



Ζώνη:19.00-20.10: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ EMOTION PICTURES- ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΑΘΗΝΑ) http://www.ameamedia.gr/festival/festival-09



Ταινίες:



-Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι -4΄ -Διεθνής Αμνηστία



-Ο κόσμος μου-5΄-Κινηματογραφικό εργαστήρι Emotion Picture



-:Δε χρειάζονται φτερά για να πετάξεις-4΄ -Jessica Cox



-Κάθε μέρα μετά τις τέσσερις- 12΄-Α. Τσεπελίκας, Α.Ανδρικοπούλου



Το όνειρο της Κύρα-8΄-Γκίζα Γκίλλεσχάιμερ



Κέβιν: Άφησέ με να ολοκληρώσω-15΄-Γκέοργκ Μπούσεκ



-Τα μάτια μου-19΄-Έρλεντ Ε. Μο







Ζώνη 20.15-21.15 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ OUT OF FOCUS FESTIVAL (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) HTTP://FESTKAL.BLOGSPOT.COM



ΤΑΙΝΙΕΣ:



-Ψιλικά-7΄.46΄΄-Χρήστος Τσάκαλος



-Η αγάπη για το φρίσμπι-4΄:28’’-Ότι να ναι productions-



.Runaway and return-6΄:01΄΄-Χρήστος Στεφανίδης



-Η ζωή σε 5 πράξεις-20΄-Μάριος Σπυρόγλου



-Το καλάθι-19΄.32΄΄-Πάνος Σπινθηρόπουλος







Ζώνη 21.15-22.15



ΚΙΛΚΙΣΙΩΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ



Γιάννης Τσιτσίμης



Ένα πτώμα χορεύει στο σεληνόφως-55΄ (παραγωγή 2000)







22.30: Προβολή βωβής ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν με μουσική επένδυση από το Γιώργο Σιάκα (24’)











Σάββατο 5/12 ΩΡΕΣ: 19.00-23.30







Ζώνη:19.00-20.00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ AZA DIGITAL CINEMA FESTIVAL (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) http://www.azafestival.com



Ταινίες:



-Dennis-18΄-Maps Matthiesen, Δανία (2007)



-Cotton Candy-11΄-Aritz Moreno, Ισπανία (2008)



-Liminal-14΄-Stephen Keep Mills, ΗΠΑ (2008)



-Music for my eyes-6΄-Lidia Vitale, Ιταλία (2006)



-Redemtion-2΄-Miroslava Majorosova, Σλοβακία (2008)



-Asamara-8΄-Jon Garano + Raul Lopez, Basque country (2008)







Ζώνη: 20.00-21.00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΙΑ-ΔΙΑΦΥΛΙΚΟΤΗΤΑ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



www.sympraxi.org και www.orama-filmfestival.gr).



Ταινίες:



-Tryout – Δοκιμή του Rinot Nimrod, Ισραήλ, 2007, 16’



-I am gay – Είμαι ομοφυλόφιλος του Νικόλα Κολοβός, Σουηδία, 2008, 15’.



- Herzhaft – Φυλάκιση Καρδιάς του Martin Busker, Γερμανία, 2007, 15’.



-Shotgun – Πρώτος Έρωτας του Ronny Hirschfeld, Ισραήλ, 2007, 16’







Ζώνη 21.00-22.00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ, ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ http://mikro.yooblog.gr



Ταινίες:



-Άνεμοι-12΄30΄΄, Απόστολος Κρυωνάς, 1967.



-Γράμμα από την Αμερική-17΄, Λάκης Παπαστάθης, 1972



-Χαραυγή-17΄,Γιάννης Κατσάμπουλας, 2003



-It’s a sad story-10΄, Χρύσα Τζελέπη, 2004







Ζώνη 22.00-22.30



ΚΙΛΚΙΣΙΩΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ



ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ UNE FRAPE PRODUCTIONS



-Αντίστροφο χτυπητήρι-3΄



-Σ.Κ.Γ.Α.Μ.Σ.Α-1΄40΄΄



-Ο ατομικός τεκές-2΄40΄΄



-Hardcoretto-1΄40΄΄



-Ο μαγνητικός δίσκος-2΄45΄΄



-Goes Christmas-3΄30΄΄



-28 days before-15΄







22.30: Συναυλία με ροκ τραγούδια από το σχήμα «ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ» του Γκιγιώμ Σαρποτιέ, δασκάλου εγχόρδων στο τμήμα μουσικής του ΟΠΟΝΓΑ Δήμου Κιλκίς







23.15: Ταινία έκπληξη – 17΄











ΚΥΡΙΑΚΗ 6/12 ΩΡΕΣ: 18.00-23.00







Ζώνη 18.00-19.00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΟΘΟΝΗ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) www.strangerscreen.gr



Ταινίες:



-L’ attesa-3΄-Stefania Milazzo, Iταλία (2009)



-Σταγόνες-5΄05΄΄-Βασιλική Σασλιδη, Ελλάδα (2009)



-Liquid structures-8΄20΄΄-Παντελής Παντελόπουλος, Ελλάδα (2009)



-Ankara Denizi-4΄53΄΄- Burkay Dogan, Τουρκία (2009)



-Dieses Gefuhl-5΄30΄΄-Victoria Marinov, Βουλγαρία (2008)



-Bir, varmis bir yohmus-11΄-Ελένη Βαρμάζη, Ελλάδα (2009)



-Μaesmak-20΄-Georges Salameh, Ιταλία (2008)











Ζώνη 19.00-22.30 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ www.independent.gr



Tο ΠΑΝΟΡΑΜΑ στην αιχμή της τεχνολογίας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή όλες τις ταινίες ανεξάρτητα από τη φόρμα και την ποιότητα τους. Έκανε δόγμα την αμφίδρομη σχέση δημιουργού και θεατή συνθέτοντας το πρόγραμμα του από ένα μωσαϊκό ήχων και εικόνων διαφορετικών μεταξύ τους. Το ΠΑΝΟΡΑΜΑ θέλει να εξερευνήσει τα όρια της εικόνας και του ήχου. Όλες οι τάσεις που αναπτύσσονται σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη θα αποτελέσουν ένα ζωντανό εργαστήρι για την τέχνη της εικόνας, δημιουργώντας ένα μεγάλο παζλ με αντιφάσεις και συνθέσεις.



Η ταινία οφείλει να βρει το φυσιολογικό της δρόμο που είναι η προβολή. Σε μια εποχή που τα κινηματογραφικά μέσα είναι πιο πολλά ο δημιουργός καλείται να εμφανίσει την ουσία των πραγμάτων με κύριο σκοπό τον προβληματισμό, την ψυχαγωγία και εύρεση μέσω από τους νέους δημιουργούς της ανθρώπινης διάστασης της εποχής μας. Η καταγραφή με ψηφιακά μέσα μπορεί να είναι πιο εύκολη αλλά η δυσκολία της ενδοσκόπησης στην τέχνη χρειάζεται την απρόσκοπτη διάθεση για δημιουργία.



Αυτός ο ιδιαίτερος θεσμός αγκαλιάζεται από τους σκηνοθέτες της Ελλάδας και όλης της γης. Έχοντας είδη μια πορεία 11 χρόνων ο στόχος παραμένει ο ίδιος, φιλοδοξεί να γίνει εφαλτήριο ανταλλαγής απόψεων, θέαση νέων τάσεων.



www.independent.gr







Ταινίες:



- Πορτρέτο Βασιλική Πρίγκουρη 14' ντοκ. 2009



- Women of Sand Νίκος Μπίστινας /Κατερίνα Πανταζοπούλου Ελλάδα 29'10''ντοκ. 2008



- Pet shop Μιχαήλ Γαβριήλ Ζενέλης 7' μ.μ. 2008



- Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι Παναγιώτης Ράππας & Άγγελος Ρουβάς 26' anim. 2007



-Δυτικά της Εδέμ Ζαφείρης Χαιτίδης 21' μ.μ. 2009



-Η αρκούδα Βικτωρία Βελλοπούλου 19' μ.μ. 2008



-Έλσα Μαρκαντώνης Χρήστος 21' μ.μ. 2007



-Attimo Fuggente Γαβριήλ Τζάφκας 10' μ.μ. 2008



-Wrong road Joan Chemla Γαλλία 12' μ.μ. 2008



-Solitude Mehrdad Sheikhan Ιράν 10' anim. 2008



-Angels die in the soil Babak Amini Ιράν - Ιρακινό Κουρδιστάν 30' μ.μ. 2008







22.30:Συναυλία με τους Sugar Factory

Επέζησε πάνω σ' ένα κομμάτι πάγο μαζί με τρεις πολικές αρκούδες



Ένας νεαρός Καναδός διεσώθη την Δευτέρα αφού έμεινε παγιδευμένος πάνω σε ένα πλωτό κομμάτι πάγου στην Αρκτική Θάλασσα μαζί με μια πολική αρκούδα και τα μικρά της.





Ο 17χρονος πήγε για κυνήγι με το θείο του το Σάββατο, αλλά κάποια στιγμή χωρίστηκαν προχώρησε προς την ακτή και βρέθηκε να πλέει στη θάλασσα πάνω σ' ένα κομμάτι πάγο.

Στο ίδιο κομμάτι όμως βρίσκονταν και τρεις πολικές αρκούδες. Ο νεαρός που ήταν οπλισμένος με καραμπίνα, στα πλαίσια της αυτοάμυνας αναγκάστηκε να πυροβολήσει τη μητέρα-αρκούδα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι των σωστικών συνεργείων.

Κατόρθωσε να επιβιώσει μια ημέρα και μια νύχτα πάνω στο πλωτό κομμάτι πάγου με θερμοκρασία μικρότερη των μείον 20 βαθμών Κελσίου, μέχρι να τον εντοπίσει και να τον παραλάβει ελικόπτερο της ακτοφυλακής, να πλέει σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τις ακτές.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται με υποθερμία και κρυοπαγήματα.

Αμετανόητη οδηγός, συνελήφθη 38 φορές γιατί οδηγούσε χωρίς δίπλωμα



Μία 49χρονη από την Πορτογαλία καταδικάστηκε την Τετάρτη σε φυλάκιση ενός έτους αφού έχει συλληφθεί 38 φορές να οδηγεί χωρίς να διαθέτει τη σχετική άδεια οδήγησης.





Το δικαστήριο της Κοΐμπρα, που εκδίκασε την υπόθεση της αμετανόητης οδηγού, υπογράμμισε ότι τα μέτρα που είχαν έως τώρα ληφθεί κατά της κατά συρροήν παραβάτιδας, δεν απέδωσαν και έτσι αποφασίστηκε να κλειστεί στη φυλακή.

Πρόκειται για την Κριστίνα Αράουγιο που συνελήφθη για τελευταία φορά στις 23 Σεπτεμβρίου κοντά στο σπίτι της.

Η κατηγορούμενη, με βάση τον πορτογαλικό νόμο, μπορεί να παραμείνει ελεύθερη μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος που διαθέτει για να ασκήσει έφεση.

Παρέστη στην κηδεία του



Ένας 59χρονος στη Βραζιλία προκάλεσε σοκ στην οικογένειά του όταν εμφανίστηκε στην ίδια του την κηδεία, μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ.





Οι συγγενείς του Αντεμίρ Χόρχε Γκονκάλβες, οικοδόμου, είχαν θεωρήσει ότι είναι θύμα τροχαίου που σημειώθηκε στη νότια Παράνα.

Η αστυνομία δήλωσε στην εφημερίδα O Globo ότι οι συγγενείς του Γκονκάλβες είχαν δει το πτώμα ενός άνδρα, θύματος του τροχαίου, το οποίο όμως ήταν παραμορφωμένο και είχαν θεωρήσει ότι πρόκειται για το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Όμως εκείνος είχε περάσει τη νύχτα πίνοντας με φίλους του.

Δεν είχε πληροφορηθεί για την...κηδεία του μέχρι τη Δευτέρα που έγινε, είπε η ανιψιά του, Ρόζα Σαμπάιο. Όπως εξήγησε η ίδια, ορισμένα από τα μέλη της οικογένειας -- μεταξύ των οποίων και η μητέρα του φερόμενου ως θύματος-- είχαν αμφιβολίες για το αν ο νεκρός είναι ο Αντεμίρ. Ωστόσο μία θεία και τέσσερις φίλοι του ήταν βέβαιοι ότι επρόκειτο γι αυτόν.

"Και τι να κάναμε; Ζητήσαμε να γίνει η κηδεία", είπε η συγγενής του στην O Globo.

Έπαθε αμνησία μετά από αχαλίνωτο σεξ με τον σύζυγό της



Μια Aμερικανίδα υπέστη αμνησία μετά από μία παθιασμένη βραδιά αχαλίνωτου σεξ με το σύζυγό της.

Η ξαφνική απώλεια της μνήμης, που ονομάζεται «παγκόσμια παροδική αμνησία» ή TGA, προκαλείται από την πίεση των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, και μπορεί να προκληθεί από έντονες δραστηριότητες, τις κινήσεις του εντέρου, ή καλή ώρα... το σεξ.



Η 59χρονη γυναίκα, γνωστή ως Αlice, παρατήρησε αυτό το γεγονός τον περασμένο Αύγουστο. Έτσι ξαφνικά, διέγραψε όλα τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων αλλά και την ικανότητα να δημιουργήσει νέες.  Ο σύζυγος της ζήτησε να του πει το όνομα του τελευταίου προέδρου των ΗΠΑ, και εκείνη απάντησε Bill Clinton.

Έτσι ο Scott κάλεσε το ασθενοφόρο και η γυναίκα μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο, γιατί φοβόντουσαν για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι νευρολόγοι διέγνωσαν το φαινόμενο TGA, που εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 50 ετών. Αν και η μνήμη της έχει επιστρέψει πλήρως, η Alice εξακολουθεί να αδυνατεί να θυμηθεί την συγκεκριμένη ερωτική πράξη που της προκάλεσε την αμνησία.

Φρένο στις ειδήσεις από την Google



Σε μια συναινετική κίνηση καλής θέλησης -υπό την απειλή και μιας πιθανής συμφωνίας του Μέρντοχ με την μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft- η Google υποχώρησε και όπως ανακοίνωσε, οι εκδότες θα μπορούν πλέον να θέτουν ένα όριο στον αριθμό των δωρεάν ειδήσεων που οι χρήστες του διαδικτύου διαβάζουν μέσω της ελεύθερης υπηρεσίας της Google.

Η υποχώρηση έρχεται μετά τις διαμαρτυρίες πολλών οργανισμών μέσων ενημέρωσης (ιδίως του Μέρντοχ) ότι η Google επωφελείται οικονομικά με πρόσθετα διαφημιστικά έσοδα από τη δωρεάν διάθεση του ειδησεογραφικού περιεχομένου τους.



Σύμφωνα με το πρόγραμμα "First Click Free" της Google, οι εκδότες θα μπορούν πια να εμποδίζουν την απεριόριστη πρόσβαση στα ειδησεογραφικά sites με συνδρομή.

Οι χρήστες που κάνουν "κλικ" σε περισσότερες από πέντε ειδήσεις την μέρα, θα κατευθύνονται σε σελίδες συνδρομής για να πληρώσουν την περαιτέρω πρόσβαση, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πρόγραμμα "First Click Free" κατευθύνει τους αναγνώστες από το Google ή το Google News σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, αλλά κανονικά τους απαγορεύει να έχουν περαιτέρω δωρεάν πρόσβαση. Όμως αρκετοί χρήστες, όπως παραδέχτηκε η Google, έκαναν "κατάχρηση" του προγράμματος, καθώς επέστρεφαν στο Google και στη συνέχεια έκαναν όσα "κλικ" ήθελαν σε άλλες ειδήσεις. Με τον τρόπο αυτό, μπορούσαν να βλέπουν δωρεάν απεριόριστες διαδοχικές ειδήσεις.

"Προηγουμένως κάθε κλικ από έναν χρήστη θεωρείτο δωρεάν. Τώρα αλλάξαμε το πρόγραμμα, ώστε οι εκδότες να μπορούν να θέτουν ένα πλαφόν μέχρι πέντε σελίδες ημερησίως, πέρα από τις οποίες θα απαιτείται συνδρομή από τους χρήστες", δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο 78χρονος μεγιστάνας των media Ρούπερτ Μέρντοχ τόνισε ότι "οι εφημερίδες πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά στο να πείσουν τους καταναλωτές ότι η υψηλής ποιότητας και αξιόπιστη ειδησεογραφία δεν προσφέρεται δωρεάν". Πρόσθεσε ότι "η καλή δημοσιογραφία είναι ένα ακριβό προϊόν" και επανέλαβε την πρόθεσή του να αρχίσει να χρεώνει την πρόσβαση στους διαδικτυακούς τόπους των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει μέσω της News Corp. Επιτέθηκε ξανά σε υπηρεσίες όπως το Google (τους λεγόμενους "συναθροιστές" ειδήσεων), λέγοντας ότι "τρώνε από τα έτοιμα", καθώς εκμεταλλεύονται "τις σκληρές προσπάθειες και τις επενδύσεις των άλλων" (σ.σ. των εκδοτών).

"Για να το πω με αγένεια, αυτό είναι κλοπή", είπε ο Μέρντοχ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι "το παλαιό επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται μόνο στη διαφήμιση, είναι νεκρό" και τόνισε ότι "στο μέλλον, στο νέο επιχειρηματικό μοντέλο, θα χρεώνουμε τους καταναλωτές για τις ειδήσεις που παρέχουμε στους ειδησεογραφικούς διαδικτυακούς τόπους μας". "Μερικοί επικριτές λένε ότι οι άνθρωποι δεν θα πληρώνουν. Πιστεύω ότι θα το κάνουν", πρόσθεσε.







Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διημερίδα ενημέρωσης για τον καρκίνο τού μαστού



Συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά την προσπάθεια ιχνηλασίας και καταγραφής των εξελίξεων στη βασική και την κλινική έρευνα,

το Α' Παθολογικό-Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας και η Μονάδα Γυναικολογικού Καρκίνου του Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου οργανώνει διημερίδα με τίτλο "Καρκίνος Μαστού: από την άναρχη Συσσώρευση πληροφορίας στη Σύνθεση;" στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Divani-Caravel. Φιλοδοξία της εκδήλωσης είναι να συμβάλλει στην ενημέρωση των ενδιαφερόμενων Ελλήνων γιατρών και τη βελτιστοποίηση της φροντίδας των ασθενών με καρκίνο μαστού.



Από τα θέματα που θα παρουσιαστούν στην Διημερίδα ξεχωρίζουν και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

1. Η επιβεβαίωση της πρώιμης συστηματικότητας της νόσου μέσω της ανίχνευσης κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων και η πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση που μπορεί να βελτιώνει τον μακροπρόθεσμο έλεγχο της νόσου. Στον τομέα αυτόν πρωτοπορεί ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Β. Γεωργούλια.

2. Ποιο είναι το μέλλον στην προχωρημένη νόσο; Έχει βελτιωθεί ή αναμένεται ουσιωδώς να βελτιωθεί η επιβίωση στη μεταστατική νόσο και με ποια ποιότητα ζωής;

3. Οι εξελίξεις στον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού και οι προβληματισμοί της ιατρικής κοινότητας σχετικά με τη διαχείριση μιας τέτοιας πληροφορίας με τόσες αλυσιδωτές συνέπειες. Αξίζει η "ίαση" το τίμημα των ακρωτηριασμών;

Αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας B & C



Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C,

καθώς από το 2006 συνεχίζεται ο αγώνας για τη δημιουργία νέων φαρμάκων. Στην περίπτωση της ηπατίτιδας Β η λοίμωξη δεν εκριζώνεται, δηλαδή το άτομο που έχει προσβληθεί παραμένει φορέας, αλλά τα υπάρχοντα φάρμακα έχουν ανασταλτικό ρόλο και απομακρύνουν την μετάπτωση σε κίρρωση ή ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Εξάλλου χάρη στον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β το ποσοστό των προσβληθέντων από 5% που ήταν το 1972 στις ημέρες μας έχει μειωθεί στο 2%. Όσον αφορά την ηπατίτιδα C θεραπείες διάρκειας από 6 μήνες έως ένα έτος σε συνδυασμό με ιντερφερόνη επιτυγχάνουν εκρίζωση της λοίμωξης σε ποσοστό πάνω από 60%.



Αυτά επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 2ο ετήσιο συνέδριο με θέμα: "Σύγχρονες εξελίξεις της λοιμωξιολογίας" οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο επιμελητή Α΄ΕΣΥ, Γεώργιο Γερμανίδη, στην Ελλάδα αν και δεν υπάρχουν γενικές επιδημιολογικές μελέτες υπολογίζεται ότι ο αριθμός των φορέων και χρόνια νοσούντων από ηπατίτιδα Β ανέρχεται στις 200.000, ενώ σε 200.000-300.000 υπολογίζονται οι νοσούντες και οι φορείς της ηπατίτιδας C.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ από έρευνα που έγινε σε 3353 άτομα που έπασχαν από ηπατίτιδα Β στα 2/3 ήταν άγνωστος ο τρόπος μετάδοσης, στο 7% των περιπτώσεων η μετάδοση έγινε από τη μητέρα στο παιδί κατά τη γέννηση, ενώ σε ποσοστό 16% υπήρχε ενδοοικογενειακή διασπορά είτε με άγνωστο τρόπο είτε από κοινή χρήση ξυραφιών, οδοντόβουρτσας κλπ. Ο κ. Γερμανίδης επισήμανε ότι προς αποφυγή της ενδοοικογενειακής διασποράς της ηπατίτιδας Β δεν θα πρέπει να γίνεται κοινή χρήση ορισμένων αντικειμένων και στην περίπτωση που γίνεται να απολυμαίνονται προηγουμένως σε διάλυμα χλωρίνης -νερού σε ποσότητα ½. Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται κυρίως με παρεντερικό τρόπο ή με μετάγγιση αίματος, ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου να προσβληθούν από τη λοίμωξη είναι οι χρήστες ενδοφλεβίως ουσιών.





ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα παγωτό... υγείας



Θα ήταν το όνειρο κάθε ανθρώπου - μικρού και (κυρίως) μεγάλου, η απόλαυση χωρίς ενοχές ενός παγωτού που δεν θα είναι λίγο - πολύ ανθυγιεινό όπως τα σημερινά, αλλά το οποίο, αντίθετα, θα κάνει καλό στην υγεία, επειδή θα περιέχει ωφέλιμα και θρεπτικά συστατικά.





Αν οι αμερικανοί ερευνητές, υπό τον καθηγητή Χημείας Τροφίμων Ίνγκολφ Γκρούεν του πανεπιστημίου του Μισούρι-Κολύμπια, πετύχουν το φιλόδοξο σχέδιό τους, τότε το παγωτό τους αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές. Οι ερευνητές προσπαθούν να εμπλουτίσουν το παγωτό κυρίως με διαιτητικές ίνες, αντιοξειδωτικά (προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι λεγόμενες "ελεύθερες ρίζες") και προβιοτικά (εντερικά βακτήρια που βοηθάνε στην πέψη).

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα έχουν έτοιμο ένα δοκιμαστικό παγωτό σε έξι μήνες, ενώ σε περίπου δύο χρόνια υπολογίζουν ότι ένα τέτοιο παγωτό μπορεί να βγει στην αγορά. Βέβαια, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, αν και όταν το παγωτό φθάσει στα καταστήματα, δεν θα πρέπει οι καταναλωτές εγκαταλείψουν την υγιεινή διατροφή τους με φρούτα και λαχανικά και να... το ρίξουν μόνο στα παγωτά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι αγοράζουν κάτι για να φάνε, είτε γιατί τους αρέσει η γεύση, είτε γιατί το θεωρούν καλό για την υγεία τους. Αν κάτι συνδυάζει και τα δύο, τότε ακόμα καλύτερα.

Πάντως οι αμερικανοί ερευνητές προβλέπουν ότι το υγιεινό παγωτό τους, όταν θα είναι έτοιμο, δεν θα έχει άσχημη γεύση, αλλά πιθανότατα δεν θα έχει και τη σούπερ-γεύση που ονειρεύεται κανείς σε ένα παγωτό, παρόλα αυτά οι καταναλωτές θα το αγοράσουν.

Ο στόχος δεν είναι πάντως εύκολο να επιτευχθεί, επειδή οι υγιεινές νέες ουσίες που πρέπει να προστεθούν, έχουν συχνά πικρή ή γενικά δυσάρεστη γεύση και επιπλέον επηρεάζουν την υφή του παγωτού.



ΠΗΓΗ: BBC NEWS

Βατικανό: Οι ομοφυλόφιλοι δε "θα μπουν ποτέ στην Βασιλεία των Ουρανών"



Οι ομοφυλόφιλοι και οι τρανσέξουαλ "δεν θα μπουν ποτέ στην Βασιλεία των Ουρανών", δήλωσε σήμερα ο καρδινάλιος Χαβιέρ Λοζάνο Μπαραγκάν, πρώην "υπουργός Υγείας" του Βατικανού, προσθέτοντας ότι "παρόλα αυτά είναι άνθρωποι και γι' αυτό πρέπει να τους σεβόμαστε".





"Οι τρανσέξουαλ και οι ομοφυλόφιλοι δεν θα μπουν ποτέ στην Βασιλεία των Ουρανών και δεν το λέω εγώ, αλλά ο Απόστολος Παύλος", δήλωσε ο καρδινάλιος, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο Ansa.

"Δεν γεννιούνται ομοφυλόφιλοι, αλλά γίνονται. Για διαφορετικούς λόγους, εξαιτίας της παιδείας, επειδή δεν έχουν αναπτύξει την ταυτότητά τους κατά την διάρκεια της εφηβείας. Ίσως να μην φταίνε, αλλά το να πηγαίνουν ενάντια στην φύση και την αξιοπρέπεια του σώματος προσβάλει τον θεό", πρόσθεσε. Ο καρδινάλιος αναφέρθηκε σε ένα χωρίο από την προς Ρωμαίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου όπου αναφέρεται σε "ατιμωτικά πάθη" και ότι "κατακάηκαν από το πάθος τους ο ένας προς τον άλλο, αρσενικοί με αρσενικούς". (1:26-27)

"Η ομοφυλοφιλία είναι λοιπόν αμαρτία, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί καμία μορφή διάκρισης. Μόνο ο θεός έχει το δικαίωμα να κρίνει. Εμείς στη Γη δεν μπορούμε να τους καταδικάσουμε, αφού ως άνθρωποι έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα. Είναι άνθρωποι και γι' αυτό πρέπει να τους σεβόμαστε", κατέληξε ο καρδινάλιος.



ΠΗΓΗ: AΠΕ

Γέννησε μέσα σε νεκροφόρα



Μία έγκυος στην Ονδούρα αναγκάστηκε να φέρει στον κόσμο το παιδί της μέσα σε νεκροφόρα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας El Heraldo.

 Η γυναίκα προσπαθούσε να μεταβεί πεζή από την παραγκούπολη, όπου διέμενε, στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όμως την έπιασαν οι πόνοι ακριβώς έξω από ένα...γραφείο τελετών. Ο ιδιοκτήτης του κάλεσε σε βοήθεια τους υπαλλήλους του για να μεταφέρουν τη γυναίκα στο νοσοκομείο με τη...νεκροφόρα.





Το όχημα όμως καθηλώθηκε στο δρόμο εξαιτίας της κίνησης και η γυναίκα τελικώς γέννησε μέσα στη νεκροφόρα με τη βοήθεια του ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών. Ο τοκετός διεξήχθη ομαλά, αλλά ο ...εκτελών χρέη μαιευτήρα δεν κατάφερε να κόψει τον ομφάλιο λώρο καθώς δεν διέθετε το απαραίτητο εργαλείο. Μητέρα και βρέφος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε πολύ καλή κατάσταση, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Οι ευτυχείς γονείς αποφάσισαν να ονομάσουν το νεογέννητο κοριτσάκι τους Ρόζα προς τιμήν του ...ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών.



ΠΗΓΕΣ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρότειναν σεξ στον μπακάλη για να τους σβήσει τα βερεσέδια



Τρεις γυναίκες από τη Μάλτα -μία μητέρα, η έφηβη κόρη της και η αδερφή της- κατηγορούνται ότι πρότειναν σεξ στον ...μπακάλη τους, με αντάλλαγμα την παραγραφή κάποιου χρέους και στη συνέχεια προσπάθησαν να τον εκβιάσουν.

Όπως κατέθεσε ο 60χρονος μπακάλης στο δικαστήριο, οι γυναίκες τού απέσπασαν 15.300 ευρώ, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έδειχναν γυμνές φωτογραφίες του στη γυναίκα του. Ο άντρας είχε βγάλει τα ρούχα του όταν συνάντησε τη μία από τις γυναίκες -τη 38χρονη μητέρα- αφού εκείνη συμφώνησε να κοιμηθεί μαζί του προκειμένου εκείνος να "ξεχάσει" τα 600 ευρώ που του χρωστούσε. Οι άλλες δύο γυναίκες που κρύβονταν σε διπλανό δωμάτιο, τράβηξαν φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα και ύστερα άρχισαν να τον εκβιάζουν και να του ζητούν χρήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Malta. Ο μπακάλης, απελπισμένος πια από τις συνεχιζόμενες χρηματικές απαιτήσεις των γυναικών, αποφάσισε τελικά να τις καταγγείλει.





ΠΗΓΕΣ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιόρταζαν τα 60 χρόνια γάμου και ήρθαν στα μαχαίρια για μια μια καυτή σούπα



Το ζεύγος Τζούρισιτς, στη Σερβία, ετοιμαζόταν να γιορτάσει, την περασμένη Δευτέρα, τα 60 χρόνια έγγαμου βίου.

Το προηγούμενο βράδυ, ο 79χρονος Σλομπόνταν έσπαγε καρύδια, για την τούρτα, και η σύζυγός του Ντάνιτσα, 77 ετών, τα καθάριζε και τα στούμπιζε στο γουδί. Κάποια στιγμή, ο Σλομπόνταν ζήτησε να φάει ένα πιάτο σούπα και η πάντα πρόθυμη Ντάνιτσα τη ζέστανε και του τη σερβίρισε. Όμως η σούπα ήταν πιο ζεστή απ' ό,τι επιθυμούσε ο Σλομπόνταν. Έτσι, ξεκίνησε καβγάς και οι σύζυγοι πιάστηκαν στα χέρια. Ο άντρας, σύμφωνα με την ανεπίσημη αστυνομική εκδοχή, άρπαξε τη σύζυγό του από το λαιμό και άρχισε να την πνίγει. Αυτή κατάφερε να του ξεφύγει και τα πράγματα, φαινομενικά, ηρέμησαν.



Η "ανακωχή", ωστόσο, δεν κράτησε πολύ. Λίγο αργότερα, όταν ο Σλομπόνταν κοιμήθηκε, η Ντάνιτσα πήρε το γουδοχέρι και άρχισε να τον χτυπά στο κεφάλι. Ο σύζυγος κατάφερε να σηκωθεί, άρπαξε ένα μαχαίρι και αμυνόμενος τραυμάτισε τη γυναίκα του στα χέρια. Στη συνέχεια, αιμόφυρτος, έτρεξε προς την έξοδο του σπιτιού και βγήκε στο δρόμο, όπου τον βρήκε η αστυνομία, που είχαν ήδη καλέσει οι γείτονες. Σήμερα, ο Σλομπόνταν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου και σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν φέρει είκοσι σοβαρά τραύματα, από μη αιχμηρό αντικείμενο, στην κρανιακή χώρα. Η δε Ντάνιτσα φέρει επιδερμικές χαρακιές στα άνω άκρα και, αφού τις παρήχθησαν οι πρώτες βοήθειες, συνελήφθη και υποβάλλεται σε ψυχιατρικούς ελέγχους. Σύμφωνα πάντα με τις ανεπίσημες αστυνομικές πληροφορίες, που δημοσιεύει ο σέρβικος Τύπος, η Ντάνιτσα Τζούρισιτς, στην κατάθεσή της, αρνήθηκε ότι χτύπησε το σύζυγό της και ισχυρίζεται ότι στο σπίτι τους εισέβαλαν ληστές που τούς επιτέθηκαν την ώρα που κοιμόνταν.





ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cheapart και πάλι στην Αθήνα





του Θωμά Σίδερη



Tην 15η διοργάνωση της σε τρεις χώρους στην καρδιά της Αθήνας γιορτάσει φέτος η cheapart,

 το εικαστικό γεγονός-θεσμός των Χριστουγέννων, όπου καταξιωμένοι αλλά και νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν ειδικών διαστάσεων και προδιαγραφών έργα τέχνης, τα οποία διατίθενται σε συμβολική, ιδιαίτερα, χαμηλή τιμή. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο The Art Foundation TAF τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου με το cheaparty και με μια έκθεση ντοκουμέντων από τις εκθέσεις των τελευταίων 15 χρόνων, συνεχίστηκαν με τα κοινά εγκαίνια την χτές Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στην cheapart και στην a. antonopoulou art (Αριστοφάνους 20, Ψυρρή) και ολοκληρώνονται στις 23 Δεκεμβρίου με τη λήξη της έκθεσης.



Όταν τον Δεκέμβριο του 1995 άνοιξε τις πόρτες η πρώτη cheapart δεν φανταζόταν κανείς ότι θα διέγραφε αυτήν την πορεία 15 χρόνια μετά. Το σκεπτικό ότι οι καλλιτέχνες θα παρουσίαζαν ενότητες έργων σε μία ενιαία προσιτή τιμή φάνταζε τότε απίθανο σενάριο με αμφίβολη προοπτική. Η πραγματικότητα διέψευσε την όποια αμφιβολία και ένα κοινό όλων των ηλικιών και κοινωνικών διαστρωματώσεων ανταποκρίθηκε αμέσως. Σήμερα 15 χρόνια αργότερα μπορούμε να υπερηφανευτούμε ότι συνεργαζόμαστε με πάνω από 400 ενεργούς καλλιτέχνες, με σημαντικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πάνω από 30000 έργα της cheapart βρίσκονται σήμερα σε σπίτια φιλότεχνων. Η cheapart σχεδίασε και υλοποίησε την ARTmART στη Βιέννη ανοίγοντας τον δρόμο ίσως για πρώτη φορά σε Έλληνες καλλιτέχνες να προωθήσουν το έργο τους συστηματικά στο εξωτερικό, δημιούργησε τις προϋποθέσεις και ενθάρρυνε στενές και φιλόδοξες συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών. Η σημαντικότερη επιτυχία είναι όμως η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη του φιλότεχνου κοινού κάθε ηλικίας που κερδίσαμε χτίζοντας έντιμες και ειλικρινείς σχέσεις.



Οι καλλιτένες που συμμετέχουν στην φετινή cheapart:



αβραμίδου/ δανιηλίδη, αγαπητάκης αγαπητός, αγγελάκης γιώργος, αγγέλου ελένη, αλαφούζος στέφανος, αλεξανδροπούλου ελίζα, ανδρεαδάκη άντζυ, ανταράκη τερέζα, αντύπα ράνια, αντωνάτου μαρία, αποστολοπούλου γιώτα, αργείτης σωκράτης, αγιάτη μάρω, βάκου πολυξένη, βαλσαμάκη χρύσα, βασιλάκου μαργαρίτα, βορλοου χριστίνα-λουΐζα, βουλγαράκη-βιοπούλου στέλλα, βούσουρας αντρέας, βράντζας γιώτης, γαβαλάς γιάννης, γεράκη ευα, γεωργακλή παναγιώτα, γιαβροπουλος νίκος, γιαννούλης νίκος, γιατράς θωμας, γκούζια βάλια, δέλιου δομνα, δημοπούλου θεώνη, διαλησμά νατ.-ψαρράς αντ. , δουκουμεντζάκις μιχάλης, δούμα θαλασσινή, ζανέτου μαριάντζελα, ζαχαρίου κυβέλη, ζέρβας σταμάτης, ζυμάρας αγγελος, ηλία μαρία, ηλιού μιχάλης, ιωαννίδη κατερίνα, kern anne, κανέλη αννα, κανελλοπουλος βασίλης, καπίρη φωτεινή, κάππα βασιλική, καραβανάκη ελλη, keimel claudia, κερκύρα ναταλία-αικατερίνη, κοκκαλης νίκος, κοκκίνη μαρία, κοκκίνου ευαγγελία, κολιάκου κατερίνα, κοσκινιώτου βασιλική, κοσμίδης ομηρος, κουτρούλης γιάννης, κοψίνης γιάννης, κρίγκα μαρία, κριτσωτάκης δημήτρης, κρυωνίδης νίκος, κυρίτσης νίκος, lab of architecture, λαγος γρηγορης, λειβαδά ιολη, lekkas uli, λέτσιου μαρία, λιακοπουλος τάσος, λιβιτσάνου φιλιπίννα, λυντζέρης γιώργος, mallis pares, μαγκανιώτης αλέξανδρος, μαδένης μιχάλης, μαλάμου θεοδώρα, μάλλιου ντορίνα, μανέτα αννα, μανιδάκη βάσω, μάνος φίλιππος, μανωλάκου βίλλη , μανωλίδου αντιγονη, μανωλούδης γ./μουμούρης γρ., μάρα μάγδα, marengo valentino, mavrev hristo, μαρκαντωνάτου εριέτα, μαυρίδου ευα, μαυρονικολα ματίνα, μελανία, μουτούση αλίκη, μπακίαϊ αλμα, μπονάτσου ισμήνη , μπούτος βασίλης νικολάου μαρίζα, ορφανουδάκη δανάη, παλογιαννίδου αιμιλία, παναγοπούλου δομνα, παντελοπουλος παντελής, παπαδοπουλος αντώνης, παπαδοπούλου ελένη, παπαϊωάννου κλειώ, παπαποστολου ευάγγελος, παππούς δημήτρης, παρακεντέ χριστίνα, παριανού μαρία, παρλαμάς μιχάλης, patrik, πετρής γιάννης, πλακίδας λευθέρης, ποθητάκης χρήστος, πούλια φωτεινή, προβατίδου μαρίνα, christian rupp, ρουπίνας άρης, σαλταφέρος γιώργος, σενόγλου σοφία, σιμοπουλος μάριος, σκυργιάννη ερη, σούλαρης χρήστος, σπανουδάκη αννέττα, σπερελάκη λήδα, σπυρίδωνος καλλιρρόη, σπυρούλη βαρβάρα, σταυρόπουλος νίκος, στοΐδης άρις, στοκας θάνος, σωτηρόπουλος χρύσανθος, σωτηροπούλου ελευθερία, ταξής δημήτρης, τζίβα αγγελική, τοπτσίδου ολυμπία, τούμπουρα σοφία, τσακίρης σπύρος, τσαφαντάκη μάρα, τσεριώνης γιώργος, τσιάρα μάρθα, τσιμπουρλά μαρία, τσιτρούδη μαρία, τσούτσουβα βασιλική, τσώνη ελένη, φακιολάς αχιλέας, φερεντίνος παναγιώτης, φιόρος μάκης, φράγκου ζώζη, φρεναρίτου αθηνά, χαβιαρά ελεάνα, χασαποπουλος χρήστος, χατζηφωτιάδου έμυ, χρήστου χρήστος, ψαράς παντελής



Τοποθεσία:



The Art Foundation TAF: Νορμανού 5, Μοναστηράκι



Cheap Art:Θεμιστοκλέους και Μεταξά 25, Εξάρχεια ,τηλ. 2103817517



Α. Αντωνοπούλου: Αρισταφάνους 20 , 4ος όροφος, στάση Μοναστηράκι,τηλ. 2103214994

Συμμετοχή του δήμου Ιλίου στις εργασίες του Συνεδρίου του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων



Ο Δήμαρχος Ιλίου, κ. Νίκος Ζενέτος, συμμετείχε, ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΕΔΚΕ, στις εργασίες του 21ου Συνεδρίου του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 13-14/11/2009 στη Λαμία.





Μετά την ολοκλήρωση του θεματικού μέρους του Συνεδρίου με τίτλο «ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ» οι σύνεδροι απ’ όλη την Ελλάδα ψήφισαν απόφαση στην οποία υπογραμμίζεται ότι:



«Το νερό είναι και οφείλει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Η διαχείρισή του οφείλει να υπακούει στις αρχές της αειφορίας, της διαγενεακής δικαιοσύνης και της διαφύλαξης της βιοποικιλότητας και να γίνεται από δημόσιους ή αυτοδιοικητικούς φορείς, καθώς η διεθνής εμπειρία ιδιωτικοποιήσεων του πόσιμου νερού είναι σαφώς αρνητική.



Στη χώρα μας δεν έχει επιτευχθεί η διαχείρισή του βάσει των παραπάνω αρχών, αφού η ευρωπαϊκή Οδηγία-Πλαίσιο για το Νερό (2000/60), ένα πλήρες και συνεκτικό σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστη.



Είναι επομένως αναγκαία μια στροφή πολιτικής για να μπορέσει η γενιά μας να αναλάβει την ευθύνη που έχει απέναντι στις επόμενες να παραδώσει τους υδάτινους πόρους της χώρας μας ακέραιους, αμόλυντους και δημόσιους «κτήμα ες αεί» όλων των Ελλήνων και θεμέλιο του ιδιαίτερα σημαντικού πλούτου βιοποικιλότητας που διαθέτουμε».



Στο Συνέδριο παρέστησαν η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κα Μπατζελή, η Ειδική Γραμματέας του Υπ. Περιβάλλοντος, κα Καραβασίλη, ο Ευρωβουλευτής, κ. Τρεμόπουλος, οι Βουλευτές Φθιώτιδας, κ.κ. Αντωνίου, Τσώνης, Σταïκούρας, ο Νομάρχης Φθιώτιδας, κ. Χειμάρας και οι Δήμαρχοι Λαμιέων, κ. Κοτρωνιάς, Γοργοποτάμου, κ. Σπαθούλας, Υπάτης, κ. Καραβάνας, Αγ. Κωνσταντίνου, κ. Ψαθάς, Στυλίδας, κα Σχορετσιανίτη, Μώλου, κ. Τετριμίδας, Αμφίκλειας, κ. Τσιτσιμπής, ο κ. Αποστόλου ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χρυσόγελος ως εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, ο κ. Λιβανός ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Καρκάνης, Πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας, ενώ μήνυμα απηύθυνε και ο Oικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος.

Συμμετοχή του δήμου Ιωαννιτών στην Infosystem



Στην 23 Διεθνή Έκθεση Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών και Ψηφιακής Τεχνολογίας INFOSYSTEM που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως και τις 29 Νοεμβρίου συμμετείχε, για πρώτη φορά, ο Δήμος Ιωαννιτών.





Σε ένα ενιαίο περίπτερο, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, ο Δήμος Ιωαννιτών μαζί με τον Δήμο Αθηναίων – ΔΑΕΜ, τον Δήμο Τρικκαίων, τον Δήμο Λάρισας, Δήμο Χαλανδρίου και Δήμο Πατραίων παρουσίασαν ο καθένας ξεχωριστά τις ψηφιακές εφαρμογές και τα προγράμματα που προσφέρουν στους πολίτες.



Την αποστολή του Δήμου Ιωαννιτών στελέχωσαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου οι οποίοι διένειμαν ψηφιακό και έντυπο υλικό για τα ψηφιακά προγράμματα ενώ «ξενάγησαν» ηλεκτρονικά τους επισκέπτες του περιπτέρου στις ηλεκτρονικές εφαρμογές.



Το περίπτερο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νικόλαος Γκόντας, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία του προγράμματος, το οποίο θα στηριχθεί και θ’ αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.



Παράλληλα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων συμμετείχε στο 2ο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας CitiesNet AE (Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε), της οποίας μέτοχος είναι και ο Δήμος Ιωαννιτών. Στο διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ο τρόπος υλοποίησης των έργων που έχουν ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα καθώς και οι μελλοντικές κινήσεις. Τέλος ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ανακοίνωσε ότι το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας CitiesNet AE θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα.

Πρόγραμμα πρόληψης της οστεοπόρωσης από τον δήμο Πλατέος



Πραγματοποιήθηκε στο χώρο του γραφείου παροχής κοινωνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών του δήμου Πλατέος,

το πρόγραμμα μέτρησης οστικής μάζας, που συνδιοργάνωσαν το διαδημοτικό δίκτυο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης ΟΤΑ και ο δήμος Πλατέος, σε συνεργασία με τον χειρούργο ορθοπεδικό κ. Αθανάσιο Σιδηρόπουλο. Με το πρόγραμμα δόθηκε η δυνατότητα σε 40 άτομα, δημότισσες και δημότες, να εξεταστούν δωρεάν και να απολάβουν ιατρικές συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Οι εξετάσεις έγιναν με υπερηχογράφημα πτέρνας από το τεχνικό προσωπικό του διαδημοτικού δικτύου, αποτελούμενο από τις κυρίες Σέβη Μαμούρη και Κωνσταντίνα Αραπάκη και τον κ. Μιχάλη Αναστασίου, που ήλθαν για το σκοπό αυτό από την Αθήνα.



Την ευθύνη της οργάνωσης του προγράμματος από πλευράς δήμου είχε η αντιδημαρχία κοινωνικής πολιτικής, ενώ τον προγραμματισμό των εξετάσεων ανέλαβε η κα Χριστίνα Ζεϊμπεκίδου, κοινωνική λειτουργός του γραφείου παροχής κοινωνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Ο δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης δήλωσε: «Οι σημερινές μετρήσεις αποτελούν την πρώτη φάση του προγράμματος για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, που πραγματοποιεί ο δήμος μας σε συνεργασία με το διαδημοτικό δίκτυο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης ΟΤΑ. Η ανταπόκριση των δημοτισσών και των δημοτών μας στο πρόγραμμα ήταν πέραν του αναμενόμενου. Έχουμε καταγράψει σε λίστα τα άτομα που δεν πρόλαβαν σήμερα να εξεταστούν, προκειμένου να συμμετάσχουν στην επόμενη μέτρηση που ευελπιστώ ότι θα γίνει στις αρχές της νέας χρονιάς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν και συνέβαλαν με την εθελοντική τους προσφορά στην επιτυχία του προγράμματος».