14/12/10

Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ στο... Προσκήνιο


Τον «Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϊ» τον είχα πρωτογνωρίσει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Πατρίσια Χάισμιθ. Εκείνο που με γοήτευσε πιο πολύ ήταν το κλίμα μιας εποχής που έχει φύγει ανεπιστρεπτί και το μόνο που έχει απομείνει είναι ο καυτός μεσημεριάτικος ήλιος στον μεσογειακό ουρανό. Όταν άκουσα ότι ο κύριος Ρίπλει σκέφτεται ν’ αφήσει το Μοντζιμπέλο για το θεατρικό σανίδι, ομολογώ πως μου κίνησε την περιέργεια. Σαραπέντε χρόνια μετά τη συγγραφή του βιβλίου και ενώ έχουν ήδη προηγηθεί δύο κινηματογραφικές βερσιόν, ο κύριος Ρίπλει εγκαθίσταται στην πλατεία Βάθη σ’ ένα πολύ συμπαθητικό θέατρο, το Προσκήνιο.
Κι ερχόμαστε τώρα στα της παράστασης. Καταρχήν, θα πρέπει να ομολογήσω ότι είχα καιρό να δω μια παράσταση με αστυνομική πλοκή. Ο κύριος Ρίπλει είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ και μάλιστα από τα καλά τού είδους. Η παράσταση που έστησε με φοβερή μαεστρία ο Γιάννης Διαμαντόπουλος το πετυχαίνει απόλυτα. Είναι ένα ασπρόμαυρο φιλμ νουάρ σε μια εξαίσια θεατρική διασκευή. Βγάζει κλίμα, βγάζει ατμόσφαιρα, βγάζει εποχή. Σε αυτό όμως βοήθησε πολύ και η πετυχημένη επιλογή των μουσικών θεμάτων που δε σε άφηνε να βγεις στιγμή από το αόρατο δίχτυ του πανούργου και μάλλον διπολικού ήρωα. Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια θεατρική παράσταση στημένη με κινηματογραφικό ρυθμό και οπωσδήποτε είναι σημαντική συμβολή του Ανδρέα Σινάνου στους φωτισμούς, ο οποίος είναι πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας του σινεμά. Η απόδοση του κειμένου στα ελληνικά ήταν συνεπής ως προς την εποχή και το κλίμα. Σε κάθε περίπτωση βρήκα ευρηματικό το σκηνικό, όπου τα κυρίαρχα στοιχεία ήταν κάποιες παλιές πολύχρωμες βαλίτσες, οι οποίες στοιβαγμένες ανάλογα αναπαριστούσαν διάφορα χρηστικά αντικείμενα: τραπέζια, γραφεία, ακόμα και ντουλάπες.

Ο Δημήτρης Γιώτης, αινιγματικός και μυστηριώδης Ρίπλεϊ , σήκωσε το βάρος του ρόλου του με επιτυχία. Το ίδιο και η λαμπερή και ταλαντούχα Βίκυ Μαραγκάκη, στο ρόλο ενός αθώου κοριτσιού που έχει πέσει στα δίχτυα του έρωτα του άσωτου υιού Γκρήνλιφ. Και όσοι από τους θεατές της παράστασης, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν δει την ταινία «Γυμνοί στον ήλιο» που ήταν και η πρώτη κινηματογραφική βερσιόν του βιβλίου με το δίδυμο Αλαίν Ντελόν και Μωρίς Ρονέ, είμαι σίγουρος ότι βγαίνοντας απ’ το θέατρο είναι σα να ταξίδεψαν για περίπου δύο ώρες στη Νάπολη.

Θωμάς Σίδερης


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :

Δευτέρα : 21:15
Τρίτη : 21:15
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Γενική Είσοδος : 18 €
Φοιτητικό : 15 €
ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ (Στουρνάρη & Καπνοκοπτηρίου 8) τηλ. 210 8252242

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου