Με το τρίπτυχο "Γεύση - Τέχνη - Πολιτισμός" ξεκινά στις έξι Αυγούστου η πέμπτη γιορτή Αγροτοτουρισμού στη Χίο. Ο Δημοτικός Κήπος θα γίνει το επίκεντρο όλου του νησιού για πέντε ημέρες, μέχρι τις έντεκα Αυγούστου δηλαδή, που θα διαρκέσουν οι εκδηλώσεις. Επισκέπτες αλλά και ντόπιοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παράλληλες εκδηλώσεις και να γευτούν τοπικά εδέσματα και ποτά, μεταξύ των οποίων και το χιώτικο λικέρ, το οποίο παρασκευάζεται ως εξής:
Υλικά: 350 γρ. ζάχαρη, 170 γρ. φλούδες πορτοκαλιών, 1.250 γρ οινόπνευμα, λίγα μοσχοκάρφια και κανέλα.
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών έτσι ώστε να μην απομένει σε αυτές άσπρη ψίχα. Τις βάζουμε σε γουδί και τις κοπανίζουμε με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε σε γυάλινο δοχείο (που να σφραγίζεί καλά, για να μη φεύγει το άρωμα) το οινόπνευμα και τις φλούδες και τα αφήνουμε για 5-6 ημέρες. Βράζουμε τη ζάχαρη με λίγο νερό 1 -2 λεπτά, ρίχνοντας μέσα και τα μοσχοκάρφια και την κανέλα. Όταν κρυώσει τη ρίχνουμε στο γυάλινο δοχείο, στο οποίο έχουμε τις φλούδες και το οινόπνευμα και τα αφήνουμε πάλι 5-6 μέρες, ανακινώντας το βάζο για λίγο, μέρα παρά μέρα. Περνάμε το υλικό από τουλουπάνι ή πυκνό σουρωτήρι με ύφασμα από πάνω δυο φορές. Το λικέρ είναι έτοιμο. Κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται (και με την ίδια αναλογία) το λικέρ μανταρινιού, λεμονιού, κίτρου και νεραντζιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου