28/7/09

Με τον "Ναυτίλο" στην Εύβοια


Στο όμορφο και γραφικό χωριό Αγιόκαμπος, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αιδηψό βρίσκεται το Μουσείο Ναυτίλος. Αυτό το μουσείο είναι πραγματικά ξεχωριστό καθώς έχει ως αντικείμενο του τη θαλάσσια ζωή. Εκθέτει μεγάλες συλλογές από όστρακα, απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών, μαλάκια, κοράλλια και ευρήματα τόσο από τις ελληνικές θάλασσες, όσο και από θάλασσες του υπόλοιπου κόσμου.
Πολλά κοχύλια και μαλάκια χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα για τη βαφή υφασμάτων, ενώ πολλά είδη χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση ανθρώπων και χώρων. Επίσης πολλά είδη ενέπνευσαν αρχαίους και μοντέρνους επιστήμονες στην τεχνολογία και φαρμακευτική, μέσω της κατασκευής τους, των χρωμάτων και της σύστασης τους. Το κοχύλι "bradaris" της οικογένειας murex στα χέρια του Ιπποκράτη έγινε το πρώτο ιατρικό εργαλείο ( σταγονόμετρο ).Το ίδιο κοχύλι με τη χρωστική ουσία του αδένα του, μας έδωσε την πορφύρα. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνέβαλλε στην ένδυση βασιλέων και αυτοκρατόρων ( Ελλήνων, Ρωμαίων, Αιγυπτίων ) με την ερυθρά χλαμύδα.
Ο "ναυτίλος" το κοχύλι που ταξιδεύει με σύστημα υδροτουρμπίνας και όχι μόνο, είναι το μοναδικό κοχύλι που αναδύεται και καταδύεται γεμίζοντας τους θαλαμίσκους του πότε με αζωτούχο αέριο που παίρνει από το νερό και πότε με νερό για να λειτουργήσει σαν … υποβρύχιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου