3/7/10

“Med I Krv 3” Utopia στη Σερβία

Η έκθεση Med I Krv 3 που θα φιλοξενηθεί στους χώρους Art Klinika, Art Fusion, Radio Cafe, στο Novisad, της Σερβίας από τις 6 Ιουλίου έως τις 13 Ιουλίου είναι ένα εικαστικό εγχείρημα που επιχειρεί να συνδέσει σε ένα κοινό χώρο / Art Klinika νέες μορφές εικαστικής τέχνης όπως video art, installation, in situ installation, sound installation, light installation, land art, και environments.

Ο στόχος είναι τα έργα να έχουν τόσο εννοιολογική όσο και καλλιτεχνική συνοχή με κεντρικό άξονα το ανθρωποκεντρικό, κοινωνιολογικό, πολιτικό και ερευνητικό χαρακτήρα της Med I Krv. Η έννοια της συνύπαρξης, της πολιτισμικής ανταλλαγής, και της δυναμικής της ομάδας προς ένα κοινό στόχο, είναι βασικά χαρακτηριστικά για την επιλογή τόσο των έργων όσο και των καλλιτεχνών.

Οι εικαστικοί που λαμβάνουν μέρος είναι 8 Σέρβοι, 1 Γάλλος, 1 Κροάτισσα, 1 Κύπριος και 10 Έλληνες φοιτητές και απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Βελιγραδίου και Αθήνας, η χορευτική ομάδα Ditto καθώς και το συγκρότημα ElectroBalkana.

Εικαστικοί: Ana Krstić, Smiljka Jovanović, Miroslav Prvulj, Snježana Torbica, Smilja Ignjatović and Bojan Jovanović, Tijana Nikitović, Gaël Roux, Bojan Novaković, Ana Novaković, Nikola Romanović, Κατερίνα Αθανασίου, Θωμάς Γκίνης, Αλεξάνδρα Γρυπάρη, Άγγελος Ζάβαλης, Ιβάν N. Μαστερόπουλος, Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου, Ελένη Πανουκλιά, Λεώντιος Τουμπούρης, Δέσποινα Φλέσσα, Πάρις Χαβιάρας, Αντώνης Χουδαλάκης 3

Iστορικό
Η Med I Krv ξεκίνησε τη διαδρομή της σαν μια εικαστική έκθεση στο Βάλιεβο στα πλαίσια του φεστιβάλ Raskrce, 16-19 Ιουλίου του 2009. Κατάφερε σε πολύ λίγο χρόνο να ενώσει σε ένα κοινό στόχο καλλιτέχνες, με διαφορετικές αισθητικές απόψεις, διαφορετικούς τρόπους ως προς την καλλιτεχνική δράση, αλλά και με αρκετές διαφορές ως προς την αντίληψη ακόμα και της καθημερινότητας. Έδωσε έτσι το έναυσμα για μια καλλιτεχνική κοινότητα Ελλήνων και Σέρβων εικαστικών.
Συνέχισε την πορεία της απορροφώντας ανθρώπους από διαφορετικούς τομείς της τέχνης δημιουργώντας τον επόμενο κομβικό της σταθμό την Med I Krv 2 στο Booze Cooperativa 10/12 /2009 εώς 10/01/2010. Οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Βάλιεβο και Αθηναίων, των Πρεσβειών Ελλάδας και Σερβίας και των δύο σχολών Καλών Τεχνών Αθήνας και Βελιγραδίου. Η συμμετοχή των καλλιτεχνών ήταν εμφανώς αυξημένη, τόσο σε ποιότητα και καλλιτεχνικό επίπεδο όσο και σε αριθμό. Στα πλαίσια της αυτή τη φορά προστέθηκαν η μουσική και η performance, καθώς και η κινηματογράφηση και η δημιουργία καλλιτεχνικού ιστορικού, τομείς που θα άλλαζαν ριζικά και τη δομή της στη συνέχεια. Δημιουργήθηκε blog και ιστότοπος για την ενημέρωση του κοινού μα και για την διατήρηση και προβολή των δρώμενων και του ιστορικού της οργανωσης και υλοποίησης της.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η δημιουργική ομάδα έχωντας αφουγκραστεί την διάθεση και δυνατότητα συντονισμού των καλλιτεχνών, απορρόφησης και δημιουργίας των πεπραγμένων σε όλα τα επίπεδα, αποτυπωμένα στα έργα των καλλιτεχνών, στον ιστοτοπο, στο blog δημιουργώντας έτσι μία συνέχεια, αποφάσισε πως ήταν αναμενόμενο να οργανωθεί η Med I Krv 3.
Η αρίθμηση των εκθέσεων (Izlozba 1 – Βάλιεβο, Izlozba 2 – Αθήνα, Izlozba 3 – Νόβισαντ-Βάλιεβο), σηματοδοτεί την συνέχεια της καλλιτεχνικής προσπάθειας στα πλαίσια της κοινότητας νέων εικαστικών υπό το ευρύ φάσμα της τέχνης.

Παρουσίαση
Η Med I Krv 3, Utopia όπως και οι δύο προηγούμενες διοργανώνεται υπό την αιγίδα των Σχολών Καλών Τεχνών Αθηνών και Βελιγραδίου, των Δήμων Βάλιεβο καθώς και των πρεσβειών Ελλάδος και Σερβίας. (λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στο παράρτημα παρουσιαζονται τα αντίστοιχα περσινά έγγραφα)
Φορείς

Συνδιοργάνωση πολιτιστικός οργανισμός Vuls, Elephant Walk και Motus Terrae.

Πληροφορίες για την Med I Krv μπορείτε να βρείτε στις εξής διευθύνσεις
Βlog: http://medikrv.blogspot.com/ // Site: http://home.medikrv.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου