13/11/10

ΟΔΥΣΣΕΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ: ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ Χ

Ο Οδυσσέας, ο Ηρακλής, ο Μέγας Αλέξανδρος και η γοργόνα βρίσκονται στον κορυφή του καταλόγου των προτιμήσεων των παιδιών του 10ου δημοτικού σχολείου Αλεξανδρούπολης ως προς τους αγαπημένους τους ήρωες και θρύλους.
Οι μαθητές κλήθηκαν να τους επιλέξουν στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν, επίσης, μαθητές δημοτικών σχολείων από την Ισπανία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ιταλία, με στόχο να αναδείξουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας τους.

Βέβαια σε μια πρώτη συζήτηση με τους δασκάλους τους, τα παιδιά από την Αλεξανδρούπολη ανέφεραν αρχικά τα ονόματα του Αστερίξ, του Μπάτμαν και άλλων σύγχρονων υπερηρώων των κόμιξ…

Ωστόσο, στη συνέχεια, όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο συντονιστής, από την ελληνική πλευρά, του ευρωπαϊκού προγράμματος διά βίου μάθησης Comenius 2010 - 2012, Χρήστος Ντόλιος, όταν άρχισε η συζήτηση για τους ήρωες στα παλαιότερα χρόνια, οι απαντήσεις των μαθητών εστιάστηκαν σε πρόσωπα από την ιστορία, τη μυθολογία και τους αντίστοιχους θρύλους.

«Είναι πολύ διαδεδομένη η παράδοση που παρουσιάζει τη γοργόνα ως αδερφή του Αλέξανδρου να ρωτά τους ναυτικούς αν 'ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος' και να δέχεται σαν απάντηση μόνο το 'ζει και βασιλεύει'», σημειώνει ο κ. Ντόλιος και τονίζει ότι στις αναφορές των παιδιών συναντήθηκε συχνά το όνομα του Ιάσονα και της αργοναυτικής εκστρατείας, αλλά και του Προμηθέα, καθώς δόθηκε έμφαση στην προσφορά της φωτιάς στον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου