16/11/10

GREEN SCREEN FEST

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Οικολογικών Ταινιών «Green Screen Fest» ανοίγει, σήμερα, τις πύλες του, στο Βελιγράδι, στο συνεδριακό κέντρο «Sava Center», με την προβολή του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Ο κόλπος των δελφινιών» (The cove).

Στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Οικολογικών Ταινιών, που οργανώνεται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, Κέντρο για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και Γραφείο κοινωνικών ερευνών, περιλαμβάνονται εκτός από ταινίες που βραβεύθηκαν σε διάφορα φεστιβάλ και μικρού μήκους δημιουργίες ερασιτεχνών με οικολογικά θέματα.
Το κοινό θα έχει, επίσης, τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε συζητήσεις και εργαστήρια με κυρίαρχα θέματα τις κλιματικές αλλαγές, την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την μόλυνση του περιβάλλοντος, να επισκεφθεί εκθέσεις νέων καλλιτεχνών από τη Σερβία και να παρακολουθήσει παραστάσεις, αλλά και να συμμετάσχει σε έρευνες που θα διεξαχθούν με στόχο τη μεταβολή της παθητικής στάσης των πολιτών σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Το «Green Screen Fest» θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου και στη διάρκειά του θα προβληθούν συνολικά 50 ταινίες μικρού μήκους και ερασιτεχνικές δημιουργίες. Στο ειδικό πρόγραμμα, με θέμα «Κλίμα, κουλτούρα, αλλαγές», θα παρουσιαστούν 11 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες.
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Οικολογικών Ταινιών γεννήθηκε ως ιδέα το Μάιο του 2009, όταν ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων αποφάσισε να διοργανώσει στο Βελιγράδι την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ με θέμα την κλιματική αλλαγή «The Age of Stupid» στη Σερβία. Το ντοκιμαντέρ παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι στις 22 Σεπτεμβρίου του 2009, σε ανοιχτό χώρο στο πάρκο Καλεμέγκνταν του Βελιγραδίου.
Στη συνέχεια, ξεκίνησε εκστρατεία παρουσίασης του ντοκιμαντέρ σε 30 πόλεις της Σερβίας και με στόχο την αφύπνιση της συνείδησης της κοινής γνώμης στο τέλος κάθε προβολής διεξάγονταν συζητήσεις με τους πολίτες να σχολιάζουν την ταινία και να συνομιλούν με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις κλιματικές αλλαγές, για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή των συνεπειών τους και για το ρόλο των πολιτών της Σερβίας στην παγκόσμια μάχη κατά του φαινομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου