20/11/10

''Η Μπελ Επόκ της γαλλικής αριστοκρατίας'' στην Εθνική Πινακοθήκη

Σε μια ατμόσφαιρα ελαφρότητας και ματαιοδοξίας, στο Παρίσι της Μπελ Επόκ, μας μεταφέρει η έκθεση που εγκαινιάζεται την προσεχή Δευτέρα στην Εθνική Πινακοθήκη, με τίτλο ``Αρ Νουβώ και Μοντερνισμός. Θησαυροί από το Πτί Παλαί-Μουσείο Καλών Τεχνών του Παρισιού``. Αποχαιρετισμός στον 19ο αιώνα, με τον συμβολισμό και την Αρ Νουβώ, νέο ξεκίνημα στον 20ο αιώνα και μοντερνισμός , εκφράστηκαν στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900 , που φιλοξενήθηκε στο Πτί Παλαί, το οποίο ανοικοδομήθηκε, γι΄αυτό το σκοπό και αποτελούν σημείο αναφοράς της τρέχουσας έκθεσης,στην Εθνική Πινακοθήκη .
Τα εκθέματα, περισσότεροι από 150 πίνακες, έπιπλα, αντικείμενα, αφίσες εποχής, σχέδια κοσμημάτων που προτείνονταν σε χρυσοχόους , μαρτυρούν την άνθηση της ευζωίας και των τεχνών, με τα χρήματα της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης, του χρηματιστηρίου και των αποικιών, που τερματίστηκε με τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κάθε μία από τις έντεκα ενότητες της έκθεσης στην Πινακοθήκη, είναι και μια αναφορά στην εποχή, με αποκορύφωμα τις εντυπωσιακά κομψές παριζιάνες , που μοιάζουν να παραπέμπουν σε ηρωϊδες του Μαρσέλ Προυστ , ζωγραφισμένες από ακαδημαϊκούς της μόδας και από ιμπρεσιονιστές, όπως ο Ρενουάρ και η Μπερτ Μορισό.
Κορωνίδα της ενότητας `` Παριζιάνα``, είναι η Σάρα Μπερνάρ, στον πασίγνωστο πίνακα του Ζωρζ Κλερέν, μέσα στο λευκό αστραφτερό σατέν φόρεμα της , με φτερά και δαντέλες αλλά και το γλυπτό που φιλοτέχνησε η ίδια , αφού η μεγάλη Γαλλίδα καλλιτέχνις, εκτός από ηθοποιός ήταν και γλύπτρια.
Μέσα στο ''απέραντο Παρίσι '' που είχε χαράξει ο νομάρχης της πόλης στα μέσα του 19ου αιώνα, Haussman, με λεωφόρους, πλατείες, δημαρχείες, σχολεία, εκκλησίες και στο οποίο δεσπόζει η πέτρα και τα αρχιτεκτονικά στυλ που εμπνέονται από την ιστορία, ο μοντερνισμός με το χυτοσίδηρο και το μέταλλο, σε συνδυασμό με το γυαλί επιβάλλει την παρουσία του.Θριαμβεύει στην κεντρική αγορά (Halles ) αλλά και στον Πύργο του Αιφελ, που κατασκευάστηκε επ΄ευκαιρία της παγκόσμιας Εκθεσης το 1889 `` σημειώνει ο διευθυντής του Petit Palais , Ζύλ Σαζάλ χαρακτηρίζοντας τις συλλογές ως μοναδικές μαρτυρίες του λαϊκού και του αστικού Παρισιού μεταξύ 1880 και 1914 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου