16/11/10

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΣΑΝΕ ΜΠΙΕΡ

Την Δανή σκηνοθέτη Σουσάνε Μπίερ, τιμά το 51ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με Χρυσό Αλέξανδρο και ένα αφιέρωμα στο έργο της, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης ταινίας της In a better world , που αποτελεί την επίσημη συμμετοχή της Δανίας, στα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.


Η 50χρονη σκηνοθέτης, από το ξεκίνημα της κινηματογραφικής της καριέρα της το 1991, με την ταινία ``Η Φρόυντ μετακομίζει`` και στη συνέχεια με τις ``Οικογενειακές Υποθέσεις``, εστιάζει στον οικογενειακό πυρήνα και τις εύθραυστες ισοροπίες του.
Στον διεθνή κινηματογραφικό χώρο καθιερώθηκε με τις κωμωδίες ''Ο ένας και μοναδικός'' (1999), σημειώνοντας μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, σε μια περίοδο εμπορικής ύφεσης για το Δανέζικο κινηματογράφο, ενώ το 2000 υπογράφει τη - σουηδικής παραγωγής - γλυκόπικρη κομεντί ''Μια φορά στη ζωή μας''(2000), με ηρωίδα μια νοικοκυρά που ανακαλύπτει το ταλέντο της στη στιχουργική.
Η αναγνώριση έδωσε στη Μπίερ τη δημιουργική ελευθερία να πειραματιστεί με τη γραφή της, να συμπυκνώσει τα κινηματογραφικά της εργαλεία, να εξελιχθεί και να επανέλθει το 2002 με τις ''Ανοιχτές καρδιές'' (2002), ταινία του Δόγματος ’95, τους κανόνες του οποίου επιλεκτικά ενσωμάτωσε στο έργο της.
Το στοιχείο της μοίρας που προδικάζει τους ήρωες, κυριαρχεί και στο ''Ουκ επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου'' (2004), ενώ στην ταινία της ''Μετά τον γάμο'' (2006), ο ήρωας, ένας Δανός ακτιβιστής ο οποίος από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Ινδίας και την αυτοεξορία του, επιστρέφει στη γενέτειρά του για να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος και τις απρόβλεπτες προκλήσεις τους. Η Μπίερ αντιπαραβάλλει στο ψυχρό σκανδιναβικό τοπίο, το έντονο συναισθηματικό ψυχογράφημα των χαρακτήρων, επιτυγχάνοντας με μοναδική μαστοριά τον στόχο, που η ίδια θέτει στον εαυτό της:`` Να διεισδύει κάτω απ’ το πετσί των ηρώων της`.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου