21/8/09

Άνοιξε τις πύλες του το ανακαινισμένο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου

Κείμενο: Πηνελόπη Μακρυνιώτη
Ήταν όραμα τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των εργαζομένων στο Μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη. Το έβαλαν λοιπόν στόχο και κατάφεραν να πάρουν το κονδύλι από το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να μπορέσουν να το ανακαινίσουν. Ο Γιώργος Γραμματικάκης, η Βαρβλαρα Τσάκα και οι όλοι όσοι εμπλέκονται με τη λειτουργία του, κάνουν αναμφίβολα σοβαρή δουλειά. Έτσι, πριν από λίγες μέρες το Μουσείο άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο κοινό με εισιτήριο συμβολικό 2 ευρώ.

Το Μουσείο, που αποτελείται από ένα σύνολο κτιρίων, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χωριού Βαρβάροι, σημερινή Μυρτιά. Η έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του Νίκου Καζαντζάκη.
Το Μουσείο ίδρυσε ο Γιώργος Ανεμογιάννης, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, ένας από τους πρωτοπόρους του θεάτρου στην Ελλάδα. Βασικός στόχος του ήταν να διασωθεί η μνήμη του συγγραφέα και να προβληθεί το έργο και η σκέψη του. Σημαντική βοήθεια προσέφερε η Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη, δεύτερη σύζυγος του συγγραφέα, και ο Πάτροκλος Σταύρου, θετός γιος της Ελένης.
Στο Μουσείο βρίσκονται χειρόγραφα και σημειώσεις του συγγραφέα, δείγματα αλληλογραφίας με μεγάλους στοχαστές, πολιτικούς και λογοτέχνες της εποχής του, πρώτες εκδόσεις των έργων του στα ελληνικά και σ' άλλες γλώσσες, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά από τα ταξίδια του, προσωπικά αντικείμενα, μακέτες, κοστούμια και υλικό από θεατρικές παραστάσεις έργων του, εδώ και στο εξωτερικό, πορτραίτα και γλυπτά με τη μορφή του, δεκάδες ξενόγλωσσες εκδόσεις έργων του -κυριολεκτικά απ' όλον τον κόσμο - όλα κειμήλια, που ζωντανεύουν τη μνήμη και προβάλλουν το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη.
Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη έχει κυριολεκτικά γίνει παγκόσμιο πνευματικό προσκύνημα. Καθημερινά φτάνουν επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης αποδεικνύοντας πόσο διαχρονικός κι επίκαιρος είναι ο λόγος του μεγάλου Κρητικού, οικουμενικού συγγραφέα και στοχαστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου