3/12/09

Κατάθλιψη – Απειλεί 120 εκ. ανθρώπων στον κόσμο



Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που απειλεί τη ζωή 120 εκ. ανθρώπων στον κόσμο σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Περιπτώσεις κατάθλιψης που δεν έχουν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα οδηγούν ακόμα και στην αυτοκτονία.





«Είχα συχνά άσχημες σκέψεις, φόβο και αγωνία για μένα και την κόρη μου. Ένιωθα τη ζωή να φεύγει και μετά βρισκόμουν σε μια απαθή κατάσταση. Δεν μπορούσα πια ούτε να φάω, ούτε να κοιμηθώ».

Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση κατάθλιψης: Η γυναίκα αυτή είχε μια άσχημη εμπειρία και στη συνέχεια την κατέλαβε αίσθημα απελπισίας και πλήρους έλλειψης δύναμης. Η κανονική κατάθλιψη είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη θλίψη, λέει ο ψυχολόγος από το Βερολίνο Μπέρνχαρντ Παλμόσκι: «Η θλίψη είναι το βαθύ αίσθημα πόνου, όταν για παράδειγμα χάσουμε ένα δικό μας ή μετά από ένα χωρισμό. Αντίθετα στην κατάθλιψη αυτό που κυριαρχεί είναι ένα αίσθημα κενού, ένα σκοτεινό αίσθημα».

Ο πραγματικός κόσμος φαίνεται μακρινός, δεν υπάρχει καμία ενέργεια και διέξοδος: «Είναι μια σοβαρή ασθένεια, η οποία πολύ συχνά υποτιμάται γιατί νομίζουμε πως πρόκειται για κακοκεφιά, κάτι συνηθισμένο που έχουμε όλοι μας. Στην ουσία όμως είναι μια σοβαρότατη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο".



Μεγάλες οι πιθανότητες ίασης



Οι περισσότερες αυτοκτονίες βασίζονται στην κατάθλιψη, υποστηρίζει η ψυχολόγος Φραντζέσκα Ρέγκεν. Ο αριθμός των αυτοκτονιών στη Γερμανία μειώθηκε όμως στο μισό από τη δεκαετία του ‘80, γιατί οι άνθρωποι αναζητούν πια ευκολότερα βοήθεια:

«Οι πιθανότητες να επανακτήσει κάποιος καταθλιπτικός την υγεία του είναι πολύ μεγάλες. Φυσικά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά βασικά μπορούμε πια να χειριστούμε καλά αυτή την ασθένεια». Σε βαριές περιπτώσεις κατάθλιψης μια ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά χάπια είναι ένας καλός συνδυασμός. Σε πιο ήπιες μορφές, η κατάθλιψη ενδέχεται να περάσει από μόνη της μετά από μερικές εβδομάδες, αλλά φυσικά ενδείκνυται πάντα η ψυχοθεραπεία και η συναναστροφή με φίλους. Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) προειδοποιεί ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μέχρι το 2020 μαζί με τα καρδιακά νοσήματα.

Διαμφισβητούμενο παραμένει πάντως ανάμεσα στους ειδικούς αν υπάρχει αύξηση των φαινομένων κατάθλιψης ή απλώς γίνεται σήμερα πιο εύκολα η διάγνωση και η καταγραφή τους.





ΠΗΓΗ: ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου