3/11/09

Το φαγητό επηρεάζει τον ύπνο



Τον έχουμε ανάγκη, αλλά πολλές φορές αποτελεί δύσκολη εξίσωση. Ενας καλός ύπνος είναι απαραίτητος για να μας ξεκουράσει και να μας τονώσει, ωστόσο τα τρελά ωράρια, οι καθημερινές συνήθειες, ακόμη και η διατροφή μπορούν να επηρεάσουν τις ώρες που κοιμόμαστε, καθώς και την ποιότητα του ύπνου.







Με εξαίρεση τις σοβαρές και χρόνιες διαταραχές που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης, σε πολλές περιπτώσεις τόσο ο χώρος της κρεβατοκάμαρας όσο και οι τροφές ή τα υγρά που επιλέγουμε να καταναλώσουμε λίγο πριν αναζητήσουμε το μαξιλάρι μας, παίζουν μεγάλο ρόλο στο πώς, αλλά και πόσο θα καταφέρουμε να κοιμηθούμε. Γενικές συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν είναι οι ακόλουθες:



Αποφύγετε μεγάλα και βαριά γεύματα. Οταν καταναλώνουμε πλούσιες ποσότητες φαγητού (ιδιαίτερα με πολλά λιπαρά) λίγο πριν πάμε για ύπνο, πιέζουμε τον οργανισμό μας, ο οποίος αντί να ηρεμήσει μπαίνει στη διαδικασία της χώνεψης, ξοδεύοντας μεγάλα ποσά ενέργειας.



Ο ρυθμός του μεταβολισμού και η θερμοκρασία του σώματος αυξάνονται αντί να μειωθούν και ο ύπνος έρχεται πιο δύσκολα. Είναι προτιμότερο να τρώμε ένα πλήρες γεύμα το μεσημέρι και κάτι πιο ελαφρύ το βράδυ, κατά προτίμηση 2 περίπου ώρες πριν κοιμηθούμε ή αν πεινάσουμε πιο αργά, καλύτερα να περιοριστούμε σε ένα σνακ.



Μην πάτε για ύπνο με άδειο στομάχι. Η «νηστεία» είναι εξίσου λάθος με την πολυφαγία, αφού οι λιγούρες θα σας ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.



Μην καταναλώνετε τροφές με καρυκεύματα. Θα σας δυσκολεύσουν, ιδιαίτερα αν έχετε τάση για καούρες.



Αποφύγετε την καφεΐνη. Διεγείρει το νευρικό σύστημα, αλλά η επίδρασή της είναι διαφορετική σε κάθε οργανισμό. Οι ειδικοί συστήνουν να την αποφεύγουμε 6-8 ώρες πριν πάμε για ύπνο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καφεΐνη περιέχουν -εκτός από τον καφέ- το τσάι και η σοκολάτα.



Πείτε όχι στη νικοτίνη. Είναι και αυτή ένα διεγερτικό, όπως η καφεΐνη και συνεπώς δεν βοηθά στο να κλείσουν τα βλέφαρα.



Αποφύγετε το αλκοόλ. Η κατανάλωσή του αρχικά μας φέρνει υπνηλία, αλλά συχνά διαταράσσει τα βαθύτερα στάδια του ύπνου και μας κάνει να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι προτιμότερο να αποφύγουμε το αλκοόλ λίγες ώρες πριν κοιμηθούμε.



Πείτε «ναι» στους υδατάνθρακες και στην τρυπτοφάνη. Τα τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, η βρώμη και γενικώς τα δημητριακά ολικής άλεσης αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης, μιας ουσίας που ευνοεί την έλευση του ύπνου. Επίσης θεωρείται ότι μας βοηθούν να κοιμηθούμε οι τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη, μια ουσία η οποία αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και μελατονίνης στον οργανισμό, βοηθώντας τον να ηρεμήσει. Σ’ αυτή την κατηγορία εντάσσονται το γάλα, το γιαούρτι και οι μπανάνες. Επιπλέον, βοήθεια προσφέρουν χάρη στη μελατονίνη και τα κεράσια.



Δημιουργήστε την κατάλληλη «ατμόσφαιρα». Ο χώρος όπου κοιμόμαστε μπορεί να βοηθήσει ή αντιθέτως να διαταράξει τον ύπνο μας. Φροντίστε το δωμάτιο να αερίζεται σωστά, να είναι καθαρό και με όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα. Κρατήστε τον χώρο σκοτεινό κατά τη διάρκεια του ύπνου και ρυθμίστε τη θερμοκρασία, έτσι ώστε η ατμόσφαιρα να μην είναι πολύ ζεστή. Μελέτες που επικαλούνται οι «New York Times» έχουν δείξει ότι η θερμοκρασία στο δωμάτιο όπου κοιμόμαστε είναι προτιμότερο να κυμαίνεται στους 15-20 βαθμούς Κελσίου.



Θυμηθείτε ότι η έλλειψη ύπνου προσθέτει κιλά. Κατά μέσο όρο οι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου το βράδυ. Ο ελλιπής ή κακός ύπνος διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών και εντείνει το αίσθημα της πείνας, αυξάνοντας την όρεξη για γλυκές και λιπαρές τροφές που λειτουργούν μεν ως τονωτικά, σταδιακά όμως οδηγούν σε αύξηση του βάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου