17/11/09

Τα πρώην σύνορα Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας έγιναν βιότοπος



Δύο δεκαετίες μετά την επανένωση η πρώην συνοριακή γραμμή μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας δεν είναι πια νεκρή ζώνη, αλλά ιδανικός τόπος για την ανάπτυξη της χλωρίδας και πανίδας.





Ήταν επί δεκαετίες το σύνορο, όχι μόνο της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας, αλλά και το σύνορα μεταξύ δύο συστημάτων: του καπιταλιστικού και του σοσιαλιστικού. Ο λόγος για τα πρώην ενδογερμανικά σύνορα, στα οποία επικρατούσαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και από τις δύο πλευρές. Καθ΄ όλο το μήκος των περίπου 1.400 χλμ υπήρχε μια νεκρή ζώνη, στην οποία ήδη πριν το τέλος του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ ζούσαν εκατοντάδες είδη πουλιών και φυτών.

Πώς όμως είναι η κατάσταση σήμερα; Είναι δυνατόν να συνδυαστεί η προστασία της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής με τον ήπιο τουρισμό; Η Σουζάνε Γκέρστεν διευθύντρια σε κέντρο προστασίας της φύσης στην περιοχή του ποταμού Έλβα πιστεύει πως ναι. Στους επισκέπτες δείχνει ένα πρώην συνοριακό παρατηρητήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας λέγοντας: «Ο πύργος αυτός ενοχλεί βέβαια στη θέση που βρίσκεται μέσα στη φύση. Είναι όμως σύμβολο του ψυχρού πολέμου που δείχνει από πού περνούσαν τα σύνορα ανατολικής και δυτικής Γερμανίας».



ΠΗΓΗ: ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου