17/11/09

Οι πάγοι που λιώνουν απελευθερώνουν δηλητηριώδεις ουσίες



Πόσφατη έρευνα Ελβετών επιστημόνων αποδεικνύει ότι οι πάγοι που λιώνουν απελευθερώνουν δηλητηριώδεις για το περιβάλλον ουσίες.





Κάνοντας μια βόλτα στις Άλπεις, σε περιοχές που λιώνουν τα χιόνια πιο εύκολα και πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια, δεν φαντάζεται κανείς τί είδους δηλητήρια κρύβονται. Εντελώς συμπτωματικά δυο ερευνητές, ο Κρίστιαν Μπογκντάλ από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και ο Πέτερ Σμιτ από το Ερευνητικό Κέντρο Μελέτης Υλικών, ανακάλυψαν ότι κάτω από τους πάγους που λιώνουν υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα ψάρια των λιμνών υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση δηλητηριωδών ουσιών, όπως είναι η διοξίνη ή άλλες χημικές ουσίες. Οι δυο επιστήμονες ανακάλυψαν τις ουσίες παίρνοντας δείγμα από το έδαφος, όπως εξηγεί ο Πέτερ Σμιτ: «Διαπιστώσαμε ότι τη δεκαετία του ‘70 και ‘80 οι ουσίες αυτές υπήρχαν ήδη. Από την ατμόσφαιρα έπεφταν στο νερό. Κάναμε έρευνες σε πολλά στρώματα του εδάφους και βρήκαμε μεγάλη ποσότητα δηλητηριωδών ουσιών. Ουσίες τις οποίες δεν μπορούσαμε ακριβώς να προσδιορίσουμε. Είχαν διατηρηθεί στο έδαφος για πάνω από 30 χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου