30/11/09

Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ με τις μεταλλάξεις του Η1Ν1



.Δυο ασθενείς, που προσβλήθηκαν από μεταλλαγμένους τύπους της νέας γρίπης, κατέληξαν στη Γαλλία, ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε ότι τα σποραδικά περιστατικά ανθεκτικότητας στο Tamiflu, δεν αλλάζουν τις εκτιμήσεις για την ασθένεια.

Οι δυο ασθενείς είχαν προσβληθεί από τον μεταλλαγμένο ιό που είχε εντοπιστεί και στη Νορβηγία, ενώ στον έναν είχε ανιχνευθεί και μία δεύτερη μετάλλαξη, η οποία προσδίδει ανθεκτικότητα στο Tamiflu. Εβδομήντα πέντε, παρόμοια περιστατικά, σύμφωνα με το Reuters, έχουν αναφερθεί από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα.

"Οι ιοί γρίπης εμφανίζουν μεταλλάξεις συνεχώς, ωστόσο οι περισσότερες δεν επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ιού και δεν αναφέρονται" Κέιζο Φουκούντα, Σύμβουλος του ΠΟΥ για την πανδημική γρίπη Τα τελευταία κρούσματα, στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα, αφορούν ποικιλίες του ιού με ανθεκτικότητα στο αντι-ιικό φάρμακο.



«Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτές οι μεταλλάξεις μαρτυρούν κάποια θεμελιώδη αλλαγή στους ιούς» δήλωσε στη Γενεύη ο Κέιζο Φουκούντα, ειδικός σύμβουλος του ΠΟΥ για την πανδημική γρίπη.



"Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι - όμως δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή, κάποια σημαντική μεταβολή στην επιδημιολογία ή τις ιδιότητες αυτών των ιών, όσον αφορά την ανθεκτικότητα στην οσελτα-μιβίρη, δηλαδή το Tamiflu" τονίζει σημειώνοντας "οι ιοί γρίπης εμφανίζουν μεταλλάξεις συνεχώς, ωστόσο οι περισσότερες δεν επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ιού και δεν αναφέρονται".

Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τα περιστατικά μεταλλαγμένης γρίπης Η1Ν1 περιορίζονται σε άτομα με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κυρίως ασθενείς με λευχαιμία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, η νέα γρίπη έχει σκοτώσει 7.826 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Στην Ευρώπη οι νεκροί από τη νέα γρίπη είναι περίπου 650 με αύξηση 85% σε μια εβδομάδα. Η αμερικανική ήπειρος έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με 5.360 νεκρούς (554 μόνο την τελευταία εβδομάδα) και ακολουθεί η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, με 1.382 νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου