2/11/09

Στα νερά του Ευρώτα



Ξεκίνησαν στη Σπάρτη με μεγάλη συμμετοχή κόσμου τα «Ευρώτεια 2009».



Ένας νέος θεσμός που στόχο έχει να ενεργοποιήσει όλες τις πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και αθλητικές δυνάμεις του νομού Λακωνίας, προκειμένου να αναδειχθεί τόσο η ιστορία όσο και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ποταμός Ευρώτας. Πρόκειται για ένα θεσμό που θέλει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του νομού, να γνωρίσουν το ιστορικό ποτάμι που στην σημερινή εποχή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αλλά και να εμπνευστούν απ’ αυτό.





Τα «Ευρώτεια» είναι μία πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας με την υποστήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και τη συμμετοχή πολλών φορέων εντός κι εκτός Λακωνίας.



Στη εναρκτήρια εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας, οι βουλευτές του νομού Θανάσης Δαβάκης & Γρηγόρης Αποστολάκος, ο αντιδήμαρχος Σπαρτιατών Δημήτρης Καραχάλιος και από την ΤΕΔΚ Λακωνίας ο Γιάννης Τζεφεράκος.



Όλοι σημείωσαν πως ο Ευρώτας μπορεί να καταστεί ο εστιακός χώρος που θα ενοποιήσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης με επίκεντρο το νέο αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.



Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Ευρώτας είναι η γέφυρα. Η γέφυρα που έχει χαρακτηριστεί ως ‘’γέφυρα της ντροπής’’, γιατί στην περιοχή δυστυχώς έχουν γίνει πολλά τροχαία ατυχήματα. Από τη άλλη ο χαρακτηρισμός της ως νεότερο μνημείο δεν επιτρέπει παρεμβάσεις. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας, όπως ανέφερε ο νομάρχης Κώστας Φούρκας έχει απευθυνθεί στο τμήμα μεταλλικών κατασκευών του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να συντάξει μελέτη για την ανακατασκευή της, αφού δεν επιτρέπεται ούτε η καθαίρεσή της ούτε η μεταφορά της σε άλλο σημείο, γιατί και τα βάθρα της έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και πρόσθεσε ότι ‘’στόχος της νομαρχίας είναι να μετατραπεί η γέφυρα σε εκθεσιακό χώρο ή πεζογέφυρα’’.



Παράλληλα η νομαρχία προχώρησε στην αγορά ενός νεοκλασικού κτιρίου στην Σπάρτη και μετά τις εργασίες ανακατασκευής θα στεγαστεί το ψηφιακό Μουσείο (το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας) ενώ θα δημιουργηθούν και βοηθητικοί χώροι 1700τ.μ., ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η νομαρχία εκπόνησε το πρόγραμμα LIFE (στα πλαίσια του Γ΄ΚΠΣ) το οποίο είναι μία αξιόπιστη προσέγγιση των προβλημάτων του ποταμού και οδηγός ενεργειών προστασίας του. Μέσω του ΕΣΠΑ υλοποιείται και το πρόγραμμα MIRAGE το οποίο είναι ένα σχέδιο διαχείρισης του Ευρώτα καθιστώντας τη λεκάνη απορροής του ποταμού προστατευόμενη, πρότυπο στη Μεσόγειο.



Στην εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι έγιναν κοινωνοί της ιστορίας του Ευρώτα, μέσα από τις αξιόλογες εισηγήσεις της φιλολόγου Σταυρούλας Μπορέτου η οποία αναφέρθηκε στον ποταμό μέσα από μυθολογικές, λογοτεχνικές και ιστορικές πηγές, ενώ ο πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης Νίκος Γεωργιάδης μίλησε για την ιστορία του Ευρώτα μέσα από τις γέφυρες και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την χορωδία του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής «Η Ταϋγέτη» που απέδωσε τραγούδια αφιερωμένα στη Σπάρτη.



Στο χώρο της εκδήλωσης η Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης παρουσίασε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον Ευρώτα.



Να σημειωθεί ότι μετά από σχετική αδειοδότηση, κατά τη διάρκεια των «Ευρώτειων», η ιστορική γέφυρα στην είσοδο της Σπάρτης φωταγωγήθηκε.



Τα «Ευρώτεια» θα συνεχιστούν με εκδηλώσεις όλο το Νοέμβριο.



Ειδικότερα, όλο το μήνα στην Κουμαντάρειο πινακοθήκη θα λειτουργήσουν καλλιτεχνικά εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν μαθητές, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, και έκθεση ζωγραφικής με θέμα ‘’συνομιλία καλλιτεχνών με έμπνευση τον Ευρώτα’’ όπου παίρνουν μέρος οι εικαστικοί δημιουργοί Πατρίτσια Μαυρίδης, Βασίλειος Πούλος, Γιώτα Σκαρβέλη και η Ελένη Γραφάκου.



Στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού, από σήμερα έως 15 Νοεμβρίου θα υλοποιηθεί εκπαιδευτική δραστηριότητα με τίτλο ‘’δημιουργώντας δίπλα στον Ευρώτα’’ όπου η εικαστικός Αντιγόνη Πασίδη θα διδάξει με αντικείμενο έμπνευσης την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Σπάρτης σε συνδυασμό με την φυσική ομορφιά της περιοχής.



Σήμερα 2/11 στην αίθουσα τελετών του Δήμου Σπαρτιατών πραγματοποιείται ημερίδα με εισηγητές πανεπιστημιακούς καθηγητές και ειδικούς επιστήμονες με αντικείμενο τις περιβαλλοντικές προκλήσεις στον Ευρώτα και πρόταση αποκατάστασης του ποταμού ως μνημείο της φύσης και της ιστορίας.



Επίσης το τριήμερο 6,7 και 8 Νοεμβρίου στις όχθες του Ευρώτα κοντά στην παλιά γέφυρα της Σπάρτης θα πραγματοποιηθεί αθλητικό πρόγραμμα με θέμα ‘’η αγωγή των νέων στην Αρχαία Σπάρτη’’ στο οποίο θα συμμετάσχουν μαθητές και εθελοντές φοιτητές του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Την τελευταία ημέρα 8 Νοεμβρίου ο Σπαρτιατικός Γυμναστικός Σύλλογος στις 11:00 το πρωί διοργανώνει ποδηλατική πορεία με εκκίνηση από την κεντρική πλατεία της Σπάρτης και χώρο διεξαγωγής των αγώνων τις όχθες του ποταμού.



Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μουσικές εκδηλώσεις, ενώ η τελετή λήξης θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου στο διοικητήριο της νομαρχίας με απονομή τιμητικών διακρίσεων σε όσους θα συμμετάσχουν στα «Ευρώτεια».



Πηγή: Intercitynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου