17/11/09

Φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία



Πανεκπαιδευτική ημέρα διαμαρτυρίας σήμερα στη Γερμανία, όπου κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών με αιτήματα τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.





Σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Γερμανίας συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών που ζητούν τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Με εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στα κέντρα των μεγάλων πόλεων αλλά και μπλόκα μπροστά από αίθουσες διδασκαλίας οι φοιτητές ζητούν να διορθωθούν άμεσα τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού συστήματος και να μπει τέλος, όπως λένε, στις κοινωνικές ανισότητες και στην υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων σε Μόναχο, Φρανκφούρτη, Κολωνία, Βερολίνο, Αμβούργο και στη Χαϊδελβέργη.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες στη Βιέννη και επεκτάθηκαν στο διάστημα αυτό σε πανεπιστήμια της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών. Στη Γερμανία, οι φοιτητές προχώρησαν σε καταλήψεις αμφιθεάτρων και αιθουσών διδασκαλίας σε περισσότερα από 40 πανεπιστήμια της χώρας. Οι πιο μαζικές κινητοποιήσεις σημειώνονται στο Μόναχο, στο Βερολίνο, στο Άαχεν, στο Μάρμπουργκ, στο Έσσεν και στο Μπίλεφελντ. Το Σάββατο εκατοντάδες φοιτητές στη Βιέννη συμμετείχαν σε διαδήλωση μπροστά από το κτίριο της γερμανικής πρεσβείας, ενώ υπό κατάληψη τελεί η κεντρική αίθουσα του πανεπιστημίου της αυστριακής πρωτεύουσας. Ο Αράμ Γκαντίμι, φοιτητής στη Βιέννη περιγράφει τους λόγους των κινητοποιήσεων: «Ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες παραδόσεων, λίγες θέσεις στα σεμινάρια και ένα γενικό πρόβλημα πρόσβασης. Σημειώνονται περιορισμοί στην πρόσβαση».



ΠΗΓΗ: ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου