9/11/09

Τα πλεονεκτήματα των ψηλών ανδρών



Οι ψηλοί άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο ελκυστικές συντρόφους, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να είναι άτεκνοι ή με λίγα παιδιά σε σύγκριση με τους κοντούς άνδρες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα βρετανική έρευνα.



Οι ερευνητές Gayle Brewer και Charlene Riley από το Πανεπιστήμιο Central Lancashire ρώτησαν μια ομάδα ανδρών αν το ύψος τους παίζει κάποιο ρόλο στις σχέσεις τους. «Σειρά από προηγούμενες έρευνες περιγράφουν την προτίμηση των γυναικών για τους ψηλούς άνδρες», σημειώνουν οι δύο ερευνητές.



"Φαίνεται ότι οι ψηλοί άνδρες έχουν επίσης πιο ελκυστικές συντρόφους και είναι λιγότερο πιθανό να είναι άτεκνοι και περισσότερο πιθανό να έχουν μεγαλύτερο αριθμό παιδιών από ό, τι οι κοντοί άνδρες».



Ο τρόπος επιλογής συντρόφου υπήρξε ανέκαθεν ένα από αγαπημένα θέματα της επιστημονικής έρευνας. «Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου ζευγαρώματος είναι ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από μια ενιαία στρατηγική», δηλώνει χαρακτηριστικά ο David Buss από το πανεπιστήμιο του Τέξας.



«Η μελέτη της πολυπλοκότητας των ανθρώπινων σχέσεων είχε πάντα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα αλλά αποτελεί και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια της εξελικτικής ψυχολογίας», συνεχίζει. «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαλευκανθεί η πολυπλοκότητα των στρατηγικών επιλογής συντρόφου».



Η μελέτη έγινε σε 98 άνδρες, ηλικίας από 19 έως 72 ετών, που είχαν όλοι σχέσεις. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του τύπου «αν είναι οι ψηλοί άνδρες περισσότερο ικανοποιημένοι με τη σχέση τους και λιγότερο επιρρεπείς σε κρίσεις ζήλιας» και «αν αντιμετωπίζουν τις συντρόφους τους με διαφορετικό τρόπο».



Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα από διάφορα ερωτηματολόγια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ψηλοί άνδρες ήταν πιο ευτυχισμένοι με τη σχέση τους και ζήλευαν λιγότερο, ενώ είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να μονοπωλούν το χρόνο και το ενδιαφέρον των συντρόφων τους και να αποτελούν απειλή για τους αντίζηλούς τους, ίσως επειδή κατά κανόνα έχουν τον τρόπο τους να φαίνονται πιο ελκυστικοί, υποστηρίζουν οι ερευνητές.



Οι πιο κοντοί άνδρες, αντίθετα, προέκυψε ότι ήταν πιο ζηλιάρηδες αλλά ήταν πιο θετικοί στο να προσπαθήσουν «να δείξουν περισσότερη αγάπη και φροντίδα στη σύντροφό τους» ίσως θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα την κρατήσουν κοντά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου