Βερολίνο, Christoph Prössl
Η Κομισιόν δημοσιοποίησε την έκθεση προόδου για τα δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. Η έκθεση ενισχύει τις χθεσινές επισημάνσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις παραλείψεις στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Για την Τουρκία η έκθεση της Κομισιόν ζητά εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο. Για την ΠΓΔΜ πρότεινε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επίλυση της διένεξης με την Ελλάδα για την ονομασία της χώρας. Για τις άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων αναφέρεται ότι προχωρούν με διαφορετικές ταχύτητες.
Τη διάσταση αυτή ενισχύει η χθεσινή συνέντευξη τύπου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που επέκρινε αυτές ακριβώς τις χώρες για τον τρόπο διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων ύψους 470 εκ.
Από το 2001 μέχρι το 2006 η ΕΕ έδωσε οικονομική βοήθεια ύψους 470 εκ. ευρώ σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων με στόχο τη βελτίωση του τεχνικού εξοπλισμού και την ανασυγκρότηση της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος.
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ήλεγξε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τη βοήθεια οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων και χθες εξεδήλωσε την δυσαρέσκειά του. Σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Μάαρτεν Ενγκβίρντα επεσήμανε ότι βασική αιτία της πλημμελούς διαχείρισης των κονδυλίων είναι «οι αδυναμίες των πολιτικών θεσμών στα Βαλκάνια και η χαλαρή σύνδεση του δημοσίου με τα προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν. Τα περισσότερα προγράμματα μάλιστα δεν προτάθηκαν από τις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά από την Κομισιόν και από εκπροσώπους ποικίλων συμφερόντων εκτός περιοχής.»
Πλημμελής διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων
Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι 50 σελίδες και βρίθει από χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν π.χ. ότι στην αλβανική αστυνομία υπάρχουν ακόμη και σήμερα κομπιούτερ που δεν χρησιμοποιούνται, αλλά βρίσκονται ακόμη πακεταρισμένοι στα ράφια, οκτώ μήνες μετά από την αγορά τους με χρήματα της ΕΕ. Ο λόγος είναι ότι οι αλβανικές αρχές δεν αποφάσισαν ακόμη, ποιες ακριβώς υπηρεσίες θα παραλάβουν τους υπολογιστές.
Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα: στα βοσνιο-κροατικά σύνορα η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την ανοικοδόμηση ενός συνοριακού φυλακίου στη βοσνιακή πλευρά, αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ. Προς το παρόν δεν γίνεται τίποτε, διότι δεν έχει εκδικαστεί ακόμη η απαλλοτρίωση του οικοπέδου που θα χτιστεί το φυλάκιο. Ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή διεκπεραιώνει τους τελωνειακούς ελέγχους μια ιδιωτική επιχείρηση που παίρνει 15 ευρώ διόδια από τα διερχόμενα φορτηγά. #b#
Η Κομισιόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης εγγυήθηκε ότι θα γίνει η απαλλοτρίωση και ότι η καθυστέρηση αυτή δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε σε τρεις συστάσεις προς την Κομισιόν: «Πρώτον ο σχεδιασμός της Κομισιόν θα πρέπει να είναι ετήσιος, δεύτερον οι επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα στη δικαιοσύνη, στην αστυνομία και στις κρατικές δομές και τρίτον οι χρηματοδότες, κρατικοί και ιδιωτικοί, θα πρέπει να συνεργάζονται σε τοπικό επίπεδο.»
Έτσι, υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, θα επιταχυνθεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και η ορθολογική υλοποίησή τους και επιπλέον θα διευκολυνθεί ο έλεγχος των κοινοτικών οργάνων που αφορά στη διαχείριση της οικονομικής βοήθειας.
Πηγή: Ντόιτσε Βέλλε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου