21/10/09

Σημαντική προσφορά από το Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών στη Θέρμη



Τρία χρόνια προσφοράς συμπληρώνει το Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Κ.Υ.Υ.) του δήμου Θέρμης.

Το Κ.Υ.Υ. αποτελεί μια σύγχρονη υπηρεσία κοινωνικής στήριξης η οποία λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2006 και στελεχώνεται από δύο ψυχολόγους.



Στόχος του Γραφείου Κ.Υ.Υ. είναι η παροχή πρωτοβάθμιων κοινωνικών υπηρεσιών καθώς, επίσης, και η συμβουλευτική υποστήριξη στην αντιμετώπιση δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίζει το άτομο. Επιπρόσθετα, εξειδικευμένο στόχο αποτελεί η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Ωστόσο, οι υπηρεσίες απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Θέρμης που επιζητούν βοήθεια. Άξονας των ενεργειών είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το Γραφείο ΚΥΥ συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκέντρωση των υπηρεσιών φροντίδας και, λειτουργώντας σε τοπικό επίπεδο, προσφέρει ουσιαστική προσωπική στήριξη και κοινωνική φροντίδα σε ανθρώπους που τη χρειάζονται. Αυτός ήταν ο λόγος που ο δήμος Θέρμης αφουγκραζόμενος τα κοινωνικά προβλήματα διεύρυνε τις υπηρεσίες και δράσεις κοινωνικής πολιτικής με τη λειτουργία του Κ.Υ.Υ.



Οι επιμέρους δράσεις που αναπτύσσει περιλαμβάνουν:



Εξατομικευμένες προσεγγίσεις:

Το Γραφείο Κ.Υ.Υ. παρέχει εξειδικευμένες πρωτοβάθμιες κοινωνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Με βάση μια εξατομικευμένη προσέγγιση καταγράφονται και διαγιγνώσκονται οι ανάγκες των επωφελούμενων και σε συνεργασία μαζί τους σχεδιάζεται πλάνο δράσης, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μέχρι σήμερα έχουν απευθυνθεί στην υπηρεσία περίπου 900 άτομα. Τα αιτήματα, ως επί το πλείστον, αφορούν τη συμβουλευτική σε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά ζητήματα, την ενίσχυση κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων, την πληροφόρηση για κρατικά επιδόματα και προνοιακά ζητήματα, τη διασύνδεση με κοινωνικούς φορείς, τη συμβουλευτική σε επαγγελματικές δεξιότητες και την προώθηση σε φορείς απασχόλησης.



Δράσεις για γονείς

Η παροχή στήριξης στο ρόλο του γονέα αποτελεί βασικό μέλημα του Γραφείου Κ.Υ.Υ. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούνται βιωματικά εργαστήρια, ομάδες και ομιλίες με στόχο την ενημέρωση για τις ανάγκες των παιδιών ανάλογα με το στάδιο της ανάπτυξής τους, τη συμβουλευτική στην αντιμετώπιση δυσκολιών και τη συζήτηση αναφορικά με θέματα διαπαιδαγώγησης. Το Γραφείο Κ.Υ.Υ. συνεργάζεται με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του δήμου και έως σήμερα έχουν συμμετάσχει στις δράσεις αυτές συνολικά 60 γονείς.



Δράσεις για εφήβους

Ένας ακόμη άξονας των δράσεων του Γραφείου ΚΥΥ είναι η υποστήριξη των νέων στην πορεία του μεγαλώματός τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συζητήσουν για τις αλλαγές που βιώνουν αλλά και τις δυνατότητες και τις δυσκολίες που συνδέονται με τις αλλαγές αυτές. Επίσης, το Γραφείο ΚΥΥ υλοποιεί δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού όπου οι νέοι ενθαρρύνονται να διερευνήσουν τις κλίσεις, τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά τους.

Έως σήμερα έχουν συμμετάσχει σε εργαστήρια εφήβων συνολικά 30 παιδιά, ενώ το Γραφείο ΚΥΥ συμμετείχε σε 2 ημερίδες για Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε 1 ημερίδα για Γονείς και Κηδεμόνες και, τέλος, ενημέρωσε τους μαθητές/τριες του Λυκείου Θέρμης για το επάγγελμα του ψυχολόγου στα πλαίσια του μαθήματος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.



Υπηρεσίες για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες

Το Γραφείο ΚΥΥ διευκολύνει την κοινωνική ενσωμάτωση και επανένταξη ατόμων που ανήκουν σε ευπαθή κοινωνικά στρώματα, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, άτομα με ψυχική νόσο, αλλοδαπούς, παλιννοστούντες, πρώην χρήστες ουσιών, αποφυλακισμένους, άτομα που έχουν υποστεί συναισθηματική και σωματική κακοποίηση, ηλικιωμένους. Για το λόγο αυτό, παρέχει στήριξη στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυτές και υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας για την άρση των στερεοτύπων και την καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού.



Δημιουργία δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών

Το Γραφείο ΚΥΥ είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ημερίδας με σκοπό τη δικτύωση και τη συνεργασία όλων των φορέων κοινωνικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του δήμου Θέρμης. Επιπρόσθετα, στόχος της εκδήλωσης ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να ενημερωθούν για τις κοινωνικές υπηρεσίες που υπάρχουν και να πληροφορηθούν το πεδίο των δραστηριοτήτων και το εύρος των δράσεών τους. Το Γραφείο ΚΥΥ διατηρεί στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς του δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών.



Πρόγραμμα στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Στα πλαίσια της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στην κοινότητα το Γραφείο ΚΥΥ συνεργάζεται με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς υλοποιώντας ομαδικά εργαστήρια σε παιδιά. Στόχοι του προγράμματος είναι η βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας, η αυτο-έκφραση και η ενίσχυση των γνωστικών δεξιοτήτων για την καλύτερη προετοιμασία των παιδιών για την ομαλή μετάβαση στο σχολικό πλαίσιο.

Το συγκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά το τελευταίο τρίμηνο του σχολικού έτους 2007-2008 και καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2008-2009 και συνολικά αφορούσε 10 τμήματα προνηπίων και 250 παιδιά.



info:

Το Γραφείο Κ.Υ.Υ λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 έως 17:00 στην Ταβάκη 28, 1ος όροφος. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο και Fax: 2310 466691, e-mail: kyy@dimosthermis.gr και την ιστοσελίδα: www.dimosthermis.gr/kyy.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου