19/10/09

Δεν παίρνουν άδεια για να μη χάσουν τη δουλειά τους



Δεν κάνουν χρήση της αναρρωτικής άδειας οι εργαζόμενοι σε εταιρίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στην Κροατία, καθώς ανησυχούν πως θα χάσουν τη δουλειά τους,

σύμφωνα με όσα προκύπτουν από διαδικτυακή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 432 ατόμων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 61% των συμμετεχόντων δήλωσε πως δεν έλαβε αναρρωτική άδεια το 2009, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αναγκαίο.

Το 15% των ερωτηθέντων ανησυχούν πως, σε περίπτωση που απουσιάζουν από τη δουλειά τους με αναρρωτική άδεια, όταν θα επιστρέψουν δεν θα υπάρχει θέση γι' αυτούς. Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε πως σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δηλώνουν αναρρωτική άδεια, δίχως αυτή να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε απόλυση των υπαλλήλων.

Το 72% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θα κάνει χρήση της αναρρωτικής άδειας μόνο σε επείγουσα κατάσταση, όταν δεν θα τούς επιτραπεί να μεταβούν στη δουλειά τους, διότι η κατάσταση της υγείας τους θα είναι επιβαρημένη.

Το 1/4 των ερωτηθέντων λαμβάνει μία φορά το χρόνο αναρρωτική άδεια, ενώ το 16% αρκετές φορές. Από την άλλη πλευρά, τα 2/3 των ερωτηθέντων ανέφεραν πως ποτέ δεν έκαναν χρήση της αναρρωτικής άδειας.

Το 43% όσων λαμβάνουν αναρρωτική άδεια απουσιάζουν από τη δουλειά τους, τουλάχιστον πέντε ημέρες. Το 3% απουσιάζει για διάστημα μεγαλύτερο από ένα μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου