24/10/09

Ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο για το νερό στα Ιωάννινα



Στο συνέδριο με θέμα «Μέταλλα και σχετικές ουσίες στο πόσιμο νερό» συμμετείχαν

επιστήμονες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Κοινή διαπίστωση των συνέδρων ήταν ότι το νερό που πίνουμε είναι το καλύτερο και ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής μας είναι απαλλαγμένος από επιβλαβή, για τη δημόσια υγεία, στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η λογική χρήση του πόσιμου ύδατος και η προστασία των πηγών από ρύπους θα πρέπει να είναι το μέλημα των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη διαχείρισής τους.



Μιλώντας στο συνέδριο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. κ. Νικ. Γκόντας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Γεγονότα σαν το σημερινό συνέδριο έρχονται να ταράξουν την καθημερινότητα μας και να βάλουν και μας, μαζί σας στη χορεία των ανθρώπων πού αγωνίζονται και προσπαθούν για μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή, επικεντρώνοντας το ερευνητικό τους ενδιαφέρον σε ένα κρίσιμο πεδίο, στον πιο σπουδαίο τομέα, αυτόν του νερού. «Άριστον μεν ύδωρ, ο δε χρυσός αιθόμενον πυρ άτε διαπρέπει νυκτί μεγάνορος έξοχα πλούτου «. Με άλλα λόγια: Πολύτιμο είναι το νερό, λάμπει ο χρυσός όπως η φωτιά τη νύχτα». Μια σπουδαία φράση, πού ειπώθηκε πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια από τον Πίνδαρο. «Αρχή των όλων κατά Θαλήν το ύδωρ».



Σήμερα είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση από το χθες. Το οπλοστάσιο της γνώσης στο τομέα της προστασίας και της διατήρησης της ποιότητας των υδατίνων πόρων, συνεχώς εξελίσσεται.



Νερό και ζωή είναι αναπόσπαστα δεμένες έννοιες και χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει ζωή, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε.



Η εκτεταμένη έλλειψη του νερού, η σταδιακή καταστροφή και υποβάθμισή του και η επιδείνωση των συνθηκών ρύπανσης των πηγών ύδρευσης και άρδευσης σε πολλές περιοχές της γης, αποτελούν σήμερα, μια σοβαρή και υπαρκτή απειλή για την ανθρωπότητα.



Δεδομένων των πολυάριθμων και αυξανόμενων πιέσεων στους υδάτινους πόρους, έχει ζωτική σημασία να υπάρξουν αποτελεσματικά θεσμικά όργανα και μέτρα που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα και θα βοηθήσουν στην εξασφάλιση αυτών των πόρων για τις επόμενες γενεές.



Εφαρμόζοντας τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διαχείριση και ποιότητα του νερού, προσδοκούμε σε ένα καλύτερο αύριο.



Οι αρχές: «Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης» και «Ο ρυπαίνων πληρώνει» ας γίνουν η πλατφόρμα των ενεργειών μας για καθαρό και υγιεινό νερό στη βρύση του κάθε καταναλωτή.



Η συγκέντρωση σήμερα εδώ τόσο αξιόλογων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, μας δίνει τη διαβεβαίωση ότι θα προστεθεί όχι απλώς ένα πετραδάκι, αλλά ένας μεγάλος λίθος στο οικοδόμημα της προσπάθειας να κληροδοτήσουμε καλύτερο νερό στα παιδιά μας.



Η έρευνα, η παρατήρηση και οι προτάσεις για καλύτερη προστασία και επεξεργασία του νερού και καλύτερα και αποτελεσματικότερα θεσμικά όργανα, είναι η επιτομή της προόδου και της εξέλιξης της αντιμετώπισης των συνεχών απειλών της ποιοτικής υποβάθμισης του νερού».



Εξάλλου, στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. κ. Κων/νος Γιωτάκης αναφέρθηκε στις δράσεις της επιχείρησης καθώς και στην οριστική απαλλαγή του δικτύου ύδρευσης από αμιαντοσωληνώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου