15/10/09

Το κόκκινο πιπέρι είναι έτοιμο να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα - Με μεγάλη επιτυχία έγινε η γιορτή καρατζοβίτικης πιπεριάς





Μέσα σε μία ηλιόλουστη ημέρα και με τεράστιο αριθμό συμμετεχόντων στον διαγωνισμό μαγειρικής...

πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου η 2η γιορτή Καρατζοβίτικης Πιπεριάς στο Τ.Δ. Γαρεφείου. Φέτος η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Κάτω Γαρεφείου, με την άψογη συνεργασία του Δήμου Αριδαίας και του Τοπικού Διαμερίσματος. Ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία της γιορτής υπήρξε η συμβολή του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Γαρεφείου, του Ιππικού Συλλόγου και του Μορφωτικού Συλλόγου Γαρεφείου.







Ο διαγωνισμός συσκευασίας κόκκινου πιπεριού, μετά από κρίση του κ. Δαμιανού Ιατρίδη, σχεδιαστή προϊόντων, έβγαλε ως πρώτο νικητή τον παραγωγό Τζώτζη Μάρκο. Στο διαγωνισμό μαγειρικής οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Το έργο της επιτροπής( Γρηγοριάδου Έφη- Συγγραφέας, Μυλωνάς Χρήστος- ιδιοκτήτης ταβέρνας, Γάτσος Γιάννης- Α’ Μάγειρας), ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Από τις 74 συμμετοχές, το διήμερο ταξίδι στο Πήλιο κέρδισε η κ Στρέπκου Γεωργία με «Τηγανιά χοιρινή με πιπεριές». Στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα βρέθηκαν η κ. Μπίνου Ελευθερία με τη χορτοπιπερόπιτα και ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Προμάχων με το Κουνέλι με πλιγούρι και μπαχοβίτικες πιπεριές. Στις δύο επόμενες νικήτριες δόθηκε από ένα βιβλίο της κ. Γρηγοριάδου Ευθυμίας : Το εδεσματολόγιο της Μακεδονίας. Ο Δήμος Αριδαίας εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικού λευκώματος, το οποίο θα περιλαμβάνει την ιστορία της πιπεριάς, του κόκκινου πιπεριού, λαογραφικά στοιχεία και συνταγές.



Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από τα χορευτικά τμήματα του Δήμου Μηλεών Πηλίου, Κορδελιού Θεσσαλονίκης και από το παιδικό χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου «Κώστας Γαρέφης», δίνοντας ένα διαφορετικό χρώμα στη γιορτή. Υπό τους ήχους της τοπικής ορχήστρας ακολούθησε λαϊκό γλέντι, με χορούς τραγούδια και πλούσια εδέσματα.







H Αλμωπία είναι ένας τόπος φτιαγμένος από μύθους, τραγούδια, εικόνες, χρώματα της γης. Το κόκκινο πιπέρι, το πράσο, οι πιπεριές, τα κεράσια, τα ροδάκινα, το κρασί και το τσίπουρο είναι χρωματιστές ψηφίδες στο μωσαϊκό της γης, στο μωσαϊκό της δικής μας ψυχής.



Η επαρχία Αλμωπίας και ιδιαίτερα το Τοπικό Διαμέρισμα Γαρεφείου για πάνω από 100 χρόνια πρωταγωνιστεί στην καλλιέργεια του μικρόσωμου τύπου πιπεριάς (πιπεριά Καρατζόβας ή Μπαχόβου), η οποία προορίζεται τόσο για το καθημερινό τραπέζι, όσο και για την παραγωγή του κόκκινου πιπεριού (μπαχαρικό). Η φύτευση της πιπεριάς ξεκινά την πρώτη μέρα του Καλοκαιριού(1 Ιουνίου) και η συλλογή της στις 1 Αυγούστου. Ωστόσο, η κόκκινη πιπεριά, που δίνει το κόκκινο πιπέρι περιμένει ανυπόμονα τη συλλογή της στις 20 Αυγούστου περίπου, για να ξεκινήσει τη μαγική διαδρομή που περνά από το κάπνισμα( ξηραντήριο), το άλεσμα σε μύλο και το σακί. Έξι κιλά νωπής πιπεριάς, δίνουν 1 κιλό κόκκινο πιπέρι. Από τις καυτερές πιπεριές παράγεται αντίστοιχα το μπούκοβο.



Στην περιοχή της Αριδαίας υπήρχαν παλαιότερα εργοστάσια παραγωγής κόκκινου πιπεριού: Του Καραγεωργιάδη, του Χατζηγιαννάκη, του Καπέλλη και της σύμπραξης Ενώσεως Αλμωπίας και ΑΤΕ (από τις αρχές της δεκαετίας του 60) που πέρασε στα χέρια του Τζιτζιφύλλη. Για πολλά χρόνια η μεταποιητική διαδικασία ενίσχυε σημαντικά το εισόδημα παραγωγών, εργατών και ιδιοκτητών εργοστασίων. Στα τέλη της δεκαετίας του 80 τα εργοστάσια έπαψαν να λειτουργούν εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού και της στροφής των παραγωγών σε νέες καλλιέργειες. Ο καπνός είχε ήδη παραγκωνίσει την πιπεριά, ενώ οι δενδροκαλλιέργειες κέρδιζαν διαρκώς έδαφος. Ωστόσο, το κόκκινο πιπέρι, έστω και σε μικρές ποσότητες διεκδικούσε πάντα μερίδιο στο τραπέζι της Αλμωπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου