15/10/09

Χρυσές δουλειές κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες με τα εμβόλια







Βερολίνο, Brigitte Scholtes



Αίσθηση προκάλεσε διεθνώς η ελπιδοφόρα ανακοίνωση στα μέσα του Σεπτεμβρίου για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του AIDS, το οποίο δοκιμάζεται ήδη σε 16.000 εθελοντές - ασθενείς στην Ταϊλάνδη.



Εάν το εμβόλιο αυτό είναι όντως αποτελεσματικό, τότε θα μειωθεί η μετάδοση του ιού του AIDS κατά το ένα τρίτο. Το μήνυμα για το εμβόλιο του AIDS είναι όντως ελπιδοφόρο, όχι όμως μόνον για τους ασθενείς, αλλά και για τις φαρμακοβιομηχανίες. Μπορεί να ακούγεται κυνικό, αλλά η μεγάλη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi - Aventis, που είναι μία από τις εταιρείες που οργανώνουν το περίφημο τεστ σε εθελοντές στην Ταϊλάνδη, έχει επενδύσει εδώ και χρόνια κονδύλια στην ανάπτυξη ανοσοτροποποιητικών ουσιών κατά του ιού του AIDS και έχει ζωτικό ενδιαφέρον για την επιτυχία του.



Εάν αποδώσουν τώρα αυτές οι δαπάνες, τότε μπορεί να έχει υπέρογκα κέρδη



Ο ειδικός αναλυτής της Commerzbank οικονομολόγος Πέτερ Λουγκάουερ εκτιμά ότι οι ανοσοτροποποιητικές ουσίες συνιστούν μια αγορά δισεκατομμυρίων: «γι’ αυτό νομίζω ότι μπορούν να έχουν κέρδη, μόνον εάν αναπτύξουν τα σωστά εμβόλια, δηλαδή εάν επενδύσουν στην έρευνά τους. Όμως για ασθένειες όπως το AIDS η έρευνα μπορεί να κρατήσει χρόνια. Γι' αυτό υπολογίζεται πάντα το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανάπτυξη εμβολίου στον σχεδιασμό των επενδύσεων.»

σορυχεία τα εμβόλια για τις φαρμακοβιομηχανίες



Εάν υπολογίσουμε ότι από τον ιό του AIDS είναι άρρωστοι 33 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και πολλοί από αυτούς -συνήθως εκτός Ευρώπης- πεθαίνουν, τότε το εμβόλιο αυτό, εάν κατορθώσει να αναχαιτίσει την μετάδοση της ασθένειας, θα αποδώσει τεράστια κέρδη στις επιχειρήσεις που το παράγουν. Ασφαλώς τα κέρδη αυτά δεν αντλούνται εύκολα, καθώς χρειάζονται μακροχρόνιο σχεδιασμό και επενδύσεις.

Μέχρι τώρα η έρευνα ανοσοτροποποιητικών ουσιών που γίνονται εμβόλια αποφέρει ετησίως κέρδη ύψους 16 δισ. δολαρίων , ποσό μάλλον μικρό σε σχέση με τον συνολικό, ετήσιο τζίρο των 770 δις δολαρίων των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στην εποχή μας εξάλλου είναι ιδιαίτερα δύσκολο μια μόνον εταιρεία, να σπάσει το ρεκόρ του ενός δισεκατομμυρίου με ένα και μοναδικό φάρμακο, όσο οικονομικά εύρωστη και αν είναι. Γι’ αυτό ακριβώς και οι επιδημίες ή οι πανδημίες είναι μια ευκαιρία για τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.



Ειδικά τα εμβόλια θεωρούνται τώρα "χρυσορυχεία" για τις φαρμακοβιομηχανίες. Ο λόγος είναι απλός, επισημαίνει ο ειδικός αναλυτής Πέτερ Λουγκάουερ: «Τα εμβόλια είναι ένα δυναμικό μοντέλο με ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και για την κάθε φαρμακοβιομηχανία σημαίνουν σταθερότητα στα κέρδη. Διότι όλα τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα και πτωτικές τάσεις. Αντίθετα τα εμβόλια, έστω αν και η έρευνά τους είναι χρονοβόρα, η απόδοσή τους είναι προβλέψιμη. Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις εκτιμώ ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να επενδύουν στην ανάπτυξη των εμβολίων, γιατί η ζήτησή τους είναι και θα παραμείνει μεγάλη.»



Πηγή: Ντόιτσε Βέλλε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου