15/10/09

Οδηγίες για τη σωστή χρήση των οικιακών καλοριφέρ από τον Δήμο Σερρών



Με την έναρξη της καινούργιας θερμαντικής περιόδου (Οκτώβριος 2009-Μάρτιος 2010),

το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Σερρών ενημερώνει τους δημότες ότι, σύμφωνα με τη Κ.Υ.Α. 10315/93, απαιτείται η σωστή και έγκαιρη ρύθμιση και συντήρηση στο σύστημα καυστήρα-λέβητα-καπνοδόχου της κεντρικής θέρμανσης.





Η συντήρηση της εγκατάστασης πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και ο καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (Απρίλιο -Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού οπότε είναι δύσκολος ο καθαρισμός και υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του λέβητα.



Η αποφυγή της ετήσιας συντήρησης συνεπάγεται πολλαπλάσιο κόστος πετρελαίου και σημαντικές επιπλέον εκλύσεις ρύπων στο περιβάλλον.



Η συντήρηση και οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνονται από ειδικό τεχνίτη συντηρητή καυστήρων, αδειούχο από τη Δ/νση Ανάπτυξης -Τμήμα Τεχνικών Επαγγελμάτων της Ν.Α. Σερρών, ο οποίος πρέπει να συμπληρώνει υποχρεωτικά το φύλλο συντήρησης και ρύθμισης της εγκατάστασης και να το παραδίδει στον διαχειριστή του κτιρίου ή να τοποθετείται σε ευδιάκριτο σημείο μέσα στο λεβητοστάσιο.



Ο χώρος του λεβητοστασίου πρέπει να διαθέτει επαρκή αερισμό, να παραμένει καθαρός, να έχει εύκολη προσπέλαση, να μην χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αντικειμένων και κυρίως εύφλεκτων υλικών και γενικά να τηρεί τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ). Θα πρέπει επίσης να είναι μονίμως εφοδιασμένο με τους κατάλληλους πυροσβεστήρες, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.



Τέλος, ο Δήμος Σερρών κάνει γνωστό ότι έχει απαγορευθεί η χρήση καυσίμου μαζούτ σε κτίρια, εκτός αυτών που χρησιμοποιούνται για βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή, με το Π.Δ. 922/77. Αυτό σημαίνει πως και οι παλιές οικοδομές που χτίστηκαν πριν το 1977 και χρησιμοποιούσαν νόμιμα το μαζούτ, εάν για οποιοδήποτε λόγο αλλάξουν τον καυστήρα τους, πρέπει να τοποθετήσουν καυστήρα πετρελαίου DIESEL.



Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη μας, αλλά και μεγαλύτερη οικονομία στα νοικοκυριά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου