15/10/09
IPCC: Αισιοδοξία για τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης
Στρασβούργο, Γιάννης Παπαδημητρίου
Η σύνοδος του ΟΗΕ για το περιβάλλον στην Κοπεγχάγη πλησιάζει, αλλά το ερώτημα παραμένει ανοιχτό: θα συνεννοηθούν οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες για τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων;
Η ονομασία της είναι πολύπλοκη, αλλά η αποστολή της είναι πολύτιμη: η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ιδρύθηκε το 1998 για να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη στις δραματικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και σήμερα, δύο μήνες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο για το περιβάλλον στην Κοπεγχάγη, πρωτοστατεί στις προσπάθειες για μία νέα διεθνή συμφωνία, η οποία θα περιορίζει τις εκπομπές ρυπαντών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μιλώντας στην Deutsche Welle ο επικεφαλής της οργάνωσης Ρατζέντα Παχάουρι δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την Κοπεγχάγη: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Νομίζω ότι οι προοπτικές είναι καλές, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και ο χρόνος μας πιέζει. Ελπίζω όμως ότι θα πετύχουμε μία συμφωνία με ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και όταν λέω ουσιαστικό αποτέλεσμα εννοώ σαφείς στόχους για μείωση ρυπαντών στις ανεπτυγμένες χώρες, δεσμεύσεις για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες και συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει η αποψίλωση των δασών – είναι και αυτό πλέον ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα...»
Οι πλούσιες και οι αναπτυσσόμενες χώρες
Σε πολιτικό επίπεδο οι πλούσιες χώρες κατηγορούν τις αναπτυσσόμενες χώρες ότι υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις, ρυπαίνοντας το περιβάλλον στον βωμό της όψιμης βιομηχανικής ανάπτυξης. Η αρχική απάντηση ήταν ότι εκείνοι που είχαν ρυπάνει επί δεκαετίες δεν δικαιούνται να ασκούν κριτική. Πάντως τους τελευταίους μήνες οι αναπτυσσόμενες χώρες γίνονται πιο διαλλακτικές, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι προσδοκούν ανταλλάγματα, για παράδειγμα προνομιακή πρόσβαση σε περιβαλλοντική τεχνολογία. Σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και ο Ρατζέντα Παχάουρι:
«Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Η συζήτηση έχει προχωρήσει και στην Κοπεγχάγη ελπίζω ότι θα δούμε το πρόβλημα με όρους ηθικής τάξεως και ισότιμης μεταχείρισης. Ασφαλώς βλέπουμε τις διαφορές ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά αυτές οι διαφορές συνεπάγονται διαφορετικές προκλήσεις και διαφορετικές ευθύνες...»
Υπάρχει ή όχι φαινόμενο του θερμοκηπίου;
Ενόψει Κοπεγχάγης 2.000 επιστήμονες από 80 χώρες συγκεντρώνουν επικαιροποιημένα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή υπό την αιγίδα της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών. Κι όμως πολλοί εξακολουθούν να αμφισβητούν τα στοιχεία και να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καν φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο Ρατζέντα Παχάουρι αντιμετωπίζει τους αντιρρήσίες με ψυχραιμία: «Η αλήθεια είναι ότι αν δούμε την ιστορία της ανθρωπότητας θα διαπιστώσουμε πως η καινούρια γνώση πάντοτε προκαλούσε αμφιβολίες και αντιδράσεις. Κάποιοι άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους γιατί εναντιώθηκαν σε κατεστημένες αξίες και δόγματα της εποχής τους. Σήμερα ζούμε ελεύθεροι και μπορούμε να ισχυριζόμαστε ό,τι θέλουμε. Η ουσία είναι ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον εμφανείς. ΄Ολος ο κόσμος μπορεί να δει την πραγματικότητα...»
Η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναπαυθεί
Η συνάντηση με τον Ρατζέντα Παχάουρι έγινε στο Στρασβούργο, όπου ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή μίλησε στους δημοσιογράφους ως προσκεκλημένος του Συμβουλίου της Ευρώπης. ΄Ηταν ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά του να περάσει το μήνυμα: η Ευρώπη πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά σε μία περίοδο, στην οποία οι αναπτυσσόμενες χώρες αμφιταλαντεύονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη αναζητούν τον ρόλο τους: «Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει στην πρωτοπορία» δηλώνει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Deutsche Welle. «Ήδη σήμερα έχει εξαιρετικές επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευθεί να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Το θέμα είναι να συνεχίσουν την προσπάθεια. Και να μην επαναπαυθούν...»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου