Ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη
Το Stella Art Foundation (Μόσχα) παρουσιάζει μέρος της Συλλογής του στη Θεσσαλονίκη...
μέσα από μια σειρά εκθέσεων και projects που έχουν να κάνουν με την τέχνη του λόγου και τα εικαστικά, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης –που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- και σε συνεργασία με την ArtBOX.gr
creative arts management, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Το Stella Art Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2004 με πρωτοβουλία της συλλέκτριας Stella Kesaeva. Κύριοι στόχοι του Ιδρύματος είναι η προώθηση των πολιτισμικών ανταλλαγών, η προβολή των Ρώσων καλλιτεχνών και η σύσταση ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στη Μόσχα. Το Ίδρυμα έχει έντονη παρουσία σε όλα τα μεγάλα διεθνή εικαστικά γεγονότα της σύγχρονης τέχνης (Documenta, Μπιενάλε Βενετίας) και συνεργασίες με σημαντικούς χώρους και μουσεία (Kunsthistorisches Museum της Βιέννης, Ca’ Rezzonico στη Βενετία). Παράλληλα, αναπτύσσει έντονη φιλανθρωπική δράση.
1) «MAKING WORDS > MOSCOW POETRY CLUB»
Πιο συγκεκριμένα, το «Making Words > Moscow Poetry Club», θα εγκαινιαστεί στις 18 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου, στην Αποθήκη Γ΄, στο Λιμάνι. Το «Making Words» είναι ένα πρότζεκτ του Moscow Poetry Club του Stella Art Foundation σε συνεργασία με την ArtBOX.gr, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην 53η διεθνή έκθεση «Making Words», του καλλιτεχνικού διευθυντή της Μπιενάλε της Βενετίας, Daniel Birnbaum.
Το “Making Words” είναι ένας συνδυασμός εικαστικών δράσεων και καθαρής ποίησης. Αφορμή για τη διοργάνωσή του στάθηκε η ποιητική περφόρμανς στην οποία συμμετείχαν οι Βασίλης Αμανατίδης και Eugeny Nikitin, που επιμελήθηκε η Anastasia Dokuchaeva (Stella Art Foundation) και πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2008 στο πλαίσιο του ετήσιου εικαστικού φεστιβάλ “Πεδίο Δράσης” στη Θεσσαλονίκη, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χρήστου Σαββίδη (ArtBOX.gr).
Και διευκρινίζει ο Daniel Birnbaum «...Ο πιο παραγωγικός συγκερασμός είναι αυτός ενός ποιήματος που μεταμορφώνεται» […] «... με κάθε μετάφραση ενός ποιήματος σε μια άλλη γλώσσα το συλλογικό μας φαντασιακό σύμπαν ενδυναμώνεται... μια αληθινά πολυφωνική συμμετοχή στην Μπιενάλε, που θα επιτρέψει στις γλώσσες να συγκρουσθούν κι αυτό θα προσθέσει μια εντελώς νέα διάσταση, πολλαπλές μάλλον διαστάσεις, στην έκθεση “Making Worlds”...»
Το project στο πλαίσιο της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει απαγγελίες και περφόρμανς ποιητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και το έργο “Poets Machine” της Γιούλας Χατζηγεωργίου, και το έργο “Common Cause 3” των Igor Makarevich / Elena Elagina. Ειδικότερα τo “Poets Machine” της Γιούλας Χατζηγεωργίου είναι ένα έργο σε εξέλιξη που διαμορφώνει και οριοθετεί το χώρο πραγματοποίησης των απαγγελιών και περφόρμανς των ποιητών. Το έργο εκτυλίσσεται σε πολλαπλά επίπεδα: έναν ξύλινο κύβο που, αναδιπλούμενος χρησιμεύει ως πλατφόρμα παρουσίασης, ενώ κλειστός λειτουργεί ως κιβώτιο μεταφοράς του project και των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στους διάφορους προορισμούς του, μια σειρά διαδραστικών προβολών που, με τη βοήθεια ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού, μεταλλάσσουν τις απαγγελίες ποιητών σε κυματισμούς νερού, βίντεο προβολές, περφόρμανς των ποιητών, τέλος, μια διαδραστική ιστοσελίδα –αρχείο της εξέλιξης του project. Στη Θεσσαλονίκη, η εικαστικός θα σχεδιάσει επιπλέον μία εγκατάσταση σε κλειστό χώρο, όπου θα παρουσιάσει το υλικό που συγκέντρωσε κατά την πραγματοποίηση του project στη Βενετία (προβολές, βίντεο, φωνές ποιητών).
Το “Making Words” στη 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης:
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Σαββίδης (ArtBOX.gr)
Συντονισμός: Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX.gr), Tatiana Rytova (Stella Art Foundation)
Επιμέλεια προγράμματος ποίησης: Βασίλης Αμανατίδης, Δάφνη Νικήτα, Eugeny Nikitin (Moscow Poetry Club), Alexander Rytov (Stella Art Foundation)
Αρχιτεκτονική επιμέλεια: Γιάννης Επαμεινώνδας (ArtBOX.gr)
Σύμβουλος οπτικοακουστικών – επεξεργασία βίντεο: Μάκης Φάρος
Υποστήριξη:
Stella Art Foundation, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Artventure – visual arts network / Culture 2000 της ΕΕ, 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο της παρουσίασης στην Ελλάδα, το Artventure – visual arts network εκδίδει δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά, αγγλικά) με κείμενα των: Βασίλη Αμανατίδη, Γιαννη Επαμεινώνδα, Κατερίνας Κοσκινά, Andrea Libin & John High, Μαρίας Μαραγκού, Σωτήρη Μπαχτσετζή, Daniel Birnbaum, Evgeny Bunimovich, Δάφνης Νικήτα, Alexander Rytov, Χρήστου Σαββίδη, Θάλειας Στεφανίδου, Λυδίας Χατζηιακώβου & Γιούλας Χατζηγεωργίου.
2) ΕΚΘΕΣΗ “SUBJECTIVE VISIONS” / ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ STELLA ART FOUNDATION
Εργα της συλλογής του Stella Art Foundation (Μόσχα) παρουσιάζονται από τις 18 Σεπτεμβρίου –εγκαίνια στις 21:30- και μέχρι την 1 Νοεμβρίου στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης / Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας 108, Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή: 10.00-14.00 & 18.00-21.00, Δευτέρα κλειστά ). Έργα της συλλογής έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στο Kunsthistorisches Museum της Βιέννης, στην 52η και την 53η Μπιενάλε της Βενετίας καθώς και στην Documenta 12 στο Κάσελ.
Η επιμελήτρια της έκθεσης ιστορικού τέχνης Θάλεια Στεφανίδου σημειώνει: «Μια συλλογή συσσωρεύει ψηφίδες δημιουργικού χρόνου, δημιουργώντας τεκμήρια του παρελθόντος για το μέλλον, ενώ μια επιμελητεία παίζοντας και με την ποιητικότητα τόσο του εφήμερου όσο και του τυχαίου, κάνει τη συλλογή ζωντανή στο παρόν, προκαλώντας το συνένοχο βλέμμα του παρατηρητή.” […] “Τα τρία πεδία δράσης και στοχασμού, του ποιείν, του συλλέγειν, του επιμελείσθαι, αποτελούν τις τρεις ισότιμα αυτοκατευθυνόμενες διαδικασίες που συνυφαίνονται προκειμένου να αναδειχτούν ανανεωμένες μνημονικές πτυχώσεις, έτσι ώστε η συλλογή να γίνει αφορμή για τη δημιουργία βιογραφημάτων, του καλλιτέχνη, του συλλέκτη, του επιμελητή, και να αποτελέσει έναν τρόπο ώστε να συγκροτηθούν ταυτότητες ή καλύτερα μία ταυτότητα πληθυντικού εαυτού.” […] “Πώς δομείται ένα έργο τέχνης; Πώς χτίζεται μια συλλογή; Πώς αναδιατάσσεται το περιεχόμενό της σε σχέση με καινούριους χώρους υποδοχής της και την επιμελητειακή ευθύνη; Όλα, ερωτήματα που οδηγούν για τις απαντήσεις τους στον τριμελή οργανωτικό μηχανισμό, ο οποίος στηρίζεται πάντα σε ένα εγώ που αποφασίζει και που φτιάχνει ένα οργανικό σύστημα, ένα όλο, ένα όλο κάθε φορά άλλο.»
Παρουσιάζονται έργα των καλλιτεχνών: Yuri Albert, Nikita Alexeev, Yuri Avvakumov, Vagrich Bakhchanyan, Alexey Buldakov, Olga Chernysheva, Michael Craig-Martin, Eugenia Emets, Elena Elagina & Igor Makarevich, Alexandra Galkina, Alexander Gnilitsky, Dmitry Gutov, Ilya & Emilia Kabakov, Alex Katz, Maria Konstantinova, Joseph Kosuth, Oleg Kulik, Robert Mapplethorpe, Andrey Monastyrsky, Ilya Trushevsky, Stas Polnarev, Dmitry Tsvetkov, Spencer Tunick.
Έκθεση “Subjective Visions”:
Επιμέλεια: Θάλεια Στεφανίδου
Βοηθoί επιμέλειας: Anastasia Dokuchaeva (Stella Art Foundation), Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX.gr)
Creative Management: Χρήστος Σαββίδης (ArtBOX.gr)
Συντονισμός: Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX.gr)
Βοηθός: Tatiana Rytova (Stella Art Foundation)
Αρχιτεκτονική επιμέλεια: Γιάννης Επαμεινώνδας (ArtBOX.gr)
Συνεργαζόμενος φορέας: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης / Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο του project Μόσχα-Θεσσαλονίκη 2009, το Stella Art Foundation εκδίδει έγχρωμο κατάλογο.
3) ALEXANDER DJIKIA ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ HAIM SOKOL ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ο Alexander Djikia παρουσιάζει μια in-situ εγκατάσταση εμπνευσμένη από τις μινωικές και μυκηναϊκές σφραγίδες από τις 18 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Νοεμβρίου (Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: 13.30-20.00; Τρίτη-Κυριακή: 8.00-20.00). Ο Haim Sokol στήνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μια γλυπτική εγκατάσταση, δωρεά του Stella Art Foundation στην πόλη (Εγκαίνια: 18/09 ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου