25/9/09

Θεσσαλονίκη: ίδιος τόπος - άλλοι καιροί









Η Θεσσαλονίκη αποκτά… πρόσωπο.

Το κεφάλι απεικονίζεται ζωγραφικά, και αποκτά ένα γλυπτό- σώμα (Χαρά Πιπερίδου). Σαλιγκάρια που διαγράφουν πάνω σε μια μεταλλική επιφάνεια …«Την γραμμή της ιστορίας» («The line of history»- Wilfredo Prieto). Εικόνες από το κέντρο της πόλης κοντά στη θάλασσα προβάλλει το ένα βίντεο. Το άλλο είναι ένα animation με πρωταγωνιστή ένα… αμάξι Yugo, ενώ ένα πραγματικό… Yugo στο χώρο ολοκληρώνει την βιντεοεγκατάσταση «Κάτω από την πόλη» («Under the city») που μεταφέρει την ιδέα της μετανάστευση (Janis Ραφαηλίδου). Στιγμές από τη λειτουργία του Μπέη Χαμάμ ως οθωμανικό λουτρό ξαναζωντανεύουν (Hamra Abbas). Ή αλλιώς η Θεσσαλονίκη, όπως την είδαν 11 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εμπνευσμένοι από την ιστορία της, φιλοτέχνησαν έργα στο πλαίσιο του εργαστηρίου με θέμα «Θεσσαλονίκη: Ίδιος Τόπος-Άλλοι Καιροί», που διοργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης στο πλαίσιο της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Τα έργα αυτά παρουσιάζονται από 24 Σεπτεμβρίου (εγκαίνια στις 21:00) μέχρι τέλη Οκτωβρίου, στο Artforum Vilka Γκάλερι. Μια ώρα νωρίτερα στις 20:00 θα προηγηθεί περφόρμανς της Hamra Abbas, στο Μπέη Χαμάμ.



Η ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια Κ.Μ.Σ.Τ, Άννα Μυκονιάτη, που επιμελήθηκε το πρότζεκτ διευκρινίζει ότι «βασική ιδέα είναι να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να γνωρίσουν την περιοχή του κέντρου της πόλης. Η Θεσσαλονίκη είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές πόλεις με τόση μακραίωνη και αδιάλειπτη ιστορική διαδρομή. Είναι μια πόλη μητροπολιτικού και αστικού χαρακτήρα, που βίωσε την πολυπολιτισμικότητα, που γνώρισε κατακτητές και καταστροφές, αίγλη και οικονομική ευρωστία, μια πόλη που έχει συνθέσει την ιστορία της από τη διαφορετικότητα των κατοίκων της. Η περιοχή του κέντρου που οριοθετείται από τις οδούς Εγνατία, Χαλκέων, Μητροπολίτου Γενναδίου και Κασσάνδρου (βλπ.χάρτη) είναι ένα κομμάτι της πόλης που υπήρξε «ζωντανό» καθ’όλη τη διάρκεια της πολύχρονης ιστορίας της και φέρει μνημεία χαρακτηριστικά όλων των πολιτιστικών διαστρωμάτων της για το οποίο οι καλλιτέχνες ενημερώθηκαν μέσα από επιτόπιες επισκέψεις/ξεναγήσεις, ομιλίες από αρχαιολόγους/ ιστορικούς και σχετική βιβλιογραφία».

• Αρχαιότητα: Ρωμαική Αγορά / Encantadas / Εγνατία οδός

• Χριστιανισμός: Αγ.Δημήτριος (πολιούχος) / Παναγία Χαλκέων

• Εβραίοι: συνοικία Rogos

• Μουσουλμάνοι: Λουτρά «Παράδεισος» (Μπέη Χαμάμ)

• Αρχές του αιώνα  Χαλκωματάδες: Βλάχοι-Αρμένιοι και Βουλγαρόφωνοι από τη Μακεδονία. Μια τέχνη σε ύφεση.

• Μετανάστες: Η Πλατεία δικαστηρίων τόπος συνάντησης για μετανάστες από την πρώην Σοβ.Ένωση («κόκκινη πλατεία») / Η οδός Χαλκέων Ρωσικά Video club και βιβλιοπωλεία

• Άγαλμα Βενιζέλου / Σημείο συγκέντρωσης για τις διαδηλώσεις / Εργατικό Κέντρο

• Τέρμα Λεωφορείων ΟΑΣΘ / Αγορά

• Νυχτερινή ζωή Μπαρ-καφέ

Συμμετέχουν οι Hamra Abbas (Πακιστάν), Sanjar Djabbarov (Ουζμπεκιστάν- υπότροφος του Κ.Μ.Σ.Τ.), Claudio Gobbi (Ιταλία), Dylan Graham (Αυστραλία), Jerome Loisy (Γαλλία), Wilfredo Prieto (Κούβα), Bidyut (Bobby) Singha (Ινδία), Yang Yongliang (Κίνα), Janis Ραφαηλίδου, Βασιλική Μάττα, Χαρά Πιπερίδου, Σταύρος Δίτσιος.

Επιμέλεια: Άννα Μυκονιάτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια Κ.Μ.Σ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου