12/9/09

Έκλεισε ο ΟΣΕ την κεντρική ισόπεδη διάβαση στο Πλατύ

Από τον Εθνικό Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής (Ε.ΔΙ.Σ.Υ.) Α.Ε. εστάλη, αιφνιδιαστικά, στις 12 το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης

στον δήμο Πλατέος και στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατέος το ακόλουθο τηλεγράφημα: «Σας γνωρίζουμε ότι λόγω έκτακτου συμβάντος (αδυναμία φύλαξης) η κεντρική διάβαση Σταθμού Πλατέος, θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη 10/09/09 από ώρα 01:00 έως 05:30 πρωινή. Παρακαλούμε ενέργειές σας για την διοχέτευση της κυκλοφορίας σε υφιστάμενες παρακείμενες οδούς, οι οποίες οδηγούν σε δύο άνω διαβάσεις και μία κάτω διάβαση». Στην κίνηση αυτή του Ο.Σ.Ε., που προοιωνίζει ενδεχόμενα και την πρόθεσή του να λάβει μόνιμο χαρακτήρα το κλείσιμο της κεντρικότερης σιδηροδρομικής διάβασης του δήμου Πλατέος κατά τις βραδυνές ώρες, είναι κατηγορηματικά αντίθετη η δημοτική αρχή, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Πλατέος κ. Φώτη Δημητριάδη. Στο απαντητικό προς το τηλεγράφημα έγγραφό του ο δήμαρχος Πλατέος τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:  «Σας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν αποδεχόμεθα τηλεγραφήματα αυτής της μορφής και δεν είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε εντολές σας, πολύ δε μάλιστα όταν αυτές μας διαβιβάζονται αιφνιδιαστικά και κατά τετελεσμένο τρόπο». Σημειώνεται ότι ο δήμος Πλατέος, με σωρεία εγγράφων και παραστάσεων του δημάρχου και ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, έχει επανειλημμένα επισημάνει προς τους διοικούντες και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Σ.Ε. τα πολλαπλά προβλήματα (κυρίως κυκλοφοριακά) που δημιουργεί στον οικισμό του Πλατέος το διερχόμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, ιδιαίτερα μετά την ηλεκτροδότηση του, καθώς και η πλήρη εγκατάλειψη του σιδηροδρομικού σταθμού Πλατέος, που είναι από τους πλέον κομβικούς του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς καθημερινά διέρχονται και σταθμεύουν 56 επιβατικές αμαξοστοιχίες (28 της γραμμής Αθηνών-Λάρισας-Θεσσαλονίκης και 28 της γραμμής Θεσσαλονίκης-Αλεξάνδρειας-Βέροιας-Έδεσσας-Αμυνταίου-Φλώρινας), με ημερήσια κίνηση 55.000 και πλέον επιβατών.

Τα κυριότερα αιτήματα της δημοτικής αρχής, που μέχρι σήμερα δεν έτυχαν της θετικής ανταπόκρισης του Ο.Σ.Ε., είναι:

• Η εκτέλεση συμπληρωματικών έργων στην υπόγεια διάβαση Πλατέος προκειμένου να εξαλειφθούν οι κατασκευαστικές της ατέλειες και να καταστεί λειτουργική και ασφαλής, με παράλληλο εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου.

• Η κάλυψη της αποστραγγιστικής τάφρου, καθ’ όλο το μήκος της, που διέρχεται παράλληλα των σιδηροδρομικών γραμμών, τόσο για την ασφάλεια των διερχόμενων συρμών όσο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερχείλισης που έχει ως συνέπεια να πλημμυρίζουν παρακείμενα αγροκτήματα του Πλατέος και Λιανοβεργίου.

• Η κατασκευή χώρου στάθμευσης στον σιδηροδρομικό σταθμό, για την ασφαλή παραμονή και φύλαξη των οχημάτων όσων χρησιμοποιούν ως μεταφορικό μέσο το τρένο.

• Η εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου του σιδηροδρομικού σταθμού, προκειμένου να καλλωπιστεί η εγγύς του σταθμού περιοχή, ώστε από χώρος εγκατάλειψης και δυσφήμησης τόσο του Ο.Σ.Ε. όσο και του δήμου Πλατέος που έχει περιέλθει, να καταστεί πόλος έλξης επιβατών και κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου