16/9/09

Θλιβερός ο απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας στην Κύμη

Τραγικές ήταν οι συνέπειες της πρόσφατης κακοκαιρίας στον Δήμο Κύμης...

 με τις καταρρακτώδεις βροχές της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της οποίας έχασε τη ζωή του ο 39χρονος αρχιφύλακας Νίκος Τριανταφύλλου, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών. Ο άτυχος άνδρας το βράδυ του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου έπεσε με το αυτοκίνητό του στον ποταμό Μανικιάτη, στο Στόμιο Οξυλίθου, κατά τη μετάβασή του από τη Πλατάνα Κύμης, όπου διέμενε, προς το Α.Τ. Αλιβερίου όπου υπηρετούσε.





Μεγάλες ήταν και οι καταστροφές που υπέστησαν σπίτια, καλλιέργειες και επιχειρήσεις από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την αδιάκοπη βροχόπτωση.



Οι ζημιές εντοπίστηκαν κυρίως στο οδικό δίκτυο, το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης και τα αντλιοστάσια του Δήμου. Πολλά σπίτια πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής και τις λάσπες, ενώ άλλα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σημαντικές ζημιές υπέστησαν επίσης ξενοδοχείo της περιοχής και αγροτικές καλλιέργειες, ιδίως στον οικισμό του Στομίου, από την υπερχείλιση του ποταμού Μανικιάτη.



Οι συνέπειες της σφοδρής κακοκαιρίας ήταν ιδιαιτέρως καταστροφικές στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μετοχίου. Υπέστη τεράστιες ζημιές ο δρόμος Μετόχι-Παραλία Μετοχίου, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων από την εκτροπή του ποταμού με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό 32 κατοικιών.



Καθίζηση υπέστησαν δρόμοι μέσα στο Μετόχι, οι δρόμοι που οδηγούν προς τους οικισμούς Κούτουρλα και Άγιοι Απόστολοι και οι αγροτικοί δρόμοι του χωριού, ενώ το δίκτυο ύδρευσης καταστράφηκε ολοσχερώς.



Ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς με συνεργάτες του επισκέφθηκε όλα τα T.Δ., καταγράφηκαν οι καταστροφές και καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.



Αποκαταστάθηκαν μερικώς οι βλάβες στο T.Δ Οξυλίθου ενώ χωρίς νερό βρίσκονταν για τρεις συνεχόμενες ημέρες τα T.Δ Ανδρονιάνων, Πύργου, Μαλετιάνων και Ταξιαρχών.



Τα συνεργεία ύδρευσης του Δήμου εργάζονται νυχθημερόν για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης.



Λειτούργησε άμεσα γραφείο εξυπηρέτησης των πλημμυροπαθών, προκειμένου να καταγραφούν με αίτηση των δημοτών οι όποιες ζημιές σε κτίρια, οικοσκευές και καλλιέργειες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αποζημίωσης στους πληγέντες.



Κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ επισκέφθηκε τον Δήμο για την καταγραφή των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές, ενώ θα πραγματοποιηθεί καταγραφή των καταστραφέντων καλλιεργειών και οικοσκευών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.



Ο Δήμος Κύμης συμπεριλήφθηκε στους 14 Δήμους της κεντρικής Εύβοιας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιδοτήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με το ποσό των 200.000 € για την κάλυψη άμεσων αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου