2/10/09

Η διαφορετικότητα στον χώρο εργασίας



Αν και η πλειονότητα των επιχειρήσεων πρεσβεύει ότι η διαφορετικότητα στο χώρο εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, μόλις το 30%...

έχει έναν συγκεκριμένο ορισμό για την έννοια της, ενώ προβλήματα παρουσιάζει και ο τρόπος αξιολόγησής της. Το διεθνές δίκτυο επιλογής στελεχών Cornerstone Int. Group πραγματοποίησε μια έρευνα στην Αμερική και στην Ευρώπη με θέμα την αξία της διαφορετικότητας στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με τα γενικά συμπεράσματα της μελέτης, διαφαίνεται ότι οι επαγγελματίες στο χώρο της διαχείρισης προσωπικού αλλά και οι εταιρίες γενικότερα, γνωρίζουν την θεωρητική αξία της διαφορετικότητας, αλλά αδυνατούν να τη διαχειριστούν στην πράξη. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι το βασικότερο προβλήματα που αναγνωρίζουν σε σχέση με την διαφορετικότητα είναι το γεγονός ότι δεν είναι σαφώς προσδιορισμένη και κατανοητή (70%), και παράλληλα είναι δύσκολο να μετρηθεί η συμβολή της στην απόδοση της επιχείρησης (68%).

Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από τις απαντήσεις 1250 διευθυντών διαχείρισης προσωπικού κυρίως πολυεθνικών εταιριών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν το ρόλο των πρακτικών διαφορετικότητας για την επίτευξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών στόχων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

- Οι μικρές εταιρίες -αυτές με λιγότερους από 99 εργαζόμενους – είναι λιγότερο πιθανών να έχουν έναν επίσημο ορισμό καθώς και να υλοποιούν σχετικές τακτικές για τη διαφορετικότητα.

- Οι δημόσιοι οργανισμοί ενισχύουν όλο και περισσότερο τα προγράμματα υπέρ της διαφορετικότητας στο χώρο εργασίας.

- Το 75% των επαγγελματιών Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού δήλωσε ότι η πλήρης αξιοποίηση των διαφορετικών ταλέντων αποτελεί στόχο στρατηγικής σημασίας για τους ίδιους και τους εργοδότες τους. Μάλιστα, οι Διευθυντές Διαχείρισης Ανθρώπινου δυναμικού επιδιώκουν να εστιάσουν περισσότερο στην θετική σχέση μεταξύ διαφορετικότητας και επιχειρηματικών αποτελεσμάτων.

Στο πλαίσιο της έρευνας ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες σχετικά με τη σημασία που προσδίδουν στην διαφορετικότητα και απάντησαν ότι την θεωρούν:

- Μεγίστης σημασίας για το προσωπικό (91%)

- Μεγίστης σημασίας για τους πελάτες τους και την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα (73%)

- Αρκετά σημαντική ώστε να επενδύουν οικονομικά στην οργάνωση και υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων για το προσωπικό (65%)

Επίσης περίπου το σύνολο των συμμετεχόντων (92%) σε εταιρίες με προγράμματα διαφορετικότητας, δήλωσε ότι η διοίκηση της εταιρίας τους υποστηρίζει σθεναρά την αξία της διαφορετικότητας με το 72% να επιβεβαιώνει ότι οι πρωτοβουλίες για τη διαφορετικότητα συμπεριλαμβάνονται στην επιχειρηματική στρατηγική της εταιρίας τους.

Aλλα σημαντικά ευρήματα της μελέτης είναι :

- Περίπου οι μισοί (52%) δήλωσαν ότι γενικότερα, οι πρακτικές διαφορετικότητας δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου ο καθένας καλείται να προσφέρει στον οργανισμό το καλύτερο δυνατόν, με βάση το χαρακτήρα, τις γνώσεις και τα προσόντα του.

- Στο ίδιο επίπεδο, το 49% πιστεύει ότι οι πρακτικές διαφορετικότητας επιτυγχάνουν την απαιτούμενη ισορροπία ομάδων με τη συμμετοχή ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, διαφορετικού φύλου, ηλικίας και προσόντων.

- Το 48% κρίνει ότι οι τακτικές διαφορετικότητας ενισχύουν τη δυνατότητα των ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τι δηλώσεις του Ν. Γιαννουλάτου, Managing Partner της Cornerstone Athens, “H μελέτη του δικτύου μας επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι οργανισμοί, αναγνωρίζουν τη σημασία της διαφορετικότητας και σχεδιάζουν σχετικές ενέργειες σε επίπεδο στρατηγικής. Ωστόσο η υλοποίηση αποτελεί μια πρόκληση. Όσον αφορά στην Ελλάδα, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στο θέμα αυτό, αφού οι εταιρίες είναι θετικές ως προς την αξία της διαφορετικότητας αλλά δεν φαίνεται να έχουν πάντα κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό ο οποίος θα φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα». Ορίζοντας τη διαφορετικότητα

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (55%) απάντησαν ότι ορίζουν τη διαφορετικότητα στο χώρο εργασίας ως την συμμετοχή και συνεργασία ανθρώπων διαφορετικού φύλου, εθνικότητας, εμπειριών, γνώσεων κλπ. Όταν ερωτήθηκαν σχετικά με τις αξίες τις οποίες συνδέουν με την έννοια της εργασιακής διαφορετικότητας απάντησαν:

Ίσες Ευκαιρίες 93%

Αμεροληψία 92%

Κουλτούρα με έμφαση στην συμπερίληψη 76%

Διατηρώντας τη Διαφορετικότητα

Όταν ερωτήθηκαν να επονομάσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες είναι σημαντικές για τις προσπάθειες υποστήριξης της διαφορετικότητας στην επιχείρηση που εκπροσωπούσαν, δήλωσαν:

- Aμεσες προσπάθειες για το χτίσιμο μιας κουλτούρας η οποία ανταποκρίνεται ολοένα και περισσότερο στις ανάγκες των εργαζομένων (88%)

- Υποστηρικτικές ενέργειες για την εργασιακή ισορροπία και την ευελιξία στο χώρο εργασίας (93%)

- Αξιοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων διαφορετικότητας ως το αρχικό βήμα για τη δημιουργία μιας κουλτούρας με έμφαση στη συμπερίληψη (93%)

Για τη μέτρηση της προόδου των πρωτοβουλιών διαφορετικότητας, οι Διευθυντές Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού αξιολογούν το ποσοστό διαφορετικότητας στην εταιρίας τους σε επίπεδο μεσαίων θέσεων εργασίας (51%), διευθυντικών θέσεων εργασίας (21%), υψηλόμισθων θέσεων (15%), διοικητικού συμβουλίου (11%). Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων αξιολογούν την επιτυχία των προγραμμάτων διαφορετικότητας κυρίως με βάση τη συμμετοχή διαφορετικών ανθρώπων στη μεσαία βαθμίδα των στελεχών τους και όχι σε ανώτατο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου