31/10/09

Έβαλε δορυφόρο για να βρει τη χαμένη του βέρα



Δορυφόρο έβαλε ένας άνδρας από τη Νέα Ζηλανδία για να βρει, μετά από πολύμηνη αναζήτηση τη χαμένη του βέρα!

Η βέρα του νιόπαντρου άνδρα είχε πέσει προ 16 μηνών στα νερά του λιμανιού της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια επιχείρησης καθαρισμού του βυθού και αν και είχε εντοπίσει το σημείο στο οποίο έχασε το "διαπίστευση" του γάμου του, οι προσπάθειες ανεύρεσης του δαχτυλιδιού ήταν όλες ανεπιτυχείς.





Επίμονος ο άνδρας και παρά την πρόταση της γυναίκας του ν' αντικαταστήσουν το δαχτυλίδι με ένα καινούριο, συνέχισε τις προσπάθειες με τη βοήθεια των συντεταγμένων που έλαβε μέσω δορυφόρου. Το δαχτυλίδι βρέθηκε μετά από προσπάθειες που διήρκεσαν μια περίπου ώρα.



"Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι έβλεπα ξανά το δαχτυλίδι" δήλωσε πανευτυχής ο άνδρας που δικαίως έλαβε τον τίτλο του "άρχοντα του δαχτυλιδιού".

Ήθελε μετά μανίας να απαλλαγεί από το δεξί του πόδι



Για περισσότερα από είκοσι χρόνια προσπαθούσε να καταλάβει τι δεν πήγαινε καλά με τον εαυτό του.

 Ο Αυστραλός Ντέιβιντ Οπένσο ήθελε μετά μανίας να απαλλαγεί από το δεξί του πόδι καθώς, όπως έλεγε, το ένιωθε σαν ξένο. Την επιθυμία του για ακρωτηριασμό δεν τολμούσε αρχικά να την εξομολογηθεί ούτε στη σύζυγό του Τζόαν, όμως κάποια στιγμή αναγκάστηκε να το κάνει, αφού είχε πια αρχίσει να ανησυχεί και ο ίδιος γι' αυτή την εμμονή του.





Οι δεκατέσσερις συνεδρίες που έκανε με τον ψυχολόγο όχι μόνο δεν κατάφεραν να τον ηρεμήσουν, αλλά ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την επιθυμία του να ακρωτηριάσει το πόδι του από τη μέση της κνήμης και κάτω και να το αντικαταστήσει με πρόσθετο μέλος. Οσο κι αν προσπαθούσε, δεν κατάφερνε να το αγαπήσει.



Με τον καιρό ο Οπένσο έγινε καταθλιπτικός και άρχισε να παίρνει φάρμακα. Κάποια στιγμή, όμως, ανακάλυψε τυχαία στο Internet ότι δεν ήταν μόνος. Οχι μόνο υπήρχαν πολλοί άλλοι άνθρωποι με την ακατανίκητη επιθυμία να ακρωτηριάσουν κάποιο σημείο του σώματός τους, αλλά αυτή τους η πάθηση είχε και όνομα. Η BIID (Διαταραχή Σωματικής Ταυτότητας και Αρτιότητας) επηρεάζει εκατοντάδες άτομα σε όλο τον κόσμο και διαγιγνώσκεται με τη διέγερση του εγκεφάλου με χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα.



Ο Οπένσο ταξίδεψε από το Σίδνεϊ, όπου ζούσε, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας προκειμένου να επισκεφτεί ένα νευρολόγο με ειδίκευση στη συγκεκριμένη πάθηση και να υποβληθεί στην περίεργη αυτή εξέταση. Οταν ο γιατρός διοχέτευσε ρεύμα στον εγκέφαλο του Οπένσο, διαπίστωσε σημαντική μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας στο δεξί ημισφαίριο. Λίγη ώρα αργότερα κατάφερε να διαπιστώσει με ακρίβεια μέχρι ποιο σημείο του σώματός του μπορούσε να αισθανθεί ο 30χρονος άντρας. Για τον εγκέφαλο του Ντέιβιντ η δεξιά του γάμπα τελείωνε στο μέσο της. Τα κακά νέα, ωστόσο, ήταν ότι για την περίπτωσή του δεν υπήρχε θεραπεία.



Ετσι, ένα πρωινό του περασμένου Μαρτίου ο νεαρός Αυστραλός αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και αποπειράθηκε να ακρωτηριάσει μόνος του το πόδι του. Μόλις το αντιλήφθηκε η γυναίκα του, έσπευσε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, όμως ήταν αργά. Το πόδι του δεν μπορούσε να σωθεί. Εξι εβδομάδες αργότερα, οι γιατροί του είχαν τοποθετήσει τεχνητό μέλος. Επιτέλους, ο Ντέιβιντ αισθάνθηκε ολοκληρωμένος άνθρωπος.

Ο διαιτητής και η φυσική ανάγκη του



Η επιθυμία του να… ξαλαφρώσει ήταν τόσο μεγάλη, που δεν λογάριασε τίποτα. Ούτε τους λιγοστούς φιλάθλους στις εξέδρες, ούτε τους 22 ποδοσφαιριστές, ούτε καν τις τηλεοπτικές κάμερες που κατέγραφαν την αναμέτρηση.





Ο λόγος γίνεται για τον διαιτητή της αναμέτρησης του πρωταθλήματος του Κατάρ ανάμεσα στην Al Garaf και την Al Cor, που έκανε την… ανάγκη του μέσα στον αγωνιστικό χώρο!

Τη στιγμή λοιπόν που όλοι οι παίκτες είχαν στραμμένη την προσοχή τους σε μια εκτέλεση κόρνερ, ο ρέφερι της αναμέτρησης δεν έχασε χρόνο και... ξαλάφρωσε από τα περιττά υγρά.

Ράλλι με... σαπουνοθήκες



Περισσότεροι από 110.000 θεατές παρακολούθησαν ένα από τα πιο παράξενα ράλι όπου αντί για αγωνιστικά οχήματα οι συμμετέχοντες αγωνίζονται με μηχανοκίνητες... σαπουνοθήκες!





Ο αγώνας διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Red Bull και είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Στον φετινό διαγωνισμό που διεξήχθη στο Λος Άντζελες έλαβαν μέρος 40 ερασιτέχνες ραλίστες με αυτοσχέδια και ευφάνταστα οχήματα.



Όλα τα οχήματα πρέπει να έχουν το σχήμα σαπουνοθήκης ωστόσο η μορφή τους διέφερε ανάλογα με το γούστο και τη σύλληψη του δημιουργού τους.



Στο φετινό αγώνα οι διαγωνιζόμενοι πέρασαν τη γραμμή τερματισμού με μηχανοκίνητες κατασκευές κάθε μορφής όπως καροτσάκια μωρού, κουκέτες, κελιά φυλακών και ήρωες ηλεκτρονικών παιχνιδιού όπως το πακ μάν.



Οι συμμετέχοντες, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν περισσότερους πόντους φόρεσαν περίεργα κοστούμια, έβαλαν δυνατά τη μουσική και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τραβήξουν την προσοχή των κριτών.



Ο νικητής του διαγωνισμού με όχημα εμπνευσμένο από τη ροκ μουσική και το Brutal Legend κέρδισε ένα ταξίδι για το Ράλι NASCAR.

Προπονητής έκανε στριπτίζ



Έγραψε ιστορία ο τεχνικός της Στρόμσγκοντσετ (Α΄ Νορβηγίας) Ρόνι Ντέιλα. Ο νεόκοπος προπονητής είχε υποσχεθεί πως θα κάνει στριπτίζ

σε περίπτωση που η ομάδα του Ντράμεν παραμείνει στα "μεγάλα σαλόνια" τηρώντας τελικά την δέσμευση του. Η επικράτηση με 2-1 στο "Μάριενλιστ" επί της Βίκινγκ σήμανε την ανανέωση της παραμονής της "Γκόντσετ" στην Α΄ Νορβηγίας (Τippeligaen).





Ο 33χρονος προπονητής δίχως χρονοτριβή άρχισε προς έκπληξη των θεατών να αφαιρεί τα ρούχα του μένοντας μόνο με τα απολύτως απαραίτητα.



Μάλιστα υπερέβη τα εσκαμμένα πετώντας την φόρμα του στις εξέδρες, ενώ για αρκετά λεπτά βάδιζε σχεδόν γυμνός εντός αγωνιστικού χώρου!



Αναντίρρητα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία για τη Στρόμσγκοντσετ, ωστόσο δεν αποκλείεται να τιμωρηθεί ο Ρόνι Ντέιλα από την νορβηγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για τις εξεζητημένες αντιδράσεις του.

30/10/09

80 χρόνια μετά το κραχ



Ογδόντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από το χρηματιστηριακό κραχ με επακόλουθο την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 30. Ο κίνδυνος να οδηγηθεί και σήμερα η παγκόσμια οικονομία σε μία αντίστοιχη ύφεση εξακολουθεί να είναι υπαρκτός...

Ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό της κρίσης του 30 με τη σημερινή είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις μιλούμε για φαινόμενα παγκόσμιας κλίμακας. Αυτό είναι που τις διαφοροποιεί από άλλες χρηματοπιστωτικές κρίσεις που έχουν συχνά τοπικό χαρακτήρα, περιορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές και μεμονωμένες αγορές. Ο Μάνφρεντ Γέγκερ, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, διαπιστώνει ότι οι δύο περιπτώσεις μοιάζουν «στο βαθμό που τα ελλείμματα είναι μεγάλα». Δηλαδή γίνονται «επενδύσεις με δανεικά». Αυτό έχει σα συνέπεια να προκαλείται στενότητα, αν οι επενδύσεις δεν αποδώσουν. Δεν μπορούν να αποπληρωθούν τα χρέη και αυτό με τη σειρά του τροφοδοτεί νέο κύκλο απωλειών.



Κατά τη γνώμη του Μ. Γιέγκερ αυτή τη φορά υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας που διδάχθηκε από τα λάθη του παρελθόντος και της μεγάλης κρίσης του 30. Τότε αφετηρία ήταν το χρηματιστηριακό κραχ της "μαύρης Τρίτης", 29 Οκτωβρίου του 1929. Τις συνέπειες του κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βίωσαν οι Αμερικανοί χρόνια αργότερα. Το 1932 ένας στους τέσσερις έμεινε άνεργος. «Τότε πάρθηκαν μέτρα έντονου προστατευτισμού. Τέτοια μέτρα δεν έχουμε σήμερα, ευτυχώς, και ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να μην έχουμε. Τότε η μείωση των εξαγωγών και του εμπορίου τροφοδότησε την κρίση και επιμήκυνε τη διάρκειά της", λέει ο Μάνφρεντ Γκέγκερ.



Σήμερα όλα δείχνουν ότι το παγκόσμιο εμπόριο βγαίνει πιο εύκολα από τη στενωπό και αυτό για τους ειδικούς είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Επιπρόσθετα στη σημερινή κρίση ακολουθείται μια διαφορετική χρηματοπιστωτική πολιτική.



Τότε είχαμε σημαντική αύξηση των επιτοκίων που είχε σα συνέπεια να στεγνώσει η αγορά. Αυτή τη φορά οι Κεντρικές Τράπεζες αντέδρασαν διαφορετικά. Έριξαν επιπρόσθετα ρευστό στην αγορά και αυτό οδήγησε σε σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος", λέει ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας. Οι ειδήμονες λοιπόν ευελπιστούν ότι δεν θα διακοπεί η τροφοδοσία των επιχειρήσεων. Αν όμως περιοριστεί η ρευστότητα το επόμενο διάστημα και ανακοπεί εξαιτίας αυτού η ανάκαμψη της οικονομίας, μπορεί να οδηγηθούμε σε ύφεση.



Αυτό όμως δεν είναι και το πιο πιθανό σενάριο. Η σύγκριση λοιπόν με τη μεγάλη ύφεση είναι «εύλογη», αλλά, «την πραγματικότητα αποδίδει καλύτερα η σύγκριση με την περίπτωση της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία έχασε μία ολόκληρη δεκαετία, διότι μετά τη μεγάλη σοβαρή χρηματοπιστωτική αναταραχή δεν πήρε τις ενδεδειγμένες οικονομικές αποφάσεις», λέει ο Μ. Γιέγκερ.

Ζητούμενο παραμένει πως θα συγκεραστούν οι φορολογικές απαλλαγές και ο δημόσιος δανεισμός, χωρίς να εκτιναχθεί στα ύψη η ανεργία.



Πηγή: Ντόιτσε Βέλλε

Γαλλικά κρασιά με ελληνική καταγωγή



Επανειλημμένα ο ελληνιστής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Πωλ Κάρτλετζ έχει προκαλέσει συζητήσεις με τις αντισυμβατικές απόψεις του. Στο νέο βιβλίο του υποστηρίζει τώρα την ελληνική καταγωγή του γαλλικού κρασιού.







Πολλά εκόμισαν οι αρχαίοι Έλληνες, τη δημοκρατία και την ποίηση, τη φιλοσοφία και την τραγωδία, την ιστορία και την κωμωδία. Κι ακόμα περισσότερα. Αυτοί οι μακρινοί, πιεστικοί για μας πρόγονοι, για μας τους απογόνους με τις μηδαμινές επιδόσεις, εκόμισαν και τον οίνο. Όχι απλά έφτιαχναν κρασί και το έπιναν, αλλά μεταλαμπάδευσαν το πνεύμα του και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, αυτό αποφαίνεται η ιστορική έρευνα των ημερών μας, ότι ένα καλό γαλλικό κρασί Côtes-du-Rhône ανάγεται στις αμπελουργικές και οινοποιητικές γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων που τον έκτο αιώνα προ Χριστού είχαν αποικήσει τη Νότια Γαλλία. Εν αρχή ην το ελληνικό κρασί και όχι το ρωμαϊκό ή το ετρουσκικό, όπως ετόλμησαν να υποστηρίξουν άλλοι επιπόλαιοι ιστορικοί. Το ορθό κάπου μέσα μας το ξέραμε, το νιώθαμε, ήταν θέμα χρόνου να φθάσουμε στο quod erat demonstrandum ή καλύτερα στο όπερ έδει δείξαι.



Τις έσχατες αποδείξεις κομίζει ο πολύς Paul Cartledge, καθηγητής ελληνικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στο νέο βιβλίο του που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα με τίτλο Αρχαία Ελλάδα: Η ιστορία ένδεκα πόλεων. Από προδημοσίευση αλιεύουμε τα περί οίνου. Περιληπτικά λοιπόν: Οι αρχαίοι Φωκείς έφθασαν στις εκβολές του Ροδανού ποταμού κι εκεί ίδρυσαν τη Μασσαλία. Το ποτάμι στη συνέχεια ήταν η εμπορική οδός, μέσω της οποίας οι αμφορείς με τον ζυμωμένο μούστο, αυτό το πρωτόγνωρο ποτό, έφθασε στα τραπέζια των διάφορων κελτικών φύλων. Και τους άρεσε πολύ. Για να διατηρήσουν οι Έλληνες την αποικία τους στις εκβολές του Ροδανού έπρεπε κάπως να εντάξουν στο σχέδιο και τους Κέλτες της γύρω περιοχής, της Λιγυρίας. Άρχισαν λοιπόν να παντρεύονται ντόπιες και έτσι μέσω των μικτών γάμων άρχισαν να περνούν στην άλλη πλευρά και οι γνώσεις της καθημερινότητας, για παράδειγμα πως φτιάχνει κανείς κρασί. Από εκείνη την εποχή μας διασώζονται πολλά τεκμήρια αυτής της ελληνικής παραγωγής κρασιού. Ίχνη ετρουσκικού κρασιού δεν βρέθηκαν, ενώ τα στοιχεία για τη ρωμαϊκή παραγωγή είναι πολύ νεώτερα.



Από εκεί λοιπόν, από την αρχαία Μασσαλία και τους Έλληνες εποίκους της, ξεκίνησε το κρασί κατά τον καθηγητή Κάρτλετζ την ακάθεκτη πορεία του και την άλωση του κόσμου όλου ανά τους αιώνες. Και τώρα που το ευκόλως εννοούμενο αποδείχθηκε, τι κερδίζουμε εμείς οι νεώτεροι Έλληνες, γινόμαστε πλουσιότεροι ή φτωχότεροι, εμείς που πασχίζουμε να εξαγάγουμε το σημερινό καλό κρασί μας, αλλά στις ευρωπαϊκές αγορές νομίζουν πως ξέρουμε μόνο να κάνουμε μαυροδάφνη και ρετσίνα; Και μας υποδεικνύουν τα άριστα γαλλικά κρασιά; Κάτι δεν πήγε καλά φαίνεται στους αιώνες που διέρρευσαν από την ίδρυση της Μασσαλίας μέχρι σήμερα, κάποιος νέος καταμερισμός της διεθνούς εργασίας θα συνέβη πίσω από την πλάτη μας, κάποιοι θρασείς βρήκαν ευκαιρία και κατοχύρωσαν στις συνειδήσεις τον τίτλο «γαλλικό κρασί» για το ωραίο μπρούσκο των δικών μας Φωκέων, των παππούδων και των γιαγιάδων μας με άλλα λόγια. Κάτι δεν πήγε καλά με τον ρου της ιστορίας! Ευτυχώς που υπάρχουν έγκριτοι ιστορικοί και αποκαλύπτουν τους σφετεριστάς!



Πηγή: Ντόιτσε Βέλλε

Τέλος στα σταυρωτά φιλιά λόγω γρίππης



Μια εικόνα που χαρακτηρίζει τη Γαλλία σε ολόκληρο τον κόσμο είναι τα μπιζ (bise),

τα σταυρωτά φιλάκια που δίνουν σχεδόν πάντα οι Γάλλοι όταν χαιρετούν ή αποχαιρετούν: στο σχολείο, στη δουλειά, στα μαγαζιά, στα καφέ. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που βλέπουν το τέλος της προσφιλούς αυτής συνήθειας λόγω του φόβου εξάπλωσης της γρίπης Α. Ήδη κάποιες γαλλικές εταιρίες ή σχολεία προτρέπουν τον κόσμο να μην φιλιέται. Όμως από ότι φαίνεται η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη. Έτσι και στο σχολείο Γκιγιόμ Απολίνε στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. «Δεν έχουμε σταματήσει να φιλιόμαστε σταυρωτά, όταν συναντιώμαστε, λέει μια μαθήτρια. Απλά δεν φιλάμε πια τον καθένα. Μόνο αυτούς που γνωρίζουμε».





Υπουργείο Υγείας:«Αποφεύγετε να δίνεται το χέρι και να φιλιέστε σταυρωτά»



Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ζητήσει από τους πολίτες να σταματήσουν να φιλιούνται σταυρωτά. Στην ειδική γραμμή επικοινωνίας που έχει εγκαταστήσει το γαλλικό υπουργείο Υγείας για πληροφορίες γύρω από την νέα γρίπη προτείνεται ωστόσο στους πολίτες να αποφεύγουν όσο το δυνατόν την στενή επαφή, δηλαδή το να δίνουν το χέρι ή να φιλιούνται σταυρωτά.



Ο πρώτος δήμος που απαγόρευσε τα "bise"



Η Ελένε Τονγκί, δήμαρχος μιας μικρής πόλης στη Βρετάνη, διερωτάται τι νόημα έχουν τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, όταν ο ιός μεταδίδεται με τα σταυρωτά φιλιά. Δεν κάθησε λοιπόν με σταυρωμένα τα χέρια και απαγόρευσε πρώτη τα μπιζ στην πόλη της: «Έχουμε σκεφθεί και εφαρμόζουμε διάφορους τρόπους για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αλλάξουν τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους. Και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά».



Γάλλοι χωρίς σταυρωτά φιλιά…δεν γίνεται



Οι Γάλλοι αποκλείεται να σταματήσουν να φιλιούνται, όταν συναντιώνται. Για εμάς αυτό είναι έκφραση ζεστασιάς, αγάπης και φιλίας. Αντιπροσωπεύει πολλά και αποτελεί μέρος του πολιτισμού μας».

Πληροφορική και ψυχαγωγία



Άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού το 5ο Διεθνές Συνέδριο ACE 2009 “Advances in Computer Entertainment Technology 2009” ,

το οποίο πρώτη φορά ενσωματώνει και το 4ο Διεθνές Συνέδριο DIMEA 2009 “Digital Interactive Media and Arts”. Το συνέδριο διοργανώνεται από το ΙΜΕ σε συνεργασία με το ACM SIGCHI (Association for Computing Machinery – Special Interest Group Computer-Human Interaction) , στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Μεταξύ των χορηγών είναι η ΕΡΤ.

Τέλος εποχής για τα διαστημικά λεωφορεία



Στις 16 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη αποστολή διαστημικου οχήματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station),

όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA. Συγκεκριμένα, το διαστημικό όχημα "Ατλαντίς" θα πραγματοποιήσει την 31η αποστολή του, η οποία θα διαρκέσει 11 ημέρες. Ωστόσο, συχνά η κακοκαιρία επηρεάζει την εκτόξευση ενός διαστημικού οχήματος από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, ενώ ο γηραιός στόλος διαστημικών οχημάτων έχει υποστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια μηχανικές βλάβες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των οχημάτων και οδηγούν σε καθυστερήσεις στην εκτόξευσή τους. Η NASA σχεδιάζει να αποσύρει τα τρία διαστημικά της οχήματα μέχρι το τέλος του 2010.

H κόλαση της Εύας



Το INTERCITY NEWS σας παρουσιάζει αποκλειστικά το σημείωμα των μεταφραστών της ξεκαρδιστικής κωμωδίας ΦΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.



Ο Φόνος μετά μουσικής του συγγραφέα Άλντο Νικολάι, με τον πρωτότυπο τίτλο Δεν ήταν η πέμπτη - ήταν η ενάτη, τοποθετεί την Εύα στον φυσικό της χώρο, δηλαδή στην κόλαση. Μπροστά της ο διάβολος μοιάζει παγιδευμένος στη φήμη του,

ανίσχυρος και καθόλου εφευρετικός, αφού οι μεταμορφώσεις του –άλλοτε ως φίδι κι άλλοτε ως μήλο- δεν πείθουν πια κανέναν. Αντίθετα εκείνη, ένα ιδεατό, αγγελικό και φωτεινό πρότυπο δίνει άλλη διάσταση στο έρεβος. Έτσι λοιπόν την ίδια ώρα που το χέρι του θεού σχηματοποιεί την Εύα και τον άντρα της, έναν νέο και επιτυχημένο επιχειρηματία, ο συγγραφέας βάζει κι αυτός το χέρι του τοποθετώντας έναν εξίσου νέο και ωραίο εραστή, αποδεικνύοντας στην πράξη πως ο παράδεισος δεν ήταν παρά ένα στιγμιαίο λάθος.





Ξεκινώντας από αυτή την αφετηρία, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα. Στη δική μας εκδοχή η μία και μοναδική Εύα αποκτά τρία διαφορετικά πρόσωπα, άμεσα αναγνωρίσιμα. Άλλοτε ως τρυφερή, παιδική, αφελής και αθώα φιγούρα, άλλοτε ως παράφορος, ακατανίκητος και ανερμάτιστος πόθος και άλλοτε ως τρομακτική και αδίστακτη λαίλαπα.



Είναι αντιληπτό ότι το τρίγωνο του Άλντο Νικολάι, σύζυγος - εραστής – γυναίκα, δεν είναι από τα συνηθισμένα. Εξάλλου, ο πειρασμός δεν έχει την όψη του γνωστού σε όλους μας μήλου, αλλά ενός ευεργετικού και ζουμερού πορτοκαλιού. Το συγκεκριμένο τρίγωνο είναι από μόνο του ένα πύρινο γεωμετρικό σχήμα. Οι μαθηματικοί θα το ονόμαζαν «το τρίγωνο της Εύας», εμείς οι υπόλοιποι απλά «η κόλαση της Εύας». Συνήθως, όποιος παίζει με τη φωτιά, καίγεται… Αλλά κι αυτό δεν είναι δεδομένο. Στο τέλος θα καταλάβουμε ότι η κόλαση είναι πιο ενδιαφέρουσα από τον παράδεισο, μόνο και μόνο για τις ανατροπές και τις εκπλήξεις της.



Ο συγγραφέας παρακολουθεί τα σατανικά παιχνίδια των ηρώων του ως ένας απογοητευμένος δημιουργός που κινεί απλά τις μαριονέτες του, για να ανακαλύψει στην πορεία ότι έχει ολοκληρωτικά εισχωρήσει στο παιχνίδι των χαρακτήρων που ο ίδιος δημιούργησε. Μοιάζει σαν ένας ιταλός Τσέχωφ, φωτεινός και συνάμα μελαγχολικός



«Ο φόνος μετά μουσικής» με τον πρωτότυπο τίτλο «Δεν ήταν η πέμπτη, ήταν η ενάτη» θα μπορούσε να είναι μια μαύρη κωμωδία. Κατά την ταπεινή γνώμη μας είναι ένα διασκεδαστικό ψυχολογικό θρίλερ που προκαλεί αβίαστα το γέλιο.



Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο έχει ανεβεί πολλάκις σε θεατρικές σκηνές ανά την υφήλιο, ενώ ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Αυτή τη στιγμή παίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

29/10/09

Μια... Ντέμι Μουρ στο τιμόνι της γερμανικής προτεσταντικής εκκλησίας



Μία 50χρονη γυναίκα αναλαμβάνει για πρώτη φορά στη Γερμανία, τα ηνία της Προτεσταντικής Εκκλησίας.

Πρόκειται για την Μάργκοτ Κέσμαν, μητέρα τεσσάρων παιδιών και διαζευγμένη, η οποία καλείται, όπως είπε, να φέρει τους πιστούς πιο κοντά στην Εκκλησία. Η λουθηρανή επίσκοπος του Ανόβερου πρόκειται να διαδεχθεί για μία εξαετή περίοδο τον επίσκοπο του Βερολίνου Βόλφγκανγκ Χούμπερ, την ώρα που καταγράφονται ολοένα και περισσότερες διαρροές στο ποίμνιο της προτεσταντικής εκκλησίας. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν την Μάργκοτ Κέσμαν, ως ένα μείγμα "Μητέρας Τερέζας και Ντέμι Μούρ".

Συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Ηράκλειο



Οι σχέσεις του Νίκου Καζαντζάκη με την οικογένεια Αλεξίου αποτέλεσαν το αντικείμενο...

της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο, υπό την αιγίδα της Νομαρχίας και του Δήμου. Η επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, ανέπτυξε το θέμα "Ανιχνεύοντας μια δημιουργική σχέση ανάμεσα στον Νίκο Καζαντζάκη και τη Γαλάτεια Καζαντζάκη", η φιλόλογος, Βασιλική Τσακάλη, μίλησε για τον Ν. Καζαντζάκη και τον Λευτέρη Αλεξίου, ενώ η Κλεοπάτρα Πρίφτη - στη θέση του δικηγόρου, Γιώργου Στεφανάκη- αναφέρθηκε στη σχέση του Ν. Καζαντζάκη με την Έλλη Αλεξίου.

Νέα εποχή για το διαδίκτυο



Το διαδίκτυο βρίσκεται εν όψει της μεγαλύτερης αλλαγής του κατά τα τελευταία 40 χρόνια, από τότε δηλαδή που εφευρέθηκε,

σύμφωνα με την ρυθμιστική Αρχή του, την εταιρία Icann, η οποία, όπως ανακοίνωσε, έχει σχεδόν ολοκληρώσει τα σχέδια της για την εισαγωγή διευθύνσεων με μη λατινικούς χαρακτήρες. Η πρωτοβουλία αυτή, που έχει εγκριθεί από το 2008, θα επιτρέψει να υπάρξουν πλήρη domain names στην αραβική γλώσσα, την ελληνική, κινεζική, την ινδική, την κυριλλική και άλλες, με συνέπεια να πνεύσει ένας άνεμος ουσιαστικής παγκοσμιοποίησης στο Ίντερνετ και να γίνει αυτό πιο εύκολα προσβάσιμο από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Πτυχιούχος 94 ετών



Σε μία φοιτήτρια 94 ετών απονεμήθηκε το πτυχίο της νομικής στο Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο, στην κεντρική Ιταλία, η οποία μάλιστα, αναμένεται να συνεχίσει περαιτέρω τις σπουδές της.





Η κ. Τζανίλι είχε ενσωματωθεί πλήρως στο πανεπιστημιακό περιβάλλον, όπου οι συμφοιτητές της ήταν ηλικίας 20 ετών.

Η 94χρονη πτυχιούχος της Νομικής διαθέτει ακόμη διπλώματα στις ασιατικές γλώσσες και στις πολιτικές επιστήμες, ενώ τώρα σχεδιάζει να ειδικευτεί στον τομέα του δικαίου.

"Η φοιτήτρια Αντριάνα Τζανίλι, αποτελεί παράδειγμα επιμονής και για τους άλλους φοιτητές. Χάρη στο αξιοσημείωτο τελικό δοκίμιο της με θέμα τη βία κατά των γυναικών και τα άριστα αποτελέσματα στις εξετάσεις της, θα την αξιολογήσουμε με την καλύτερη δυνατή βαθμολογία. Δείχνει απίστευτη ζωντάνια και διαύγεια!", δήλωσε με έμφαση ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Ουρμπίνο Στέφανο Πιβάτο".

Γυαλιά για προσηλωμένους αναγνώστες



Μία νέα εφεύρεση ιαπωνικού οίκου οπτικών βρήκε τρόπο να ανακουφίζει τα μάτια,

αναγκάζοντας τους φανατικούς χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, τους βιβλιοφάγους και τους μανιώδεις παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών να ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρά τους: τα WinkGlasses, που ελληνιστί θα μπορούσαν να αποδοθούν ως "γυαλιά βλεφαρίσματος". Αυτή η νέα εφεύρεση στηρίζεται σε μία επεξεργασία υγρών κρυστάλλων που θολώνει τους φακούς των γυαλιών μόλις ο ειδικός ενσωματωμένος αισθητήρας αντιληφθεί ότι ο χρήστης των γυαλιών δεν έχει ανοιγοκλείσει τα μάτια του για περισσότερα από πέντε δευτερόλεπτα.





Ένα απλό βλεφάρισμα "καθαρίζει" τους φακούς αμέσως. Τα WinkGlasses κατασκευάστηκαν από τον οπτικό οίκο Masunaga Optical Manufacturing, ο οποίος έγινε διάσημος πέρσι όταν σχεδίασε τα γυαλιά της πρώην υποψήφιας αντιπροέδρου των Συντηρητικών στις ΗΠΑ, Σάρα Πέιλιν.



Τα γυαλιά στοιχίζουν περίπου 300 ευρώ και μπορούν να φοριούνται κατά την ανάγνωση, μπροστά στον υπολογιστή ή την οθόνη κάποιου ηλεκτρονικού παιχνιδιού, διευκρινίζει η κατασκευάστρια εταιρεία. Η έλλειψη δακρύων που οφείλεται στην έλλειψη βλεφαρισμού προκαλεί ερεθισμό και κόπωση των ματιών.

Ρώσοι ιστιοπλόοι στην Κύμη



Η Ρωσία ανακαλύπτει την Κύμη μέσα από τις πολιτιστικές επισκέψεις της νεολαίας της,

 ενθουσιάζεται από τις φυσικές ομορφιές του τόπου και την φιλοξενία των κατοίκων και υπόσχεται η επικοινωνία αυτή να συνεχιστεί και να διευρυνθεί, καθώς το λιμάνι της μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις αυτές.





Αυτό προέκυψε από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα στο λιμάνι της Κύμης, Ρώσοι ιστιοπλόοι, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους και στα άλλα λιμάνια της Εύβοιας, καθώς και στα λιμάνια των Βόρειων Σποράδων. Είναι η δεύτερη την φετινή χρονιά επίσκεψη Ρώσων στην Κύμη. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι, όταν Ρώσοι χορευτές, μαθητές, από όλες σχεδόν της Σχολές της χώρας αυτής, έδωσαν μία καλλιτεχνική παράσταση στην Κύμη, ενθουσιάζοντας τους κατοίκους.



Στο λιμάνι της Κύμης τους παραχωρηθήκαν απλόχερα όλες οι διευκολύνσεις που ζήτησαν και το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο πρόεδρος του λιμενικού Ταμείου Κύμης κ. Κόκκος παρέθεσε προς τιμή τους δεξίωση στο νεόδμητο ξενοδοχείο «Κύμη Παλλάς».Στην δεξίωση προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος της Κύμης Δημήτρης Θωμάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Σίμωσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης κ. Μπάτσα, η αντιδήμαρχος Κύμης κ. Βελισσαρίου κ.α



Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Κύμης, ο οποίος, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του τόπου, τονίζοντας ότι η Κύμη είναι η πατρίδα του Γ.Παπανικολάου, ότι το πατρικό του σπίτι ανακαινίζεται για να γίνει Μουσείο Παπανικολάου, όπου στο συνεδριακό του κέντρο θα φιλοξενούνται διεθνή συνέδρια ιατρικού περιεχομένου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο λιμάνι της Κύμης που έχει χαρακτηριστεί Πύλη του Αιγαίου προς την Τουρκία, τις παρευξείνιες χώρες και προς την Ρωσία. Επίσης τόνισε, ότι για να αξιοποιηθεί το λιμάνι θα πρέπει να κατασκευαστεί ο νέος δρόμος από το λιμάνι στην Χαλκίδα και τους ζήτησε συμπαραστάτες στην προσπάθεια του αυτή.



Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Εύβοιας, ο οποίος αναφέρθηκε στους στενούς εμπορικούς πολιτιστικούς και φιλικούς δεσμούς, που συνδέουν τις δύο χώρες εδώ και χρόνια, εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Εύβοια να απέδωσε θετικούς καρπούς για τον τόπο και ευχήθηκε περεταίρω σύσφιξη των δεσμών αυτών.



Στη συνέχεια μίλησε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής αντιπροσωπείας κ. Βαντίμ Σκριάμπιν, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα, σε ένα τόπο που τόσο αγαπά και θαυμάζει, όπως είπε και τόνισε ότι ό ίδιος και η αντιπροσωπεία ενθουσιάστηκαν από την ομορφιά του τόπο και την φιλοξενία των κατοίκων. Υποσχέθηκε ότι θα σταθεί αλληλέγγυος του Δήμου στις προσπάθειές του και ευχήθηκε να εκσυγχρονιστούν γρήγορα το λιμάνι και ο δρόμος για την πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση των σχέσεων των δύο λαών.



Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και η πρόεδρος του ΔΣ Κύμης. Στη συνέχεια μοιράστηκαν τα δώρα του Δήμου προς τους ιστιοπλόους, τα οποία ήταν μια τσάντα στον καθένα, με έντυπο υλικό για την Κύμη και τοπικά προϊόντα. Αμέσως μετά, το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Δήμου χόρεψε δημοτικούς χορούς, που ενθουσίασαν τους προσκεκλημένους, οι οποίοι τους καταχειροκρότησαν. Μάλιστα, η αντιπροσωπεία κάλεσε το χορευτικό του Δήμου Κύμης να χορέψει στη Μόσχα. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.

27/10/09

Αχ! πατρίδα μου γλυκειά - Tο INTERCITY NEWS αποτίει φόρο τιμής στις επετείους των μαθητικών μας χρόνων


Ξανά φως με γονιδιακή θεραπεία



Μια απλή εισαγωγή DNA στα μάτια τεσσάρων παιδιών, τυφλών εκ γενετής λόγω μιας ασθένειας που προκαλεί τύφλωση,

ανέκτησαν την όρασή τους σε βαθμό που μπορούν να περπατάνε πια χωρίς βοήθεια. Η γονιδιακή θεραπεία, την οποία εφάρμοσαν αμερικανοί επιστήμονες, επιβεβαιώνει ότι όσοι πάσχουν από τη συγεκριμένη σπάνια κληρονομική νόσο ("συγγενής αμαύρωση του Λέμπερ"), μπορούν να έχουν θεαματική βελτίωση στην όρασή τους, ειδικά αν η θεραπεία γίνει έγκαιρα. Είναι, γενικότερα, μια από τις πιο πετυχημένες περιπτώσεις γονιδιακής θεραπείας στην ιατρική μέχρι τώρα.

Το driver της γνώσης



Το Driver είναι ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα, που αποσκοπεί στο να "σπάσει" τα ευρωπαϊκά σύνορα και να αποτελέσει μελλοντικά τα "Ηνωμένα Έθνη της Γνώσης".







Το "Driver", που ενισχύεται με χρηματοδότηση από το προηγούμενο 6ο, καθώς και από το τρέχον 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα της Ε.Ε., επειδή εντάσσεται στις σημαντικές ευρωπαϊκές ηλεκτρονικές υποδομές, δημιουργεί μία νέα τεχνολογία, η οποία μπορεί τελικά να καταστήσει προσβάσιμη μέσω διαδικτύου, το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης.



Εκατοντάδες οργανισμοί και κάθε είδους αποθετήρια γνώσεων [βιβλιοθήκες κ.ά.] και εκατομμύρια έγγραφα [επιστημονικά, λογοτεχνικά κ.ά.] ήδη βρίσκονται συνδεδεμένα και προσβάσιμα επιγραμματικώς μέσω της δημιουργούμενης τεράστιας ψηφιακής διαδικτυακής «βιβλιοθήκης των βιβλιοθηκών».

Έφυγε η Έλλη Παππά



Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλλη Παππά, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει στο Γ΄ Νεκροταφείο, όπου και θα ταφεί, δίπλα στον σύντροφο της ζωής της, Νίκο Μπελογιάννη.







Η Έλλη Παππά, αδελφή της συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένεια εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Φοίτησε στη φιλοσοφική και στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές της, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος.



Εργάστηκε στην παράνομη έκδοση του Ριζοσπάστη μέχρι το 1949, οπότε άρχισε η συνεργασία της με τον Νίκο Πλουμπίδη και από τον Ιούνιο του 1950 με τον Νίκο Μπελογιάννη που έγινε σύντροφός της. Στη φυλακή γεννήθηκε ο γιος τους, Νίκος (1951).



Καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε, αλλά εκείνη τελικά αποφυλακίστηκε το 1964. Εργάστηκε στην ΕΔΑ και από το 1965 ήταν αρθρογράφος και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Δημοκρατική Αλλαγή. Το 1967 συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο.



Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην Εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση, στην εφημερίδα Μακεδονία, στο περιοδικό Γυναίκα, στην εφημερίδα Εξπρές και στην εφημερίδα Έθνος. Δραστηριοποιήθηκε στην μεταπολιτευτική ΕΔΑ και στο ΚΚΕ Ήταν επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.



Η Έλλη Ιωαννίδη της ιστορίας, η Έλλη Παππά, δημοσιογράφος και συγγραφέας, η μαχήτρια της Αριστεράς, αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο που «βούτηξε βαθιά στα νερά» του 20ου αιώνα. Αποχαιρέτησε τον αιώνα της, για να συναντήσει τον 21ο, με την ίδια κριτική συγκροτημένη σκέψη που την χαρακτήριζε και τη διαφοροποιούσε από πολλούς της γενιάς της. Στόχος της, όπως η ίδια έλεγε, «η κάθαρση της μαρξιστικής σκέψης από τις σταλινικές στρεβλώσεις».



Στην εργογραφία της ξεχωρίζουν μελέτες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπως «Ο Πλάτωνας στην εποχή μας» και η «Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας - Η έννοια της ελευθερίας στον προσωκρατικό υλισμό», και μελέτες για τον μαρξισμό και τον λενινισμό, όπως ο «Μύθος και ιδεολογία στη ρωσική επανάσταση -οδοιπορικό από το ρωσικό αγροτικό λαϊκισμό στο λαϊκισμό του Στάλιν» και «Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου».



Οι μαρτυρίες της σε χειρόγραφα από τη φυλακή, διηγήματα και θεατρικά που επίσης έγραψε έγκλειστη στις φυλακές Αβέρωφ πάνω από μια δεκαετία, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα άρθρα της στον παράνομο Τύπο του ΚΚΕ, στις εφημερίδες και στα περιοδικά της μεταπολίτευσης όπου εργάστηκε, αναδεικνύουν το ανήσυχο πνεύμα της.



Ο μύθος της προσωπικής της ιστορίας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μεγάλωσε στον Πειραιά, τέλειωσε το γυμνάσιο της Κοκκινιάς, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στην Γαλλική Ακαδημία της Αθήνας.



«Γεννήθηκα στην Σμύρνη, παραμονή της καταστροφής, πέμπτο παιδί, αθέλητο και παραπεταμένο», γράφει αυτοβιογραφούμενη. «Η μάνα μου αρνήθηκε να με θρέψει», δήλωσε. «Δεν ήμουν παιδί, ήμουν άλλο πράμα και με πέταξε. Επέζησα χάρη στη μεγαλύτερη αδελφή της μητέρας μου. Η καταστροφή έφερε την οικογένεια στον Πειραιά. Την υγεία μου την ανέλαβε η θάλασσα του Πειραιά και την αγωγή μου τα αλητάκια του Πειραιά. Όλα έδειχναν ότι η προλεταριακή μου συνείδηση ήταν εξασφαλισμένη. Τότε μπήκαν στη ζωή μου τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, ο Γιώργος, που έγινε ασυρματιστής, και ο «άγγελος της ζωής μου», η Διδώ (Σωτηρίου), που ζούσε με την πλούσια αντιδραστική θεία, αδελφή του πατέρα μας. Από τη σκληρή δουλειά του ο Γιώργος, από μια έμφυτη συνείδηση η Διδώ, από κοντά κι η μάνα μας, είχαν γίνει και οι τρεις κομμουνιστές».



Η Ελλη Παππά ήταν ήδη από τα γυμνασιακά της χρόνια οργανωμένη σε αντιδικτατορική ομάδα και μετά, στην κατοχή, προσχώρησε στο ΕΑΜ και στο Κ.Κ.Ε.



Διέτρεξε όλo τον εμφύλιο και έως τη σύλληψή της, το 1950, δούλεψε για τα παράνομα έντυπα, σε στενή συνεργασία με διαπρεπείς αριστερούς διανοούμενους και κυρίως, στους παράνομους μηχανισμούς του Κ.Κ.Ε.



Καταδικάστηκε κι εκείνη σε θάνατο, στη δίκη Μπελογιάννη, αλλά η ποινή της δεν εκτελέστηκε, γιατί ο γιος που απέκτησε από τον Νίκο Μπελογιάννη και είχε στο μεταξύ γεννηθεί στη φυλακή, ήταν μόλις επτά μηνών.



«Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, προσπάθειες ανασυγκρότησης της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, οι πρώτες εκλογές, ο ερχομός του Μπελογιάννη και του μεγάλου έρωτα», έγραψε η ίδια.



Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Αβέρωφ το 1963, δούλεψε στη σύνταξη της «Δημοκρατικής Αλλαγής» και σε τέσσερα χρόνια η απριλιανή χούντα την εξόρισε στη Γυάρο. Αποφυλακίστηκε σε ενάμιση χρόνο, γιατί είχε αρρωστήσει σοβαρά. Η Σοβιετική Ένωση την προσκαλεί να τη φιλοξενήσει με τον γιο της, αλλά η ίδια αρνείται γιατί είχε διαφωνήσει με την εισβολή των στρατιωτικών τανκς στην, τότε, Τσεχοσλοβακία.



Μέχρι την πτώση της δικτατορίας δεν εργάστηκε σε εφημερίδες της εποχής, αλλά σε εγκυκλοπαίδειες και περιοδικά και αργότερα στην εφημερίδα «Μακεδονία», με ψευδώνυμο.



Στη μεταπολίτευση, η Έλλη Παππά συνοψίζει την επανασύνδεσή της με το ΚΚΕ, ως εξής: «η επανένωση της Αριστεράς ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και είχε οικτρό τέλος. Απεχώρησα από το ΚΚΕ, πράγμα που και η ηγεσία του επιθυμούσε».



Επαγγελματικά δούλεψε στις εφημερίδες «Έθνος», «Μακεδονία» και στο περιοδικό «Γυναίκα» έως το 1990, οπότε και αφιερώθηκε αποκλειστικά στο συγγραφικό της έργο. Τα τελευταία πολιτικά βιβλία της είναι «Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου» (εκδόσεις Κέδρος) και «Μακιαβέλι ή Μαρξ» (εκδόσεις Αγρα), κυκλοφόρησαν το 2006.



Το αρχείο της Έλλης Παππά φυλάσσεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α).

26/10/09

Υποβρύχια συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου



Το Υπουργικό Συμβούλιο των Μαλδίβων συνεδρίασεστο...βυθό στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα για την απειλή που συνιστά η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Νασίντ και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπέγραψαν έγγραφο, στη διάρκεια της υποβρύχιας συνάντησής τους στις 17 Οκτωβρίου, με το οποίο απεύθυναν έκκληση για παγκόσμιες μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμβουλος του προέδρου είπε στο BBC ότι το μήνυμα που θέλει να περάσει το υπουργικό συμβούλιο αφορά στην άνοδο των θαλάσσιων υδάτων.

Το νησιωτικό αυτό κράτος κινδυνεύει να βυθιστεί αν ανέβει η στάθμη των ωκεανών.

Όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με εξαίρεση έναν ο οποίος έχει προβλήματα υγείας που καθιστούν απαγορευτικές τις καταδύσεις, έχουν εκπαιδευτεί σε στρατιωτική βάση σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας.

Ο πρόεδρος, ο οποίος μάλιστα είναι διπλωματούχος δύτης, έδωσε και υποβρύχια...συνέντευξη τύπου.

Γεννήθηκε και έπεσε στις γραμμές





Τύχη βουνό είχε ένα νεογέννητο στην ανατολική Ινδία...

το οποίο επέζησε μολονότι όταν ήρθε στον κόσμο, στην τουαλέτα ενός τρένου, γλίστρησε και έπεσε στη λεκάνη και από εκεί στις σιδηροδρομικές γραμμές.





Η 28χρονη Ρίνκου Ντέμπι Ρέι αισθάνθηκε ξαφνικά πόνους καθώς βρισκόταν σε τρένο εξπρές του κρατιδίου της δυτικής Βεγγάλης, στην ανατολική Ινδία, και γέννησε στις τουαλέτες του βαγονιού. Όμως το μωρό γλίστρησε κατά λάθος στη βιολογική τουαλέτα και κατέληξε στις σιδηροδρομικές γραμμές, γράφουν οι εφημερίδες Τάιμς της Ινδίας και Ιντουστάν Τάιμς.



Συντετριμμένη, η νεαρή μητέρα πήδηξε από το τρένο, το οποίο βρισκόταν σε κίνηση. Οι επιβάτες, οι οποίο πίστεψαν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία, χτύπησαν τον συναγερμό.



«Κατεβήκαμε από το τρένο και αρχίσαμε να αναζητούμε τη γυναίκα μου», διηγήθηκε στους Ιντουστάν Τάιμς ο 33χρονος σύζυγός της Μπόλα Ρέι. «Σε μία ώρα βρήκαμε τη γυναίκα μου να κάθεται στην άκρη των σιδηροδρομικών γραμμών με το μωρό στα γόνατά της», συνέχισε.



Το ζεύγος επιβιβάστηκε στη συνέχεια στο τρένο, το οποίο σταμάτησε στον πιο κοντινό σταθμό και μητέρα και νεογέννητο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το μωρό ήταν καλά στην υγεία του.



«Πρόκειται για θαύμα», σχολίασε ο σταθμάρχης Σιάμα Πράσαντ Μικχέρτζι στους Τάιμς της Ινδίας.



Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και το Φεβρουάριο του 2008, όταν ένα κοριτσάκι, που είχε γεννηθεί πρόωρα, είχε επίσης πέσει στις τουαλέτες ενός τρένου στο κρατίδιο Γκουτζαράτ. Το κοριτσάκι βρέθηκε στις σιδηροδρομικές γραμμές δύο ώρες αργότερα σώο και αβλαβές.

To μεγαλύτερο χούμους στον κόσμο



Διακόσιοι πενήντα λιβανέζοι μάγειρες κατάφεραν να μπουν στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες...

φτιάχνοντας το πιο μεγάλο πιάτο χούμους που ζύγιζε περισσότερο από δύο τόνους... Για να το πετύχουν αυτό, ανάμειξαν ανάμεσα στα άλλα υλικά 1.350 κιλά πουρέ ρεβυθιών και 400 λίτρα χυμό λεμονιού για να φτιάξουν το τεράστιο πιάτο.





Μόλις τελείωσαν οι μάγειρες συγκεντρώθηκαν γύρω από το πιάτο και το διακόσμησαν με έναν κέδρο, το εθνικό έμβλημα του Λιβάνου.



Οι οργανωτές της εκδήλωσης, την είχαν χαρακτηρίσει ως ένα "πατριωτικό γεγονός, εθνικού εύρους", θέλοντας να τονίσουν τον λιβανέζικο χαρακτήρα του χούμους, αλλά και του ταμπουλέ.



Τα δύο αυτά πιάτα είναι αντικείμενο πολιτιστικής και γαστρονομικής διαμάχης ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ για την καταγωγή και την εθνικότητά τους.



Τον περασμένο Αύγουστο η πόλη Εντεν στο βόρειο Λίβανο κέρδισε μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες χάρη στο πιο μεγάλο κεμπέ του κόσμου, μια άλλη τοπική συνταγή που είναι κροκέτες από άπαχο κρέας και πλιγούρι με γέμιση κιμά.

Οι μικροπωλητές του Παρισιού



Τη γνωστή εικόνα των καταδιωκόμενων από την αστυνομία πλανόδιων μικροπωλητών δεν τη συναντούμε μόνον στην Αθήνα.

Παρόμοια και συχνά χειρότερη είναι η κατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως τη Ρώμη και το Παρίσι.





«Αγοράζουμε τα προϊόντα στα καταστήματα για δύο ευρώ και τα πουλάμε έναντι τριών ή τεσσάρων. Δε βγάζουμε και πολλά». Αυτά λέει ο 29χρονος Κάρα, ένας από τους πολυάριθμους πλανόδιους μικροπωλητές που πουλάνε σουβενίρ κάτω από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. Η προσφορά προσαρμόζεται συχνά στις καιρικές συνθήκες: όταν βρέχει πουλάει ομπρέλες, το καλοκαίρι γυαλιά ηλίου και καπέλα. «Μια καλή μέρα», όπως λέει, «μπορεί να αποφέρει έως και 50 ευρώ». Το τίμημα ωστόσο είναι πολλές φορές βαρύ: όπως και οι υπόλοιποι πλανόδιοι μικροπωλητές ζει συνεχώς με τον κίνδυνο να συλληφθεί. Αφενός απαγορεύεται η πώληση, αφετέρου οι περισσότεροι δεν έχουν καν νόμιμη άδεια παραμονής.



«Όταν έρχεται η αστυνομία και συλλαμβάνει κάποιον κατάσχει και το εμπόρευμα. Έλεγχοι γίνονται συνεχώς. Όταν υπάρχουν πολλοί τουρίστες, είναι ιδιαίτερα αισθητή και η αστυνομική παρουσία. Πότε έρχονται με το ποδήλατο και πότε με κλούβες…»

Ο Κάρα ζει στο Παρίσι εδώ και δυόμιση χρόνια. Τα μυστικά του επαγγέλματος τα έμαθε από τον 25χρονο Ινδό φίλο του, τον Φικ, ο οποίος πουλάει σουβενίρ κάτω από τον Πύργο του Άιφελ εδώ και 6 χρόνια: «Στην πατρίδα μου», λέει ο ίδιος, «δεν είχα πολλά λεφτά. Εδώ στο Παρίσι βγάζω λεφτά και μπορώ να αποφασίζω τι να τα κάνω».





Ο Φικ ζει με τη Γαλλίδα φίλη του και το γιό τους. Η νεαρή δηλώνει συγκλονισμένη με τις εικόνες που έχει δει κατά καιρούς στην περιοχή γύρω από τον Πύργο του Άιφελ: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να δείξουν πόσο σκληρή είναι η καθημερινότητά τους. Τους έχω δει να κλαίνε από το φόβο τους όταν συλλαμβάνονται. Έχω δει παιδιά ηλικίας, 13, 14, και 15 ετών να πουλάνε σουβενίρ κάτω από τον Πύργο του Άιφελ. Συνήθως τα μεγαλύτερα αδέρφια προσέχουν τους μικρότερους. Αλλά όταν βλέπεις 13χρονα να τρέμουν από το κρύο επειδή δεν έχουν να βάλουν ζεστά ρούχα…»

Ο Βικ έχει στο μεταξύ άδεια παραμονής και εργάζεται παράλληλα σε υπηρεσία του δήμου της πρωτεύουσας. Τα γαλλικά του δεν είναι καλά και γι΄ αυτό η φίλη του εξηγεί πώς ο ίδιος έφτασε στη Γαλλία, σε ηλικία 19 ετών: «Ήρθε μέσω Ρωσίας, περπάτησε ατελείωτες ώρες μέσα από χιονισμένα δάση, αρκετοί που τον συνόδευαν πέθαναν από το κρύο. Συνελήφθη στη Λευκορωσία και πέρασε 6 μήνες στη φυλακή. Άλλους 6 μήνες κρατήθηκε σε φυλακή στην Ουκρανία. Επί έναν χρόνο η οικογένειά του δεν γνώριζε πού βρισκόταν και πίστευε ότι είχε πεθάνει. Κατάφερε τελικά να πάει στην Αυστρία και κάποια στιγμή έφτασε εξαντλημένος στο Παρίσι. Στη φυλή των Σιχ, στην οποία ανήκει, υπάρχει αλληλεγγύη. Όταν έφτασε στο Παρίσι τον βοήθησαν να βρει σπίτι, τρόφιμα και ρούχα. Και μετά άρχισε να δουλεύει στον Πύργο του Άιφελ».





Με την άδεια παραμονής στα χέρια του ο Φικ μπορούσε για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια να επισκεφθεί και πάλι την πατρίδα του μαζί με τη φίλη και το παιδί τους: «Δεν θέλω να μείνω άλλο εδώ», λέει σήμερα. «Θέλω να επιστρέψω στην πατρίδα μου, στην οικογένειά μου. Η δουλειά δεν είναι καλή. Πολύ αστυνομία, όλο τρέχεις να μη σε πιάσουν. Έχω βαρεθεί, θέλω να πάω σπίτι μου».



Η φίλη του έρχεται να συμπληρώσει: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι παράνομοι, δεν έχουν τίποτα. Πληρώνουν το ενοίκιό τους χρησιμοποιώντας τα ονόματα φίλων που έχουν άδεια παραμονής. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταβιβάσουν χρήματα στο εξωτερικό. Χρησιμοποιούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς φίλων για να ‘μετατρέψουν’ μετρητά σε επιταγές. Η καθημερινότητά τους είναι εξαιρετικά δύσκολη, ξοδεύουν ελάχιστα για να έχουν να στείλουν όσο το δυνατόν περισσότερα στην πατρίδα».



Πηγή: Ντόιτσε Βέλλε

Η glamour γαλλική Προεδρία



Η πιο ακριβή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι σήμερα ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα le Figaro,

η Γαλλική προεδρεία, με την κυβέρνηση να ξοδεύει κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κυβερνητικού οικονομικού δικαστηρίου το συνολικό κόστος της γαλλικής προεδρίας υπό τον Νικολά Σαρκοζί ήταν 171 εκατομμύρια ευρώ, πολύ περισσότερα από τα 70 με 80 εκατομμύρια που ξοδεύονται από άλλες χώρες της ΕΕ κατά την διάρκεια της προεδρίας τους.

Η βδέλα τον οδήγησε στη φυλακή



Σε φυλάκιση δυο χρόνων καταδικάστηκε ένας Αυστραλός στην Τασμάνια, ο οποίος εντοπίστηκε χάρη σε μια βδέλλα...

που βρέθηκε πριν από οκτώ χρόνια στον τόπο του εγκλήματος. Ο 54χρονος σήμερα Πίτερ Κάνον ομολόγησε την ενοχή του για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία που έγινε το 2001. Εκτιμάται ότι αυτή είναι κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά που οι Αρχές χρησιμοποιούν DΝΑ από ένα παράσιτο που ρουφάει αίμα, όπως οι βδέλλες και τα κουνούπια, προκειμένου να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα.

Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε! Επειχείρηση ηθικά χέρια



Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι τα αρώματα της καθαριότητας μπορούν να συμβαδίζουν και με τα …ηθικά αισθήματα;





Έτσι λοιπόν λίγο ψέκασμα σε ένα δωμάτιο με ένα αποσμητικό χώρου ή το καθάρισμα των τζαμιών με ένα αρωματισμένο καθαριστικό, είναι αρκετό για να αλλάξει αισθητά η συμπεριφορά των ανθρώπων προς το καλύτερο. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται αυτό, παραμένει το ακλόνητο συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία πληροφορεί ότι οι άνθρωποι γίνονται υποσυνείδητα πιο δίκαιοι και γενναιόδωροι, όταν βρίσκονται σε ένα δωμάτιο και γενικότερα σε ένα περιβάλλον που μοσχοβολάει από καθαριότητα.



Μεταξύ άλλων, στα νοικοκυριά, στους χώρους εργασίας, στα καταστήματα ή στις δημόσιες υπηρεσίες η συμπεριφορά των ατόμων μπορεί να βελτιωθεί, αν οι χώροι είναι περιποιημένοι και αποπνέουν καθαριότητα, αντί για εγκατάλειψη και βρωμιά.



Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Psychological Science" (Ψυχολογική Επιστήμη) με τον εύγλωττο τίτλο "Η μυρωδιά της αρετής", έγινε από την καθηγήτρια Κέιτι Λίλιενκβιστ του μορμονικού πανεπιστημίου Μπρίνγκαμ Γιανγκ στη Γιούτα των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τον Άνταμ Γκαλίνσκι του πανεπιστημίου Νορθγουέστερν και τον Τσεν-Μπο Ζονγκ του πανεπιστημίου του Τορόντο.



Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκτός από τα διάφορα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται σε διάφορους χώρους από εταιρίες και δημόσιες υπηρεσίες (κάμερες, προσωπικό "σεκιούριτι" κ.α.), το κράτος και οι επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους την θετική επίδραση της καθαριότητας στο να γίνονται οι άνθρωποι πιο πρόθυμοι να τηρούν τους νόμους και τους κανονισμούς (να μην φωνάζουν, να μην κλέβουν, να περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους στην ουρά, να είναι ευγενικοί κλπ).



"Οι εταιρίες συχνά εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ρύθμισης της συμπεριφοράς, που όμως μπορεί να είναι ακριβά ή καταπιεστικά. Υπάρχει ένας πολύ απλούστερος και μη παρεμβατικός τρόπος για να προάγουν την ηθική συμπεριφορά", δήλωσε η Λίλιενκβιστ.



Σε μια σειρά από πειράματα με εθελοντές, τόσο σε καθαρά και μυρωδάτα δωμάτια, όσο και σε συνηθισμένους (όχι βρώμικους, αλλά ούτε ευωδιαστούς) χώρους, οι συμμετέχοντες οι οποίοι βρίσκονταν στους χώρους που μοσχοβολούσαν, ήταν κατά μέσο όρο σαφώς πιο πρόθυμοι να εμπιστευθούν άλλους αγνώστους ανθρώπους, να δείξουν αλληλεγγύη προς αυτούς, να μοιραστούν μαζί τους μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη τους, να κάνουν περισσότερες φιλανθρωπικές δωρεές, να συμμετάσχουν ως εθελοντές σε κάποια εργασία κλπ. Οι εθελοντές, που δεν ήξεραν την φύση του πειράματος, δεν είχαν προσέξει το διάχυτο στο δωμάτιο άρωμα καθαριότητας, αλλά οι αντιδράσεις τους ήσαν υποσυνείδητες.

Τον έζωσαν τα φίδια



Αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη θα βρεθεί ένας λάτρης των ερπετών από τη Νορβηγία,

ο οποίος συνελήφθη την ώρα που περνούσε τα σύνορα γιατί προσπαθούσε να περάσει παράνομα στην χώρα 14 πύθωνες και 10 σαύρες που είχε τοποθετήσει με κολλητική ταινία πάνω στο σώμα του.Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά για αυτή την περίεργη υπόθεση, ο νεαρός, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή είχε τυλίξει τους 14 βασιλικούς πύθωνες που αν και δεν έχουν δηλητήριο, είναι αρκετά μεγάλοι με κολλητική ταινία στον κορμό του. Οι 10 σαύρες βρέθηκαν σε μικρά κουτιά που είχε τοποθετήσει, πάλι με κολλητική ταινία, στις γάμπες του.





"Το μόνο που μας είπε είναι ότι τρελαίνεται για τα ερπετά", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο Χέλγκε Μπράιλιντ, επικεφαλής του τελωνείου του Κρίστιανσαντ.



Το περίεργο φορτίο βρέθηκε κατά την διάρκεια σωματικού ελέγχου που έκαναν οι αρχές στο νεαρό, που ερχόταν με πλοίο από την Δανία, αφού ανακάλυψαν μία ταραντούλα στις βαλίτσες του.

Γεννήθηκε την ώρα της προσγείωσης



Μια γυναίκα από τη Μαλαισία, η οποία γέννησε πρόωρα το αγοράκι της ένα λεπτό πριν το αεροπλάνο προσγειωθεί,

θα ταξιδεύει στο μέλλον μαζί με το παιδί της δωρεάν για όλη της τη ζωή, όπως δήλωσε ο διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας.



Η 31χρονη Liew Siaw Hsia, η οποία ταξίδευε από το νησί του Penang στο Kuching, γέννησε πρόωρα μέσα στο αεροπλάνο της AirAsia και ενώ ήταν στα 2.000 πόδια. Τη νεαρή γυναίκα, βοήθησε να φέρει στον κόσμο το μωράκι της ένας γιατρός... που για καλή της τύχη βρισκόταν στο αεροπλάνο.

Αμέσως μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, μητέρα και γιος μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε κοντινό νοσοκομείο.

Ως επιβράβευση για το ευτυχές γεγονός που συνέβη στο αεροπλάνο, η AirAsia αποφάσισε να παράσχει δωρεάν πτήσεις στο μέλλον στο μωρό και στη μητέρα του.

Καίει η ακρίβεια τους Έλληνες



Η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της Eurostat του δείκτη καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο του 2009.





Σημειώνεται ότι τα είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης ακρίβυναν σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2008 περίπου 2,5%.

Ειδικότερα: τα τρόφιμα 1,4%, δεύτερη ακριβότερη χώρα μετά τη Μάλτα, καθώς και τα είδη ένδυσης και υπόδησης 2,9%, πρώτη χώρα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.

25/10/09

Τα μαθηματικά δεν είναι και τόσο δύσκολα τελικά



Λέγεται John Mighton και προσπαθεί να μας αποδείξει ότι τα μαθηματικά δεν είναι δύσκολα.

Δύσκολα τα κάνουν οι άλλοι. Σε ηλικία 30 ετών ο Mighton, του οποίου μέχρι τότε η σχέση του με τα μαθηματικά ήταν πολύ κακή και πίστευε ότι δε διαθέτει κανένα μαθηματικό γονίδιο, αποφάσισε να κάνει κάποια μαθήματα σε παιδιά για να συμπληρώσει το εισόδημά του. Ήταν θεατρικός συγγραφέας και τα έσοδά του δεν ήταν ούτε πολλά ούτε σταθερά. Η ενασχόλησή του με τη διδασκαλία τού άλλαξε τον τρόπο σκέψης αλλά και τη ζωή του. Αποφάσισε να σπουδάσει σε εεκίνη την ηλικία μαθηματικά και παίρνοντας το πτυχίο του άρχισε να κάνει τη διδακτορική διατριβή του. Σήμερα, διευθύνει ένα ινστιτούτο, ονομάζεται JUMP (Junior Undiscovered Math Prodigies) και ασχολείται με αυτό που όλοι γνωρίζουμε αλλά δε θέλουμε να παραδεχθούμε: ότι τα μαθηματικά είναι εύκολα τελικά...

Τα φυτοφάρμακα εξοντώνουν τις μέλισσες



Οι πρώτοι που ξεκίνησαν εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το θάνατο των μελισσών είναι οι...

Γάλλοι μελισσοκόμοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα στη χρήση εντομοκτόνων στις καλλιέργειες.





Στα μέσα της δεκαετίας του ' 90 είχαν σχεδόν εξολοθρευτεί τα μελίσσια στη Γαλλία. Κατά μέσο όρο οι απώλειες έφταναν το 30%. Ήταν η εποχή που χρησιμοποιήθηκαν σε ευρεία κλίμακα άκρως τοξικά εντομοκτόνα, τονίζουν οι μελισσοκόμοι. Κάπως έτσι βλέπει τα πράγματα και ο Ζαν Μαρκ Μονματίν, ερευνητής στο Κέντρο Βιοφυσικής της Ορλεάνης που ασχολείται με το θέμα τα τελευταία 9 χρόνια. Ο μαζικός θάνατος των μελισσών «δεν έχει βέβαια τα ίδια αίτια σε όλες τις περιοχές του πλανήτη». Υπάρχουν όμως κάποια κοινά, βασικά χαρακτηριστικά. «Αφενός, παντού όπου χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα οι μέλισσες είναι πιο ευαίσθητες. Και αφετέρου όσο περισσότερα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται τόσο περισσότερο ευάλωτη είναι η υγεία των μελισσών".

Θα συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη



Τα εξελιγμένα βιοκαύσιμα θα εκπέμπουν, κατά μέσον όρο, περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι η βενζίνη τις επόμενες δεκαετίες,

σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Science. Ταυτόχρονα, άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ίδια επιθεώρηση, υποστηρίζει ότι τα Ηνωμένα Εθνη υπερέβαλαν την εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα βιοκαύσιμα και τη βιομάζα, αγνοώντας την αποδάσωση και άλλες αλλαγές στη χρήση γης.

Ναι στους γάμους των ομοφυλοφίλων από τη σουηδική εκκλησία



Νόμο που επιτρέπει τον θρησκευτικό και πολιτικό γάμο ομοφυλόφιλων ζευγαριών,

ψήφισε η σύνοδος της Εκκλησίας της Σουηδίας, θέτοντας τέλος σε διαμάχη ετών στους κόλπους της. Η απόφαση θα ισχύει από την 1η Νοεμβρίου και ελήφθη κατά πλειοψηφία από τους 251 εκπροσώπους της Εκκλησίας της Σουηδίας, η οποία είναι Λουθηρανική και στην οποία ανήκει περίπου το 80% από τα 9 εκατομμύρια Σουηδών.



Τον περασμένο Απρίλιο, η σουηδική Βουλή θέσπισε νόμο, τον οποίο υπερψήφισαν τα έξι από τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα, που επιτρέπει το γάμο ομοφυλοφίλων ζευγαριών.

Κοντή και στρουμπουλή η γυναίκα του μέλλοντος



Eλαφρώς πιο κοντές, πιο παχουλές, με πιο υγιή καρδιά και μακρύτερη αναπαραγωγική ηλικία, είναι πιθανό να είναι οι γυναίκες του μέλλοντος...

σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, που διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να εξελίσσονται, αργά αλλά σταθερά. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ κι έγινε από ερευνητές υπό τον εξελικτικό βιολόγο Στέφεν Στερνς του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ.





Σύμφωνα με το New Scientist, η νέα αυτή έρευνα παρέχει τις ισχυρότερες ενδείξεις μέχρι σήμερα ότι οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει να εξελίσσονται, αν και τόσο αθόρυβα, που περνά απαρατήρητο.



Οι σύγχρονες ιατρικές εξελίξεις, οι οποίες επιτρέπουν να ζουν μέχρι τα βαθειά γεράματα πολλοί άνθρωποι που κάποτε θα είχαν πεθάνει νέοι, έχει οδηγήσει ορισμένους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά η φυσική επιλογή δεν επηρεάζει πια τους ανθρώπους, άρα η ανθρωπότητα έχει σταματήσει να εξελίσσεται.



Σύμφωνα όμως με τους αμερικανούς ερευνητές, αυτή η αντίληψη είναι απολύτως λανθασμένη, καθώς, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να έχουν μεν αμβλυνθεί οι διαφορές αναφορικά με την επιβίωση των ανθρώπων, με συνέπεια να μην επιλέγονται πλέον οι "καταλληλότεροι" (δηλαδή οι πιο προσαρμοσμένοι) άνθρωποι και τα γονίδιά τους, όμως οι διαφορές στην αναπαραγωγή υπάρχουν και μπορούν ακόμα να επιτελέσουν τη λειτουργία της φυσικής επιλογής και άρα της εξέλιξης.



Το βασικό ερώτημα, κατά τον Στερνς, είναι αν οι γυναίκες που έχουν περισσότερα παιδιά (άρα πλεονέκτημα αναπαραγωγής), διαθέτουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά, τα οποία κληρονομούν στους απογόνους τους. Για να το εξακριβώσουν, ο βιολόγος του Γιέλ και οι συνεργάτες του μελέτησαν τα ιατρικά ιστορικά των 14.000 κατοίκων μιας πόλης της Μασαχουσέτης, από το 1948 μέχρι σήμερα, που καλύπτουν τρεις γενιές σε αρκετές οικογένειες.



Όπως διαπιστώθηκε, οι πιο κοντές και μεγαλύτερου βάρους γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερα παιδιά, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις ψηλότερες και πιο λεπτές γυναίκες. Οι γυναίκες με χαμηλότερη πίεση αίματος και μικρότερο επίπεδο χοληστερίνης (άρα πιο υγιή καρδιά) τείνουν επίσης να έχουν πιο πολλά παιδιά, το ίδιο και οι γυναίκες που γεννάνε το πρώτο παιδί τους σε νεαρότερη ηλικία, καθώς και όσες έχουν εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι γενικά αυτά τα χαρακτηριστικά πέρασαν από τις μητέρες στις κόρες τους, οι οποίες με τη σειρά τους απέκτησαν περισσότερα παιδιά.



Αν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν επί δέκα γενιές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Στερνς, η μέση γυναίκα το 2050 θα είναι κατά δύο εκατοστά πιο κοντή και κατά ένα κιλό πιο παχιά από ότι είναι σήμερα. Θα γεννά το πρώτο της παιδί περίπου πέντε μήνες νωρίτερα και θα μπαίνει στην εμμηνόπαυση δέκα μήνες αργότερα από ότι τώρα



Αν και δεν είναι βέβαιο ότι αυτά τα χαρακτηριστικά κληρονομούνται από γενιά σε γενιά μέσω αλλαγής των γονιδίων, ο Στερνς πιστεύει ότι αυτές οι αλλαγές έχουν γενετική προέλευση και δεν αποτελούν απλώς κοινωνική και πολιτισμική επιρροή.



Και άλλες μελέτες στο παρελθόν είχαν συμπεράνει ότι η φυσική επιλογή συνεχίζει το έργο της στη σημερινή ανθρωπότητα, όμως η διαφορά με τη νέα έρευνα ήταν ότι εκείνες έβγαζαν τα συμπεράσματά τους κυρίως από τις γεωγραφικές διαφορές στις συχνότητες των γονιδίων, παρά από άμεσες μετρήσεις της αναπαραγωγικής επιτυχίας. Έτσι, η μελέτη του Στερνς είναι πιθανότατα η πιο λεπτομερής καταγραφή και αξιολόγηση της εξέλιξης των ανθρώπων σήμερα.

Διαστάσεις επιδημίας η παχυσαρκία



"Προσέξτε το βάρος σας και ιδιαίτερα των παιδιών σας". Αυτό είναι το φετινό μήνυμα...

της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (26 Οκτωβρίου). "Δυστυχώς η παχυσαρκία αποτελεί πλέον μάστιγα για την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και για τη χώρα μας που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τους παχύσαρκους λαούς" τονίζει σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας κα Μ. Αναπλιώτου.

Σπίτι από πλαστικά μπουκάλια νερού



Λέγεται Μαρία Γούσια, είναι μόλις 25 ετών και απόφοιτη της Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης. Με το ταλέντο και τη φαντασία της κέρδισε το πρώτο βραβείο

στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό SAIE Selection στη Μπολόνια της Ιταλίας. Πρότεινε ένα φτηνό οικολογικό σπίτι, κατασκευασμένο από ξύλο και πλαστικά μπουκάλια νερού του 1,5 λίτρου γεμισμένα με χώμα. Το project προορίζεται για την Ονδούρα, αλλά η νεαρή αρχιτέκτονας υποστηρίζει ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.  

24/10/09

Τσακώθηκαν οι πιλότοι και ξέχασαν να προσγειώσουν το αεροπλάνο



Πτήση τρόμου για 147 επιβάτες της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Northwest.

Το airbus δεν προσγειώθηκε, όπως αναμενόταν στη Minneapolis, ο πύργος ελέγχου δεν είχε στίγμα επί -τουλάχιστον- μία ώρα!



Μάλιστα, είχαν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη, υπό τον φόβο μήπως συνέβαινε κάτι το χειρότερο!

Ευτυχώς, η έκβαση ήταν αίσια, αλλά, η απολογία των πιλότων κρίθηκε εξωφρενική!, αφού -όπως είπαν- είχαν ξεχαστεί συζητώντας μεταξύ τους εν θερμώ και έτσι παρέλειψαν να προσγειώσουν το αεροπλάνο τους.



Τα ερωτήματα που εγέρθηκαν ήταν ποικίλα. Επρόκειτο για αεροπειρατεία, για άλλη εγκληματική ενεργεία ή για κάποια βλάβη; Έτσι, τα χειρότερα σενάρια συνόδευαν επί 78 λεπτά την πτήση 188 της εταιρείας Northwest που αναμενόταν στη Minnesota, αλλά, δεν προσγειώθηκε -τουλάχιστον- όχι στην ώρα του!

Ο πύργος ελέγχου μάταια καλούσε τους πιλότους να συγκεντρωθούν, να επικοινωνήσουν, να πάψουν να αλλάζουν ύψος και αεροδιάδρομο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές 147 επιβατών.

Σε ύψος 37.000 ποδών, το αεροσκάφος πραγματοποίησε στροφή, έχοντας προσπεράσει κατά 240 χιλιόμετρα το αεροδρόμιο.

Εξ ίσου ουρανοκατέβατη ήταν και η δικαιολογία του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, οι οποίοι δικαιολογήθηκαν ότι επειδή είχαν εν θερμώ συζήτηση, ξεχαστήκαν και δεν προσγειώθηκαν.

Οι πιλότοι έδειξαν να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να απολογηθούν, μόνο όταν εισέβαλλαν άντρες της αντιτρομοκρατικής στο airbus, ώστε να ελέγξουν το τί είχε συμβεί.

Το μαύρο κουτί της επεισοδιακής πτήσης βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και μετά την διερεύνηση αναμένεται απόδοση ευθυνών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Northwest.

Καλύτερα στη φυλακή παρά με τη γυναίκα του



Ένας οικοδόμος στη Σικελία, που η ποινή φυλάκισής του είχε μετατραπεί σε κατ' οίκον περιορισμό...



προσπάθησε να επιστρέψει στην φυλακή προκειμένου να γλιτώσει από τους καυγάδες με την γυναίκα του, όπως μετέδωσαν σήμερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.





Ο Σάντο Γκαμπίνο, 30 ετών, βρισκόταν στην φυλακή για απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων προτού μετατραπεί η ποινή του σε κατ' οίκον περιορισμό στο Βιλαμπάτε, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, μετέδωσαν τα ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων.



Ο Γκαμπίνο πήγε στο αστυνομικό τμήμα και ζήτησε να επιστρέψει στην φυλακή για να γλιτώσει από τους καυγάδες με την σύζυγό του, που τον κατηγορεί ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσει για να ζήσει τα παιδιά του.



Η αστυνομία τον κατηγόρησε για παραβίαση των όρων του κατ' οίκον περιορισμού και τον ανάγκασε να επιστρέψει σπίτι του.

Μουσικό τείχος για το Γκουαντάναμο



Μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής...

όπως οι Pearl Jam, οι REM και ο Trent Reznon των Nine Inch Nails, εξοργισμένοι που η μουσική -συμπεριλαμβανομένων και δικών τους τραγουδιών- χρησιμοποιήθηκε ως μέσο βασανισμού με στόχο την απόσπαση πληροφοριών από κρατούμενους του Γκουαντάναμο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Εθνική Εκστρατεία για το κλείσιμο της διαβόητης φυλακής υπόπτων για τρομοκρατία στην Κούβα, υποστηρίζοντας τα σχέδια του Μπαράκ Ομπάμα.

Το λευκό κρασί κάνει κακό στα δόντια



Η απόλαυση ενός ποτηριού λευκού κρασιού σε τακτική βάση μπορεί να κάνει ζημιά στα δόντια,

καθώς διαβρώνει την αδαμαντίνη πολύ περισσότερο σε σχέση με το κόκκινο κρασί, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ υπό την Μπρίτα Βιλερσάουζεν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό διατροφολογίας "Nutrition Research".

Οι γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν κανείς τρώει τυρί ταυτόχρονα ή μετά το λευκό κρασί, αντισταθμίζει τις οξειδωτικές επιπτώσεις του τελευταίου, επειδή το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάτι που μάλλον γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι γευσιγνώστες και οι παραγωγοί επώνυμων κρασιών (ιδίως γαλλικών), που συστήνουν το κρασί να συνοδεύεται με τυριά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το λευκό κρασί κατά βάση "επιτίθεται" στο ασβέστιο των δοντιών, αλλά το ασβέστιο του τυριού βοηθά το σάλιο να εξουδετερώσει την όξινη επίπτωση του λευκού κρασιού.





Αντίθετα, αν κανείς τρώει φράουλες μαζί με το κρασί του ή ανακατεύει αφρίζοντες λευκούς οίνους με φρουτοχυμούς, επιδεινώνει το πρόβλημα.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, δόντια ενηλίκων που βυθίστηκαν σε λευκό κρασί επί μία μέρα, απώλεσαν τόσο ασβέστιο όσο και φώσφορο σε βάθος μέχρι 60 μικρομέτρων στην επιφάνεια της αδαμαντίνης, που θεωρείται σημαντική ποσότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, τα κρασιά της ποικιλίας "Ρίσλινγκ" τείνουν να έχουν την πιο σημαντική επίπτωση, επειδή έχουν χαμηλότερο pH. Πιο "ευγενικές" ποικιλίες για τα δόντια φαίνεται να είναι κόκκινα κρασιά όπως το "πινό" και το "ριόχα".



Ακόμα κι αν οι άνθρωποι πλένουν τα δόντια τους το βράδυ ή μετά την κατανάλωση του κρασιού, με τα χρόνια η επαναλαμβανόμενη τακτική κατανάλωση του λευκού κρασιού έχει επιπτώσεις στα δόντια, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα προειδοποιούν ότι το υπερβολικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα για την ήδη διαβρωμένη αδαμαντίνη.



Ο καθηγητής Ντάμιεν Γουόμσλεϊ της Βρετανικής Οδοντιατρικής Ένωσης τόνισε ότι όντως το λευκό κρασί έχει διαβρωτική επίδραση στα δόντια και επεσήμανε ότι το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος κατανάλωσής του. Όπως είπε, είναι σημαντικό το κρασί να συνοδεύει το φαγητό και να μην πίνεται μόνο του, γιατί στην πρώτη περίπτωση το σάλιο που παράγεται από το μάσημα της τροφής, αντισταθμίζει την επίπτωση του κρασιού στα δόντια. Επίσης πρόσθεσε ότι τα δόντια δεν πρέπει να πλένονται αμέσως μετά την κατανάλωση του λευκού κρασιού, αλλά να έχει μεσολαβήσει τουλάχιστον μισή ώρα, ώστε να προλάβει η αδαμαντίνη να "ανακάμψει" από την όξινη επίθεση και να μην φύγει μεγαλύτερο μέρος της με το γρήγορο βούρτσισμα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνουν οι σκέψεις λόγια;











Μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να σκεφτεί μια λέξη,

να εφαρμόσει τους κανόνες της γραμματικής σε αυτήν και να τη στείλει στο στόμα ως λόγο. Για πρώτη φορά, οι νευροεπιστήμονες παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο την επεξεργασία της γλώσσας στον εγκέφαλο, κατέγραψαν αναλυτικά αυτή την αστραπιαία διαδοχή καταστάσεων και την "έσπασαν" σε διακριτά βήματα.

Η ανακάλυψη έγινε μέσω ηλεκτροδίων που είχαν εμφυτευτεί σε εγκεφάλους εθελοντών επιληπτικών. Το "δίκτυο της γλώσσας" στον εγκέφαλο μελέτησε ομάδα επιστημόνων υπό τους Νεντ Σαχίν και Στίβεν Πίνκερ του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό "Science".





Με ποιο τρόπο η πρόθεσή μας να μιλήσουμε, μετατρέπεται σε πραγματικό λόγο; Στον εγκέφαλο δημιουργείται ένα προλεκτικό μήνυμα, που διαφέρει στους ανθρώπους, ανάλογα με τη συγκεκριμένη γλώσσα που μιλάει ο καθένας. Μέσα από διαδοχικά βήματα, το προλεκτικό μήνυμα γίνεται λόγος. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν την ανάκληση από τον εγκέφαλο διαφορετικών ειδών πληροφοριών (σημασιολογικών, συντακτικών, φωνολογικών), που στη συνέχεια συνδυάζονται σε μεγαλύτερες δομές, μια διαδικασία που καλείται "ενοποίηση".



Αν και μέχρι εδώ οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν, δεν υπάρχει συναίνεση από εκεί και πέρα για το πώς ακριβώς η σκέψη γίνεται λόγος. Μετά την ανακάλυψη από το γάλλο γιατρό Πολ Μπροκά, το 1865, του ρόλου του αριστερού κατώτερου μετωπιαίου φλοιού στην παραγωγή της γλώσσας, πολύ μικρή πρόοδος από τότε μέχρι σήμερα έχει γίνει για την κατανόηση της νευρωνικής υποδομής που υποστηρίζει την παραγωγή του λόγου. Ένας βασικός λόγος είναι ότι η γλώσσα αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου, με συνέπεια να μην μπορεί να μελετηθεί η νευροβιολογία της γλώσσας σε πειράματα με ζώα. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν τα διάφορα στάδια παραγωγής της γλώσσας λαμβάνουν χώρα παράλληλα μεταξύ τους ή διαδοχικά το ένα μετά το άλλο.



Η νέα έρευνα έδειξε ότι τα διαφορετικά είδη γλωσσικών πληροφοριών επεξεργάζονται με σειριακό (διαδοχικό) τρόπο μέσα στην περιοχή του Μπροκά. Τα ηλεκτρόδια που είχαν εμφυτευτεί στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, έδειξαν μια ξεχωριστή και διαδοχική νευρωνική δραστηριότητα σε τρία διαφορετικά στάδια: λεξιλογική (σχετίζεται με τις φράσεις που χρησιμοποιούνται και όχι με τη γραμματική) διάρκειας 200 χιλιοστών του δευτερολέπτου, γραμματική-συντακτική με διάρκεια 320 χιλιοστών του δευτερολέπτου και φωνολογική (οργάνωση του ήχου) με διάρκεια 450 χιλιοστών του δευτερολέπτου (συνολικά 970 χιλιοστά του δευτερολέπτου). Οι χρόνοι αυτοί αφορούν την επεξεργασία των ουσιαστικών και των ρημάτων, από τη στιγμή που συλλαμβάνεται μια σκέψη μέχρι που γίνεται λόγος.

Η νέα τεχνολογία στα χέρια των παιδιών



Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και το Ίντερνετ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των ελληνόπουλων,

με το 85% των παιδιών (8-15 ετών) να χρησιμοποιεί Η/Υ και τα παιδιά να παρουσιάζουν διπλάσια ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Σημαντικά υψηλότερη είναι και η χρήση των νέων τεχνολογιών στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

Τα Δημήτρια στον Δήμο Μίκρας





Χρώματα, μουσική και ιδιαίτερες πινελιές έχουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Δημήτρια», που διοργανώνονται φέτος για 15η χρονιά στο Δ.Δ. Πλαγιαρίου του Δήμου Μίκρας. Οι εκδηλώσεις που συνδυάζουν αρμονικά τον πολιτισμό και τη θρησκευτική παράδοση, πραγματοποιούνται με αφορμή τη γιορτή του προστάτη του Πλαγιαρίου Αγίου Δημητρίου, ενώ θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 2009.



Από την Τετάρτη 21 έως και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009, κάτοικοι και επισκέπτες τις περιοχής, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις δημιουργίες των καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στην 4η Ομαδική Έκθεση Ζωγράφων Πλαγιαρίου. Στην έκθεση συμμετέχουν 26 ζωγράφοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, όλοι κάτοικοι του Πλαγιαρίου, που θα εκθέσουν έργα τους που έχουν δημιουργήσει με διάφορες τεχνικές (ακουαρέλα, κάρβουνο, ακρυλικό, λάδια κλπ.).

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου τη σκυτάλη παίρνει η μουσική, στο πλαίσιο της μουσικής βραδιάς που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Ατρόμητο Πλαγιαρίου στο Café Johnny. Η Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, είναι αφιερωμένη στα παιδιά, καθώς στο Δημοτικό Σχολείο Πλαγιαρίου θα λειτουργήσει Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης με τη συνεργασία εκπαιδευτικών, αλλά και Εργαστήρια Κεραμικής και Κατασκευής Κοσμήματος, στο πλαίσιο των οποίων καλλιτέχνες θα κατασκευάσουν τις δημιουργίες τους και θα τις παρουσιάσουν στους παραβρισκόμενους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Πλαγιαρίου, Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.



Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου θα τελεστεί στην Εκκλησία του Πλαγιαρίου ο Όρθρος της εορτής και Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει ο Παρακλητικός Κανών και το πατροπαράδοτο μοίρασμα ψαριών και κρασιού. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με τη μουσικοχορευτική βραδιά που πραγματοποιείται για τα μέλη του Κ.Α.Π.Η. Πλαγιαρίου, στις 28 Οκτωβρίου στο κέντρο Bellmont.



Σημειώνεται ότι στη διοργάνωση των «15ων Δημητρίων» συμμετέχουν μαζί με το Δήμο Μίκρας και τη Δημοτική Επιχείρηση Τοπικής Ανάπτυξης Μίκρας (Δ.Ε.Τ.Α.Μ.), το Τοπικό Συμβούλιο Πλαγιαρίου, ο Αθλητικός - Πολιτιστικός Σύλλογος «Ορφέας» Πλαγιαρίου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Πλαγιαρίου, το Ενιαίο Κ.Α.Π.Η. Δήμου Μίκρας και ο Α.Π.Σ. Ατρόμητος Πλαγιαρίου.

Ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο για το νερό στα Ιωάννινα



Στο συνέδριο με θέμα «Μέταλλα και σχετικές ουσίες στο πόσιμο νερό» συμμετείχαν

επιστήμονες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Κοινή διαπίστωση των συνέδρων ήταν ότι το νερό που πίνουμε είναι το καλύτερο και ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής μας είναι απαλλαγμένος από επιβλαβή, για τη δημόσια υγεία, στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η λογική χρήση του πόσιμου ύδατος και η προστασία των πηγών από ρύπους θα πρέπει να είναι το μέλημα των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη διαχείρισής τους.



Μιλώντας στο συνέδριο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. κ. Νικ. Γκόντας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Γεγονότα σαν το σημερινό συνέδριο έρχονται να ταράξουν την καθημερινότητα μας και να βάλουν και μας, μαζί σας στη χορεία των ανθρώπων πού αγωνίζονται και προσπαθούν για μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή, επικεντρώνοντας το ερευνητικό τους ενδιαφέρον σε ένα κρίσιμο πεδίο, στον πιο σπουδαίο τομέα, αυτόν του νερού. «Άριστον μεν ύδωρ, ο δε χρυσός αιθόμενον πυρ άτε διαπρέπει νυκτί μεγάνορος έξοχα πλούτου «. Με άλλα λόγια: Πολύτιμο είναι το νερό, λάμπει ο χρυσός όπως η φωτιά τη νύχτα». Μια σπουδαία φράση, πού ειπώθηκε πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια από τον Πίνδαρο. «Αρχή των όλων κατά Θαλήν το ύδωρ».



Σήμερα είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση από το χθες. Το οπλοστάσιο της γνώσης στο τομέα της προστασίας και της διατήρησης της ποιότητας των υδατίνων πόρων, συνεχώς εξελίσσεται.



Νερό και ζωή είναι αναπόσπαστα δεμένες έννοιες και χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει ζωή, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε.



Η εκτεταμένη έλλειψη του νερού, η σταδιακή καταστροφή και υποβάθμισή του και η επιδείνωση των συνθηκών ρύπανσης των πηγών ύδρευσης και άρδευσης σε πολλές περιοχές της γης, αποτελούν σήμερα, μια σοβαρή και υπαρκτή απειλή για την ανθρωπότητα.



Δεδομένων των πολυάριθμων και αυξανόμενων πιέσεων στους υδάτινους πόρους, έχει ζωτική σημασία να υπάρξουν αποτελεσματικά θεσμικά όργανα και μέτρα που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα και θα βοηθήσουν στην εξασφάλιση αυτών των πόρων για τις επόμενες γενεές.



Εφαρμόζοντας τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διαχείριση και ποιότητα του νερού, προσδοκούμε σε ένα καλύτερο αύριο.



Οι αρχές: «Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης» και «Ο ρυπαίνων πληρώνει» ας γίνουν η πλατφόρμα των ενεργειών μας για καθαρό και υγιεινό νερό στη βρύση του κάθε καταναλωτή.



Η συγκέντρωση σήμερα εδώ τόσο αξιόλογων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, μας δίνει τη διαβεβαίωση ότι θα προστεθεί όχι απλώς ένα πετραδάκι, αλλά ένας μεγάλος λίθος στο οικοδόμημα της προσπάθειας να κληροδοτήσουμε καλύτερο νερό στα παιδιά μας.



Η έρευνα, η παρατήρηση και οι προτάσεις για καλύτερη προστασία και επεξεργασία του νερού και καλύτερα και αποτελεσματικότερα θεσμικά όργανα, είναι η επιτομή της προόδου και της εξέλιξης της αντιμετώπισης των συνεχών απειλών της ποιοτικής υποβάθμισης του νερού».



Εξάλλου, στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. κ. Κων/νος Γιωτάκης αναφέρθηκε στις δράσεις της επιχείρησης καθώς και στην οριστική απαλλαγή του δικτύου ύδρευσης από αμιαντοσωληνώσεις.